Bezeg in akacija
Forum Duhovnost › Forumi › Zdrava prehrana › Bezeg in akacija
- This topic has 27 odgovorov, 6 glasov, and was last updated 12 years, 3 months nazaj by strelka.
-
AvtorPrispevki
-
27. 5. 2010 ob 15:17 #3297ANAČlan
tadej pretner wrote:
Prvih 15 l sirupa iz bezgovih cvetov je “pod streho”. Zdaj sem pristavil miks bezga in akacije.Oooo, priden dečko . A si ga kej tudi namoču? Bezeg v šnopc mislim…khm…khm…
No jaz sem pa zmenjena s taščo, da ga gremo v soboto nabirat k njej v gmajno…pa skuhat tudi pol…mmmmm komaj čakam…
27. 5. 2010 ob 15:55 #3299tadej pretnerModeratorANA wrote:
Prvih 15 l sirupa iz bezgovih cvetov je “pod streho”. Zdaj sem pristavil miks bezga in akacije.
. A si ga kej tudi namoču? Bezeg v šnopc mislim…khm…khm…
Ne, k se ga dela iz jagod, ne iz cvetov. Sem pa pršu do recepta:
Bezgov liker
Potrebujemo
– 1 1 l soka bezgovih jagod
– 500 g sladkorja
– 5 zavitkov vanilin sladkorja
– 7 kapljic esence grenkih mandljev
– 3 l ruma (čim močnejšega)Iz bezgovih jagod iztisnemo sok in ga kuhamo 15 minut. Dodamo sladkor, vanilin sladkor, rum ter mandljevo esenco. Še enkrat pustimo da zavre in odstavimo. Ohladimo in napolnimo steklenice.
Mam pa pitanjce – a kdo pozna to čuveno esenco grenkih mandljev? Kje se to dobi?
27. 5. 2010 ob 16:09 #3300ANAČlantadej pretner wrote:
Mam pa pitanjce – a kdo pozna to čuveno esenco grenkih mandljev? Kje se to dobi?hmmm…kakšna zeliščarka na tržnici bi ga ziher znala imet…al pa kakšne bio štarcune…k prodajajo različna olja ( olivno, bučno…). Konkretno kje, pa tudi jaz ne bi vedela ( bi pa najprej pogledala v zgoraj napisane predloge)…
No, malce sm pogooglala:
“Esenco grenkih mandeljev prodajo po vseh večjih trgovinah. Izdeluje jo
dr. Oetker. Je pa pakirana v zavitek v katerem so 4 majhne epruvetke.
Obstajajo še vanilijeva, rumova in limonina esenca. Zelo v redu zadeva.
“iz foruma Kulinarična Slovenija-recepti
ANA2010-05-27 16:17:18
28. 5. 2010 ob 0:13 #3311strelkaParticipantNo pa še moji receptki, —
Liker iz bezgovih jagod
Potrebujemo
● ½ l bezgovih jagod (dobro zrelih in brez pecljev)
● 4 dl vode
● 40 dag sladkorja
● 2 l sadjevcaBezgove jagode prelijemo z vodo, dodamo sladkorja in kuhamo 5 minut (bezgove jagode morajo biti dobro prekuhane, sicer lahko povzrocijo hude želodcne težave). Ohladimo, precedimo skozi gosto cedilo (ne smemo pasirati) in zmešamo s sadjevcem. Prelijemo v steklenice in shranimo. Najboljše je malo uležano.
Bezgovo vino
Potrebujemo
● 3 kg zrelih jagod crnega bezga
● 3 l vode
● 1 kg sladkorja
● 3 l lahkega rdecega vinaBezgove jagode in vodo kuhamo pol ure. Zmes pretlacimo skozi sito ali platneno krpo. Soku dodamo sladkor in vino. Dobro zmešamo, pustimo da še enkrat zavre. Ko se vretje umiri prelijemo v ciste steklenice in jih zapremo. Vino hranimo v temnem in hladnem prostoru.
Vino pijemo po štamperle, pomaga za izboljšanje krvi.
Nima pojma je dober okus al zanič …spomnim se samo maminega bezgovega sirupa iz jagod …daljnega leta..pa mi ni všeč okus …boljš iz cvetov.
strelka2010-05-28 00:19:41
28. 5. 2010 ob 17:40 #3312tadej pretnerModeratorstrelka wrote:
No pa še moji receptki, —
Liker iz bezgovih jagod
Potrebujemo
● ½ l bezgovih jagod (dobro zrelih in brez pecljev)
● 4 dl vode
● 40 dag sladkorja
● 2 l sadjevcaBezgove jagode prelijemo z vodo, dodamo sladkorja in kuhamo 5 minut (bezgove jagode morajo biti dobro prekuhane, sicer lahko povzrocijo hude želodcne težave). Ohladimo, precedimo skozi gosto cedilo (ne smemo pasirati) in zmešamo s sadjevcem. Prelijemo v steklenice in shranimo. Najboljše je malo uležano.
Hm, glede na to, da imam doma cca 65 litrov 60% šnopca, mi tale recept bolj ustreza kot tisti, kjer se zadevo dela z rumom
28. 5. 2010 ob 22:37 #3316strelkaParticipant
A pol ga kuhaš….
Naš ata ga je tud ..zdej pa ničveč …strelka2010-05-28 22:37:52
15. 6. 2010 ob 15:35 #3724strelkaParticipantnajbrž se že vsi s šebeso nalivate …
ko delaš šebeso ..dodaš tudi par rozin al pa zrn riža….potem ti ne raznese steklenic…
prebrano v nedeljskem ..kjer so se razpisali o bezgu…strelka2010-06-15 15:35:37
-
AvtorPrispevki
- Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.