Reply To: Veganstvo, vegetarijanstvo,..

Forum Duhovnost Forumi Zdrava prehrana Veganstvo, vegetarijanstvo,.. Reply To: Veganstvo, vegetarijanstvo,..

#26225
tadej pretner
Moderator

Ozzie wrote:

Od malih nog so nas učili da so meso, mleko in mlečni izdelki,
jajca in ribe zdrava živila in celu nujno potrebna za preživetje.
To se usidra v človeka. In človek potrebuje kar nekaj časa da to
prepričanje nadomesti z drugim ki si ga je nabral skozi življenje.
Danes nekateri vemo da omenjena živila niso ne nujno potrebna niti
zdrava. Jest sem vegič par let pa še vedno nisem integriral ta
način prehranjevanja dovolj da bi me osrečil.
Včasih ko sem jedel
steak sem bil prepričan kako bom po njem imel dovolj energije za
delo…zdaj vem da temu ni tako ampak to vedenje se še ni usidralo
kot prepričanje ki mi kroji realnost.

Ceres wrote: Sem pa včeraj poslušala en podcast (debatiranje med Borutom in Andrejo na pni.si) in mi je kapnilo, da to, kaj ješ, sploh ni tako nepomembno. Prehrana te drži v nekem polju, v neki vibri (kakršnakoli že) in ljudi med seboj povezuje. Pravzaprav vse, kar vnašamo v telo. Jaz se tako lahko zelo udobno počutim med kofetarji, kadilci med svojimi, in isto je z mesojedstvom ali vegetarijanstvom. Kapnilo mi je pravzaprav, da se mi zdita moja otroka (ki sta mesojeda) kot iz enega drugega sveta in da sem našla razlog, zakaj se ne počutim z njima v istem filmu, ne glede na to, da živimo pod isto streho in da doma mesa skoraj ne jesta.

Ceres, načeloma se sicer strinjam, a je po mojem pri tejle trditvi potrebna določena korekcija. Dvomim namreč, da te določena hrana drži v nekem polju sama po sebi. Naš sistem je namreč blazno prilagodljiv. Če se rojeva ogromno otrok, ki so po bazičnem jazu različni, ki odraščajo v različnih družinskih okoljih, hraniš pa jih z isto hrano, se bo večina (ne vsi), ne glede na to različnost, te hrane navadila in ima občutek, da jim paše. Hrana se bo integrirala v sistem, marsikoga izčrpavala, a bo nanjo navajen in mu bo ql.

Potem začneš brati, kaj je zdravo in kaj ne (Ozzie) in se nekaterih stvari, ki ti sicer pašejo, odrečeš, jesti pa začneš kaj, kar ti ni všeč, a to počneš zato, ker je zdravo. S tem prav nič ne profitiraš, saj samoprepoved do določene hrane in filanje z nečim, kar ti ni všeč, ustvarja notranji konflikt.

Če resno zboliš in dobiš nekakšen uvid v to, da je k bolezni prispevala tudi neustrezna hrana, se ji zlahka odrečeš in se začneš prehranjevati zdravo(tudi kadilec takrat, ko faše raka na pljučih, zlahka neha kaditi). Pri tem gre za “izreden” preklop nevronov, podoben kot pri situaciji “dost mam”, o katerem smo v eni temi že govorili.

Na svojem primeru lahko povem, kakšen je recimo eden od načinov zamenjave prehranjevalnih navad, ki ne vodi v notranji konflikt. Glede na to, da sem se včasih bavil s težkimi športi in sem bil “naučen”, da moraš za to jesti veliko mesa, sem bil orenk mesojedec, zelo pa so mi pasali grenki okusi (grenivka, pivo, pelinkovec). Mesa sem pojedel res veliko. Ko pa sem začel redno izvajati dihalne tehnike za procesiranje zastale čustvene energije, je bil spremni pojav ta, da mi je začela pasati drugačna hrana in drugačni okusi. Nisem sicer vegeterianec, a pojem vsaj 3 x manj mesa kot včasih, grenko mi nič več ne paše … V glavnem – tako kot prej, tudi sedaj jem tisto, kar mi paše, razlika je le v tem, da mi je prej pasalo v veliki meri iz naučenosti v kombinaciji z blokadami, danes pa sem precej bližje tistemu, kar v resnici paše mojemu sistemu. Mesa morda nisem povsem skenslal tudi zato, ker sem krvna skupina O, ki je najbolj prilagojena prehranjevanju z mesom. Mirne duše pa tudi še vedno kadim – kljub številnim spremembam mi čik še vedno paše, in dokler je temu tako, ga bo moj sistem pač dobil. Se mi pa fajn zdi, da imajo številne šamanske kulture tobak za sveto rastlino, rastlino, ki naj bi tudi po mnenju nekaterih konvencionalnih znanstvenikov aktivirala DNK (Narby).

V glavnem – kakršnokoli pravilo si naprtiš, si ga glede zdravja najebal, saj vsako pravilo, ki se ga držiš, v telo vnese novo napetost, ki anulira tisto dobro, kar ti morda držanje tega pravila sicer lahko prinese. Sprememba prehrane sama po sebi torej po mojem ni dovolj, ampak je precej boljše, da je del enega širšega programa spremembe/rasti,

tadej pretner2014-09-07 19:23:41

Lepo je če deliš