Prehrana za krepitev imunskega sistema

Forum Duhovnost Forumi Zdrava prehrana Prehrana za krepitev imunskega sistema

  • Avtor
    Prispevki
  • #13382
    strelka
    Participant

    Priporočljivo pa je tudi, da zaužijete 2 žlici medu s cimetom na dan (ali v čaj ali na kruh) – dezinfekcija …

    Approve

    Zelo dobro se obnese…žajbljev med …sicer ga pri nas mal težje dobiš.
    Če te boli grlo …
    Kar samega ..tko eno žličko..Smile
    potem tud čaj materine dušice…
    je pa res … nosečnice naj se materine dušice in žajblja izogibajoWink.
    Lepo je če deliš
    #13476
    strelka
    Participant

    eh bom kar tule:

    kako se prehranjujemo pozimi po feng šuju…

    Prehrana
    pozimi po feng šuju

    Avtor: mag. Ksenija Šajn, svetovalka za feng šuj

    Jejmo naravno

    Preberite si kakšno hrano
    naj bi po feng šuju jedli pozmi- načelo feng šuja je tozadevno jasno: jejmo
    karseda naravno in upoštevajmo ravnovesje jina in janga v telesu. Naravna hrana
    ne vsebuje dodatkov, ojačevalcev okusa, barvil in drugih dodatkov, ki
    zagotavljajo večjo obstojnost. Ravnovesje jina in janga pa zagotavlja optimalno
    dobro počutje in zdravje. Glede na dejavnost, ki jo opravljamo, in element, ki
    mu pretežno pripadamo, si privoščimo ustrezno kombinacijo vode, lesa, ognja,
    zemlje in kovine.

    Ostre začimbe po malem

    Zima je
    najbolj jin letni čas, zato bi morali vsi, sploh tisti, ki imajo po astrološki
    analizi veliko elementa vode, v telo vnašati več ognja oziroma živil, ki
    grejejo.

    Tem živilom pravimo vroča živila, mednje pa spadajo: ostre začimbe (muškat,
    žafran, brinove jagode, čili, kari, pa tudi janež), med, likerji, čemaž,
    školjke, raki, postrvi, zlatovčica in številna druga živila, tudi alkohol. Kadar
    nas zebe, jih je najbolje uživati večkrat po malem, pazljivi pa moramo biti pri
    ostrih začimbah in alkoholu, saj hitro pregrejejo telo.

    Kravje mleko hladi telo

    Pozimi ni
    primerno uživati izdelkov iz kravjega mleka, saj hladijo telo, kar v hladnem
    vremenu zanj pomeni dodaten stres. Telo se mora ogrevati, da nas v dnevih z
    nizkimi temperaturami ne zebe, z dodatno toploto pa mora skrbeti še za
    prebavljanje energijsko hladne hrane. Ko zaradi prevelikih pritiskov tega ne
    zmore več, začne tvoriti sluz in jo kopičiti v telesu.

    Zato je treba vsaj v primeru prehlada, angine, gripe in podobnih obolenj
    uživati jang hrano, ki telo greje, torej kuhano hrano, ki jo pripravljamo
    počasi; med kuhanjem pridobiva oziroma shranjuje energijo, da jo potem lahko
    oddaja telesu.

    Topla živila za vsak dan

    Živila, ki učinkujejo
    toplo in jim zato lahko rečemo topla živila, so lahko na jedilniku vsak dan –
    razen v vročih poletnih dneh in v primeru vročinskih bolezenskih stanj. Mednje
    uvrščamo jajčevce, kumino, bučne peške, ingver, koriander, lovor, nageljnove
    žbice, slad, vaniljo, papriko, baziliko, majaron, drobnjak, kakav, žajbelj,
    kis, lešnike, marelice, mandlje, maline, za mesojedce še svinjska in ovčja
    jetra, kozje meso, govedino, divjačino, tuno in jeguljo.

    Za varovanje organizma

    Nevtralna živila varujejo
    organizem pred izgubo energije in skrbijo za uravnoteženost. Mednje spadajo
    peteršilj, mandarine, slive, grozdje, motovilec, radič, koruza, korenje, bučke,
    krompir, breskve in gomoljna zelena. Za mesojedce so primerni teletina,
    priželjc, svinjsko srce, sardine, školjke, ostriž, slanik, krap ter gosje in
    gamsje meso.

    Zelo pomembna so tudi osvežilna živila, ki preprečujejo izsušitev, obenem pa so
    koristna za nastajanje krvi in telesnih tekočin. Če jih pozimi uživamo
    čezmerno, obremenjujejo prebavo in zmanjšujejo raven energije.

    Poti napetosti in vzkipljivosti

    Za vročekrvne, napete in
    vzkipljive ljudi so po zakonitostih petih elementov priporočljiva hladna
    živila: regrat, blitva, špinača, paradižnik, kivi, ananas, jogurt, mango, kaki,
    banane in alge. Za mesojedce so priporočljivi konjsko meso, račja in gosja
    jetra, kunčje meso, telečja pljučka in druga živila.


    Za dobro prebavo in največji možen izkoristek hrane

    Jedilni kotiček naj bo
    prijetno urejen in naj ustreza vašemu energijskemu tipu. Prostor skrbno
    opremite, skladno z “letečimi zvezdami” (o tem bomo še govorili), ki
    so temelj dobrega počutja in zadovoljstva!

    Med jedjo sedimo in jejmo počasi. Stoje zaužita hrana slabi presnovo. Tudi
    stara slovenska misel pravi, da je treba med jedjo sedeti, saj nam sicer hrana
    pade v pete namesto v želodec.

    Kadar smo utrujeni, ne uživajmo težke hrane. Takrat telo potrebuje počitek.

    Kako s hrano krepiti elemente?


    ZEMLJO
    krepimo s sadjem,
    naravnimi sladili, žitaricami, gobami, olji, smetano … V telesu ji pripadajo
    trebušna slinavka, želodec in vranica.

    KOVINO krepimo
    z živili ostrega okusa, kot so redkvica, čebula, česen, koleraba, kunčje meso,
    poper, timijan in čemaž. Pripadajo ji pljuča in debelo črevo.

    VODO krepimo
    s stročnicami, morskimi algami in ribami, fižolom, rdečim in belim zeljem. V
    telesu ji pripadajo ledvice in mehur. Skrbite, da bodo ledvice vedno na toplem,
    saj je v njih shranjena življenjska energija!

    LES, ki mu pripadajo jetra in žolč, je za naše telo
    izrednega pomena. Jetra ne prečistijo le zaužite hrane, temveč tudi vsa čustva
    in občutke. Ta element krepimo z uživanjem rakov, školjk, kisa, pora, lešnikov,
    češenj, malin, peteršilja, mandarin, grozdja, zelene solate, citrusov, regrata,
    blitve, jogurta, kivija, ribeza ter kunčjega, gosjega in svinjskega mesa, pa
    tudi ovčetine.

    OGENJ skrbi
    za optimizem in vztrajnost. Krepimo ga z grenkimi živili, kot so pelin, regrat
    in rukola. Pomembni so še šparglji, granatno jabolko, grenivke, rdeča pesa,
    olive, govedina, svinjina, kozje meso … Element ognja ponazarjata srce in tanko
    črevo.


    Proti prehladu topla limonada s česnom

    V skladu s splošnim
    prepričanjem v obdobju prehladov pogosto sežemo po limonadi.

    Kitajski nauk o ravnovesju mrzlega in vročega uči, da je limonada neprimerna,
    saj telo dodatno ohladi, razen če jo rahlo ogreto popijemo kar v postelji, se
    dobro pokrijemo in še toplo oblečemo, da telesu olajšamo delo. Limonadi lahko
    dodamo nasekljan (domač) česen. Okus sicer ni božanski, vendar se lahko s tem –
    skupaj z izdatnim počitkom, morebitnim postom – izognemo celo jemanju
    antibiotikov. Za boljši okus lahko limonadi namesto česna dodamo med, ki telo
    dodatno ogreje, le da učinek ni tako močan kot pri kombinaciji s česnom.

    Za dobro jutro – dober zajtrk

    Za
    lažje spopadanje z zemeljskim zadevami, morate dobro oskrbeti vranico, trebušno
    slinavko in želodec. Da boste vranico spodbudili k delovanju, pojejte kaj
    sladkega, zlasti tisti, ki vam manjka elementa zemlje, pa tudi tisti, ki imate
    preveč ognja ali premalo kovine. Zadnji dodajte k hrani kaj pekočega, da boste
    bolj optimistični in manj zagledani v poslovnost. Spodbuda za vranico za eno
    osebo: zmešajte dve banani, nekaj žlic brusnične marmelade z medom in orehe.

    Žajbelj: Ljudje,
    ki imajo težave s srcem, naj prehrani večkrat dodajo žajbelj, saj z rahlo
    grenkim, vendar prijetnim okusom in majhno vsebnostjo vlage krepi telo.

    Por bo
    dal moč srcu in pljučem. Pripravimo ga kot kašo – pretlačenega z nekaj več
    tekočine. Telo bo oskrbel tudi z vlago.

    Korenina peteršilja je
    naravno sladilo, ki krepi želodec, vranico in trebušno slinavko. Volčjo lakoto
    boste premagali, če boste na jedilnik pogosteje uvrstili naravna sladila.

    Ribezove jagode so
    bogate s kislino in vsebujejo veliko vode, to pa bo sprostilo jetra in žolč.

    strelka2012-02-07 15:33:28

    Lepo je če deliš
    #13877
    glas
    Participant

    Ženska, ki je našla vrelec mladosti in se ne stara več.. Wink
    Koliko je stara pa raje še ne povem, boste zvedeli v videu..
    Smile

    http://www.wptv.com/dpp/news/ageless-woman

    skrivnost vsega pa je v njeni prehrani..

    Lepo je če deliš

    “Synchronicity is God’s way of remaining anonymous.”

    #13879
    ozelot
    Participant

    glas wrote:
    Ženska, ki je našla vrelec mladosti in se ne stara več.. Wink
    Koliko je stara pa raje še ne povem, boste zvedeli v videu..
    Smile

    http://www.wptv.com/dpp/news/ageless-woman

    skrivnost vsega pa je v njeni prehrani..

    Glede na to, da je naša vera ki izhaja iz naših prepričanj načrt za našo realnost, definicija pa nek kjuč ki ta načrt realizira je skrivnost vsega v njeni glavi Wink

    Lepo je če deliš

    Vedno znova vse po starem

    #13885
    strelka
    Participant

    glas wrote:
    Ženska, ki je našla vrelec mladosti in se ne stara več.. Wink
    Koliko je stara pa raje še ne povem, boste zvedeli v videu..
    Smile

    http://www.wptv.com/dpp/news/ageless-woman

    skrivnost vsega pa je v njeni prehrani..

    Ja kar dobro zgledaBig smile.
    Samo ne morem si kaj …ker si ne predstavljam ..npr. sredi Ljubljane pod milim nebom…lovit deževnico…Embarrassed.
    Z rastljinjakom… ne bi bilo problema.
    Tole je zares super babiCool.

    strelka2012-02-28 19:44:04

    Lepo je če deliš
    #13951
    glas
    Participant

    Razna zelišča in surova zelenjava so tako zdravilna in efektivna, da supra ojačajo imunski sistem, da pomlajujejo in zavirajo staranje in dejansko zdravijo bolezni kot so rak in tudi druge..

    Morda je najbolši dokaz da je vse to res razkrito tudi v naslednjem videu!
    Ker če se FDA in farmacija tako bojijo zeliščarjev, da jih preko interpola z lažnimi obtožbami iščejo in trpajo za zapahe, potem je jasno kako se bojijo moči zelišč in surove zdravilne zelenjave!!!

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=rvesBYrsEYY

    Lepo je če deliš

    “Synchronicity is God’s way of remaining anonymous.”

    #14338
    glas
    Participant

    Veganska.. Wink

    ”V
    prehrani povprečnega Američana je manjko vsaj 7 esencialnih hranil. V
    študijah se je izkazalo, da vegani z svojim načinom, vnašajo v svoje
    telo višje količine vsaj 16 potrebnih in koristnih hranil… Ko vas
    karnist (mesojedec) vpraša: “Kje pa ti dobiš vitamin B12?“ ga lahko vi
    vprašate, kje on dobi vitamin C, vitamin E, kalcij, vlaknine, folat,
    jod, magnezij, …? In če ste že pri tem, lahko še vprašate, kako jim
    uspeva kontrolirati vnos natrija, nasičenih maščob, holesterola, oz.
    maščob nasploh…”

    Tongue Big smile

    Lepo je če deliš

    “Synchronicity is God’s way of remaining anonymous.”

  • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.