Bezeg in akacija
Forum Duhovnost › Forumi › Zdrava prehrana › Bezeg in akacija
- This topic has 27 odgovorov, 6 glasov, and was last updated 12 years, 2 months nazaj by strelka.
-
AvtorPrispevki
-
30. 5. 2011 ob 16:36 #10084strelkaParticipant
Rezina nekaj omenja bezgov sirup in recepte v praksi.
..
Zelo dober pride …trideset cvetov bolj velikih, v tri litre vode ….pustiš 24 ur da se namaka …
nato precediš dodaš sladkor in kuhaš ..da se sladkor raztopi …in nekaj časa pokuhaš , da postane prozoren …
nato pa dodaš 4 škatlice citronke , pa sok petih limon ….
to v čiste tople steklenice in zapreš …zelo dobro …pride pa bolj tak kiselkast…zelo dober.
tako …lep pozdrav …
strelka2011-05-30 16:38:38
30. 5. 2011 ob 21:18 #10085strelkaParticipant21. 8. 2012 ob 8:37 #16195strelkaParticipanttole sem zadnjič dobila …če se bo komu dalo delat.Marmelada iz bezgovih jagod.
pač zdravo z naravo…6. Bezgova marmelada
Sestavine:
1/2 kg zrelih bezgovih jagod
1/2 kg banan
1 kg želirnega sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
sok ene limone
Postopek:
Bezgove jagode osmukamo in odstranimo vse nezrele jagode. Grobo jih
zmečkamo. Banane olupimo in narežemo na rezine ter jih pokapamo z limoninim
sokom.Vse skupaj damo na štedilnik, da zavre, dodamo želirni in vanilijev sladkor
ter med mešanjem kuhamo še 5 minut. Vroče vlijemo v kozarčke, ki jih za 5 minut
obrnemo na glavo. Počasi jih ohladimo pod deko.Bezgovo vino ..to pa priporočajo za boljšo kri..
Potrebujemo: 3 kg zrelih jagod črnega bezga, 3 litre vode, 1 kg sladkorja, 3 litre lahkega rdečega vina.
Priprava: bezgove jagode in vodo kuhamo pol ure. Zmes pretlačimo skozi sito ali platneno krpo. Soku dodamo sladkor in vino. Dobro zmešamo, odstavimo na prostor, ki ima sobno temperaturo, da zavreje. Ko se vretje umiri prelijemo v čiste steklenice in steklenice zapremo. Vino hranimo v temnem in hladnem prostoru. Vino pijemo po šilčkih, pomaga za izboljšanje krvi.strelka2012-08-21 08:37:46
22. 8. 2012 ob 9:59 #16225strelkaParticipantstrelka wrote:
tole sem zadnjič dobila …če se bo komu dalo delat.Marmelada iz bezgovih jagod.
pač zdravo z naravo…6. Bezgova marmelada
Sestavine:
1/2 kg zrelih bezgovih jagod
1/2 kg banan
1 kg želirnega sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
sok ene limone
Postopek:
Bezgove jagode osmukamo in odstranimo vse nezrele jagode. Grobo jih
zmečkamo. Banane olupimo in narežemo na rezine ter jih pokapamo z limoninim
sokom.Vse skupaj damo na štedilnik, da zavre, dodamo želirni in vanilijev sladkor
ter med mešanjem kuhamo še 5 minut. Vroče vlijemo v kozarčke, ki jih za 5 minut
obrnemo na glavo. Počasi jih ohladimo pod deko.tale marmeladka je odlična. sicer pri meni ima manj sladkorja, je bolj tekoča, ampak še vseeno full sladka ..upam da se ne bo pokvarila.Banane pa dajo marmeladi tak saj meni se zdi bolj rumast okus…kar mi je pa všeč.
dobro
1. 9. 2012 ob 15:56 #16352tadej pretnerModeratorstrelka wrote:
tale marmeladka je odlična. sicer pri meni ima manj sladkorja, je bolj tekoča, ampak še vseeno full sladka ..upam da se ne bo pokvarila.Banane pa dajo marmeladi tak saj meni se zdi bolj rumast okus…kar mi je pa všeč.
dobro
Zadnjič sem bil nekaj brihten in sem dal banabe zraven rozin v rižev narastek. Pa ni dobro izpadlo.Marmelado iz bezgovih jagod, a brez dodatka banan, pa sem tudi že delal in je bila prav tako tekoča k zverina – preveč.1. 9. 2012 ob 17:17 #16353strelkaParticipanttadej pretner wrote:
Zadnjič sem bil nekaj brihten in sem dal banabe zraven rozin v rižev narastek. Pa ni dobro izpadlo.Marmelado iz bezgovih jagod, a brez dodatka banan, pa sem tudi že delal in je bila prav tako tekoča k zverina – preveč.najbrž je ratal bolj pocast-narastek …hladen je bil gotovo boljšega okusa.drugače je pa meni dobro, če se da v rižev narastek npr. borovnice…ali kaj podobnega jagodičevje.konec koncev pa samo naribna jabolka.Namesto riža se pa lahko uporabi kuhana prosena kaša…kuhana na mleku.Pač se umes vmeša al pa na vrhu posuje …pač v plasti..glede marmelade …so mal unesle mere …, napačen preračun in se je dodalo manj želirnega sladkorja.Tako da …ni tako kompaktna ..ampak se pa odlično maže na kruh…ne teče toliko.Zdaj po moje tudi zato , ker je uporabljen želirni sladkor in jo jo bolj zgosti.strelka2012-09-01 17:28:11
1. 9. 2012 ob 17:19 #16354strelkaParticipantImam pa še en recept ..če ne za letos pa je lahko za drugo leto…
Izkušenj nimam s to marmelado …ker mi je preveč dela…mi je ljubša prva.7. Bezgovo jabolčna marmelada
Sestavine:
1 kg
zrelih bezgovih jagod1,5 do 2 kg
jabolk50 do 100 dag sladkorja
sok 1 do 2 limon, približno 1
dl sokacimetova skorjica
Oprane bezgove jagode (obvezno odstranimo morebitne zelene, ker so strupene)
zalijemo s pol litra vode in zavremo. Pustimo rahlo vreti 15 minut.Sok precedimo skozi navadno žično cedilo primerne gostote. Goščo vrnemo v
lonec, dolijemo približno 3 dl
vode in postopek ponovimo. Precejen sok prilijemo k prvemu, goščo zavržemo.Medtem, ko se sok kuha, jabolka olupimo, jim odstranimo peščišča ter jih narežemo
na koščke. Te stresemo v bezgov sok, dodamo cimetovo skorjico, kuhamo, da se
koščki zmehčajo. Lahko zmeljemo s paličnim mešalnikom (v tem primeru bo
marmelada gladka, prej seveda odstranimo cimetovo skorjico!) ali le stlačimo s
tlačilko za krompir (v marmeladi bodo različno veliki koščki jabolk, skorjica
lahko ostane v marmeladi). Dodamo limonin sok.Kuhamo in mešamo, da del tekočine izpari. Dodamo sladkor in ponovno zavremo.
Kuhamo tako dolgo, da želirni preizkus pokaže primerno gostoto. Lahko pa dodamo
še malo želina, ki postopek pospeši.Polnimo v čiste kozarce in zapremo s pokrovčki.
-
AvtorPrispevki
- Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.