zdravilne rastline

Forum Duhovnost Forumi Zdrava prehrana zdravilne rastline

Prikaz 57 prispevka (od skupno 256)
  • Avtor
    Prispevki
  • #8371
    strelka
    Participant

    Obožujem pehtran …Approve, prijetno diši pa fajn okus ima …
    Kao se pa kuha z njim pa nisem vedla …
    poznam pa pehtranovo potico …no al pa kar med skuto zmešano ..pač pehtranov štrudelj…

    Pa en receptek za kis sem najdla ( ni sproban,,,samo recept)
    Jabolčni kis en liter , pa ena čajna žlička pehtrana , pa 10 malin
    to damo za dva tedna na toplo sončno mesto. Vsak dan pretresemo …
    Me prav zanima kakšen okus ima ta kis….

    Lepo je če deliš
    #8379
    zlati rez
    Član

    ejga, ejga……superClap, rožmarin in origano imam že posajeno……ampak tale pehtran me muči, jst ga ima tut rada, pa moram zdej ugotovit ali je to enoletnica ali trajnica…..nevem…..pa tut kdaj in kako se seje, sej semena dobim najbrž v seminarni ane ???

    Lepo je če deliš
    #8384
    strelka
    Participant

    Rezinica …pehtran je trajnica, se lepo razraste.
    Najbolj je kupiti sadiko , pa jo vsadit….Smile

    Lepo je če deliš
    #8400
    zlati rez
    Član

    se prau, da bom sadike skor za ziher dobila v semenarni, ko bo čas…..hahahaha…..buhlonaj Strelka…hahahahaha…..

    Lepo je če deliš
    #8409
    strelka
    Participant

    zlati rez wrote:
    se prau, da bom sadike skor za ziher dobila v semenarni, ko bo čas…..hahahaha…..buhlonaj Strelka…hahahahaha…..

    to ne vem ..pri nas so jo od enga privat vrtnarja …najbrž pa to tud semenarna premoreSmile

    Lepo je če deliš
    #8411
    anja
    Participant

    Pehtranovo sadiko si moram tud jaz nabavitSmile. Danes sem dala pehtran (narezan in zrmznjen) v sirove palačinke (v skutin nadev) – paše skupaj – mljaskSmileThumbs Up.

    Tukaj pa še ena zdravilna začimba – sorodnik origana:

    MAJARON (Origanum majarona L.)

    DRUŽINA: USTNATICE

    Druga imena: dobra misel, vrtni majaron

    OPIS RASTLINE: Majaron je nizko zelišče z majhnimi jajčastimi listki. Majaronovo glavno steblo zraste od 20 do 50 centimetrov visoko, je pokončno in močno razvejano v štirirobe, tanke, žilave stranske poganjke. Stebla so puhasto kosmata in včasih rdečkasto obarvana. Na njih so nasprotno nameščeni sedeči ali kratkocepljati podolgovati celorobi listi na obeh straneh dlakavi. Cvetovi so svetlo rdeče do bele barve skriti v nežno zelenih čašicah. Vsa rastlina diši močno aromatično.

    RASTIŠČE, NAHAJALIŠČE: Majaron je doma v prednji Indiji, od koder se je razširil po arabskih deželah, Sredozemlju in Egiptu. Gojijo ga po vrtovih in nasadih.

    ČAS CVETENJA: Majaron cvete julija in avgusta.

    ČAS IN NAČIN NABIRANJA: Nabiramo ga med cvetenjem, takrat je najbolj aromatičen (julij, avgust). Stebla odrežemo tik nad zemljo, povežemo v šopke in sušimo v senci na zraku. Režemo ga 2 do 3- krat letno.

    UČINKOVINE: Vsebuje močna eterična olja, mineralne snovi, grenčine in čreslovino.

    KAJ ZDRAVI: Majaron je zelo učinkovito naravno pomirjevalo. Priporočajo ga pri pospešenem živčnem srčnem utripu in tesnobi, znižuje krvni tlak, pospešuje izkašljevanje sluzi pri trdovratnih vnetjih dihal in blaži vnetje očesne veznice. Uravnava prebavo in blaži krče živčnega izvora. Pomaga pri težavah z žolčem, priporočajo ga pri pomanjkanju teka, pri napenjanju in driski ter nespečnosti. Pospešuje znojenje in izločanje mleka pri materah. Je diuretik. Pripravki iz eteričnega olja za zunanjo uporabo blažijo bolečine v sklepih in mišicah, zobobolu, in razjedah v ustni votlini. Blagodejno vpliva na vse notranje organe in jih zdravi.

    PRIPRAVA IN UPORABA ZDRAVILA: Rastlino pripravljamo v obliki čaja, mazila, olja, poparka, posušeno ali svežo kot začimbo.

    Čaj: Eno do dve zvrhani čajni žlički majarona prelijemo s ¼ l vrele vode, pustimo stati 5 minut, odcedimo in pijemo po požirkih eno do dve skodelici na dan. Majaronov čaj pomaga pri želodčnih in črevesnih težavah ter boleznih povezanih z žolčem in mehurjem.

    Je učinkovito sredstvo proti driski, pomanjkanju teka in napenjanju. Pomaga pri prehladnih obolenjih s kašljem in sluzjo, astmi. Pomaga tudi pri živčnih obolenjih.

    Majaron kot začimba: Svež majaron naberemo okoli poldneva, ob lepem suhem vremenu, ga povežemo v šopke in sušimo v senci, na prepihu, najbolje na podstrešju. Ko se posuši, ga osmukamo. V antiki so začinjali težko vino, da bi vzpodbujalo ljubezenske želje, danes pa začinjamo predvsem meso: mastne pečenke, klobase, raguje, jagnetino, svinjino, sesekljano meso, krvavice, jetrne klobase. Popestri tudi zelenjavne jedi: krompirjeve juhe, zelenjavne enolončnice, v katerih je veliko stročnic, gobovo-juho, za obare, kislo juho, jetrca, ledvice v omaki. Prileže se tudi v omakah, k špagetom in mastnemu pečenemu krompirju. Dodajamo ga na koncu kuhanja, ker dolge visoke temperature začimbo uničijo.

    Majaron kot mazilo: 3 do 4 žličke zmletega majarona prelijemo z dvema žlicama alkohola, posodo pokrijemo in počakamo eno uro, nato dodamo dve žlici masla ter v vodni kopeli med mešanjem segrevamo 10 minut. Mazilo precedimo skozi bombažno krpo in ga prelijemo v manjši kozarec za vlaganje. Shranimo ga v hladilnik in uporabljamo hladnega. Na novo ga pripravimo vsake 4 tedne.

    Mazilo pomaga pri z živčnostjo povezanih bolečinah, pa tudi pri zvinih in poškodbah, ki se nočejo zaceliti.

    Inhalacija zavretka: Pomaga pri angini, bronhitisu, astmi. Izpiranje z majaronovim zavretkom pomaga pri vnetjih ustne sluznice.

    Olje: Dobro nasekljamo od 3 do 4 žlice svežega majarona in ga umešamo v pol skodelice olja. Olje pustimo na toplem mestu stati 4 tedne, nato pa ga precedimo in prelijemo v temno stekleničko ter dobro zapremo. Po potrebi si z oljem namažemo prizadeto mesto.

    Poparek: Na dve čajni žlički drobno narezanega majarona nalijemo ¼ vrele vode, če trpimo zaradi vnetja čelne votline, glavobola, nespečnosti.

    OPOZORILO: Med nosečnostjo se izogibajte vsem pripravkom, ki vsebujejo majaronovo olje.

    Vir: Nadja Nussdorfer: V kraljestvu začimb
    Lepo je če deliš
    #8415
    strelka
    Participant

    paše ja , paše ….pa lahko zraven naseckaš še meto…Smile
    Majaron to je tud ena taka fajn začimba …Big smile

    Lahko pa kombiniramo : en dober čajček za dojenčke …no tud za velike …
    zmešaš majoron , kumino pa mal janeža osladkaš ali tudi ne…spijo ko angelčki pa nič jih ne bo napenjalo.
    primerno tud za velike…recept moje mame-podedovan od njene mame…pa še dober čajček je Big smile

    Kumina

    Normal
    0
    21

    false
    false
    false

    MicrosoftInternetExplorer4

    /* Style Definitions */
    table.MsoNormalTable
    {mso-style-name:”Navadna tabela”;
    mso-tstyle-rowband-size:0;
    mso-tstyle-colband-size:0;
    mso-style-noshow:yes;
    mso-style-parent:””;
    mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
    mso-para-margin:0cm;
    mso-para-margin-bottom:.0001pt;
    mso-pagination:widow-orphan;
    font-size:10.0pt;
    font-family:”Times New Roman”;
    mso-ansi-language:#0400;
    mso-fareast-language:#0400;
    mso-bidi-language:#0400;}

    Malo zanimivosti :

    Kumina velja za starodavno rastlinico. Varovala naj bi pred
    čarovnicami in nezvestobo. Verjeli so , da kumina odganja tatove , če jo
    posejemo na vrtu. Veljala je za čarovniško rastlino , saj so jo čarovnice s
    pridom uporabljale v ljubezenskih urokih, katera naj bi ščitila par in ga
    držala skupaj.

    Slovani so verovali , da posoda napolnjena s kumino
    postavljena pod otroško posteljica otroka varuje pred demoni.

    Kumino so našli tudi v grobnicah egipčanskih faraonov. Grki pa
    so med sejanjem kumine, kleli in psovali
    vse z namenom da bi odgnali zle duhove in omogočili rastlino lepo rast.

    Kumina je dvoletna rastlina. Ima močan vonj , njen okus pa
    je grenak.

    Kumini v ljudski medicini velja za zelišče –začimbo , ki
    odpravlja črevesne pline , pospešuje menstruacijo, pomirja trebušne krče , krče
    maternice , lajša porod in porodne bolečine , pospešuje izločanje mleka pri
    doječih mamicah.

    Čajni poparek ali pa mleta kumina med hrano , preprečuje
    nastajanje ledvičnih kamnov , krepi vid , greje želodec ter pospešuje
    uriniranje.

    Čaj kumina + janež + med
    pijemo pri pljučnih boleznih ( bronhitis, astma…)

    Čaj vpliva na prebavo , čisti želodec in je dober pri raznih
    želodčnih obolenjih.

    Za krepitev želodca uporabljamo tudi eterično olje kumina ,
    ki ga jemljemo 2-4 kapljice z medom.

    Lepo je če deliš
Prikaz 57 prispevka (od skupno 256)
  • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.