Prehrana za krepitev imunskega sistema
Forum Duhovnost › Forumi › Zdrava prehrana › Prehrana za krepitev imunskega sistema
- This topic has 117 odgovorov, 22 glasov, and was last updated 4 years, 1 months nazaj by motovilc.
-
AvtorPrispevki
-
19. 1. 2010 ob 14:30 #673AVATARČlan22. 1. 2010 ob 9:32 #716AmedeaČlan
lili wrote: pozdravljeni,
a ima mogoče kdo kakšen recept, ali nasvet kam se naj obrnem za dodatne informacije. Kjerkoli sledim, preberem, vse eni sami nasveti o pripravi zdrave hrane, tako vegetarjanski, klasični, katerikoli, ki pa meni pri kuhanju nič ne pomaga.Gre namreč zato, da imam majhno hčerko, ki ima Crohnovo bolezen skoraj od rojstva. V teh letih iskanja in spopadanja z boleznijo, stranskimi učinki zdravil, zelo dobro vem, da ima hrana zelo pomembno vlogo pri poteku njene bolezni.Zato pripravljam hrano brez praženja, brez cvrtja, samo kuhano in občasno pečeno na žaru. Tudi brez mleka in mlečnih izdelkov, brez jajc, občasno le kozji ali ovčji sir in jogurt. Brez katerih koli umetnih dodatkov,nič konzervirano, brez sladkorja. Brez slednjega uporabljam melaso ali javorjev sirup.Zaradi maščob odpadejo tako vsi piškoti, peciva. Kruh pečem sama.Maščobe oz. samo olja dodajam na krožniku, ko je hrana že servirana.Meso skuham v veliko vode, ki jo vso odlijem, nič mesne juhe.Vendar se je njeno stanje po tej pripravi hrane očitno izboljšalo (dobro pa še zmeraj ni). Ni pa lahko pripravljat tako kosilo. Vse je zelo podobno, rada bi pripravila kaj boljšega, okusnega, vendar znotraj teh okvirjev, ki sem jih zgoraj na hitro napisala.Vesela bom za kakšne informacijelepe pozdraveLili, pozdravljena,je bila hčerka testirana za alergijo na gluten?Drugače pa je pri Crohnovi tako, da se pri posameznikih različno izraža in jo je zato tudi tako težko diagnosticirati. Res je sicer, da se z določeno dieto da spraviti bolezen v remisijo, ampak ta dieta mora biti prilagojena posamezniku in vsaj po moje zato ne morejo obstajati neka splošna pravila za dietetično prehrano pri tej bolezni.Verjetno ti bo kdo drug napisal kaj več tudi o povezavi mama-otrok v primerih bolnih otrok.LP, Mojca22. 1. 2010 ob 12:05 #727liliČlanPozdrav Mojca,
hvala za sporočilo. Vse kar si napisala, smo vsi v družini zelo dobro spoznali.Glutenska hrana je ok, ni alergična na gluten, tako da kar se žit tiče imam precej izbire pri kuhanju. Na koncu koncev, ko se enkrat naučiš pripravljat hrano na poseben način, ti postanejo všeč tudi novi, bolj elemntarni okusi in vse skupaj postane zanimivo, pa še kreativen postaneš, ko iščeš in razmišljaš kako še pripraviti hrano, da bo nekaj novega. Je pa res, da je včasih luštn prebrati kako kuharsko knjigo, ki ti da nove ideje.lep vikend želim22. 1. 2010 ob 13:31 #732AmedeaČlanLili,
mogoče bi ti bila v pomoč ta knjiga: http://img.amazon.ca/images/I/51t2hDSgNqL._SS400_.jpg(Crohn’s & Colitis Diet Guide)lp18. 2. 2010 ob 9:33 #1241liliČlan10. 8. 2011 ob 14:41 #10756eros260ParticipantZdravo!
Jaz sem si spomladi nasadila Jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum), oziroma po slovensko rastlina nesmrtnosti. Vsako jutro pojem tri liste in se počutim super. Kadar se spomnim, pa pojem še kak netresk, pravijo, da je še bolj zdravilen kot aloe vera.
Prilagam še kopijo o učinkovinah nesmrtnice:
ZGODOVINA IN HRANLJIVOST
Rastlina izhaja iz južnega dela Kitajske, razširjena je tudi po Južni
Koreji in Japonski – uživajo čaj, alkoholni ekstrakt ali kapsule.
Lokalno ji pravijo rastlina nesmrtnosti, saj naj bi zagotavljala dolgo
življenjsko dobo. Čeprav botanično ni v sorodu z gingsengom, vsebuje
podobne učinkovine in ji pravijo tudi ‘južni gingseng’. Literatura
navaja sledeče pozitivne učinke na zdravje:1/ pospešuje prekrvavitev,
2/ znižuje nivo holesterina
3/ žnižuje krvni tlak
4/ znižujein uravnoveša sladkor v krvi
5/ zmanjšuje maščobe v krvi
6/ pospešuje razgradnjo maščob in pospešuje prebavo
7/ preprečuje stresno osnovana obolenja
8/ velja kot ojačevalec srca in povečuje imunost telesa
9/ vsebuje snovi za obrambo rakastih obolenj.
UPORABA
Vsak dan 3-4 sveže mlade listke (lahko kot posip za solato, krompir v
oblicah – isti način uporabe kot peteršilj), starejše liste pa posušimo
in kuhamo čaj (prelijemo 1 malo žlička na 2,5dcl vode, pustimo 3min ali
dlje, če je možno, uporabimo izvirsko vodo ).12. 8. 2011 ob 22:33 #10764strelkaParticipant -
AvtorPrispevki
- Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.