zdravilne rastline
Forum Duhovnost › Forumi › Zdrava prehrana › zdravilne rastline
- This topic has 255 odgovorov, 15 glasov, and was last updated 8 years, 9 months nazaj by strelka.
-
AvtorPrispevki
-
20. 6. 2012 ob 17:31 #15302strelkaParticipant
Citronka oz. citronske verbena
Če ima kdo tudi doma …za kaj se vse lahko uporablja , poleg tega da limonsko diši.pri meni je tako še bolj mladostna …ampak nekaj listkov bo za čaj, ker kar hitro raste ta rastlina.Je v lončku , ampak bom jo probala potem razmnožiti s podtaknjenci , da bo za drugo leto ..če mi slučajno preč pride.CITRONKA
Aloysia triphyla
Višina grma je odvisna od starosti in podnebja, v celinskih razmerah doseže v prvem letu do 90 cm višine in več kot 200 cm v poznejših letih. Obseg grmiča je med 80 in 130 cm. Stebla so pokončna, na prerezu oglata in razvejena, mlada so zelena, pozneje pa olesenijo in imajo svetlorjavo tanko skorjo. Listi so suličasti, dolgi 5 do 10 cm in široki do 2 cm, pecljati, na površini imajo dlačice, ki jim dajejo robat otip, in imajo značilno citronast vonj. Cvetovi se izoblikujejo na koncu poganjkov v rahlih klaskih in so drobni ter bele do rahlo rožnate barve.
Ugajajo ji lahka, prepustna, dobro založena tla in sončno toplo rastišče. V naših razmerah jo razmnožujemo s potaknjenci, te režemo z matičnih rastlin, ki smo jih prenesli v rastlinjak.
Zanimivosti
Iz citronkinih listov destilirajo močno dišeče eterično olje, ki ga uporabljajo za aromatiziranje v živilski industriji in v parfumih. Posušeni citronkini listi so primerni za dišeče potpourije in odišavljenje perila. Liste uporabljajo tudi za izdelovanje dišečih sveč.
Uporabni deli
Sveži ali suhi listi, liste lahko sproti obiramo ali pa porežemo veje, jih posušimo in potrgamo liste.
Način uporabe
Pospešuje prebavo, preprečuje napenjanje in blaži krče notranjih organov, uporabna je pri prehladih za čiščenje dihalnih poti, nje eterično olje uporabljajo za aromo v živilski industriji in parfumih, v naravni kozmetiki se uporablja kot poparek za krepilne kopeli, za aromaterapijo.
V kuhinji poparek uporabimo kot zeliščni čaj, drobno sesekljane mlade liste pa dodajamo hladnim napitkom, sadnim kupam in v testo ali nadeve za pecivo. Čaj iz citronke je osvežilen in ga je mogoče ponuditi tudi ohlajenega. Prav zanimivo se meša s poprovo meto. Listi dajejo aromo sladoledu. Ponekod pripravljajo tudi zeliščni kis in olje. Citronka je primerna za pripravo rib, nadevov za perutnino in v gobovih jedeh. V žganju namočena citronka je zanimiv aperitiv.
V kozmetiki se uporabljajo listi namočeni v mandljevo olje pri masaži; dobro se meša s sivko in rožmarinom. Za odpravljanje mešičkov in gubic okrog oči pripravimo poparek, ga ohladimo in vanj namočimo bombažne krpice, ki si jih za 15 min položimo na oči. Poparek dodajamo tudi kopelim, z zeliščnim kisom pa služi za mehčanje in osveževanje kože.
Desetdnevna kura pitja čaja citronke
Če želite organizem temeljito prečistiti strupov in negativnih energij, si privoščite desetdnevno kuro pitja čaja citronke.
Priprava in uporaba: Pripravite poparek 2l vode in 1 čajne žličke citronke in pustite stati od 3 do 5 minut. Čaj precedite in ga preko dneva popijte brez dodatka sladkorja, saj je čaj zelo prijetnega okusa.
Korenčkov sok
Potrebujemo:1kg korenja, 2kg in pol olupljenih jabolk, citronko, 7l vode, 1,20 kg sladkorja.
Priprava: Korenje in olupljena jabolka skuhamo in zmiksamo. Dodamo citronko. Prekuhamo 7l vode in sladkor. Jabolka, korenje in vodo še enkrat prekuhamo in nalijemo v čiste steklenice.
To je pa vir: Dvorec Trebnik-net
strelka2012-06-20 17:32:19
22. 6. 2012 ob 22:43 #15316strelkaParticipantstrelka wrote:
Iz nje se trenutno dela sirup ( pijača) še ni narejeno zato o tem kdaj drugič.
Včeraj je vse po meti dišalo…upam da bo danes, ko se bo misija končala, po nekaj dneh( pravijo , da mora sirup mal odležat , da potem je pravi) tudi dober okus..
Da nadaljujem …
je okusno …
Diši po meti , okus jej po meti . Zlo osvežilno …
Če bi imela več pepermint mete .. bi bilo še bolj osvežilno ..tako je pa bila pri meni večino kodrasta meta.
Ampak za vroče dni je super.
Dela se tako kot npr. bezgov sirup…samo da tukaj meto dodaš še v toplo sladkorno vodo, pustiš 24 ur stati( lahko tud kakšno urco več) ..potem precediš dodaš citronko ..in misija končana.
Mora biti pa veliko mete ( ker, ko jo potunkaš v sladkorno toplo vodo skupaj skoči)…še bolje je, če je še melisa ( ampak te prav veliko pri meni ni).
Če je ni dovolj ..potem nastane bolj sladkorni sirup + citronka. lahko pa mal goljofaš , pa dodaš mal naravne arome mete …samo potem je mal popravljeno a ne .
Točne mere za zelišče pa ne znam povedat …praksa dela mojstra ….
Na kratko …odlično.
strelka2012-06-22 22:43:23
11. 7. 2012 ob 20:26 #15576ANKAČlanPozdravljeni, najprej moram povedati da sem nova na forumu in da sem zelo vesela da sem ga našla…zelooooo veliko praktičnih nasvetov na enem mestu…super. Nova pa sem tudi z temi rastlinicami ter bio in eko stvarmi. Imam dva majhna otroka in bi rada da zdravo živita zato sem se tudi za vse to začela zanimat… No letos sem bila že pridna in imam že spravljenih nekaj rastlinic za čajčke, pa olje šentjanževke je že narejeno pa ogničevo se dela, pa tinktura tavžentrože…nekaj je za začetek:)
Trenutno se mi v kuhinji dela olje iz materine dušice, sem ga kuhala, pa v receptu piše da samo pet minut kuham na srednjem ognju tako da grejo gor mehurčki..pa se mi to zdi premalo… zaj pa bi rada še iz tega naredila mazilo z čebeljim voskom, pa me zanima če kar takoj al naj to vse skupaj malo stoji in se ohladi? Je mogoče kaj za obstojnost teh kremic…se mi zdi da sem nekje prebrala da je za obstojnost čebelji vosei in E vitamin ki se da kupit v lekarni…samo kolko je ta e vitamin pol naravna zadeva pa nevem…?Hvala za odgovore…
12. 7. 2012 ob 19:43 #15593ANKAČlanČeprav sem sam na tej temi…:( se vseeno morem pohvalit da je mazilo iz materine dušice narejeno….sem sedaj prvič delala z čebeljim voskom in sem fullllll navdušena. Kot prava kremica, ko sem to prej vidla ko sem domov prišla mi je kar zletelo iz ust uaaaaaaauuuuuuu, pa sem fullll srečna da mi je kaj takega uspelo. Tak da še enkrat super forum in sveda super nasveti. Hvala.
12. 7. 2012 ob 20:09 #15595strelkaParticipantno fajn ….
jaz bom pa ko dobim toliko ognjiča …naredila ognjičevo mazilo s propolisem .dela se ravno tako ..olje čebelji vosek , samo doda se še propolis …ta naredi mazilo bolj obstojno , poleg tega , da je propolis v kremah tudi fajn za kožo.Dugače pa ..če hraniš mazila na hladnem …je obstojno ,se ne pokvari sigurno eno leto ne …več pa ne vem ..ker ga ne hranim nikoli tako dolgo ..se ga prej porabi.tinktura ..to je da zelišča namakaš v 70% alkoholu ..ok lahko tud 60% ..in sicer …ena tretina stekleničke, kozarčka ali v karkoli že namakaš zelišče…pa dve tretine alkohola .To pustiš namočeno saj štirinajst dni ..potem je pa za uporabo.12. 7. 2012 ob 20:18 #15597ANKAČlanJaz pa imam že ognjičevo olje narejeno skoraj, tak da bi mogoče tudi probala še z propolisem in voskom…al pa ne ker olje imam lahko v kopalnici in se kar namažem ko se umiješ, mazilo pa v hladilniku..pol bo bol malo na moji koži al pa na koži otrok:)))
Sem mislila da se to vse prej pokvari, ker sem delala že mazilo z maslom iz onjiča pa mi je ena runda splesnivla, druga pa ne. Zato sem mislila da te zadeve bolj malo stojijo tudi na hladnem. Mi je fajn da sem tak poceni prišla do mazila materine dušice…pri justu pa tak drago:)))12. 7. 2012 ob 20:23 #15598strelkaParticipantno fajn ..ker že tolko ponujaš to mazilo iz materine dušice….
zdaj se pa razpiši kako si naredila….ker iz dušice je še nisem delala …praviš pa da je krema …? -
AvtorPrispevki
- Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.