Reply To: dermatitis

#25062
strelka
Participant

ozelot wrote:

ozelot …folna kislina, če ti to kaj več pove..
lahko zopet kupiš ..Algea..al pa začneš več malcat temno zeleno zelenjavo ..
npr. brokoli…

Delam si sokove iz špinače, pšenične trave, jem algea alge in živim pretežno od zelenja…to ni to. Zdej teh 10 dni nisem jemal omenjenih zelenjav razen zelene solate.

Folna kislina …sam informativno ..
Evo insert iz zgodaj podanega linka :

Folna kislina v zelenjavi

Vsekakor jejte veliko listnate zelenjave, saj je odličen vir folne kisline. Človeški organizem ne more sam proizvajati folne kisline, zato jo mora pridobiti s hrano. Bogat vir folata je zelena zelenjava, na primer zelena solata, špinača, brokoli, brstični ohrovt. Večje količine se nahajajo tudi v cvetači, fižolu, grahu, repi, sončničnih semenih in sadju (banane, jagode, grenivke, maline, pomaranče). Veliko ga vsebujejo še jetra in kvas.

Vitaminski nadomestki

Veliko multivitaminov, katere lahko kupimo v vsaki lekarni, vsebuje zadostno količino folne kisline. Pri tem se vseeno prej prepričajte, da ti vitamini vsebujejo 100% priporočljive dnevne doze vitamina B.

Pojejte skledo žitaric

Folna kislina se nahaja tudi v žitaricah in kosmičih, vendar pa se je tudi tu potrebno o tem najprej prepričati. Zato enostavno poglejte na deklaracijo na škatli žitaric, in se prepričjte o tem, ali ta vrsta vsebuje folno kislino.

Kot vsake dobre stvari pa je lahko tudi folne kisline preveč. Sicer je nemogoče, da bi je dobili preveč iz hrane, ki jo uživate, pač pa je lahko preveč vnesete z dodatki. Zato bodite previdni, da je ne vnesete več kot 1000 mikrogramov (oziroma 1 miligram) na dan, razen če vam vaš zdravnik to predpiše. Če je namreč pojeste preveč, lahko zakrije dejstvo, da vam primanjkuje vitamina B12, kar lahko povzroči poškodbo živcev. Pomanjkanje tega vitamina ni pogosto pri ženskah, ki so v rodni dobi, pač pa je bolj pogosto pri ljudeh nad petdesetimi leti. Sledite seznamom in podatkom, ki so zapisani na škatlici. Če piše 400 mcg ali 100 %, ste popolnoma varni.


strelka2014-07-02 22:44:17

Lepo je če deliš