zdravilne rastline

Forum Duhovnost Forumi Zdrava prehrana zdravilne rastline

Prikaz 218 prispevka (od skupno 256)
  • Avtor
    Prispevki
  • #24933
    ozelot
    Participant

    Enih 15 ali več let nazaj sem začel pisat kjnigo z naslovom Papige. Šlo se je pa o ženskah in ponavljanju. Tongue

    Lepo je če deliš

    Vedno znova vse po starem

    #24934
    strelka
    Participant

    ..Big smile

    obstaja rastlina , ki njihovim plodovom rečemo papiga , ker so jim podobne …
    drugače je pa to Sirska svilnica ..baje jo čebele obožujejo in je med zelo dober …
    ni pa tega pri nas ..ampak nižje , Srbija , Madžarska , Bolgarija
    če je kaj zdravilna pa ne vem …poleg baje odličnega medu, ki ga daje

    strelka2014-06-23 14:14:25

    Lepo je če deliš
    #24935
    strelka
    Participant

    Zakaj vse je dobra rdeča pesa:

    Zdravilni učinki rdeče pese

    Rdeča pesa v zdravilstvu seveda ni nič novega. Že dolgo slovi po številnih zdra- vilnih učinkih. »Za zdravljenje in kot dobra preventiva za ohranjanje zdravja je najboljši svež in surov pe- sin sok. Kuhana rdeča pesa ali vlo- žena s termično obdelavo izgubi ve- liko snovi, predvsem folne kisline. Predvsem sok rdeče pese je namreč splošno znano zdravilo proti visoki telesni temperaturi, slabokrvnosti,za zdravljenje gripe, pljučnice, led- vic, jeter in žolča. Dobro deluje na nadledvično žlezo.Pri hujših obolenjih je za zdravljenje priporočeno popiti pol litra svežega soka na dan za odraslo osebo, sicer pa do četrt litra. Pri bolnikih, ki nimajo težav s sladkorno boleznijo, priporočamo mešanje pesinega soka z medom, kar še poveča njene zdravilne učinke,« pojasnjuje mag. Jože Kukman, magister farmacije in naslednik patra Simona Ašiča v samostanu v Stični.

    Rdeča pesa je zniževalec vročine
    »Pitje pesinega soka zelo hitro zni- ža telesno temperaturo. Zadnje raz- iskave so pokazale, da bolniki z visokim krvnim tlakom dosežejo izboljšanje. To osebno pripisujem kaliju, ker ta odvaja vodo iz telesa in se potem navadno zniža tudi pritisk. V ljudski medicini majhnim otrokom in novorojenčkom dajejo obkladke iz soka rdeče pese na podplate in dlani, da se jim zniža telesna temperatura.«

    Silicij, bistven za zdravje
    »Med bistvenimi sestavinami, ki dobro delujejo na človeški organi- zem v rdeči pesi, je silicij. Ta je v pesinem soku v taki obliki, da ga telo lahko vsrka. Znano je, da silicij kre- pi vezivna tkiva, zlasti kožo, stene žil in kosti. Zelo pomembno je, da iz telesa odstranjuje strupe težkih kovin, zlasti aluminija. Silicija je si- cer v naravi veliko, vendar je v taki obliki, da ga človeško telo ne more vgraditi v svoje presnovne produkte. Velja za enega bistvenih elementov za ohranjanje zdravja in zdravljenje. Izjemno pomembna sestavina soka rdeče pese je folna kislina. Ta sodi v skupino vitaminov B, ki ga navadno v telesu najbolj primanjkuje. Ima iz- redno pomembno vlogo pri presno- vi. V soku rdeče pese je te zelo veliko in jo naše celice lahko vsrkajo. V celičnem jedru sestavlja nukleinsko kislino, ki je osnovni pogoj za celič- no delitev in rast celic. Aktivira tudi žveplo obsegujočo aminokislino metionin, ki je močan vir energije. Metionin pomaga pri vnosu žvepla ter tako pomaga krepiti čvrstost kože, las in nohtov. To pomeni, da se pitje rdečega soka priporoča proti izpada- nju las, ker ima veliko folne kisline in silicija,« razlaga. Nekoč, ko so živino krmili s semeni ovsa in prosa, ki vse- bujejo silicij in folno kislino, še dodaja, je imela potem živina lesketajočo dlako in zelo zdrav videz. Sok rdeče pese vsebuje veliko kalija. Ta je regu- lator vode v telesu. Odvaja odvečno tekočino, nase veže maščobe in tako razstruplja, kar je prav tako nujno za ohranitev zdravja.

    Zavira rast rakavih celic
    Rdeča pesa vse bolj slovi v boju pri- ti raku zaradi antociana, ki ga vsebuje. »To je snov, ki deluje antioksidan- tno in preprečuje rast rakavih celic. Enako dobro ali še boljše delujeta še dve snovi v njej, betalain in polifenoli. Vse tri snovi so naravni zaviralci množenja rakavih celic. Prav zaradi teh se sok rdeče pese priporoča bol- nikom z rakom, da bi premagali rast rakavih tumorjev.« Sicer te tri snovi, vendar v manjših količinah kot rdeča pesa, vsebujejo tudi tako imenovana superživila, kot so aloja vera, česen, brokoli, brstični ohrovt, zelje, orešč- ki in olja, vendar je v teh te snovi veli- ko manj kot v pesinem soku.

    Pomaga pri kemoterapiji
    Pesin sok je od nekdaj znan kot zdravilo proti slabokrvnosti, ker pospešuje nastajanje eritrocitov ali rde- čih krvnih teles. V povezavi s kali- jem kri tudi čisti. »Sveže iztisnjen sok rdeče pese pomaga pri kemoterapiji. Zlasti je znano, da blažilno deluje na X-žarke pri obsevanju raka. X-žarki so žarki, ki uničujejo rakave celice, lahko poškodujejo tudi zdrave celice organizma. In prav to poškodovanje in uničevanje zdravih celic prepreču- jejo sestavine, ki so v soku rdeče pese. Najbolj deluje sveže iztisnjeni sok rdeče pese, ki vsebuje še vse snovi. S kuhanjem se nekatere snovi zmanjša- jo, nekatere celo izničijo, zato nima takih učinkov na zdravljenje oziroma so ti precej manjši. Rdeča pesa, ki je bila pridelana doma, četudi
    je surova, ne more vsebovati nevarnih mikroorganizmov, ki bi lahko ogrozili zdravje. To bi bilo mogoče pri plantažni pridelavi ali pesi, ki je pripeljana zelo od daleč.«
    Za rakave bolnike mag. Kukman svetuje: »Popijejo lahko pol litra sve- žega pesinega soka na dan, razdeljnega na dva do tri obroke. Mešajo ga lahko z vodo ali naravnim domačim slovenskim medom. V dva decilitra soka vmešajo eno žlico medu, ki tudi učinkuje zdravilno.«

    Za optimizem
    A to glede njene bogate sestave še ni vse. »Poleg že omenjenih snovi pe- sin sok vsebuje veliko železa, mangana, fosforja, bakra, cinka in vitamina C. Obenem tudi vlaknine. Pospešuje nastajanje hormonov in prenašalcev živčnih signalov, kot sta dopamin in noradrenalin, ta dva skrbita za naše psihično zadovoljstvo. Znanstveniki so dokazali in potrdili, da brez folne kisline, ki je je največ v rdeči pesi, ni mogoče biti osebno zadovoljen in op- timističen.«
    V dietetiki, še dodaja, za izboljšanje počutja ponekod pesin sok ali kuhano rdečo peso mešajo s prose- no kašo ali prosom, tako povečujejo njeno delovanje. Ker je tudi v prose- ni kaši veliko silicija. Nepogrešljiva je tudi za lepoto. »Koža postane čista in mladostna, žile bolj propustne, kosti bolj čvrste. Čvrste kosti in žile pa po- daljšujejo življenje. Metionin in nora- drenalin dajejo veselo, živahno raz- položenje, kar tudi človeka napravi mladostnega.«

    Naj bo sveža in surova
    Če želimo zdravilne učinke, ni vseeno, v kakšni obliki jo uživamo in kako jo pripravljamo. »Ko rdečo peso izpulimo iz zemlje, ji pustimo tudi podaljšek korenine, tega repka se ne odreže, da se ne začnejo izceja- ti sokovi. Pri tem namreč lahko pri- de tudi do reakcij, da nekateri enci- mi oksidirajo in potem izgubijo svo- je učikovanje. Zato ves plod na hitro narežemo ali naribamo in potem s sokovnikom iz njega iztisnemo sok. Popijemo ga takoj, v desetih minu- tah. Nikar ga ne hranimo v hladil- niku, zlasti ne dlje časa. Sok iztisne- mo iz njenih listov, saj je tudi v njih precej omenjenih snovi. Vendar so te snovi v večji koncentraciji v gomolju. Njeni listi vsebujejo veliko klorofila, ki tudi sodi med močne antioksidan- te. Pri tem je treba vedeti, da soko- vi iz rdeče pese, ki jih lahko kupimo, z daljšim časom in staranjem hitro izgubljajo veliko pomembnih sno- vi. Zato so precej manj primerni za zdravljenje kot sveže iztisnjeni sok rdeče pese.« Kuhana rdeča pesa je resda okusno živilo, vsebuje pred- vsem balastne snovi in je odlična za reguliranje prebave. Kot živilo je zelo priporočljiva, vendar od kuhane in vložene pese ne moremo pričakova- ti tako velikih učinkov kot od sveže iztisnjenega soka.

    Poiščite ekološko rdečo peso
    »Sok rdeče pese je skorajda najce- nejši, a kljub temu eden najboljših naravnih zdravilcev. Dostopen je, poceni, še rdečo peso iz naših kra- jev lahko zanj uporabimo. Vsebuje več snovi kot marsikatero superži- vilo, uvoženo iz tujine. Vedno je ce- njeno tisto, do česar težko pridemo, sok rdeče pese je tako preprosto do- stopen, da je zato po krivici prema- lo cenjen. Zato bi se morali spet bolj zavedati pesinih izjemnih zdravilnih učinkov. V sveže iztisnjenih sokovih jo lahko mešamo s sokom korenja, stebelne zelene, peteršilja, špinače, zelja, brstičnega ohrovta,« še pri- poroča mag. Kukman.

    Dr. Qu Dingzhu, zdravnik tradicionalne kitajske medicine iz Ordinacije tradicionalne kitajske medicine v Mariboru:
    »Zdravilni
    učinki rdeče pese so številni. Znižuje visok pritisk, pomaga
    pri demenci, pri boleznih srca in ožilja in zdravi raka. Telesu povrne železo. Pomaga pri razstrupljanju jeter, želodca, izboljšanju srčne cirkulacije, prebavi, uravnavanju delovanja ščitnice in podobno. Sok pijemo enkrat do dvakrat
    na dan, za tiste z občutljivim želodcem po obroku, za druge pa pred obrokom ali po njem. Pri nas, na severu Kitajske, jo skupaj s kolerabo in belo repo dodamo juham, torej jo le zelo malo prekuhamo.«

    Vir: http://www.kitajskamedicina.si/content/zdravilni-uc%CC%8Cinki-rdec%CC%8Ce-pese

    strelka2014-06-23 14:19:17

    Lepo je če deliš
    #24938
    ozelot
    Participant

    Dober text le da ne razumem zakaj so v besedah pomišljaji. Kot bi avtor pomišljal kaj piše Confused.

    Lepo je če deliš

    Vedno znova vse po starem

    #24940
    strelka
    Participant

    ozelot wrote: Dober text le da ne razumem zakaj so v besedah pomišljaji. Kot bi avtor pomišljal kaj piše Confused.

    tekst je kopiran, spodaj je napisan vir.
    Nekaj sem popravila , nekaj mi je ušlo
    Pošteno pa, ne ljubi se mi več popravljat.Tongue
    Probajte brat brez pomišljajev,kogar bo zanimalo.
    Gre brez problemov , meni gre brez problemovApproveEmbarrassed

    strelka2014-06-23 22:43:29

    Lepo je če deliš
    #25015
    ozelot
    Participant

    Skratka dobil sem rdeče proso oziroma divje proso neluščeno in ga ne znam pripravit. Ga kuhaš in kuhaš pa se ne skuha. Zdej se mi je pojavil dvom če je rdeče proso isto kot divje neluščeno proso. Morda bi ga moral mlet al kej podobnega.

    Lepo je če deliš

    Vedno znova vse po starem

    #25017
    strelka
    Participant

    ozelot wrote: Skratka dobil sem rdeče proso oziroma divje proso neluščeno in ga ne znam pripravit. Ga kuhaš in kuhaš pa se ne skuha. Zdej se mi je pojavil dvom če je rdeče proso isto kot divje neluščeno proso. Morda bi ga moral mlet al kej podobnega.

    Jaz tud ne …Tongue
    Skobčevke ga pa obožujejo ..to pa vem , jejo surovegaLOL.
    Ga pa izluščijo …LOL
    Lepo je če deliš
Prikaz 218 prispevka (od skupno 256)
  • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.