Bezeg in akacija
Forum Duhovnost › Forumi › Zdrava prehrana › Bezeg in akacija
- This topic has 27 odgovorov, 6 glasov, and was last updated 12 years, 2 months nazaj by strelka.
-
AvtorPrispevki
-
25. 5. 2010 ob 21:20 #3249tadej pretnerModerator
P’r n’s sta začela cveteti bezeg in akacija. Evo ene par idej, kwa s tem počet:
Bezeg
1. Sirup iz cvetov: 40 velikih cvetov, 4 l vode, 2 dkg limonske kisline, 4 kg sladkorja, sok 5 limon. Cvetove, ki niso prezreli fukneš v veliko posodo, dodaš vodo, lim. kislino. Posodo prekriješ z gazo in pustiš stat 24 ur. Pol vse skp precediš, dodaš sladkor in sok 5 limon. Zmešaš in naliješ v flaše. Hraniš na hladnem in temnem.
2. Sirup iz jagod: 3 l vode, 5 kg cukra, 1,3 kg očiščenih jagod, žlica lim. kisline. V vodo fukneš očiščene jagode in cuker. Vse skup prekuhaš. Prekuhani sirup spasiraš, daš vanj žličko lim. kisline in še toplega tresneš v flaše. Na isti način lohka nardiš tud sirup iz grozdja.
3. Bezgovo vino (šabesa): 4 cvetove bezga (velke k svina) daš v posodo in doliješ 5 l vode. Dodaš pol kile cukra, kozarc kisa, sok in razrezane lupine ene limone. Pustiš stati par dni in občasno pomešaš. Ko začutiš, da je začelo “pobirat” cuker, daš v flaše. Če daš prezgodaj, počijo (plastične pa napihne).
Včasih, ko delam sirup iz bezgovih cvetov, tresnem vanj tudi nekaj akacijevih cvetov. Sicer pa akacijine cvetove nabiram za čaj (tudi pri čaju naredim ponavad miks bezga in akacije). Aja, akacijo je treba posušit zlo nahitro, drgač ni ql.
26. 5. 2010 ob 8:14 #3252ANAČlanmmmmmm bezeg je zakon!!!!! My favorite in njegov sok naravnost obožujem! Sem ravno včeraj hotla tu vprašat, če sm prov vidla, da bezeg že cveti!
A pohane bezgove cvetove si že kdaj probal? Fantazija!
Čim večje bezgove cvetove spaniraš ( moka,jajc,drobtine). Olje fajn segreješ in za par sekund vanj pomočiš spaniran bezgov cvet. Peclje pustiš, da ga lažje primeš. Malce odcediš na papirnati brisači…in mljaksa….mmmmmm….kwa bi ga zdele ruknla
Ej, dej probi narest bezgov liker! Cvetove namoči v šnopc+cukr+limonce….po mojem mora bit ful dobr…jst žal te možnosti nimam, ker tu okoli ni ravno užiten bezeg. Raste ob zelo prometni cesti, pa po mojem ni glih užiten….mogoče mi celo rata it malo v šumo ga nabrat…
Uživaj(te) ob bezgovih dobrotah
26. 5. 2010 ob 8:52 #3254tadej pretnerModeratorANA wrote:
Ej, dej probi narest bezgov liker! Cvetove namoči v šnopc+cukr+limonce….po mojem mora bit ful dobr…jst žal te možnosti nimam, ker tu okoli ni ravno užiten bezeg. Raste ob zelo prometni cesti, pa po mojem ni glih užiten….mogoče mi celo rata it malo v šumo ga nabrat…
Uživaj(te) ob bezgovih dobrotah
A maš kak konkreten recept glede razmerij? Verjet’n se da narest tud tko, da k’r bezgov sirup zmešaš s šnopcom in vodo. Na ta način tule v okolici delajo liker iz smrekovih iglic. Sem lani to naredil, pa ravno posebej navdušen nisem bil.
26. 5. 2010 ob 11:30 #3259strelkaParticipantPohan bezeg …men osebno se pa ne zdi tako dober …., ker je preveč dela pa ne s kuho ..
Ampak bezeg je tko rad ušiv..pa tiste uške dol spirat.
Uporabljam ga večinoma za čaj ..naberem pa posušim.bezgov liker ..ne vem kako se ga dela…
Samo po moje komot zmešaš sirup z žganjem ….
V kakem razmerju …to pa po ukusu ..pokvart se itak ne more ..tud če mal razmerje fališ.
Al pa tko delat kot limonce…Drugač pa obstaja en recept …-bezgov liker …samo tisto se pa dela iz bezgovih jagod.
strelka2010-05-26 11:31:06
26. 5. 2010 ob 11:43 #3262ANAČlantadej pretner wrote:
A maš kak konkreten recept glede razmerij? Verjet’n se da narest tud tko, da k’r bezgov sirup zmešaš s šnopcom in vodo. Na ta način tule v okolici delajo liker iz smrekovih iglic. Sem lani to naredil, pa ravno posebej navdušen nisem bil.
Ma nimam lih recepta…sam pomoje tko k je Strelka rekla..jst bi kr cvetove namočila, pa cukr pa limonce po občutku….sama ga nisem delala, tko da bl ugibam, da bi bil dober….mi ga je pa škoda za experimentirat, ga rajš u sok nardim…je bolš
Zdele bla na Šmarni Gori…pa ni bezga ….sam je pa zato tolk bl pasal it mal na 700 nadmorske
26. 5. 2010 ob 11:49 #3263strelkaParticipantnad 700 metro v…nema še …saj so komaj vršički smrekovi mal večji …tko da za kakšen sirup že kar mal prevelik.
Mal počakaj ….pa bo.26. 5. 2010 ob 12:10 #3264CicaČlan -
AvtorPrispevki
- Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.