Reply To: ENEAGRAMI

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast ENEAGRAMI Reply To: ENEAGRAMI

#15400
tadej pretner
Moderator

ENEAGRAMI 3 del:

Vsak ima torej neko primarno bazično polariteto ki ga motivira v lajfu. Teh bazičnih polaritet (eneagramov) je 9. Motivacijska gibala in osebnostne značilnosti posameznih eneagramskih tipov:

1.

Nekaj ni v redu z mano – moram postati popoln

(najpogosteje v kombinaciji z: tudi drugi morajo biti popolni, živeti moram v popolnem svetu).

Z njim torej upravlja želja po popolnosti. Odgovoren in kritičen tip s trdnimi principi. Teži k popolnosti. Spoštuje pravila. Je etičen, vesten in vedno urejen. Deluje resno in strogo. Naloge vedno dokonča in je odličen organizator. Vedno opazi napake in vse, kar je narobe. Pogosto strog in nesproščen.

2.

Zapustili so me, ker nisem nič posebnega – sem poseben (poudarjeni čustveni odziv na občutek zapuščenosti)

. Občutljiv – v njem je čustven vihar, ki ga lahko izrazi skozi evforijo, lahko pa potone globoko v depresijo. Zanima se za psiho in želi biti poseben. Intuitiven, kadar ni v fazi depresije, se zlahka se vživi v čustva drugih. Pogosto egocentričen in čudaški. Ventil za sprostitev notranje energije je pri tem modelu pogosto umetnost. Pogostokrat se usmeri na reševanje problemov – pojavljajo se novi in novi (v dimenziji lažnega jaza). V lajfu napačne odločitve, ki mu dokazujejo, da ni nič posebnega.

3.

Nič ne morem narediti – moram narediti vse več in več.

Pogosto si postavi nerealne cilje, cilje, ki presegajo njegove zmožnosti. Tekmovalen, veliko mu pomeni mnenje drugih, zato zelo skrbi za lastno podobo in uspeh. Želi zmagovati in je pogosto zasvojen z delom. Z njim se identificira. Preko svojega dela in številnih obveznosti želi narediti vtis.

4.

Sem nepotreben – kompenzacijska odločitev: sem potreben

. Na nezavedni ravni ustvarja krize, da bi potem dokazal, da je potreben. Premalo naredi za lastne potrebe. Nezavedno onemogoča druge, da bi jim pokazal, da ga rabijo. Mama se identificira s tem, da je mama in potem ti ne pusti odrasti, saj bi imela potem občutek nepotrebnosti. Rad pomaga, a v kontekstu želje, da nekomu dokaže, da je potreben. Občutljiv na kritiko. Kaže čustva in dramatizira. Na obisk nikoli ne pride brez darila. Težko dosega cilje, ki jih itak izbere lažni jaz.

 

5.

Zapustili so me ker nisem adekvaten. Ne obstajam. Torej se moram znajti sam in postati adekvaten (poudarjeni racionalni odziv na občutek zapuščenosti).

Model, pri katerem se na nevrološki ravni najbolj oddalji od povezanosti s celoto. Bister, veliko bere in zbira informacije. Teoretik. Hladen. Nekje v sebi meni, da je lahko v odnosih ranjen, česar se boji. Zato si skreira racionalen, predvidljiv način življenja, v katerem mu »ni treba« delovati na čustveni ravni, ki se mu zdi negotova in polna nevarnosti. V družbi je bolj tiho, razen kadar je govora o temi, ki jo dobro pozna. Težko sodeluje. V tej varianti je pogost pojav nezdravega vklapljanja v društva, skupnosti – zatajevanje sebe in delovanje pod vplivom drugih. To je lahko religijski sistem (fundamentalisti), obstoj preko guruja, slepa vera v nekoga – delal boš tisto, kar bo nekdo rekel. Izbere guruja, ob katerem se počuti o.k. (ob učiteljevih nogah). Oseba nima svojega mnenja, svojega lajfa in vse vzame zdravo za gotovo. Precej new agea temelji na tem. Te identitete ne sme nič ogroziti.


6.

Sem sam – prekomerno opsesivno in kompulzivno vezanje

, na način, da ga potem drugi zapustijo (recimo partnera non stop kontrolira …). Lažni jaz kreira te situacije zato, da si dokaže, da je zares sam. Stremi k varnosti in ne mara hitrih sprememb. Predan tradiciji. Delaven in odgovoren, hkrati pa nestrpen in zelo nervozen.

7.

Sem nepopoln, vedno mi nekaj manjka – popolnost bom dosegel skozi izkušnje

. Poln idej. Stalno išče nove izkušnje in je zelo radoveden. Usmerjen je v prihodnost. Rad govori (njegov govor je slikovit in poln pretiravanja), vendar je slab poslušalec. Veliko stvari začne, a jih malo dokonča (ko mu je o neki stvari »vse jasno«, zanjo izgubi interes). Rad je v središču pozornosti. Veliko mu pomeni osebna svoboda in uživancija.

 

8

Sem nemočen – moram imeti moč

. Odločen in iznajdljiv. Ne ozira se na mnenja drugih – bojevit, eksploziven, ukazovalen. Kar si misli o drugih in o situacijah, pove naravnost in brez ovinkarjenja, o svojih občutkih in čustvih pa težko govori, saj drži ljudi na distanci in se nad njimi trudi imeti nadzor. Posesiven in pogosto maščevalen.

9.

Ljubezen ne obstaja – moram biti preplavljen z ljubeznijo

. Stalno govori o ljubezni, v resnici pa je ne čuti. Lažno objemanje na raznih duhovnih srečanjih. Prilagodljiv in ustrežljiv. Želi biti v dobrih odnosih z vsemi ljudmi. Svoje želje potlači in raje ugodi željam drugih. Ve česa noče in ne ve kaj si v resnici želi. Svoja resnična čustva skriva, pogosto je zasanjan. Težko se osredotoči in se hitro zmede. Najpogosteja obrambna mehanizma sta trma in ignoriranje.

se nadaljuje … (sledijo še razlogi, zakaj se povežemo v posamezni eneagram in par poant ozaveščanja)
Lepo je če deliš