5. teden procesa prisotnosti
Forum Duhovnost › Forumi › Duhovna rast › 5. teden procesa prisotnosti
- This topic has 14 odgovorov, 5 glasov, and was last updated 14 years nazaj by Brane.
-
AvtorPrispevki
-
20. 11. 2010 ob 13:32 #7040BraneČlan
Lepo pozdravljeni Tadej in vsi ostali,
Nekako se mi ni utrnila ideja v katerem poglavju oziroma podrocju zastaviti naslednje vprasanje, zato sem odprl kar novo temo.
Skratka pricel sem delati proces petega tedna prisotnosti in spoznal, da mi verjetno pojem identifikacije v pogojenem svetu locenosti ni najbolj jasen. Kot je bilo povedano se pri rojstvu in meditaciji zavedamo vsega kot dela celote in smo tako s clovestvom in vsem stvarstvom nasplosno bolj polno povezani. Z odrascanjem oziroma vsakdanjim zivljenjem v pogojenem stanju nizkovibracijskih polj pa zivimo nepopolno, z delovanjem, ki ni zavestno (tukaj in sedaj) polnim delitev in sodb; pricnemo se identificirati z imenom, pametnostjo, imetjem, socialnim statusom, to je dobro dobro uno je slabo itd. Oziroma uporabljamo identifikacije razlicnih kategorij in tu se mi zastavi vprasanje, ali je res, da ce sem za ali proti necemu, ne morem videti resnicne narave stvari.
Naj ponazorim svoje vprasanje z banalnim primerom; sem proti vojni, ker je vojna tralala in hopsasa itd. sem za mir, povezanost, harmonijo tralala. Ko se je v Vietnamu odvijala vojna je po nekem trajanju te vojne ameriski folk in ljudje po svetu z demonstracijami dosegli ustavitev vojne, torej so se zavzeli proti slabemu, za dobro in mir proti nasilju. Mislim da je v tem in taksnih primerih dobro se opredeliti za ali proti, ker po drugi strani dandaners nihce ne protestira proti kaksni koli vojni vec in to je prakticno cisti nihilizem in pragmatizem, ali res lahko v tem primeru vidim cisto naravo stvari?
Drugi primer je Jezus, ki je imel tezave za casa svojega delovanja s takratnimi Farizeji, visoko izraelsko duhovscino, ki so vse skozi Jezusu metali pod nos, da spostujejo zapovedi (256 negativnih in 256 pozitivnih)in da so oni edini ki kaj o Bogu lahko povejo in da so gospodarji in experti na podrocju duhovnosti in da kdo je on ki jih bo nekaj ucil in jim je na nekem mestu povedal, da je ljubezen najvisja zapoved, vse ostale zapovedi nimajo veljave brez nje, torej je nekako rekel to je prav in tisto kar vi pocnete ni.A mi lahko kaj poveste o tem?
kaj je pravzaprav skrajnost kot skrajnost in da ne morem spoznati resnice na ta nacin, skrajnost ljudje opredeljujejo oziroma pojmujejo na razlicne nacine, kako vedeti kdaj sem v skrajnosti in kdaj ne?Vprasanje o blinkanju. ali bi mi lahko kgo prosim pomagal razloziti kako preverim trditve, ki sem jih dobil z blinkanjem z odpiranjem in zapiranjem timusa.In se solarna joga: ali je pri gledanju v sonce pomembno neprestano zrenje brez utripanja vek? hvala20. 11. 2010 ob 17:27 #7041anjaParticipantŽivjo, Brane
Pri prvem vprašanju te ne razumem najbolje…meni pojem identifikacije pomeni, da se pač identificiraš s tem, da si pameten, lep, pošten, s svojim poklicom itd,…bodo še drugi napisali…Odgovore, ki si jih dobil z blinkanjem lahko preveriš npr. z nihalom ali kineziološkimi testi. O tem piše v Tadejevi knjigi…sama sem naredila tako: podala sem resnično izjavo in opazovala kako se vrti nihalo, nato pa še neresnično – nihalose je vrtelo v nasprotno smer,…tako veš kako se ti obnaša nihalo pri resnični in neresnični trditvi – potem pa greš preverjat kar želiš…En kineziološki test je pa recimo da stakneš palec in kazalec in ko je trditev resnična jih s prsti druge roke dosti težje dobiš z narazen kot pa ko je trditev neresnična…Solarne joge pa tudi jaz še nisem delala…LP20. 11. 2010 ob 19:34 #7046AnonimnežNedejavnoE Brane sploh te nisem zaštekal…
Kar se vojne tiče moraš vedeti tudi kaj o dharmi…včasih mora kdo tudi koga ustrelit, da kao zaščiti druge al pa obrani svojo domovino ipd…Jezus je večinoma pričal o ljubezni in odpuščanju, ker je bilo takrat že dosti nasilja in sovraštva…Zgodbice o Krišni in Bhagavadgita pa govorijo o obeh vidikih…Kaj ima pa pri blinkanju veze odpiranje in zapiranje timusa… Timus je itak bolj aktiviran če se deluje iz srčne čakre…Ti je pa Anja lepo povedala, najbolj simpl način za preverjanje je nihalo…Zakaj se ukvarjaš s par stvarmi naenkrat… Da ne boš pregorel…loti se tistih stvari ki te pritegnejo in ne nekaj kar pravijo da je ne vem koliko kao koristno in VAU…Pri solarni jogi se začne z gledanjem v sonce za par sekund in se vsak dan podaljšuje čas…jaz se s tem nisem ukvarjal, dejstvo pa je da je bolj malo takih človečkov, ki lahko nonstop gledajo v sonce…tako da po mojem mnenju se lahko parkrat pomežikne…ma to ti je nekak podobno kot tratak (gledanje v svečo) al pa gledanje v sliko…22. 11. 2010 ob 13:33 #7090BraneČlancau Anja,
Hvala ti lepa za odgovor. vem, je vcasih res tezko podati stvari na vsem razumljiv nacin, sori, bom se enkrat z drugim primerom.
pri predavanju na fakulteti iz predmeta Ontologija (iz grskih besed ontos: bitje in logos: beseda, govor, nauk), ki je filozofska veda, disciplina o biti, ki se ukvarja s temelji resnicnosti in njenimi najsplosnejsimi lastnostmi kot so: snov, bistvo, pomen, osnovno pocelo, prvi vzrok itd. smo dejali, da so pojmi kot lep/o,dober/o, resnicen/o itd v najglobljem bistvu, v najgloblji srzi, oziroma biti, lastnosti vseh bitij, vseh stvari nasega kozmosa. zadeva pa se naprimer kompletno spremeni ko jaz odidem naprimer v muzej in si z neizmernim cudenjem s prijatelji ogledujem znamenite Boticellijeve ali Michaelangelove slike. V muzeju nadaljujemo z ogledom slik in par korakov naprej ugledamo naprimer mojo sliko, ki je bila izdelana tako, da sem v platno vrgel ajmer barve, vzel copic ter vse skupaj malo razmazal, pocakal da se posusi in obesil na steno poleg omenjenih avtorjev. V bistvu kaksna bo reakcija obiskovalcev, si lahko predstavljas…)) V bistvu hocem povedati le, da kljub temu, da se zavedam in vem za visjo kategorijo spoznavanja stvari in kako v sebi oziroma v biti so, moram na tem svetu pri komunikaciji, razlagi, medsebojnih odnosih , nasplosno vsakdanjem zivljenju uporabljati komunikacijo in misliti identificirano, ce nekako hocem biti na isti ravni z ljudmi, stvarmi, sistemom itd.ves, sem ze preverjal z nihalom in mi je lepo zalaufalo, a bi se rad dobro naucil tudi blinkanja in zato tako vprasanje postavljam, tudi kinezioloskega testiranja bi se rad enkrat naucil.vse lepo22. 11. 2010 ob 13:49 #7095BraneČlancau Brezo,
Hvala za odgovore. S Timusom bi rad preveril pravilnost dobljenega rezultata, ki ga prvotno dobim z blinkanjem (double check). Torej ko z blinkanjem postavim doloceno trditev, dobim naprimer odgovor DA in ta DA bi rad preveril se s Timusom, ce se to seveda da in je smiselno.ja tole z gledanjem v sonce mislim, da nebi smelo biti prevec striktno, ker sem zasledil navodila v katerih poznavalci te tematike povedo, da casovno stopnjujemo z gledanjem v sonce od 5 do 10 sekund dnevno, torej nam v terminu gledanja ostane tudi nekaj casa za utripanje z vekami in kihanje22. 11. 2010 ob 17:22 #7099anjaParticipantHej
Ja, se kar strinjam s tem kar praviš..čeprav mislim da to, da se ne identificirajo kot pametni, itd…. gre najbolje od rok ravno tistim, ki so zelo uspešni na različnih področjih…Tud blinkanje bo šlo…treba se je fajn sprostit, čimbolj spraznit…saj veš kaj je rekel Marjan: vaja dela mojstra, če mojster dela vajo (saj men še tud ne gre glih super…)22. 11. 2010 ob 17:24 #7100anjaParticipant -
AvtorPrispevki
- Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.