Reply To: duša

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast duša Reply To: duša

#28951
snowcat :)
Participant

tadej pretner wrote:

Ne vem oz se ne strinjam da človek vedno dela vse samo za svojo korist …

Zadevo, o kateri sva govorila s snowcat, pozna ezoterična psihologija pod pojmom primordialna krivda- Gre za sloj, nastal s specifično nevronsko povezavo takrat, ko se ločimo od celote (ko se sebe zavedaš kot individualnega bitja). Nekje globoko v sebi čutiš neizpolnjenost, čutiš zato nezavedno krivdo, ki jo ublaži ali okrepi ego – odvisno od tega, kako je strukturiran. V glavnem, ta notranji občutek neizpolnjenosti skušaš potem z nečim zapolniti. Eden od načinov je, da pomagaš drugim, pri čemer pride energija za kratkotrajno zapolnitev občutka neizpolnjenosti/krivde iz hvaležnosti in priznanja okolice, zaradi katerega se počutiš plemenit. A to je egotrip. Zato praktično ne najdeš človeka, ki bi delal dobro za druge, a tega ne bi nikomur povedal (to bi pa bil avtentičen altruizem – pogojeni altruizem pa izhaja iz zavestnosti žrtve).

Rekel pa sem, da lahko ego občutek primordialne krivde tudi omili in nenazadnje izniči. Nekje na forumu imamo napisano o devet stopenjskem procesu čustvenega zorenja. Od šeste stopnje naprej se začneš vedno bolj zavedati povezave s stvarstvom. Ko dosežeš deveto, si torej “spet povezan” in takrat občutka primordialne krivde ni več.
Moje izkušnje kažejo, da najbolj plodne so izkušnje, ki se zgodijo brez predhodnega znanja. Iz razloga, da sama pri sebi lažje sprejmem ,,dejstva,, ki pridejo iz izkušnje ven. Ena taka izkušnja je regresija v prenatalno življenje. Omenjam to zaradi tega, da v tej zgodbi je šlo nekako tako, da šele kot odziv na zunanji vpliv ,,jaz,, potegnem potezo zmanjševanja – ,,videla in čutila sem,, kako se vrtim v obliko školjke (minimalna možna poraba prostora in energije). Potem kasneje je bil na delavnici govor o obliki školjke (geometrija narave)….

Ok, kaj zdaj vse to ima veze s pojmom primordialna krivda- Gre za sloj, nastal s specifično nevronsko povezavo takrat, ko se ločimo od celote (ko se sebe zavedaš kot individualnega bitja). ?? Hm. Sumim, da ni tako, kot je Tadej omenil. Torej, da se ne gre za primordialno krivdo ampak za umik v smislu ,,moje,, trenutne teorije o minimalni porabi energije kot vodilnega in dejansko pravila, ki velja v vseh sistemih na vseh ravneh. Zgodilo se je to samo posebej in jaz sem to samo opazovala, da se to dogaja. Zraven pa je bila emotivna bolečina. Iz tega jaz domnevam, da ta bolečina je oznanila, da je prišlo do spremembe iz enega homeostatičnega stanja v neko drugo homeostazo, ki pa je v energetsko ,,nižjem,, stanju. Ego je sebeobramni sistem, ki se takoj v takem primeru aktivira iz prisotnega latentnega stanja v aktivno. Nastanejo strukture itd itd itd itd….

Torej, po moje, se ne gre za reakcijo na ločitev od celote, ampak na interakcijo v 3D svetu (triniti – beri – simbioza telo, duh, duša).

snowcat

Lepo je če deliš