Reply To: EGO

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast EGO Reply To: EGO

#22712
tadej pretner
Moderator

Sabina wrote: Lepo pozdravljeni,

imam eno vprašanje… zdi se mi, da paše v domeno ega. Mi lahko nekdo razloži, kaj točno pomeni ‘notranji konflikt’, kako se to kaže navzven, konkreten primer…

Konfliktov je več vrst, vsi pa so veliki porabniki energije in preprečujejo, da bi se nam na življenjskem področju, na katerem obstajajo, dogajali srečni slučaji.

V fazi vzgoje zatajimo veliko delov sebe, da bi bili sprejeti od staršev in kasneje družbe. Ne obnašamo se več spontano, ampak spontanost zatajimo in se vedemo tako, kot drugi od nas pričakujejo. Tista naša spontanost pa je zakopana nekje v nas in “ne sme” ven – to je recimo konflikt.

Ali pa – nečemu, česar si želiš, se odpoveš. Finta je v tem, da je sila veliko “učiteljev” duhovnosti, ki problema konfliktov ne razumejo in postavljajo svojim učencem pravila, po katerih se morajo obnašati, da bodo duhovni (ne smejo jesti sladkarij, ne smejo jesti mesa, ne smejo, ne smejo, ne smejo … Vse to vodi k notranjemu konfliktu.

Tudi nesprejemanje sebe je konflikt, ki se kaže v občutku krivde in/ali sramu.

Včasih si v notranjem konfliktu ne glede na to, kaj storiš LOL

Rada bi recimo pojedla kos čokolade, a se bojiš, da se boš zredila:

– Če je ne boš pojedla, si v konfliktu, ker ne boš naredila tistega, kar bi rada.

– Če pa jo boš vseeno pojedla, in se zato počutila krivo, boš spet v konfliktu.

Včasih se ti konflikti kažejo tako, da konstantno delamo stvari, za katere vemo, da so napačne ali nam škodijo, pa ne moremo nehati.

Konec koncev si v konfliktu vedno, kadar nimaš jasnosti, ki bi te peljala v eno samo varianto, torej v ja ali ne. Čim greš v cono ja, ampak …, ali pa ne, ampak … si v konfliktu.

U, še en zelo pogost konflikt: Veš, da bi bilo treba nekaj narediti, a se ti ne ljubi.

– Če ne narediš, si v konfliktu in se počutiš krivo.

– Če pa to vseeno narediš, delaš proti sebi (ne ljubi se ti) in si spet v konfliktu.

Lepo je če deliš