Reply To: Preseganje ega?

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast Preseganje ega? Reply To: Preseganje ega?

#11291
Ceres
Participant

Okej, naslov teme je Preseganje ega, pa tudi iz Robertovega posta izhaja, da bi bilo potrebno ego uničit, preseč, stopit, skratka zmrcvarit. Duhovne tehnike tudi v glavnem točejo po egu, rezultat je pa še bolj napumpan ego. Da bi bilo pa potrebno sprejeti neko poniževanje in kao drugi pol, da ego “premagaš”… Kaj bi pa bili brez ega?

Sicer ne vem, od kje naj bi ego bil vir vsega zla, sumim pa vzhodnjaško literaturo, po kateri je potrebno opustit ego za dosego razsvetljenja. Ampak po njihovi teoriji je potrebno opustit tudi vse drugo.

V bistvu gre pa samo za to, da je potrebno narediti red, za red mora biti pa “gospodar v hiši”. Čustva naj potem čustvujejo, ego naj ima kontrolo, telo naj…. intuicija naj…. , samo vsak naj opravlja svoj posel. Ego si sicer želi prevzeti gospodarjevo delo, ampak to je njegova naloga. Če mačke ni, miši plešejo, ampak brez tega plesa nas pa ni. Ego je sicer čudovit pomočnik pri vsakdanjem preživetju, občutku vrednosti, ustvarjanju in delovanju, saj zato pa smo tle, a ne?

Zdaj pa – kdo je pa gospodar? Tadej temu pravi notranji opazovalec. In verjetno gre res za to. Kar lahko opazuješ, to še ni Jaz. Oči ne morejo videti same sebe. Jeba je, ker opazuješ opazovalca in globja ko je meditacija, več je teh opazovalcev, ki opazujejo opazovalce. V neki točki se potem naredi klik, ampak o tem ne znam nič pametnega napisati, ker se mi ta klik še ni naredil. Se pa samo z opazovanjem res vzpostavi mir in red. In ravno tako je potem tudi s strahovi in vsem, kar “gospodarja” ali Jaz ovira.

Še to: praviš, da je vsak odnos možen le na ravni ega, iluzij…? Tega pa ne razumem, zakaj bi bilo tako. Vsak odnos ima res nek svoj rok trajanja, samo ko je, je pa resničen.

Lepo je če deliš