ENEAGRAMI

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast ENEAGRAMI

 • Avtor
  Prispevki
 • #15379
  tadej pretner
  Moderator
  ENEAGRAMI 1 del.

  Eneagrami so več tisoč let star sistem definiranja osebnosti glede na primarna motivacijska gibala lažnega jaza. Nekaterim, ki princip ozaveščanja temeljijo na prejšnjih življenjih, pravzaprav znanje o eneagramih ni prav všeč, saj se pokaže, da lahko ozavestiš karkoli iz prejšnjih življenj, pa to ne vpliva na primarno motivacijsko gibalo tvojega lažnega jaza, a o tem nekoliko pozneje.

  Poreklo eneagramov ni povsem jasno. Korenine tega znanja naj bi izhajale iz Babilona in Mezopotamije, iz obdobja okoli 2500 let pred našim štetjem. Zelo razvil pa jih je islamski red Sufijev, v 14. in 15. stoletju na področju današnjega Afganistana in okolice. Mimogrede – sufiji so bili islamski red, katerega pripadniki so si nadeli spokorniška oblačila iz volne (suf). Pripadniki tega reda so tudi beraški islamski duhovniki, imenovani derviši (znani recimo po svojem “vrtečem” plesu, po katerem so si lahko prebadali telo, ne da bi se pokazala kapljica krvi). Načelo sufijev (ali sufistov) je med drugim bilo, pomagati vsem ljudem, ne glede na vero.
  V glavnem, znanje o eneagramih je pri njih našel razvpiti duhovni učitelj Gurdjieff (1877 – 1949), ga prinesel na zahod in ga pretvoril v pisno obliko (med sufiji se je namreč to znanje prenašalo po ustnem izročilu). O eneagramih Gurdjieff piše v dveh svojih delih – Belcebub in Susreti s poznatim ljudima.
  Drugi, ki je pripomogel k razširjanju znanja o eneagramih je bil bolivijski psiholog Oscar Ichazo. Če se ne motim, je on eneagrame imenoval eneagoni, eden od njegovih učencev pa je znanje o tem prinesel na univerzo Loyola v Chicagu. Kasneje najdemo ogromno avtorjev, ki so pisali o tem, ki eneagrame obravnavajo na različne načine – nekateri kot nekakšno astrologijo. Za gradivo, ki ga imam o eneagramih sam, sem uporabil več avtorjev, nekatere niti še nisem do konca preštudiral.
  se nadaljuje …
  Lepo je če deliš
  #15387
  tadej pretner
  Moderator

  ENEAGRAMI 2. del

  Kot sem v različnih temah že večkrat omenil, zaznava v najrosnejšem otroštvu otrok realnost drugače, kot odrasli. Ne šteka, da je ločena entiteta in tudi vizualno vidi okolico v nekoliko plazmatični obliki, v kateri je vse povezano, del te okolice pa je tudi sam. Kadar smo v globoki meditaciji izgubimo občutek, da smo ločena entiteta. Počutimo se kot del celote, ničesar ni, kar bi potrebovali, skratka, vse je popolno. Tako se načeloma počuti v tej fazi tudi otrok. Ko pa pošteka, da je ločena entiteta, torej ko se sebe začne zavedati kot individualnega bitja, ločenega od omenjene celote, pa predstavlja to zanj šok. In eneagrami so na nek način nevrološko-energijska reakcija na ta šok! Otrok kognitivno sicer še ne funkcionira, vendar pa se v njem pojavi potreba po tem, da si na nevrološko-energijski ravni pojasni, kaj se je zgodilo. Nevrološka reakcija na ta šok je ta, da se nevroni povežejo na enega od devetih klasičnih vzorcev – na enega od devetih eneagramov. Glede na to, v katerega od devetih klasičnih vzorcev se nevroni povežejo, pride v tem trenutku do “rojstva” osnovnega motivacijskega modela, ki bo kasneje motiviral lažni jaz, ko se bo ta formiral, s tem motivacijskim modelom pa naš nevrološko-energijski sistem na nek način definira razlog, kaj se je v trenutku, ko se je otrok zavedel oddvajanja zgodilo (kaj je lažni jaz, sem opisal v temi epigenetika).

  Glede na to, da se je otrok, dokler je bil povezan s celoto počutil popolno, je jasno, da je v osnovi vseh devetih eneagramov oziroma osnovnih motivacijskih modelov kasnejšega lažnega jaza sodba, da se je od celote oddvojili zato, ker z njim nekaj ni bilo v redu. Ob oločitvi namreč pride do izgube strukture, zaradi tega pa je otrok tako šokiran, da na na nevrološko-energijski ravni na silo poišče nekaj, kar ima strukturo. Ta struktura torej nastane ob povezavi nevronov v model, ki za otroka predstavlja interpretacijo tega, kar se mu je zgodilo.

  Zanimivosti:

  V tem šoku so korenine prvega kolektivnega strahu, ki ga imamo v lajfu do neke mere vsi – strah pred tem, da boš zapuščen. Druga dva kolektivna strahova pa sta

  – strah da nisi dovolj dober in

  – strah da se v življenju predaš

  Tudi ta dva sta povezana s tem šolkom, kako pa malce pozneje.

  Oglejmo si sedaj primer sodbe prvega eneagrama. V prvem eneagramu se nevroni povežejo tako, da ima otrok kasneje, ko odrašča in je odrasel, ves čas nekje globoko v sebi občutek, da nekaj ni v redu z njim. Ta sodba torej determinira bazično gibalo njegovega lažnega jaza. Kaj se torej dogaja?

  Da bi v nizkovibracijskih poljih obstajalo življenje mora obstajati polarizacija. Otrok se torej poveže s poljem realnosti, ki ima pečat te sodbe (torej globinski občutek, da nekaj z njim ni v redu, zato privlači situacije, ki mu ta občutek potrjujejo) in ostane povezan s tem poljem načeloma vse življenje. Ampak ker po zakonu polarnosti ne more obstajati le en pol, v tej realnosti pa mu je neprijetno, se hkrati aktivira motivacija, da to stanje spremeni – aktivira se torej motivacija “hočem biti popoln”. Če bom popoln, se bom počutil o.k. Z njim torej upravlja želja po popolnosti. S to odločitvijo hoče ven iz polja, ki pravi, da z njim nekaj ni v redu, da mu povzroča neugodje. Življenjska energija se začne pretakati med tema dvema polarnostima. Oseba bo motivirana, da bi bila popolna, vendar pa popolnost išče izven sebe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. Na pogojeni ravni seveda nikoli ne moremo priti do cone popolnosti, zato se ne more znebiti globinskega neugodja, ki pravi, da z njim nekaj ni v redu (korenina drugega kolektivnega strahu). Skozi to gibanje med občutkom neugodja in akcijo, s katero »nekaj narediš«, da se ne počutiš neugodno, dobiš občutek, da je treba v življenju stvari imeti pod kontrolo – v tem občutku pa so korenine tretjega kolektivnega strahu. Ta pretok energije med tema dvema polarnostima potem traja vse življenje. Vedno znova, ko gremo v akcijo da bi bili popolni iz pozicije lažnega jaza, se vrne občutek, da v resnici nismo, saj nam v sebi stalno nekaj manjka, nekaj, kar torej želimo kompenzirati z zunanjo akcijo. Na,ta način izgubljamo energijo in poglabljamo identifikacijo. Oba pola sta holografska celota.

  Nekatere duhovne šole menijo, da je treba odvreči negativen pol, pozitivnega pa obdržati a to ne gre – na tej ravni ne moremo obstajati le v eni polarnosti.

  To je bila torej sodba iz prvega eneagrama, ki ga bom kasneje še podrobneje opisal.
  se nadaljuje …

  Lepo je če deliš
  #15390
  Robert Zupančič
  Participant

  Lepo je tole povedano in pominljivo. Me pa zanima predvsem nekaj: kaj oz. kdo določa v katero od devetih eneagramov se bo povezala nevronska struktura otroka? Kako torej zamisel o eneagramih povezati s konceptom načrtovanja duše pred utelešenjem? Ali duša vnaprej “načrtuje” v kateri eneagram se bo povezala oz. tudi razvila, ali je to povsem naključno? Ali ima duša tukaj sploh kakšno vlogo ali nobene? In še nekaj: zakaj si v začetku omenjal, da zagovorniki regresije nimajo radi zamisli o eneagramih? Pri de kje do razhajanj? Če da, v kakšnem smislu? Vsekakor je to zanimiva tema in ji bom z veseljem sledil še naprej.

  Lepo je če deliš
  #15391
  Nataša
  Član

  Na tem linku so pod »Type descriptions« opisi vseh devetih eneagramskih tipov, na tej strani pa obstaja tudi test, s katerim si lahko sam določiš svoj tip. Jaz sem se pri branju tipov uvrstila v drugega, kot ga je pokazal test, ampak pa globljem razmisleku sem potem ugotovila, da sem točno ta tip, kot ga je pokazal test, samo eneagramska gibala so večinoma tako globoko zakopana, da jih včasih na prvi pogled ne prepoznaš. Nekje na strani lahko tudi označiš, da želiš prejemati tako imenovani »EneaThought for the Day«, torej dnevno misel za svoj eneagramski tip. Jaz jih zdaj prejemam že več kot eno leto in je prav presenetljivo, da se te misli sploh ne ponavljajo, so vedno presenetljivo izvirne in vedno na zadenejo točno tja, kamor je treba.

  Na celo zgodbo z eneagrami bi jaz pripomnila samo to, da se ni dobro z njimi identificirat v smislu, da jaz sem pa takšna in takšna in da ne morem pač nič. V začetku je sicer res zanimivo odkrivati ta skrita gibala, ampak neprimerno bolj zanimivo je odkrivati skrivnosti svojega vorteksa, ki ima edini moč, da ta eneagramska gibala preprosto odpihne.

  lp, nataša

  Lepo je če deliš
  #15392
  Robert Zupančič
  Participant

  Nataša,

  nisi pripisala linka, pa ga le daj, ker me zadeva zanima in bi si pogledal. Sicer pa imaš prav, ampak vseeno ne moreš zdraviti, dokler ne identificiraš kaj sploh zdraviti. Eneagrami so verjetno lahko zelo zanimivi iz vidika identificiranja, da veš kaj in kako sploh potem spreminjati. Kaj si imela v mislih z vorteksom? Tadej, pa boš kaj pisal tudi o tem, kako lahko ta eneagramska nihala spremeniš ali vsaj omiliš njihov vpliv v svojem življenju? In še nekaj: ali imajo eneagrami lahko kakršnokoli povezavo z nastankom bolezni? Iz vidika sprožanja strahov verjetno vsekakor… Je še kakšen drug vpliv?

  Lepo je če deliš
  #15393
  tadej pretner
  Moderator

  Robert Zupančič wrote: Lepo je tole povedano in pominljivo. Me pa zanima predvsem nekaj: kaj oz. kdo določa v katero od devetih eneagramov se bo povezala nevronska struktura otroka? Kako torej zamisel o eneagramih povezati s konceptom načrtovanja duše pred utelešenjem? Ali duša vnaprej “načrtuje” v kateri eneagram se bo povezala oz. tudi razvila, ali je to povsem naključno? Ali ima duša tukaj sploh kakšno vlogo ali nobene? In še nekaj: zakaj si v začetku omenjal, da zagovorniki regresije nimajo radi zamisli o eneagramih? Pri de kje do razhajanj? Če da, v kakšnem smislu? Vsekakor je to zanimiva tema in ji bom z veseljem sledil še naprej.

  Delno bom itak na tole vprašanje odgovoril v tretjem delu – valjda povezave niso slučajneTongue. Če bo pa pol še kakšno vprašanje, bova pa že.
  Opisi “mojih” devetih eneagramov se bodo verjetno malce razlikovali od tistega, kar uporablja Nataša. Sem gledal več avtorjev in upošteval predvsem postavke, s katerimi se je več avtorjev strinjalo.
  Lepo je če deliš
  #15396
  Nataša
  Član

  Robert Zupančič wrote: Nataša,

  nisi pripisala linka, pa ga le daj, ker me zadeva zanima in bi si pogledal.

  Zdaj pa je:
  http://www.enneagraminstitute.com/

  Lepo je če deliš
 • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.