Fokus

 • Avtor
  Prispevki
 • #61276
  tadej pretner
  Moderator

  Tissa je odprla temo fokus, pol sem bil pa nekaj brihtn in jo po nerodnosti zbrisal. V glavnem, spraševala je, kakšna je razlika ali imaš pozornost v hari ali v praznini, Razlika je v tem, da takrat, ko imaš pozornost v hari, skoznjo energijo aktivno vlečeš in tudi akumuliraš. Pri fokusu v praznini ni nobene akumulacije.

  Lepo je če deliš
  #61329
  tissa
  Participant

  Torej, če že zbiram ima vseeno fokus na hari več dobrobiti. Jaz sicer največ prakticiram zadnje čase fokus v sebi, na praznem prostoru mi je kar mal težko, no saj na začetku mi je bilo tudi težko imet fokus v hari, z vajo pa se stvari izboljšujejo in je vedno lažje… marsikomu pa je verjetno težje imet pozornost v svoji notranjosti kot zunaj sebe, sej večinoma ima človek misli, fokus tako ali tako nekje zunaj.

  Lepo je če deliš

  "Kdor gleda navzven, sanja. Kdor gleda navznoter, se prebudi." Carl G. Jung

  #61780
  sonce
  Participant

  Ojla, mene pa zanima kako lahko sploh gledaš v praznino – sem poslušala posnetek, da tako da gledaš človeka malo pred njim samim….rada bi kak namig kako se lahko pravilno lotiš te zadeve…se mi zdi da se nekaj dogaja tudi z očmi?
  Hvala za odgovor
  lpv

  Lepo je če deliš
  #61782
  Sabina
  Participant

  Za to obstaja tudi ljudski izraz ‘zreti se v prazno’- torej nič posebnega ni to.  Zagotovo se ti je že kdaj zgodilo, da si enostavno izklopila in se zazrla ‘kar nekam’, sledil je nekakšen občutek olajšanja, počitka. Zato tudi svetujejo, da naj bi po napenjanju oči ozrli se nekam v daljavo.

  Pravzaprav se takrat vklopi periferni vid- ne izostruješ pogleda, pozornosti na točno določen objekt, ampak pogled razširiš, kot bi vidla vse kar je možno naenkrat,a nič izostreno. V mraku in temi se ti tudi ‘vklopi’ periferni vid.

  Upam, da sedaj razumeš :)

  Lepo je če deliš
  #61783
  Sabina
  Participant

  Ja, kot bi se  zazrla v ves zrak, praznino pred tabo. Ko to narediš, te pravzaprav takoj ‘vrže v telo’, bolj se zavedaš sebe….

  Lepo je če deliš
  #61784
  sonce
  Participant

  Ojla, hvala za odgovor, malo bolj se mi pa res že svita….se pravi, če sem prav razumela,tudi v primeru ko človek stoji nasproti mene ga pogledam v praznino pred mano … :scratch:

  Lepo je če deliš
  #61785
  Sabina
  Participant

  Ja  :yes:

  Lepo je če deliš
 • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.