Bezeg in akacija

Forum Duhovnost Forumi Zdrava prehrana Bezeg in akacija

  • Avtor
    Prispevki
  • #10084
    strelka
    Participant

    Rezina nekaj omenja bezgov sirup in recepte v praksiBig smile.
    ..
    Zelo dober pride …trideset cvetov bolj velikih, v tri litre vode ….pustiš 24 ur da se namaka …
    nato precediš dodaš sladkor in kuhaš ..da se sladkor raztopi …in nekaj časa pokuhaš , da postane prozoren …
    nato pa dodaš 4 škatlice citronke , pa sok petih limon ….
    to v čiste tople steklenice in zapreš …

    zelo dobroThumbs Up …pride pa bolj tak kiselkast…zelo dober.

    tako …lep pozdrav …Big smile

    strelka2011-05-30 16:38:38

    Lepo je če deliš
    #10085
    strelka
    Participant

    Popravljam ..3 škatlice citronke …Approve, sem se zatipkalaEmbarrassed.

    Lepo je če deliš
    #16195
    strelka
    Participant

    tole sem zadnjič dobila …če se bo komu dalo delat.Marmelada iz bezgovih jagod.

    pač zdravo z naravo…Wink

    6. Bezgova marmelada

    Sestavine:

    1/2 kg zrelih bezgovih jagod

    1/2 kg banan

    1 kg želirnega sladkorja

    2 vanilijeva sladkorja

    sok ene limone

    Postopek:

    Bezgove jagode osmukamo in odstranimo vse nezrele jagode. Grobo jih
    zmečkamo. Banane olupimo in narežemo na rezine ter jih pokapamo z limoninim
    sokom.

    Vse skupaj damo na štedilnik, da zavre, dodamo želirni in vanilijev sladkor
    ter med mešanjem kuhamo še 5 minut. Vroče vlijemo v kozarčke, ki jih za 5 minut
    obrnemo na glavo. Počasi jih ohladimo pod deko.

    Bezgovo vino ..to pa priporočajo za boljšo kri..

    Potrebujemo: 3 kg zrelih jagod črnega bezga, 3 litre vode, 1 kg sladkorja, 3 litre lahkega rdečega vina.
    Priprava: bezgove jagode in vodo kuhamo pol ure. Zmes pretlačimo skozi sito ali platneno krpo. Soku dodamo sladkor in vino. Dobro zmešamo, odstavimo na prostor, ki ima sobno temperaturo, da zavreje. Ko se vretje umiri prelijemo v čiste steklenice in steklenice zapremo. Vino hranimo v temnem in hladnem prostoru. Vino pijemo po šilčkih, pomaga za izboljšanje krvi.

    strelka2012-08-21 08:37:46

    Lepo je če deliš
    #16225
    strelka
    Participant

    strelka wrote:

    tole sem zadnjič dobila …če se bo komu dalo delat.Marmelada iz bezgovih jagod.

    pač zdravo z naravo…Wink

    6. Bezgova marmelada

    Sestavine:

    1/2 kg zrelih bezgovih jagod

    1/2 kg banan

    1 kg želirnega sladkorja

    2 vanilijeva sladkorja

    sok ene limone

    Postopek:

    Bezgove jagode osmukamo in odstranimo vse nezrele jagode. Grobo jih
    zmečkamo. Banane olupimo in narežemo na rezine ter jih pokapamo z limoninim
    sokom.

    Vse skupaj damo na štedilnik, da zavre, dodamo želirni in vanilijev sladkor
    ter med mešanjem kuhamo še 5 minut. Vroče vlijemo v kozarčke, ki jih za 5 minut
    obrnemo na glavo. Počasi jih ohladimo pod deko.

    tale marmeladka je odličnaSmile. sicer pri meni ima manj sladkorja, je bolj tekoča, ampak še vseeno full sladka ..upam da se ne bo pokvarila.Banane pa dajo marmeladi tak saj meni se zdi bolj rumast okus…kar mi je pa všeč.

    dobroThumbs Up

    Lepo je če deliš
    #16352
    tadej pretner
    Moderator

    strelka wrote:

    tale marmeladka je odličnaSmile. sicer pri meni ima manj sladkorja, je bolj tekoča, ampak še vseeno full sladka ..upam da se ne bo pokvarila.Banane pa dajo marmeladi tak saj meni se zdi bolj rumast okus…kar mi je pa všeč.

    dobroThumbs Up

    Zadnjič sem bil nekaj brihten in sem dal banabe zraven rozin v rižev narastek. Pa ni dobro izpadlo.
    Marmelado iz bezgovih jagod, a brez dodatka banan, pa sem tudi že delal in je bila prav tako tekoča k zverina – preveč.
    Lepo je če deliš
    #16353
    strelka
    Participant

    tadej pretner wrote:

    Zadnjič sem bil nekaj brihten in sem dal banabe zraven rozin v rižev narastek. Pa ni dobro izpadlo.
    Marmelado iz bezgovih jagod, a brez dodatka banan, pa sem tudi že delal in je bila prav tako tekoča k zverina – preveč.
    najbrž je ratal bolj pocast-narastek …hladen je bil gotovo boljšega okusa.
    drugače je pa meni dobro, če se da v rižev narastek npr. borovnice…ali kaj podobnega jagodičevjeSmile.konec koncev pa samo naribna jabolka.Wink
    Namesto riža se pa lahko uporabi kuhana prosena kaša…kuhana na mleku.
    Pač se umes vmeša al pa na vrhu posuje …pač v plasti..
    glede marmelade …so mal unesle mere …Big smile, napačen preračun in se je dodalo manj želirnega sladkorja.
    Tako da …ni tako kompaktna ..ampak se pa odlično maže na kruh…ne teče toliko.
    Zdaj po moje tudi zato , ker je uporabljen želirni sladkor in jo jo bolj zgosti.

    strelka2012-09-01 17:28:11

    Lepo je če deliš
    #16354
    strelka
    Participant

    Imam pa še en recept ..če ne za letos pa je lahko za drugo leto…

    Izkušenj nimam s to marmelado …ker mi je preveč dela…mi je ljubša prva.Embarrassed

    7. Bezgovo jabolčna marmelada

    Sestavine:

    1 kg
    zrelih bezgovih jagod

    1,5 do 2 kg
    jabolk

    50 do 100 dag sladkorja

    sok 1 do 2 limon, približno 1
    dl soka

    cimetova skorjica

    Postopek:

    Oprane bezgove jagode (obvezno odstranimo morebitne zelene, ker so strupene)
    zalijemo s pol litra vode in zavremo. Pustimo rahlo vreti 15 minut.

    Sok precedimo skozi navadno žično cedilo primerne gostote. Goščo vrnemo v
    lonec, dolijemo približno 3 dl
    vode in postopek ponovimo. Precejen sok prilijemo k prvemu, goščo zavržemo.

    Medtem, ko se sok kuha, jabolka olupimo, jim odstranimo peščišča ter jih narežemo
    na koščke. Te stresemo v bezgov sok, dodamo cimetovo skorjico, kuhamo, da se
    koščki zmehčajo. Lahko zmeljemo s paličnim mešalnikom (v tem primeru bo
    marmelada gladka, prej seveda odstranimo cimetovo skorjico!) ali le stlačimo s
    tlačilko za krompir (v marmeladi bodo različno veliki koščki jabolk, skorjica
    lahko ostane v marmeladi). Dodamo limonin sok.

    Kuhamo in mešamo, da del tekočine izpari. Dodamo sladkor in ponovno zavremo.
    Kuhamo tako dolgo, da želirni preizkus pokaže primerno gostoto. Lahko pa dodamo
    še malo želina, ki postopek pospeši.

    Polnimo v čiste kozarce in zapremo s pokrovčki.

    Lepo je če deliš
  • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.