Reply To: Prehrana za krepitev imunskega sistema

Forum Duhovnost Forumi Zdrava prehrana Prehrana za krepitev imunskega sistema Reply To: Prehrana za krepitev imunskega sistema

#716
Amedea
Član

lili wrote: pozdravljeni,

a ima mogoče kdo kakšen recept, ali nasvet kam se naj obrnem za dodatne informacije. Kjerkoli sledim, preberem, vse eni sami nasveti o pripravi zdrave hrane, tako vegetarjanski, klasični, katerikoli, ki pa meni pri kuhanju nič ne pomaga.

Gre namreč zato, da imam majhno hčerko, ki ima Crohnovo bolezen skoraj od rojstva. V teh letih iskanja in spopadanja z boleznijo, stranskimi učinki zdravil, zelo dobro vem, da ima hrana zelo pomembno vlogo pri poteku njene bolezni.

Zato pripravljam hrano brez praženja, brez cvrtja, samo kuhano in občasno pečeno na žaru. Tudi brez mleka in mlečnih izdelkov, brez jajc, občasno le kozji ali ovčji sir in jogurt. Brez katerih koli umetnih dodatkov,nič konzervirano, brez sladkorja. Brez slednjega uporabljam melaso ali javorjev sirup.Zaradi maščob odpadejo tako vsi piškoti, peciva. Kruh pečem sama.

Maščobe oz. samo olja dodajam na krožniku, ko je hrana že servirana.

Meso skuham v veliko vode, ki jo vso odlijem, nič mesne juhe.

Vendar se je njeno stanje po tej pripravi hrane očitno izboljšalo (dobro pa še zmeraj ni). Ni pa lahko pripravljat tako kosilo. Vse je zelo podobno, rada bi pripravila kaj boljšega, okusnega, vendar znotraj teh okvirjev, ki sem jih zgoraj na hitro napisala.

Vesela bom za kakšne informacije

lepe pozdrave

Lili, pozdravljena,

je bila hčerka testirana za alergijo na gluten?

Drugače pa je pri Crohnovi tako, da se pri posameznikih različno izraža in jo je zato tudi tako težko diagnosticirati. Res je sicer, da se z določeno dieto da spraviti bolezen v remisijo, ampak ta dieta mora biti prilagojena posamezniku in vsaj po moje zato ne morejo obstajati neka splošna pravila za dietetično prehrano pri tej bolezni.

Verjetno ti bo kdo drug napisal kaj več tudi o povezavi mama-otrok v primerih bolnih otrok.

LP, Mojca
Lepo je če deliš