Reply To: zdravilne rastline

Forum Duhovnost Forumi Zdrava prehrana zdravilne rastline Reply To: zdravilne rastline

#15302
strelka
Participant

Citronka oz. citronske verbena

Če ima kdo tudi doma …za kaj se vse lahko uporablja , poleg tega da limonsko dišiBig smile.
pri meni je tako še bolj mladostna …ampak nekaj listkov bo za čaj, ker kar hitro raste ta rastlina.
Je v lončku , ampak bom jo probala potem razmnožiti s podtaknjenci , da bo za drugo leto ..če mi slučajno preč prideEmbarrassed.

CITRONKA

Aloysia triphyla

Višina grma je odvisna od starosti in podnebja, v celinskih razmerah doseže v prvem letu do 90 cm višine in več kot 200 cm v poznejših letih. Obseg grmiča je med 80 in 130 cm. Stebla so pokončna, na prerezu oglata in razvejena, mlada so zelena, pozneje pa olesenijo in imajo svetlorjavo tanko skorjo. Listi so suličasti, dolgi 5 do 10 cm in široki do 2 cm, pecljati, na površini imajo dlačice, ki jim dajejo robat otip, in imajo značilno citronast vonj. Cvetovi se izoblikujejo na koncu poganjkov v rahlih klaskih in so drobni ter bele do rahlo rožnate barve.

Ugajajo ji lahka, prepustna, dobro založena tla in sončno toplo rastišče. V naših razmerah jo razmnožujemo s potaknjenci, te režemo z matičnih rastlin, ki smo jih prenesli v rastlinjak.

Zanimivosti

Iz citronkinih listov destilirajo močno dišeče eterično olje, ki ga uporabljajo za aromatiziranje v živilski industriji in v parfumih. Posušeni citronkini listi so primerni za dišeče potpourije in odišavljenje perila. Liste uporabljajo tudi za izdelovanje dišečih sveč.

Uporabni deli

Sveži ali suhi listi, liste lahko sproti obiramo ali pa porežemo veje, jih posušimo in potrgamo liste.

Način uporabe

Pospešuje prebavo, preprečuje napenjanje in blaži krče notranjih organov, uporabna je pri prehladih za čiščenje dihalnih poti, nje eterično olje uporabljajo za aromo v živilski industriji in parfumih, v naravni kozmetiki se uporablja kot poparek za krepilne kopeli, za aromaterapijo.

V kuhinji poparek uporabimo kot zeliščni čaj, drobno sesekljane mlade liste pa dodajamo hladnim napitkom, sadnim kupam in v testo ali nadeve za pecivo. Čaj iz citronke je osvežilen in ga je mogoče ponuditi tudi ohlajenega. Prav zanimivo se meša s poprovo meto. Listi dajejo aromo sladoledu. Ponekod pripravljajo tudi zeliščni kis in olje. Citronka je primerna za pripravo rib, nadevov za perutnino in v gobovih jedeh. V žganju namočena citronka je zanimiv aperitiv.

V kozmetiki se uporabljajo listi namočeni v mandljevo olje pri masaži; dobro se meša s sivko in rožmarinom. Za odpravljanje mešičkov in gubic okrog oči pripravimo poparek, ga ohladimo in vanj namočimo bombažne krpice, ki si jih za 15 min položimo na oči. Poparek dodajamo tudi kopelim, z zeliščnim kisom pa služi za mehčanje in osveževanje kože.

Desetdnevna kura pitja čaja citronke

Če želite organizem temeljito prečistiti strupov in negativnih energij, si privoščite desetdnevno kuro pitja čaja citronke.

Priprava in uporaba: Pripravite poparek 2l vode in 1 čajne žličke citronke in pustite stati od 3 do 5 minut. Čaj precedite in ga preko dneva popijte brez dodatka sladkorja, saj je čaj zelo prijetnega okusa.

Korenčkov sok

Potrebujemo:1kg korenja, 2kg in pol olupljenih jabolk, citronko, 7l vode, 1,20 kg sladkorja.

Priprava: Korenje in olupljena jabolka skuhamo in zmiksamo. Dodamo citronko. Prekuhamo 7l vode in sladkor. Jabolka, korenje in vodo še enkrat prekuhamo in nalijemo v čiste steklenice.

To je pa vir: Dvorec TrebnikSmile-net

strelka2012-06-20 17:32:19

Lepo je če deliš