EGO

 • Avtor
  Prispevki
 • #21725
  ozelot
  Participant

  Nevem kjee naj vprašam pa bom kar kle.

  Kaj pa je sploh ego? Do kje seže?

  Včeraj sem namreč nekako tako razumel da človeška svobodna volja ni to da se zavestno odločiš da greš na pir v gostilno ampak je človeška svobodna volja možna le na subtilnih nivojih kamor ego ne more. Torej svobodno se odločiš lahko le brez ega. No in zdaj me zamima kaj ego sploh je?

  Lepo je če deliš

  Vedno znova vse po starem

  #21726
  tadej pretner
  Moderator

  ozelot wrote: Nevem kjee naj vprašam pa bom kar kle.Kaj pa je sploh ego? Do kje seže?Včeraj sem namreč nekako tako razumel da človeška svobodna volja ni to da se zavestno odločiš da greš na pir v gostilno ampak je človeška svobodna volja možna le na subtilnih nivojih kamor ego ne more. Torej svobodno se odločiš lahko le brez ega. No in zdaj me zamima kaj ego sploh je?

  Naš JAZ je sestavljen iz nepogojenega in pogojenega dela.

  – Nepogojen del je čista zavestnost, ko recimo v meditaciji “le si”. Je notranja prisotnost, tisti naš del, ki lahko takrat, ko je razvit, opazuje čustveni proces, ki ga doživljamo. Ta del nas se je sposoben zliti v celoto, ni pa sposoben interpretirati izkušnje, ki jo v stanju zlitosti doživi. Zato meditanti nekaterih filozofskih oz. religioznih smeri nočejo govoriti o stanjih čiste zavestnosti, saj menijo, da jih ni moč ustrezno opisati.

  – Pogojen del je naš ego. Sestavljen je iz:

  a) bazičnega jaza (skup genetskih značilnosti, na katere vplivajo predniki in energijski vplivi v času nosečnosti ter inkarnirane duše, ki je s temi vplivi kompatibilna). Bazični jaz je povezan s telesnimi značilnostmi, ki imajo tudi svojo psihološko kategorijo, našimi talenti, resničnimi potrebami …

  b) Programirani jaz, ki mu običajno pravimo lažni jaz. Ko se začne proces odraščanja in vzgoje, vsakega otroka filajo s tem, kaj sme, kaj ne sme, kaj je normalno in kaj ni, kako se mora obnašati v določenih situacijah, kaj je v življenju pomembno in kaj ni, kdo je dober in kdo slab…Del lažnega jaza je recimo socialno modificirani jaz – naša sposobnost, da se v različnih okoljih obnašamo tem okoljem primerno. Programirani jaz sčasoma povsem prekrije bazičnega. Ne čutimo več čustev bazičnega jaza, ampak izkušamo programirana čustva lažnega jaza. Npr. če si naučen, da si več vreden, kot človek druge rase, se ti lahko človek druge rase celo grauža. To je seveda vprogramirano čustvo, ki ga doživljaš kot svojega.

  V procesu nastajanja in razvoja lažnega jaza pogostokrat zato, da smo sprejeti (starši, družba …) zatajimo dele sebe, oziroma jih nehamo izražati, ker se bojimo, da nas v nasprotnem primeru ne bodo sprejeli. Temu zatajenemu delu pravimo izgubljeni jaz – ves čas je v naši podzavesti in želi na plano.

  Obstaja še nekaj podjazov. Nekateri so lahko hkrati del bazičnega jaza in lažnega jaza. Zanimiv je idealni jaz (tisto, kar mislimo, da bi morali biti, kako bi se moreli vesti …). Lahko je del bazičnega jaza, a pri večini je del lažnega jaza, saj nam prek vzgoje vprogramirajo tudi vrednote, prek kulturno socialnih vplivov idole …

  Brez ega ne bi mogli funkcionirati, saj se recimo prek njega prenaša eksaktno znanje. Biti pa bi moral pravilneje strukturiran. Večina sistemov osebne rasti skuša prodreti pod lažni jaz in priti do bazičnega jaza. Šele takrat se pravzaprav lahko začnemo razvijati, Vsi pa ne. Drugačen pristop ima recimo taoizem, ki preferira življenje iz hare, a to je že druga zgodba. Če bi “življenje iz hare” skušali primerjati s katerim od jazov, bi bil to inicialni emocionalni obrazec, ali po domače avtopilot. To je del nas, ki je takrat, ko je ozaveščen, lahko v stiku z našimi instinkti, ki nas potem vodijo. To bi nekako bilo podobno življenju iz hare. Pri večini pa je avtopilot povezan z naučenimi oblikami vedenja, ki izhajajo iz lažnega jaza.

  Lepo je če deliš
  #21727
  tadej pretner
  Moderator

  Še nekaj besed o vsem skupaj:

  Misli, ki se nam porajajo, pravzaprav ne izhajajo iz nas. Glede na strukturo našega ega lovimo določene vibre, določenih pa ne, in to potem prepoznavamo kot misli. Smo kot radijski sprejemnik, na to, katere postaje bo lovil, pa vplivajo naša prepričanja, znanje …

  In Ozzie, iz strukture jaza in tegale, kako sploh “nastajajo” misli lahko vidiš, zakaj ne jemljem resno večine “vidcev” in tistih, ki pravijo, da kanalizirajo tega ali onega. Tvoj nepogojeni del lahko ujame karkoli, a “ujeto” bo vedno interpretiral pogojeni jaz in sicer na osnovi prepričanj, vrednot (pogostokrat religioznih ) itd. Zato je meni precej hecno, ko recimo rečeš: “Saint Germaine pravi to in to …”. Tistega, kar poveš, ne pravi S.G., ampak to trdi nekdo, ki trdi, da ga kanalizira. V glavnem, imel sem stik že s kupom ljudi, ki se imajo ali pa vsaj predstavljajo za vidce, kanale … in moram reči, da so se mi zdeli v glavnem bluzatorji. Vsi pa seveda ne. Ena redkih, ki me je prepričala v svoje sposobnosti videnja je recimo Jana Janiszewski.

  In zakaj ravno ona?

  Zato ker so mi blizu njeni mentalni sklopi, skozi katere tisto, kar začuti, interpretira.

  Vidiš, kako je vse skupaj subjektivno …tadej pretner2013-10-31 00:00:26

  Lepo je če deliš
  #21729
  glas
  Participant

  EGO, ker je to angleška beseda(se mi zdi vsaj), mi je najboljša tudi ta angleška definicija : Edge God Out.

  Toraj EGO izrine prisotnost Božanskega iz tebe! Kot Tadej opisuje katere psihološko/čustvene vsebine dejansko tvorijo ego, jaz vidim, da ko te vsebine se razbohotijo, ko obstajajo “samo one”, ko je prevelika pomembnost na njih, ko zavest prebiva le v njih, potem se izrine stik z božanskim, izgubi se stik z vsemi ostalimi svetimi deli Sebe..

  Podobno kot virus ali bakterija ki uide izven ravnovesja in napade lastno telo; podobno kot rakasta celica v telesu, ki dejansko je še vedno del telesa a je nekako tudi ločena in dela proti celotnemu telesu, rast tvorbe se pretirano širi in želi zaobjeti vso telo, ko ji to uspe pa uniči telo (in tudi sebe),..

  Jaz vidim, da je potrebno le ozavestiti vse dele Sebe in vsemu dati pravo prioritetno mesto, tudi egu..

  Treba je prepoznati telo kot vozilo, dušo postaviti za volan vozila, pogledat sovoznika, ki je ego, potnike odzadaj, itd..

  Lepo je če deliš

  “Synchronicity is God’s way of remaining anonymous.”

  #21730
  ozelot
  Participant

  Par dni nazaj sem bil ves čuden in sem se jezno odzival na vse kar se je dogajalo. Bilo je za znoret. Sam nisem našel vzroka za smoje reakcije. Zvečer smo imeli kanaliziranje kjer je St. Germain v sklopu opisovanja delovanja energij ki so prisotne tri tedne rekel: “Danes ste nekateri mislili da se vam bo zmešalo. To je zato ker se je vaš ego boril proti bogu, bog je pa ljubezen.”

  Kako se ego bori proti ljubezni in zakaj? Pri meni vem da se in to kar cela aliansa egov.

  Lepo je če deliš

  Vedno znova vse po starem

  #21731
  tadej pretner
  Moderator

  ozelot wrote: . To je zato ker se je vaš ego boril proti bogu, bog je pa ljubezen.”Kako se ego bori proti ljubezni in zakaj? Pri meni vem da se in to kar cela aliansa egov.

  Najboljšo definicijo ljubezni, ki sem jo slišal, je dal Vladimir Gruden: “Ljubezen je težnja k zedinjenju na vseh ravneh.”

  Najprej je treba vedeti, da veliko avtorjev pod besedo ego obravnala le lažni jaz, Gre za to, da bazični jaz »vsebuje« dušo in kot tak Teži k povezanosti. Lažni jaz pa ne.

  Zakaj?

  Ko se otrok rodi, svet zaznava drugače kot odrasli, saj se doživlja kot del eterične celote. Z njo je torej povezan in že od začetka ostane v njem potreba po povezanosti. Ko se začne zavedati sebe kot ločene entitete, bazično povezanost izgubi in začne iskati zamenske – poveže se najprej z družino, potem pa skozi proces identifikacij z vsem tistim, kar ga družina in kasneje edukacijski sistem nauči. Identifikacije pa vodijo k razslojavanju (ločenosti): sem pameten – ti pa nisi, sem nacionalist – ti pa nisi, sem demokrat – ti pa ne, sem pošten – ti pa ne, jaz imam prav – ti pa ne itd. Te identifikacije so temelj lažnega jaza, ki torej temelji na ločenosti. Tvorijo skup energije, ki skuša preživeti (klasični egregor), to pa seveda tako, da brani in razvija samega sebe (ločenost torej skuša poglobiti). V nas instalira lažne občutke in lažne misli, ki oboji temeljijo na tem, da nas vse tisto, kar ni v skladu s prepričanji lažnega jaza, ogroža. To je recimo v ozadju dejstva, da se je veliko folka pripravljenega na smrt skregati le zato, ker nekdo misli drugače.

  Ampak ponavljam, da se prek lažnega jaza prenaša znanje. Problem so le identifikacije, ki poglabljajo ločenost. Celoten jaz je torej treba prestrukturirati. Na površje mora:

  – bazični jaz, da se začnemo sploh zavedati svojih resničnih hotenj;

  – nepogojeni del, ki postane nekakšen nadzornik procesov uma;

  S tem, ko pa se znebimo posameznih identifikacij, pa šele dobimo moč izbire. Prej se »odloča« identifikacija,

  Lažni jaz se torej MORA boriti proti univerzalni povezanosti zato, da preživi.

  ozelot wrote: Včeraj sem namreč nekako tako razumel da človeška svobodna volja ni to da se zavestno odločiš da greš na pir v gostilno ampak je človeška svobodna volja možna le na subtilnih nivojih kamor ego ne more. Torej svobodno se odločiš lahko le brez ega..

  Vprašanje je, do kam tretiraš svobodno voljo kot svobodno voljo. Če izhajaš iz tega, da na materialni ravni pač potrebuješ hrano in pijačo, se stvar poenostavi:

  Sem žejen in spil bom Coca colo. Ali je to moja svobodna volja ali ne. Verjetno vsakega pol. Da zaradi žeje želiš piti, je svobodna volja. Da pa želiš Coca colo, pa je verjetno program. V reklamah namreč uporabljajo finto asociacij. Reklame za Coca colo se npr pogostokrat “dogajajo” na plaži, povezane so z družbo vrstnikov (prijateljstvo) itd. Zato recimo takrat, ko si s frendi na plaži in si žejen, avtomatično (iz programa) dobiš željo, da bi spil prav Coca colo.tadej pretner2013-10-31 09:14:30

  Lepo je če deliš
  #21735
  AVATAR
  Član

  Včasih spijem Coca Colo, ker sem žejen in mi je enostavno všeč njen okus…In to je moja svobodna volja Wink

  Lepo je če deliš
 • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.