Reply To: EGO

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast EGO Reply To: EGO

#21726
tadej pretner
Moderator

ozelot wrote: Nevem kjee naj vprašam pa bom kar kle.Kaj pa je sploh ego? Do kje seže?Včeraj sem namreč nekako tako razumel da človeška svobodna volja ni to da se zavestno odločiš da greš na pir v gostilno ampak je človeška svobodna volja možna le na subtilnih nivojih kamor ego ne more. Torej svobodno se odločiš lahko le brez ega. No in zdaj me zamima kaj ego sploh je?

Naš JAZ je sestavljen iz nepogojenega in pogojenega dela.

– Nepogojen del je čista zavestnost, ko recimo v meditaciji “le si”. Je notranja prisotnost, tisti naš del, ki lahko takrat, ko je razvit, opazuje čustveni proces, ki ga doživljamo. Ta del nas se je sposoben zliti v celoto, ni pa sposoben interpretirati izkušnje, ki jo v stanju zlitosti doživi. Zato meditanti nekaterih filozofskih oz. religioznih smeri nočejo govoriti o stanjih čiste zavestnosti, saj menijo, da jih ni moč ustrezno opisati.

– Pogojen del je naš ego. Sestavljen je iz:

a) bazičnega jaza (skup genetskih značilnosti, na katere vplivajo predniki in energijski vplivi v času nosečnosti ter inkarnirane duše, ki je s temi vplivi kompatibilna). Bazični jaz je povezan s telesnimi značilnostmi, ki imajo tudi svojo psihološko kategorijo, našimi talenti, resničnimi potrebami …

b) Programirani jaz, ki mu običajno pravimo lažni jaz. Ko se začne proces odraščanja in vzgoje, vsakega otroka filajo s tem, kaj sme, kaj ne sme, kaj je normalno in kaj ni, kako se mora obnašati v določenih situacijah, kaj je v življenju pomembno in kaj ni, kdo je dober in kdo slab…Del lažnega jaza je recimo socialno modificirani jaz – naša sposobnost, da se v različnih okoljih obnašamo tem okoljem primerno. Programirani jaz sčasoma povsem prekrije bazičnega. Ne čutimo več čustev bazičnega jaza, ampak izkušamo programirana čustva lažnega jaza. Npr. če si naučen, da si več vreden, kot človek druge rase, se ti lahko človek druge rase celo grauža. To je seveda vprogramirano čustvo, ki ga doživljaš kot svojega.

V procesu nastajanja in razvoja lažnega jaza pogostokrat zato, da smo sprejeti (starši, družba …) zatajimo dele sebe, oziroma jih nehamo izražati, ker se bojimo, da nas v nasprotnem primeru ne bodo sprejeli. Temu zatajenemu delu pravimo izgubljeni jaz – ves čas je v naši podzavesti in želi na plano.

Obstaja še nekaj podjazov. Nekateri so lahko hkrati del bazičnega jaza in lažnega jaza. Zanimiv je idealni jaz (tisto, kar mislimo, da bi morali biti, kako bi se moreli vesti …). Lahko je del bazičnega jaza, a pri večini je del lažnega jaza, saj nam prek vzgoje vprogramirajo tudi vrednote, prek kulturno socialnih vplivov idole …

Brez ega ne bi mogli funkcionirati, saj se recimo prek njega prenaša eksaktno znanje. Biti pa bi moral pravilneje strukturiran. Večina sistemov osebne rasti skuša prodreti pod lažni jaz in priti do bazičnega jaza. Šele takrat se pravzaprav lahko začnemo razvijati, Vsi pa ne. Drugačen pristop ima recimo taoizem, ki preferira življenje iz hare, a to je že druga zgodba. Če bi “življenje iz hare” skušali primerjati s katerim od jazov, bi bil to inicialni emocionalni obrazec, ali po domače avtopilot. To je del nas, ki je takrat, ko je ozaveščen, lahko v stiku z našimi instinkti, ki nas potem vodijo. To bi nekako bilo podobno življenju iz hare. Pri večini pa je avtopilot povezan z naučenimi oblikami vedenja, ki izhajajo iz lažnega jaza.

Lepo je če deliš