Odgovori na: Fokus

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast Fokus Odgovori na: Fokus

#61813
tadej pretner
Moderator

aha, hvala .
a lahko malo več o čepenju v kombinaciji z mudrami?

Vaja je opisana v knjigi Integrirana osebnost:

VII./1.4. Vaji ozemljitve

O pomenu ozemljitve sem pisal v poglavju VI./2./5. Razumevanje pojma ozemljitve. Za začetek navajam eno energijsko in eno kognitivno vajo ozemljitve.

Energijska vaja ozemljitve

Z nekoliko razširjenimi nogami se postavimo tako, da imamo steno prostora, v katerem vajo izvajamo, za hrbtom. Pete nog naj bodo približno 15 cm oddaljene od stene. Na steno se nato naslonimo in se spustimo v počep tako, da sta obe stopali trdno na tleh, čim večji del hrbta pa naj bo v stiku s steno. Roke spustimo ob telesu navzdol in s prsti oblikujmo mudro ozemljitve (Prithvi mudra ali Apaan-vaayu mudra).
Pozornost usmerimo na presredek, vdihnimo iz središča Zemlje prek presredka v trebuh, pri izdihu, ki naj bo usmerjen proti središču Zemlje, pa začnimo presredek počasi napenjati; ko izdih zaključimo, naj bo popolnoma napet. Z napetim presredkom in izpraznjenimi pljuči nekaj trenutkov počakajmo, potem pa začnimo iz središča Zemlje počasi izvajati vdih prek presredka v trebuh. Hkrati z začetkom vdiha začnimo tudi popuščati stisk presredka, ki naj bo popolnoma sproščen šele takrat, ko vdihom končamo. S polnimi pljuči in sproščenim presredkom nekaj trenutkov počakajmo, nato začnimo nov cikel izdiha in vdiha. Na ta način dihajmo vsaj 5 minut.

Lepo je če deliš