Bezeg in akacija

Forum Duhovnost Forumi Zdrava prehrana Bezeg in akacija

  • Avtor
    Prispevki
  • #3297
    ANA
    Član

    tadej pretner wrote:
    Prvih 15 l sirupa iz bezgovih cvetov je “pod streho”. Zdaj sem pristavil miks bezga in akacije.

    Oooo, priden dečko Smile . A si ga kej tudi namoču? Bezeg v šnopc mislim…khm…khm…

    No jaz sem pa zmenjena s taščo, da ga gremo v soboto nabirat k njej v gmajno…pa skuhat tudi pol…mmmmm komaj čakam…

    Approve

    Lepo je če deliš
    #3299
    tadej pretner
    Moderator

    ANA wrote:

    Prvih 15 l sirupa iz bezgovih cvetov je “pod streho”. Zdaj sem pristavil miks bezga in akacije.

    . A si ga kej tudi namoču? Bezeg v šnopc mislim…khm…khm…

    Ne, k se ga dela iz jagod, ne iz cvetov. Sem pa pršu do recepta:

    Bezgov liker

    Potrebujemo
    – 1 1 l soka bezgovih jagod
    – 500 g sladkorja
    – 5 zavitkov vanilin sladkorja
    – 7 kapljic esence grenkih mandljev
    – 3 l ruma (čim močnejšega)

    Iz bezgovih jagod iztisnemo sok in ga kuhamo 15 minut. Dodamo sladkor, vanilin sladkor, rum ter mandljevo esenco. Še enkrat pustimo da zavre in odstavimo. Ohladimo in napolnimo steklenice.

    Mam pa pitanjce – a kdo pozna to čuveno esenco grenkih mandljev? Kje se to dobi?

    Lepo je če deliš
    #3300
    ANA
    Član

    tadej pretner wrote:
    Mam pa pitanjce – a kdo pozna to čuveno esenco grenkih mandljev? Kje se to dobi?

    hmmm…kakšna zeliščarka na tržnici bi ga ziher znala imet…al pa kakšne bio štarcune…k prodajajo različna olja ( olivno, bučno…). Konkretno kje, pa tudi jaz ne bi vedela ( bi pa najprej pogledala v zgoraj napisane predloge)…

    Approve

    No, malce sm pogooglala:
    “Esenco grenkih mandeljev prodajo po vseh večjih trgovinah. Izdeluje jo
    dr. Oetker. Je pa pakirana v zavitek v katerem so 4 majhne epruvetke.
    Obstajajo še vanilijeva, rumova in limonina esenca. Zelo v redu zadeva.

    iz foruma Kulinarična Slovenija-recepti

    ANA2010-05-27 16:17:18

    Lepo je če deliš
    #3311
    strelka
    Participant

    No pa še moji receptki, —

    Liker iz bezgovih jagod
    Potrebujemo
    ● ½ l bezgovih jagod (dobro zrelih in brez pecljev)
    ● 4 dl vode
    ● 40 dag sladkorja
    ● 2 l sadjevca

    Bezgove jagode prelijemo z vodo, dodamo sladkorja in kuhamo 5 minut (bezgove jagode morajo biti dobro prekuhane, sicer lahko povzrocijo hude želodcne težave). Ohladimo, precedimo skozi gosto cedilo (ne smemo pasirati) in zmešamo s sadjevcem. Prelijemo v steklenice in shranimo. Najboljše je malo uležano.

    Bezgovo vino
    Potrebujemo
    ● 3 kg zrelih jagod crnega bezga
    ● 3 l vode
    ● 1 kg sladkorja
    ● 3 l lahkega rdecega vina

    Bezgove jagode in vodo kuhamo pol ure. Zmes pretlacimo skozi sito ali platneno krpo. Soku dodamo sladkor in vino. Dobro zmešamo, pustimo da še enkrat zavre. Ko se vretje umiri prelijemo v ciste steklenice in jih zapremo. Vino hranimo v temnem in hladnem prostoru.

    Vino pijemo po štamperle, pomaga za izboljšanje krvi.

    Big smile

    Nima pojma je dober okus al zanič …spomnim se samo maminega bezgovega sirupa iz jagod …daljnega letaBig smile..pa mi ni všeč okus …boljš iz cvetov.Thumbs Up

    strelka2010-05-28 00:19:41

    Lepo je če deliš
    #3312
    tadej pretner
    Moderator

    strelka wrote:

    No pa še moji receptki, —

    Liker iz bezgovih jagod
    Potrebujemo
    ● ½ l bezgovih jagod (dobro zrelih in brez pecljev)
    ● 4 dl vode
    ● 40 dag sladkorja
    ● 2 l sadjevca

    Bezgove jagode prelijemo z vodo, dodamo sladkorja in kuhamo 5 minut (bezgove jagode morajo biti dobro prekuhane, sicer lahko povzrocijo hude želodcne težave). Ohladimo, precedimo skozi gosto cedilo (ne smemo pasirati) in zmešamo s sadjevcem. Prelijemo v steklenice in shranimo. Najboljše je malo uležano.

    Hm, glede na to, da imam doma cca 65 litrov 60% šnopca, mi tale recept bolj ustreza kot tisti, kjer se zadevo dela z rumomWink

    Lepo je če deliš
    #3316
    strelka
    Participant

    Smile
    A pol ga kuhaš….
    Naš ata ga je tud ..zdej pa ničveč …

    strelka2010-05-28 22:37:52

    Lepo je če deliš
    #3724
    strelka
    Participant

    najbrž se že vsi s šebeso nalivate …
    ko delaš šebeso ..dodaš tudi par rozin al pa zrn riža….potem ti ne raznese steklenicSmile
    prebrano v nedeljskem ..kjer so se razpisali o bezgu…

    strelka2010-06-15 15:35:37

    Lepo je če deliš
  • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.