Prehrana za krepitev imunskega sistema
Forum Duhovnost › Forumi › Zdrava prehrana › Prehrana za krepitev imunskega sistema
- This topic has 117 odgovorov, 22 glasov, and was last updated 4 years, 1 months nazaj by motovilc.
-
AvtorPrispevki
-
5. 2. 2012 ob 16:32 #13382strelkaParticipant
Priporočljivo pa je tudi, da zaužijete 2 žlici medu s cimetom na dan (ali v čaj ali na kruh) – dezinfekcija …
Zelo dobro se obnese…žajbljev med …sicer ga pri nas mal težje dobiš.Če te boli grlo …Kar samega ..tko eno žličko..potem tud čaj materine dušice…je pa res … nosečnice naj se materine dušice in žajblja izogibajo.7. 2. 2012 ob 15:32 #13476strelkaParticipanteh bom kar tule:
kako se prehranjujemo pozimi po feng šuju…Prehrana
pozimi po feng šujuAvtor: mag. Ksenija Šajn, svetovalka za feng šuj
Jejmo naravno
Preberite si kakšno hrano
naj bi po feng šuju jedli pozmi- načelo feng šuja je tozadevno jasno: jejmo
karseda naravno in upoštevajmo ravnovesje jina in janga v telesu. Naravna hrana
ne vsebuje dodatkov, ojačevalcev okusa, barvil in drugih dodatkov, ki
zagotavljajo večjo obstojnost. Ravnovesje jina in janga pa zagotavlja optimalno
dobro počutje in zdravje. Glede na dejavnost, ki jo opravljamo, in element, ki
mu pretežno pripadamo, si privoščimo ustrezno kombinacijo vode, lesa, ognja,
zemlje in kovine.Ostre začimbe po malem
Zima je
najbolj jin letni čas, zato bi morali vsi, sploh tisti, ki imajo po astrološki
analizi veliko elementa vode, v telo vnašati več ognja oziroma živil, ki
grejejo.Tem živilom pravimo vroča živila, mednje pa spadajo: ostre začimbe (muškat,
žafran, brinove jagode, čili, kari, pa tudi janež), med, likerji, čemaž,
školjke, raki, postrvi, zlatovčica in številna druga živila, tudi alkohol. Kadar
nas zebe, jih je najbolje uživati večkrat po malem, pazljivi pa moramo biti pri
ostrih začimbah in alkoholu, saj hitro pregrejejo telo.Kravje mleko hladi telo
Pozimi ni
primerno uživati izdelkov iz kravjega mleka, saj hladijo telo, kar v hladnem
vremenu zanj pomeni dodaten stres. Telo se mora ogrevati, da nas v dnevih z
nizkimi temperaturami ne zebe, z dodatno toploto pa mora skrbeti še za
prebavljanje energijsko hladne hrane. Ko zaradi prevelikih pritiskov tega ne
zmore več, začne tvoriti sluz in jo kopičiti v telesu.Zato je treba vsaj v primeru prehlada, angine, gripe in podobnih obolenj
uživati jang hrano, ki telo greje, torej kuhano hrano, ki jo pripravljamo
počasi; med kuhanjem pridobiva oziroma shranjuje energijo, da jo potem lahko
oddaja telesu.Topla živila za vsak dan
Živila, ki učinkujejo
toplo in jim zato lahko rečemo topla živila, so lahko na jedilniku vsak dan –
razen v vročih poletnih dneh in v primeru vročinskih bolezenskih stanj. Mednje
uvrščamo jajčevce, kumino, bučne peške, ingver, koriander, lovor, nageljnove
žbice, slad, vaniljo, papriko, baziliko, majaron, drobnjak, kakav, žajbelj,
kis, lešnike, marelice, mandlje, maline, za mesojedce še svinjska in ovčja
jetra, kozje meso, govedino, divjačino, tuno in jeguljo.Za varovanje organizma
Nevtralna živila varujejo
organizem pred izgubo energije in skrbijo za uravnoteženost. Mednje spadajo
peteršilj, mandarine, slive, grozdje, motovilec, radič, koruza, korenje, bučke,
krompir, breskve in gomoljna zelena. Za mesojedce so primerni teletina,
priželjc, svinjsko srce, sardine, školjke, ostriž, slanik, krap ter gosje in
gamsje meso.Zelo pomembna so tudi osvežilna živila, ki preprečujejo izsušitev, obenem pa so
koristna za nastajanje krvi in telesnih tekočin. Če jih pozimi uživamo
čezmerno, obremenjujejo prebavo in zmanjšujejo raven energije.Poti napetosti in vzkipljivosti
Za vročekrvne, napete in
vzkipljive ljudi so po zakonitostih petih elementov priporočljiva hladna
živila: regrat, blitva, špinača, paradižnik, kivi, ananas, jogurt, mango, kaki,
banane in alge. Za mesojedce so priporočljivi konjsko meso, račja in gosja
jetra, kunčje meso, telečja pljučka in druga živila.
Za dobro prebavo in največji možen izkoristek hraneJedilni kotiček naj bo
prijetno urejen in naj ustreza vašemu energijskemu tipu. Prostor skrbno
opremite, skladno z “letečimi zvezdami” (o tem bomo še govorili), ki
so temelj dobrega počutja in zadovoljstva!Med jedjo sedimo in jejmo počasi. Stoje zaužita hrana slabi presnovo. Tudi
stara slovenska misel pravi, da je treba med jedjo sedeti, saj nam sicer hrana
pade v pete namesto v želodec.Kadar smo utrujeni, ne uživajmo težke hrane. Takrat telo potrebuje počitek.
Kako s hrano krepiti elemente?
ZEMLJO krepimo s sadjem,
naravnimi sladili, žitaricami, gobami, olji, smetano … V telesu ji pripadajo
trebušna slinavka, želodec in vranica.KOVINO krepimo
z živili ostrega okusa, kot so redkvica, čebula, česen, koleraba, kunčje meso,
poper, timijan in čemaž. Pripadajo ji pljuča in debelo črevo.VODO krepimo
s stročnicami, morskimi algami in ribami, fižolom, rdečim in belim zeljem. V
telesu ji pripadajo ledvice in mehur. Skrbite, da bodo ledvice vedno na toplem,
saj je v njih shranjena življenjska energija!LES, ki mu pripadajo jetra in žolč, je za naše telo
izrednega pomena. Jetra ne prečistijo le zaužite hrane, temveč tudi vsa čustva
in občutke. Ta element krepimo z uživanjem rakov, školjk, kisa, pora, lešnikov,
češenj, malin, peteršilja, mandarin, grozdja, zelene solate, citrusov, regrata,
blitve, jogurta, kivija, ribeza ter kunčjega, gosjega in svinjskega mesa, pa
tudi ovčetine.OGENJ skrbi
za optimizem in vztrajnost. Krepimo ga z grenkimi živili, kot so pelin, regrat
in rukola. Pomembni so še šparglji, granatno jabolko, grenivke, rdeča pesa,
olive, govedina, svinjina, kozje meso … Element ognja ponazarjata srce in tanko
črevo.
Proti prehladu topla limonada s česnomV skladu s splošnim
prepričanjem v obdobju prehladov pogosto sežemo po limonadi.Kitajski nauk o ravnovesju mrzlega in vročega uči, da je limonada neprimerna,
saj telo dodatno ohladi, razen če jo rahlo ogreto popijemo kar v postelji, se
dobro pokrijemo in še toplo oblečemo, da telesu olajšamo delo. Limonadi lahko
dodamo nasekljan (domač) česen. Okus sicer ni božanski, vendar se lahko s tem –
skupaj z izdatnim počitkom, morebitnim postom – izognemo celo jemanju
antibiotikov. Za boljši okus lahko limonadi namesto česna dodamo med, ki telo
dodatno ogreje, le da učinek ni tako močan kot pri kombinaciji s česnom.Za dobro jutro – dober zajtrk
Za
lažje spopadanje z zemeljskim zadevami, morate dobro oskrbeti vranico, trebušno
slinavko in želodec. Da boste vranico spodbudili k delovanju, pojejte kaj
sladkega, zlasti tisti, ki vam manjka elementa zemlje, pa tudi tisti, ki imate
preveč ognja ali premalo kovine. Zadnji dodajte k hrani kaj pekočega, da boste
bolj optimistični in manj zagledani v poslovnost. Spodbuda za vranico za eno
osebo: zmešajte dve banani, nekaj žlic brusnične marmelade z medom in orehe.Žajbelj: Ljudje,
ki imajo težave s srcem, naj prehrani večkrat dodajo žajbelj, saj z rahlo
grenkim, vendar prijetnim okusom in majhno vsebnostjo vlage krepi telo.Por bo
dal moč srcu in pljučem. Pripravimo ga kot kašo – pretlačenega z nekaj več
tekočine. Telo bo oskrbel tudi z vlago.Korenina peteršilja je
naravno sladilo, ki krepi želodec, vranico in trebušno slinavko. Volčjo lakoto
boste premagali, če boste na jedilnik pogosteje uvrstili naravna sladila.Ribezove jagode so
bogate s kislino in vsebujejo veliko vode, to pa bo sprostilo jetra in žolč.strelka2012-02-07 15:33:28
27. 2. 2012 ob 23:36 #13877glasParticipantŽenska, ki je našla vrelec mladosti in se ne stara več..
Koliko je stara pa raje še ne povem, boste zvedeli v videu..http://www.wptv.com/dpp/news/ageless-woman
skrivnost vsega pa je v njeni prehrani..
“Synchronicity is God’s way of remaining anonymous.”
28. 2. 2012 ob 7:48 #13879ozelotParticipantglas wrote:
Ženska, ki je našla vrelec mladosti in se ne stara več..
Koliko je stara pa raje še ne povem, boste zvedeli v videu..http://www.wptv.com/dpp/news/ageless-woman
skrivnost vsega pa je v njeni prehrani..
Glede na to, da je naša vera ki izhaja iz naših prepričanj načrt za našo realnost, definicija pa nek kjuč ki ta načrt realizira je skrivnost vsega v njeni glavi
Vedno znova vse po starem
28. 2. 2012 ob 19:43 #13885strelkaParticipantglas wrote:
Ženska, ki je našla vrelec mladosti in se ne stara več..
Koliko je stara pa raje še ne povem, boste zvedeli v videu..http://www.wptv.com/dpp/news/ageless-woman
skrivnost vsega pa je v njeni prehrani..
Ja kar dobro zgleda.Samo ne morem si kaj …ker si ne predstavljam ..npr. sredi Ljubljane pod milim nebom…lovit deževnico….Z rastljinjakom… ne bi bilo problema.Tole je zares super babi.strelka2012-02-28 19:44:04
4. 3. 2012 ob 23:10 #13951glasParticipantRazna zelišča in surova zelenjava so tako zdravilna in efektivna, da supra ojačajo imunski sistem, da pomlajujejo in zavirajo staranje in dejansko zdravijo bolezni kot so rak in tudi druge..
Morda je najbolši dokaz da je vse to res razkrito tudi v naslednjem videu!
Ker če se FDA in farmacija tako bojijo zeliščarjev, da jih preko interpola z lažnimi obtožbami iščejo in trpajo za zapahe, potem je jasno kako se bojijo moči zelišč in surove zdravilne zelenjave!!!http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=rvesBYrsEYY
“Synchronicity is God’s way of remaining anonymous.”
30. 3. 2012 ob 8:08 #14338glasParticipantVeganska..
”V
prehrani povprečnega Američana je manjko vsaj 7 esencialnih hranil. V
študijah se je izkazalo, da vegani z svojim načinom, vnašajo v svoje
telo višje količine vsaj 16 potrebnih in koristnih hranil… Ko vas
karnist (mesojedec) vpraša: “Kje pa ti dobiš vitamin B12?“ ga lahko vi
vprašate, kje on dobi vitamin C, vitamin E, kalcij, vlaknine, folat,
jod, magnezij, …? In če ste že pri tem, lahko še vprašate, kako jim
uspeva kontrolirati vnos natrija, nasičenih maščob, holesterola, oz.
maščob nasploh…”“Synchronicity is God’s way of remaining anonymous.”
-
AvtorPrispevki
- Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.