Reply To: EGO

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast EGO Reply To: EGO

#21731
tadej pretner
Moderator

ozelot wrote: . To je zato ker se je vaš ego boril proti bogu, bog je pa ljubezen.”Kako se ego bori proti ljubezni in zakaj? Pri meni vem da se in to kar cela aliansa egov.

Najboljšo definicijo ljubezni, ki sem jo slišal, je dal Vladimir Gruden: “Ljubezen je težnja k zedinjenju na vseh ravneh.”

Najprej je treba vedeti, da veliko avtorjev pod besedo ego obravnala le lažni jaz, Gre za to, da bazični jaz »vsebuje« dušo in kot tak Teži k povezanosti. Lažni jaz pa ne.

Zakaj?

Ko se otrok rodi, svet zaznava drugače kot odrasli, saj se doživlja kot del eterične celote. Z njo je torej povezan in že od začetka ostane v njem potreba po povezanosti. Ko se začne zavedati sebe kot ločene entitete, bazično povezanost izgubi in začne iskati zamenske – poveže se najprej z družino, potem pa skozi proces identifikacij z vsem tistim, kar ga družina in kasneje edukacijski sistem nauči. Identifikacije pa vodijo k razslojavanju (ločenosti): sem pameten – ti pa nisi, sem nacionalist – ti pa nisi, sem demokrat – ti pa ne, sem pošten – ti pa ne, jaz imam prav – ti pa ne itd. Te identifikacije so temelj lažnega jaza, ki torej temelji na ločenosti. Tvorijo skup energije, ki skuša preživeti (klasični egregor), to pa seveda tako, da brani in razvija samega sebe (ločenost torej skuša poglobiti). V nas instalira lažne občutke in lažne misli, ki oboji temeljijo na tem, da nas vse tisto, kar ni v skladu s prepričanji lažnega jaza, ogroža. To je recimo v ozadju dejstva, da se je veliko folka pripravljenega na smrt skregati le zato, ker nekdo misli drugače.

Ampak ponavljam, da se prek lažnega jaza prenaša znanje. Problem so le identifikacije, ki poglabljajo ločenost. Celoten jaz je torej treba prestrukturirati. Na površje mora:

– bazični jaz, da se začnemo sploh zavedati svojih resničnih hotenj;

– nepogojeni del, ki postane nekakšen nadzornik procesov uma;

S tem, ko pa se znebimo posameznih identifikacij, pa šele dobimo moč izbire. Prej se »odloča« identifikacija,

Lažni jaz se torej MORA boriti proti univerzalni povezanosti zato, da preživi.

ozelot wrote: Včeraj sem namreč nekako tako razumel da človeška svobodna volja ni to da se zavestno odločiš da greš na pir v gostilno ampak je človeška svobodna volja možna le na subtilnih nivojih kamor ego ne more. Torej svobodno se odločiš lahko le brez ega..

Vprašanje je, do kam tretiraš svobodno voljo kot svobodno voljo. Če izhajaš iz tega, da na materialni ravni pač potrebuješ hrano in pijačo, se stvar poenostavi:

Sem žejen in spil bom Coca colo. Ali je to moja svobodna volja ali ne. Verjetno vsakega pol. Da zaradi žeje želiš piti, je svobodna volja. Da pa želiš Coca colo, pa je verjetno program. V reklamah namreč uporabljajo finto asociacij. Reklame za Coca colo se npr pogostokrat “dogajajo” na plaži, povezane so z družbo vrstnikov (prijateljstvo) itd. Zato recimo takrat, ko si s frendi na plaži in si žejen, avtomatično (iz programa) dobiš željo, da bi spil prav Coca colo.tadej pretner2013-10-31 09:14:30

Lepo je če deliš