zdravilne rastline

Forum Duhovnost Forumi Zdrava prehrana zdravilne rastline

  • Avtor
    Prispevki
  • #30220
    strelka
    Participant

    slišala že za šisandro …

    in sicer da je afrodiziakBig smile…tko za moške kot za ženske.
    no saj ,če povečuje vitalnost to potem čist zraven paše…Big smile
    skratka za uravnavanje hormonskega neravnovesja, potem dobro razstruplja , upočasni staranje
    eto tole sem pa zdele prebrala:

    Kaj šisandra vsebuje?

    Ena glavnih učinkovin je šisandrin, fitoestrogen iz skupine lignanov. Lignani nasploh delujejo kot močni antioksidanti in delujejo protirakavo, šisandrin pa ima dokazano tudi antivirusno delovanje in krepi zdravje jeter in živčevja. V raziskavah je šisandrin z vezavo aktiviral dva tipa molekul, ki v telesu skrbita za obrambne odzive telesa, s čimer je bilo dokazano, da uživanje šisandre krepi imunski sistem in obrambo telesa pred tujki.

    Druge do sedaj odkrite učinkovine, prisotne v plodovih šisandre, so šisandrin B, γ-terpinen, bisabolen, gomisin K2 in gomisin S, pregomisin, šisanterin A in B, angeloilgomisin inrubridiaktion. Vsaka od njih prispeva svoj delež k vsestranski zdravilnosti šisandre, ki je cenjena že tisočletja.

    Ruske raziskave iz 40. let prejšnjega stoletja so potrdile, da šisandra okrepi fizično vzdržljivost in omili stresne odzive telesa na različne neugodne razmere, kot so vročina in opekline, mraz in ozebline, vnetja in zastrupitev s težkimi kovinami. Pokazan je bil tudi blažilen vpliv na različne zdravstvene težave, kot sotežave z živčevjem, hormonska neravnovesja, srčnožilna obolenja, prebavne težave, ateroskleroza inpovišan krvni sladkor.

    Šisandra deluje kot učinkovit adaptogen, kar pomeni, da pomaga telesu pri prilagajanju različnim stresnim dejavnikom. Blaži nervozo in druge psihične težave, pomaga pri pozabljivosti in razdražljivosti, povečuje koncentracijo in usklajuje telesne gibe.

    Šisandra ima med vsemi zelišči enega najširših spektrov delovanja. S svojimi petimi okusi oz. elementi neguje pet (po kitajski medicini) najpomembnejših organov človeškega telesa: srce, jetra, vranico, pljuča in ledvice. Krepila naj bi Qi (气), življenjsko energijo, ter s tem vračala vitalnost, zdravje vseh organov in spolno moč. Kitajski zdravilci jo uporabljajo za blažitev kašlja, proti nespečnosti in nočnemu potenju, za blažitev slabosti in fizične šibkosti.

    Lepo je če deliš
    #30226
    Rena
    Participant

    Na vrtu sem posadila letos tudi pegasti badelj. Če bi imela hišo, bi z vrtom lahko še bolj eksperimentirala, tako pa, kar pač zraste tako, da nisem ravno vsak dan tam… Rastlina je semena nastavila že poleti, ne kot v članku zgoraj, pomladi ali jeseni. Nimam hudo veliko semen, verjetno sem jih med opazovanjem, kdaj bodo zreli za pobiranje, malo zamudila. Zdaj pa iščem nek pameten mlinček, da si bom semena sproti namlela na solato, jogurt, ampak tale ideja z olivnim oljem mi je še boljša. Pa še domačega, kupljenega v Dalmaciji, imam.

    Zadnjič sem imela dva dni dopusta in sem poslušala oddajo Dobro jutro. Prvič sem slišala za Zlato rozgo. In ker bi mi prav prišla podpora glede zastajanja vode v telesu, me zanima, če je kdo to rastlino že nabiral? Pri prvem brskanju sem našla, da se še lahko nabira oktobra, so pa domače in “udomačene” sorte iz Kanade.

    Lepo je če deliš
    #30227
    Rena
    Participant

    ozelot wrote: Skratka dobil sem rdeče proso oziroma divje proso neluščeno in ga ne znam pripravit. Ga kuhaš in kuhaš pa se ne skuha. Zdej se mi je pojavil dvom če je rdeče proso isto kot divje neluščeno proso. Morda bi ga moral mlet al kej podobnega.

    Meni so ga priporočili kot zdravega, pa ne vem več, ne kdaj ne kje ne kdo. Skratka, sem ga nabavila in naj bi se zmlel in dodajal k smoothijem. Kljub mletju, količina za malo žličko, se luščine niso zmlele do konca (predolgo pa mletja zaradi segrevanja tudi nisem furala) in me še nekaj časa po zaužitju dražile v grlu. Klinc, pa sem nehala.
    Lepo je če deliš
    #30228
    Rena
    Participant

    strelka wrote: Embarrassed

    ja men pa ne gre tale ingver …kot mi ne gredo nobene ostre začimbe ,
    če pa že pa tako čist mal ..da mal zapečeSmile
    Drugače pa …nikjer še nisem zasledila , kje se tale ingver v naši kuhinji uporablja …
    ne mislim se sedaj preseravat ..pa ta kuhinja pa ona ..
    ampak čist preprosto ..
    npr …v rižoti je kar ok …(to je preiskušeno )
    še kje?
    Torej ozelot ..rabim tvoje kuharsko znanje in izkušnje. ( lahko je tu še kdo …?)
    kar se tiče ingverjaBig smile.
    Nekateri ga naribajo v med.
    pa ga dajo v čaj kot sladilo ( med +ingver) …
    in imajo za hude čase prehladov ali pa kar tako ..

    Pozimi mi je ingver fajn, preventiva za prehlad, želodcu paše, užijem ga pa ne preveč rada… Zato ga sproti naribam, za cca eno kopasto malo žličko, popijem skupaj s sveže stisnjenim sokom pomaranče. Hitro čez grlo, nato pa super občutek v želodcu.
    Prijateljica mi je skuhala tole, a zdaj ne najdem recepta. Ingverja v hrani nimam rada, a ta juha z ingverjem, v bistvu bolj priloga, ni bila slaba. Pa nekak se mi sanja, da je čebulo prej opražila:
    Lepo je če deliš
    #30241
    strelka
    Participant

    Rena wrote: Na vrtu sem posadila letos tudi pegasti badelj. Če bi imela hišo, bi z vrtom lahko še bolj eksperimentirala, tako pa, kar pač zraste tako, da nisem ravno vsak dan tam… Rastlina je semena nastavila že poleti, ne kot v članku zgoraj, pomladi ali jeseni. Nimam hudo veliko semen, verjetno sem jih med opazovanjem, kdaj bodo zreli za pobiranje, malo zamudila. Zdaj pa iščem nek pameten mlinček, da si bom semena sproti namlela na solato, jogurt, ampak tale ideja z olivnim oljem mi je še boljša. Pa še domačega, kupljenega v Dalmaciji, imam.

    Zadnjič sem imela dva dni dopusta in sem poslušala oddajo Dobro jutro. Prvič sem slišala za Zlato rozgo. In ker bi mi prav prišla podpora glede zastajanja vode v telesu, me zanima, če je kdo to rastlino že nabiral? Pri prvem brskanju sem našla, da se še lahko nabira oktobra, so pa domače in “udomačene” sorte iz Kanade.
    poznam zlato rozgo …Smile.
    jaz jo nabiram in iz nje kuham čajček, ko je potrebno. npr. zelo dobro je pri vnetju mehurja.
    če peče , ko greš na vodo…se čuti že po šalčki tega čaja olajšanje.
    skratka dobro se obnese pri vnetju sečilThumbs Up.
    če je pa vnetje prehudo, kaj vem da je kri v urinu , pa je ta čajček mal prešvoh , potreben antibiotik
    blago odvaja vodo ampak sploh ne tako …kot npr, njivska preslica , .
    Jaz jo nabiram …konec avgusta , septembra , raste pa ob kakšnih gozdnih poteh, posekah …zraste pa do metra visoko.
    govorim o navadni zlati rozgi.

    strelka2015-09-28 22:17:23

    Lepo je če deliš
    #30242
    strelka
    Participant

    Rena wrote:

    Embarrassed

    ja men pa ne gre tale ingver …kot mi ne gredo nobene ostre začimbe ,
    če pa že pa tako čist mal ..da mal zapečeSmile
    Drugače pa …nikjer še nisem zasledila , kje se tale ingver v naši kuhinji uporablja …
    ne mislim se sedaj preseravat ..pa ta kuhinja pa ona ..
    ampak čist preprosto ..
    npr …v rižoti je kar ok …(to je preiskušeno )
    še kje?
    Torej ozelot ..rabim tvoje kuharsko znanje in izkušnje. ( lahko je tu še kdo …?)
    kar se tiče ingverjaBig smile.
    Nekateri ga naribajo v med.
    pa ga dajo v čaj kot sladilo ( med +ingver) …
    in imajo za hude čase prehladov ali pa kar tako ..

    Pozimi mi je ingver fajn, preventiva za prehlad, želodcu paše, užijem ga pa ne preveč rada… Zato ga sproti naribam, za cca eno kopasto malo žličko, popijem skupaj s sveže stisnjenim sokom pomaranče. Hitro čez grlo, nato pa super občutek v želodcu.
    Prijateljica mi je skuhala tole, a zdaj ne najdem recepta. Ingverja v hrani nimam rada, a ta juha z ingverjem, v bistvu bolj priloga, ni bila slaba. Pa nekak se mi sanja, da je čebulo prej opražila:
    ingver …oh kaj pa vem sem se ga že navadlaBig smile, pa pomaga tudi.
    zdaj npr. ga karjem , koščki posušenega ingverja pa cuker ..oz kandiran ingver. je tko kot bonbončekEmbarrassedBig smile.
    drugače pa požene kri po žilah ….
    …pa proti menstrualnim bolečinam je …
    Lepo je če deliš
    #30279
    Rena
    Participant

    Thanks Strelka. Bom odprle očke, kje v našem okolju raste zlata rozga.

    Lepo je če deliš
  • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.