Reply To: REALNA realnost /vs./ projicirana realna realnost

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast REALNA realnost /vs./ projicirana realna realnost Reply To: REALNA realnost /vs./ projicirana realna realnost

#8806
tadej pretner
Moderator

A ma naša punca potrebo, da mal na silo kontrira?LOL

Irena wrote:

Sedaj pa se spomniva še mehanizma egregorja oziroma po Dawkinsu – memov, ali če hočeš – nihal, polj realnosti … Ko posameznik pritegne neko realnost iz implicitne na eksplicitno raven in ko dobi ta realnost pozornost zadosti pristašev, začne živeti svoje življenje, v katerem skuša ujeti pozornost čim več ljudi, saj se z njo hrani.

In vendar se ne ujamejo ljudje “kr tak”, naključno Ouch

Podobni smo radijskim sprejemnikom, ki lovijo programe v skladu z nastavitvijo potenciometra. Treba bi bilo torej spremeniti prepričanja, in lovili bi druge programe. Vendar pa to ni tako enostavno, saj imamo določene informacije in vzorce delovanja zakodirane na nevrološki ravni.

Irena wrote:

In v verski ekstazi bo ta božanska bitja pripadnik določene vere tudi videl (ker je v polju te vere oziroma te realnosti), ti jih pa ne boš (ker nisi). ..

Meni je tole precej posplošeno… sem oreng versko vzgojena, pa se mi nikoli ni prikazal ne Jezus ne Marija, ne angeli itd. Sem pa “srečala” cel kup živali (od delfinov do pajkov) in različnih stvorov ter bitij, o katerih prej niti brala nisem, da jih je možno “doživet”…Od kod potem druga realnost od moje????

Ne gre za to, kolk orenk si ti versko vzgojena, ampak za to, kakšen pomen daje določenim stvarem tvoja podzavest.

Irena wrote:

Vprašanje je le, koliko pozornosti daješ posamezni stvari. Več pozornosti, v večji meri se bo manifestirala. ..

Tadej, oporekam. Moje meditacijske in kontemplacijske izkušnje so bile “dane”- za marsikaj sem leta ali mesece kasneje izvedela razlago. Niso mogle biti mentalni konstrukt – in še manj je bil magnet zanje moja pozornost- pojma nisem imela o marsičem, pa se je zgodilo Wink. Če pa opauzjem svoj vskdanji life-ja-v njem pa se manifestira objekt moje pozornosti. Tle se pa strinjam!

In čemu tlele sploh oporekaš? Posamezna polja realnosti so konstrukt sama po sebi (poglej nazaj kjer sem poisal o tem, kako nastanejo). Ne gre za tvoje konstrukte ampak za tvojo vključitev v posamezno polje, ki je kionstrukt in ima precej podpolj(možnosti), v katerih je prostor za tisto, kar imajo nekateri za svoje osebne konstrukte, pa čeprav gre v resnici le za manifestacijo polja.
In če v tej temi govorimo o konstruktih, to ne pomeni, da smo pozabili na mehanizme, na katere privlačiš posamezno realnost. Ciljam na zadnji stavek, kjer se strinjaš, čeprav je jasno, da se večina stvari tako pri tebi, kot pri večini, manifestira na osnovi usmerjenosti tvoje podzavesti, ne pa na osnovi “zavestnega” usmerjanja pozornosti.

Irena wrote:

Karma je tipičen primer mentalnega konstrukta.

Tole mi zveni “bogokletno” Unhappy.

No, ja – vsak se na svoj način in ob svojem času preda …Wink

Irena

Glede karme je bilo tule precej nepotrebne polemike, saj sem se v karmi kot mentalnem konstruktu omejil na družbeno vlogo tega učenja – to sem že v startu jasno izpostavil (post “dodatno pojasnilo”)

tadej pretner2011-02-10 08:09:03

Lepo je če deliš