Reply To: EGO

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast EGO Reply To: EGO

#21747
tadej pretner
Moderator

tadej pretner wrote: b) Programirani jaz, ki mu običajno pravimo lažni jaz. Ko se začne proces odraščanja in vzgoje, vsakega otroka filajo s tem, kaj sme, kaj ne sme, kaj je normalno in kaj ni, kako se mora obnašati v določenih situacijah, kaj je v življenju pomembno in kaj ni, kdo je dober in kdo slab

V kontekstu ega se, predvsem vzhodnjaški avtorji, precej ukvarjajo s pojmom želja. Običajno pravijo, da bi se morali željam odreči.

Je temu res tako?

Energija v nas teče načeloma takrat, kadar spontano počnemo stvari, ki jih radi počnemo in kadar ne počnemo stvari, ki se nam jih ne ljubi početi. Razna programiranja, traume …nas seveda oddaljujejo od spontanosti. Energijski “odmev” programov, s katerimi smo identificirani, pa so telesne napetosti. Ko se moramo držati kupa pravil …, imamo zavestnost usmerjeno navzven, na pravila, na zunanji svet … Zavestnost se torej umakne iz telesa, vanj pa se naselijo napetosti. Zato se v svojem telesu ne počutimo več dobro. Druga stvar je, da takrat, ko se otrok zave, da je ločena entiteta, izgubi občutek povezanosti, v katerem se je počutil izpolnjenega in potem ta občutek izpolnjenosti išče izven sebe – skozi že omenjene identifikacije. Več identifikacij, več napetosti v telesu. Zaradi teh napetosti se torej počutimo slabo, zato se pojavlja v nas kup želja, da bi se skozi njihovo izpolnitev počutili boljše in izpolnjeno. Ampak ko si posamezno željo izpolnimo, je ta občutek izpolnjenosti le trenuten oziroma kratkotrajen. Ne prinese občutka notranje izpolnjenosti. Zato se v nas generirajo vedno nove in nove želje.

Ali se jim je treba torej odreči?

Niti slučajno!!!!!!!!!!!!!!!!!

Če rečeš: “odrekam s željam, vezanim na materialni svet”, bo to novo pravilo, ki bo v tebi ustvarilo nove napetosti in počutil se boš še slabše (bi, pa ne smem oziroma se temu odrekam – energija ne teče). Edina pot je, da sprocesiramo telesa bolečine in kontrolne mehanizme v naše, čustvenem telesu – s tem avtomatično odpadajo tudi telesne napetosti, počutimo se boljše in to boljše počutje izhaja iz nas (do njega torej ne pride zato, ker se je v materialnem svetu zgodilo nekaj, kar nam paše), na ta način pa začnejo želje, vezane na materialni svet, spontano same odpadati.

Lepo je če deliš