zdravilne rastline
Forum Duhovnost › Forumi › Zdrava prehrana › zdravilne rastline
- This topic has 255 odgovorov, 15 glasov, and was last updated 8 years, 6 months nazaj by strelka.
-
AvtorPrispevki
-
12. 7. 2014 ob 15:11 #25242strelkaParticipant
evo kolko so zdrave maline:
Maline ne samo, da so neverjetno okusne, imajo tudi številne zdravilne učinke na človeško telo. Malina sama je trdoživa rastlina, zaradi česar brez težav preživi tudi zimo in lahko raste na najbolj neprijetnih območjih za rast.
Zdravniki dostikrat uživanje malin priporočajo srčnim bolnikom in bolnikom, ki trpijo za različnimi boleznimi živčevja, saj naj bi dokazano preprečevale nervozo, uravnavale hormonska neravnovesja in uspešno delovale proti diareji. Močno koncentriran sok iz malin znižuje krvni sladkor in uspešno deluje kot zaščita pred virusi. Poleg tega pa človeka maline napolnijo z energijo in s svojim vonjem pomirjajo celoten organizem.
Maline vsebujejo velike količine vitamina A, zaradi česar so odlično naravno sredstvo proti okvaram oči in izboljšujejo vid. Hkrati so izjemno bogat vir vitamina C, v sodelovanju z rutinom, ki krepiožilje in skrbi za zadosten dotok hranilnih snovi v organe, pa delujejo kot odličen antioksidant. Zavirajo in preprečujejo tudi premočne menstrualne krvavitve… splošnem maline zavirajo in preprečujejo krvavitve v celotnem telesu – kot na primer krvavitve iz dlesni ali krvavitve iz nosu.
Poleg tega maline delujejo tudi odvajalno, saj čistijo črevesje ter odpravljajo zaprtost in pomagajo pri težavah z mehurjem in ledvicami. Maline med drugim vsebujejo tudi veliko biotina, kateri vsebuje žveplo, ki je pomembno za polne in bleščeče lase ter napeto in prožno kožo. Sicer v primeru zdravega črevesja, človek sam proizvaja biotin – vendar v primeru, ko je hrana pomanjkljiva, se črevesje rado izsuši in takrat prične posledično človeškemu organizmu primanjkovati biotina.
Maline niso samo zelo okusne, so tudi zelo zdrave.
Maline so eden izmed najbolj koristnih sadežev, saj vsebujejo več zdravilnih in koristnih snovi kakor kivi, paradižnik ali brokoli. A njihova učinkovitost je največja takrat, ko jih uživamo same, pa čeprav so sladice, ki jih lahko pripravimo iz njih, neverjetno slastne.
Tudi listje maline je uporabno za pripravo okusnega čaja, zato ste v zmoti, če ste mislili, da so užitni samo sveži plodovi maline. Listi, ki jih naberemo za čaj, vsebujejo veliko vitaminov, organske kisline, polipeptide in čreslovino. A tudi to ni vse – suheplodove maline lahko uporabimo kot začimbo ali pa za pripravo kakšnega napitka.vir:net
18. 7. 2014 ob 13:11 #25354strelkaParticipantstrelka wrote: Navadna marjetica
Raste povsod po travnikih. Njena značilnost je da se ob
soncu njeni cvetovi odprejo , ko je dež , pa cvetki ostanejo zaprti.ZDRAVILNOST
marjetice:putika,
boleča menstruacija, čisti kri in ureja presnovo, pomaga pri izkašljevanju,
zasluzenju, boleznih jeter, ledvic in mehurja, pri vnetjuželodčne
in črevesne sluznice, pri notranjih krvavitvah, revmatizmuIz nje kuhamo čaj , delamo tinkturo.
Čaj : se dela poparek:
3 žlice zelišča ( cvetki in listki marjetke) v en liter
vode , pokrito nja stoji 10 minut , nato odcedimo lahko sladkamo ali tudi ne.Zelo poznana je spomladanska solata za čiščenje telesa, ki
vsebuje tudi marjeticoSPOMLADANSKA
SOLATA ZA ČIŠČENJE TELESAPotrebujemo:
2 pesti narezanih listov regrata, 2 pesti narezanih listov navadnega svinjaka
(špehca), 1 pest narezanih mladih listov ozkolistnega trpotca, 1 pest narezanih
listov navadne marjetice, 1 pest narezanih listov trobentice, 1 pest cvetov
navadne marjetice, 1 pest cvetov trobentice, 1 pest narezanih listov čemaža, 1
pest narezanih listov plešca, 1 šopek zeli bršljanaste grenkuljice, 1 šopek
narezanih mladih listov rmana, 2 pesti narezanih listov špinače, mešanici
primešamo še topel krompir. Solato začinimo s soljo, zabelimo z olivnim oljem,
jabolčnim kisom ali limoninim sokom.še tole dodajam:
uporablja se jo tudi v zdravilni kozmetiki.
v mazilih v kremi (oljni ali vodni izvleček) blaži srbenje in kožne izpuščaje.
kot tinktura krepi utrujeno , ohlabno staro kožo
kopel s poparkom ali 20-30kapljic tinkture deluje očiščevalno
no če je kdo alergičen na nebinovke , naj najprej previdno preizkusi odziv kože
18. 7. 2014 ob 13:13 #25355strelkaParticipantdober članek
Jožica Bajc Pivec: Zeliščarski kotiček – Prava Lakota Prejšnji mesec sem se pritoževala čez vreme. In na ga zlomka,takoj sem dobila svojo porcijo. Neusmiljeno vroče sonce minulih dni mi je krepko pokazalo svojo moč. In mi dalo svojo lekcijo. Vsako vreme ima svoj namen, samo videti ga moramo znati. Zelišča pa kot da so komaj čakala na sonce. Hitijo s cvetenjem in zorenjem, da jih moja sušilnica komaj dohaja. Kar nekaj koristnih rožic mi je pobegnilo. Pa nič zato. Saj se za vsako tegobo najde več učinkovitih zelišč. Eno od njih mi sigurno uspe nabrati. Med najlepšimi poletnimi zelišči je prav gotovo prava lakota s svojim rumenim cvetjem, ki kot v oblačkih krasi travnike. Da o njenem opojnem medenem vonju niti ne izgubljam besed.PRAVA LAKOTA Gallium verum
Prava lakota raste na suhih, delno vlažnih travnikih, pašnikih, ob poteh, po mejah in nasipih. Najdemo jo v Evropi, Aziji in Severni Ameriki. Rastlina zraste do 60cm visoko, z iglicam podobnimi lističi s priostreni konico. Cveti od junija do septembra. Ima drobne rumene cvetke, ki zelo močno dišijo po medu. Njen okus je trpek in kisel. Uporabljamo celotni zelišče, ki ga nabiramo v času cvetenja.
Vsebuje eterično olje, saponine, flavonoide, čreslovine, kumarine, organske kisline, veliko kremenčeve kisline in fermente.Pravo lakoto so poznali in uporabljali že daleč nazaj v preteklosti. V srednjem veku so lakote uporabljali za zdravljenje zlatenice in rakastih obolenj. Pri Germanih je bila lakota posvečena boginji plodnosti, ljubezni, zakona in poroda. Posušeno zelišče so polagali porodnicam pod rjuhe.
Na podobnih rastiščih uspeva tudi Plezajoča lakota (Gallium aparine ), ki na splošno vsebuje iste zdravilne snovi in učinkovine, kot prava lakota. Plezajoča lakota je izrazite plezalka in zraste do 1,5 m.
Njeni listki so podolgovati, suličasti, deblo je ob kolencih zadebeljeno in dlakavo. Cvetje je belo, vonj je nežen in prijeten, okus pa nekoliko zagreni. Uporabljamo jo za enake namene kot pravo lakoto.
Uporabnost – koristnost:
– deluje diuretično,
– spodbuja delovanje jeter,
– v čajnih mešanicah pomaga pri »čiščenju krvi«,
– pri zatiranju kožnih okvar,
– pomaga pri vnetju jezika
– ugodno deluje pri želodčnem in žolčnem katarju,
– zelo ugodno deluje pri bolečem uriniranju,
– pomaga pri bolečinah zaradi kamnov v sečilih,
– koristna je pri oteklih bezgavkah,
– z mazilom iz lakote si pomagamo pr številnih kožnih obolenjih:
– gnojni mehurčki, trdovratne tvorbe, kožni izpuščaji, zanohtnice, lišaji, psoriaza,
– opazili so ugodne učinke tudi pri rakastih obolenjih.
Uporaba:Čaj
– za zdravljenje vnetja jezika
2 čajni žlički zelišča prelijemo z 1 skodelico vrele vode. Precedimo po 3-5 minutah. Ko jer primerne temperature ga najprej zadržujemo v ustih, malo požvrkljamo in izpljunemo. Usta lahko tudi samo izpiramo.
– pri težavah s sečili
Dve čajni žlički droge pripravimo kot zavretek. Pijemo po dve do tri skodelice na dan.Kopeli
100g suhega zelišča prelijemo z dvema litroma vrele vode. Pustimo, da stoji 20 minut. Odcejeno tekočino dodamo v vodo za kadno kopel. Uporabno pri kožnih težavah.Sok
Iztisnemo sok iz cele sveže rastline (steblo, listi, cvetovi). Z njim si mažemo kožo pri različnih kožnih obolenjih. Svež sok je veliko učinkovitejši od čaja. Je eno najboljših naravnih zdravil pri vseh kožnih obolenjih, tudi pri kožnem raku in psoriazi.
S čistim sokom lakote mažemo kožo nekajkrat na dan, za ponoči pa pripravimo obloge s tem sokom. Uporabljamo vedno sveže gaze, uporabljene vedno sežgemo!
Pri raku na jeziku pijemo dnevno 1 kozarec soka iz sveže lakote. Pijemo ga po majhnih požirkih skozi ves dan. Istočasno nekajkrat na dan zadržimo sveži sok lakote v ustih 10 do 15 minut in ga nato izpljunemo.Obloge
Obloge uporabljamo pri obolenjih limfnih žlez. Na obolela mesta dajemo obloge iz toplega čaja. Še večji učinek dosežemo z oblogami iz svežega soka lakote. Istočasno pijemo čaj ali sok iz lakote.Mazilo iz svežega soka
Sveži sok lakote na sobni temperaturi zmešamo z domačim maslom. Uporabljamo za pri kožnih obolenjih. Hraniti ga moramo v hladilniku, ker se zelo hitro pokvari.
Mazilo
Potrebujemo dve zvrhani prgišči sveže lakote ter:
– 250 g kokosove masti in 250 g hladno stiskanega olivnega olja;
ali
– 330 g rastlinske ali kokosove masti (lahko tudi stopljenega svinjskega sala), 1 dl hladno stiskanega olivnega olja
in 76 g čebeljega voska. Trdo maščobo segrejemo tako, kot bi pekli zrezke (ne sme se zažgati), zelo na hitro spražimo zelišče lakote, da spusti sokove. Odstranimo z ognja in damo na hladno preko noči. Zjutraj rahlo segrejemo, da se mast stopi, dodamo olivno olje in čebelji vosek, če smo delali po recepturi z njima. Nato tekočo mast precedimo skozi gazo v pripravljene lončke. Delati moramo zelo hitro, ker se masa hitro hladi in strdi. Hranimo na hladnem (v hladilniku).
To mazilo je zaradi toplotne obdelave bolj obstojno. Uporabljamo ga lahko kot mazilo za obraz. Ugodno deluje na brazgotine po operacijah. Z njim si mažemo roke, koža je po njem mehka in gladka. Ob vztrajni uporabi obledijo tudi pege na obrazu in rokah.
Uporabljamo ga lahko tudi pri rakavih obolenjih, kjer z njim delamo obloge. Krpice menjamo vsake tri ure in jih po uporabi sežgemo. Priporočam uporabo gaze.Uporaba v vete
rini
S svežim sokom lakote lahko mažemo kožna obolenja pri živalih.Ne glede na način uporabe, je najbolj učinkovit svež sok. Lahko pa seveda uporabljamo tudi posušeno zelišče.
“Kdor vsak dan ne posveti nekaj čas svojemu zdravju,
mora vsak dan žrtvovati veliko časa za bolezen.” (Sebastian Kneipp)Vse dobro vam želim
Jožica
Viri:
pater Ašič S., Priročnik za nabiranje zdravilnih zelišč
Ingrid in Pete Schönfelder, Zdravilne rastline – vodnik
Wilfort R., Zdravilne rastline in njih uporaba
pater Marčinković J., Božja biljna ljekarna
Dr. Galle – Toplak K., Zdravilne rastline na Slovenskem
Kneipp S., Kneippova domača lekarna
Internetne stranihttp://www.mychi.si/si/julij_2013/jozica_bajc_pivec_zeliscarski_koticek__prava_lakota.html
22. 8. 2014 ob 15:19 #26018strelkaParticipantLetos je že mimo ampak kljub temu:
Kako zdravi so šparglji -beluši …Za
zdravje, lepoto in užitekBeluši
ali šparglji (latinsko Asparagus officinalis) sodijo med beluševke s posebnim
okusom. Uporabljamo le poganjke, ki so lahko beli, zeleni ali v novejšem času
tudi vijolični.Beli šparglji so manj grenki in
bolj blagega okusa, pridelujejo pa jih z zasipanjem z zemljo in prav zaradi
pomanjkanja svetlobe ostanejo poganjki beli.Zeleni šparglji so divji in
rastejo po primorskih goščavah, ali pa so gojeni brez zasipanja. Vršičke divjih
zelenih špargljev je težko nabirati, zato so dražji, toda tudi precej bolj
polni z vidika vsebnosti snovi, saj imajo količinsko skoraj še enkrat toliko
mineralov in vitaminov. Vijolični beluši so pravzaprav novost in vsebujejo več
sladkorja. Lahko jih uživamo surove ali pa uporabimo pri sadnih sladicah.Krepijo spolno moč
Šparglji izvirajo iz Kitajske ali
Male Azije; gojili so jih že pred nekaj tisoč leti. Od azijskih popotnikov so
jih prevzeli stari Grki in Rimljani. Zgodovinski viri navajajo, da jim je
zdravilnost pripisoval že Hipokrat, menda so jih cenili rimski voditelji, med
njimi cesar Avgust, ki jih je imel za svojo najljubšo jed. Oboji pa so jih
šteli kot rastlino, ki krepi spolno moč, zlasti moško.Pri Rimljanih so v premožnejših
krogih imeli navado, da so za poroko nevestam pripravili šopek iz špargljevih
vršičkov, kar je imelo simbolen pomen, češ da bo nevesta možu v spolno spodbudo
… Kljub temu so se šparglji v Evropi med ljudmi razširili šele v šestnajstem
stoletju in kmalu prepluli Atlantski ocean ter se razširili med ameriškimi
prišleki in tudi indijanskimi plemeni.Bogat vir folne kisline
Sezona špargljev se začne v
aprilu in traja do sredine junija, najboljši pa so prav mladi šparglji v prvih
dneh maja. Moj mož je kot mlad fant s starši nabiral divje šparglje po Sv.
Marku, griču nad Šempetrom, kjer so se skrivali kot ovijalke okrog robid in
akacij, zato so se med nabiranjem velikokrat zbodli na njihovem trnju, ko so
stikali med grmovjem in goščavo na robu gozda, tik nad ali pod cesto, ki vodi
na vrh griča. Je že tako, da so morali plačati določen davek za poznejši
užitek.In v čem je prednost špargljev,
kar jim daje tak velik sloves med ljubitelji? Šparglji so zelenjava, ki jo
moramo uvrstiti na jedilnik med škrobnate jedi, meso in sladice. So zelo
priporočljivi, ker imajo zelo veliko vitaminov in mineralov. Šparglji so
izredno bogat vir folne kisline ter drugih vitaminov skupine B ter C in E,
kakor tudi karotenoidov, zlasti betakarotena. So tudi bogat vir zaščitnih
flavonoidov posebno rutina.Toda največ zaslug za sloves
pravega afrodiziaka gre iskati v bogastvu mineralov, med katerimi izstopa redek
mineral molibden. Ta je sestavina vseh tistih encimov, ki so odgovorni za
razstrupljanje in razkisanje telesa. Molibden pomaga odplavljati sečno kislino
in zato pomaga preprečevati putiko. Tu sicer trčimo na neskladje z raznimi
dietami, saj imajo šparglji tudi purine, ki putiko spodbujajo, a jih je v
primerjavi z mesom tako malo, da je škoda za telo večja, če se špargljem
izogibamo.Poleg molibdena imajo šparglji še
silicij, ki krepi in napenja vezivno tkivo, vzdržuje telo v dobri kondiciji in
preprečuje celulit. Veliko je tudi kroma, ki pomaga zniževati krvni sladkor in
vpliva na boljše delovanje encimov, ki sodelujejo pri presnovi maščob. Šparglji
so zato odlična jed za sladkorne bolnike; tudi zato, ker skoraj nimajo
ogljikovih hidratov in maščob. Tu so še minerali, kalij, cink, fosfor, mangan
in magnezij ter kositer, baker, železo in jod. Cink krepi žile, poskrbi za
zdrav želodec in pospešuje pravilno delovanje možganov. Zanje skrbi tudi
asparagin, kot eden najznačilnejših sestavin špargljev.Odlični diuretiki
Od omenjenih koristnih snovi
moramo nujno poudariti visoko vsebnost folne kisline (vitamin B9) za izdelavo
hormonov, vitamine B1, B2, B3, B6 ter A, C in E, kakor tudi balastne snovi in
antioksidante. Šparglji vsebujejo tudi glutation, eno najmočnejših
antikarcinogenih snovi. Flavonoid rutin v špargljih krepi stene krvnih žil in
varuje kapilare pred poškodbami.Ker so skoraj brez kalorij, delujejo
shujševalno in tudi prečiščevalno. So namreč odlični diuretiki, ki menda
odplavijo tudi marsikateri ledvični kamen. Ker tudi pospešujejo prebavo, jih
priporočajo vsem, ki so nagnjeni k zaprtju, saj vsebuje veliko dietnih vlaknin.
Zaradi aminokisline tirozin pa so priporočljivi za vse, ki imajo težave s
ščitnico.Najpomembnejša učinkovina v
špargljih pa je zagotovo asparagin, ki se nahaja le v vršičkih. Asparagin
poveča dejavnost ledvic in pospeši izločanje urina; edina negativna posledica
uživanja špargljev je, da ima zaradi jantarjeve kisline in amoniaka urin
neprijeten vonj. Poleg asparagina so v špargljih še druge zdravilne učinkovine,
med njimi biotin za lepe lase in lepoto kože. Od ogljikovih hidratov, ki jih je
količinsko zelo malo – zato so šparglji dietna hrana – pa omenimo inulin. Ta
spodbuja delovanje koristnih bakterij v debelem črevesju. Zraven so tudi
frukto-oligosaharidi, ki spodbujajo razmnoževanje dobrih bakterij. Šparglji
vsebujejo tudi protodioscin, ki skupaj z mineralom mangan preprečuje izgubo
kostne masa oziroma osteoporozo.Šparglje
pripravljamo na veliko načinov: najbolje kar surove ali marinirane, pa tudi
kuhane in pečene v jedeh. Kot priloga k mesu in sirom, z jajcem, kot narastek
ali celo kot sladico. Vedeti pa moramo, da ob špargljih lahko postrežemo samo
bela vina, nikakor ne rdečih, sicer izničimo vitamin B1, ki je za spomin.
Uživamo samo vršičke divjih in gojenih špargljev; trše stebelne dele moramo
zavreči. Najlažje je pripraviti tanke divje šparglje, debelejše bele pa je
včasih potrebno olupiti.Šparglje
vsakega posebej vzamemo v roko in jih začnemo lomiti v smeri od vršička
navzdol. Od tam naprej, kjer se steblo noče več odlomiti in se samo upogne,
steblo zavržemo. Ker šparglji vsebujejo nitrate, jih ne smemo pogrevati. Če jih
ne uspemo vse takoj porabiti, potem jih moramo spodaj malce prerezati, jih dati
v vodo, ali zaviti v mokro brisačo ter jih shranimo v hladilnik, a ne več kot
pet dni.Vir: Primorske Novice, 4.maj , 2013, Marija Merljak , strokovnjakinja za prehrano
strelka2014-08-22 15:22:41
22. 8. 2014 ob 16:01 #26019strelkaParticipantŠe en špargelj , asparagus …, ki ga Indijci prodajajo kot prehrambeno dopolnilo .Shatavari -šatavari ..
Raste na Šri lanki –priporočajo ga predvsem ženskam vseh let , Vpliva na hormonsko ravnotežje , plodnost , na količino maternega mleka poleg dobro vpliva na imunski sistem …itd itd ..Tud moškim ne škoduje …Shatavari – Šatavari
Shtavari je
najbolja biljka za obnovu reproduktivivnog, dišnog, probavnog sustava te
poboljšava cirkulaciju. Djeluje na sva tkiva-elemente.Pomaže kod: poremečaji ženskih organa, seksualni poremečaji općenito,
neplodnost, impotencija, menopauza, dijarea, dizenterija, čir na želucu,
povišena kiselina, dehidracija, prehlada, period oporavka, rak, herpes,
leukorea, kronične groznice.Shatavari u prevodu
znači „Ona tko posjeduje stotinu supruga“, pošto se kaže da njeno tonizirujuće
i pomlađujuće djelovanje na ženske reproduktivne organe daje kapacitet da se
ima stotinu supruga. Shatavari je glavno ayurvedsko pomlađujuće sredstvo za
žene, kao što je Ashwagandha za muškarce (iako oboje imaju neko djelovanje na
oba spola). Shatavari je rasajana za Pittu, ženski reproduktivni sustav i krv.
U tu svrhu može se pripremiti kao mliječna dekokcija zajedno sa ghiem, smeđim
šećerom, medom i pippali.Posjeduje efikasno
omekšavajuće, zaštitno i hranjivo djelovanje za suhe i upaljene membrane pluća,
želuca, bubrega te seksualne organe. Kao takva dobra je za čireve te kroničnu
dijareu i dizenteriju pošto oslobađa od žeđi i čuva tekućine. Izvana, efikasna
je za zgrčene, krute zglobove i vrat te mišićne grčeve, omekšava i štiti kožu.
Omekšava i umiruje Vatu, povečava snagu i memoriju. Povečava količinu mlijeka,
sjemena i hrani membrane sluznica. Hrani i čisti krv i ženske reproduktivne
organe.Shatavari je vrlo
bogata steroidnim saponinima koji imaju djelovanje slično hormonima.
Normalizira mjesečnicu. Dobra je hrana za žene u menopauzi ili za osobe koje su
imale histerektomiju, pošto opskrbljuje mnoge ženske hormone. Shatavari hrani
jajne stanice i povečava plodnost, satvične je kvalitete i pomaže u ljubavi i
predanosti, umiruje srce.Shatavari osnažuje
prijelaz estradiola u estrol te time sprečava pojavu mastopatije i fibromioma.
Sprečava nakupljane dagidrotestosterona, koji u starijih muškaraca izaziva
povećanje prostate. U Shatavariju je nađen alkaloid asparagin koji osnažuje
srčanu pumpu i smanjuje ritam otkucaja srca te krvni tlak. Osim toga ova biljka
je bogata bioflavonoidima koji sprečavaju ozljeđivanje staničnih membrana.
Shatavari uzet sa mlijekom znatno povećava ojas u tijelu Shatavari dobro
osnažuje imunosustav.vir. Net
strelka2014-08-22 19:43:13
31. 8. 2014 ob 19:40 #26106strelkaParticipantTko …
pa se je skuhal bezgov sirup iz jagod …15 litrov …Ne vem kako se bo delilo fifti fifti ?..se ne bo …nekaj litrov bo pa mojih21. 10. 2014 ob 12:57 #26716strelkaParticipant…
včasih je res neverjetno …pride ko se rabi … oz. ko se izrazi želja..Korenine se nabira ..pred cvetenjem torej zgodaj spomladi , ali pa pozno jeseni , ko se umiraja vegetacijatorej …dobila gabezove korenine …se je že naredilo mazilo …mal drugačen postopek ..ni se ga v olivno olje namakalo …itd..smo mal pospešili zadevo …strelka2014-10-21 12:59:31
-
AvtorPrispevki
- Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.