zdravilne rastline

Forum Duhovnost Forumi Zdrava prehrana zdravilne rastline

Prikaz 50 prispevka (od skupno 256)
  • Avtor
    Prispevki
  • #7297
    anja
    Participant

    Vrtnica je superThumbs Up. Lani sem EO vrtnice dodala k mandljevemu olju za nego kože in je super. EO vrtnice je težko dobiti čisto in ta pravo – na trgu je dosti sintetičnih `ponaredkov`. Edino naravno EO vrtnice do katerega sem jaz uspela priti je bilo že razredčeno – 3% v mandljevem olju, ampak vonj je pa še vseeno močan.Smile

    Lepo je če deliš
    #7298
    strelka
    Participant

    Hja ja ..saj je tudi drago ..v primerjavi z ostalim …
    Vidim da imaš izkušnje. Kako ločiš ponaredek od pravega eteričnega olja ..tko za lajke?

    Lepo je če deliš
    #7302
    anja
    Participant

    Ja, ma nisem glih neki profi za eterična oljaEmbarrassed. Ko greš po trgovinah vidiš , da imajo `dve vrsti´ eteričnih olj vrtnice…eno je ful razredčeno in dražje, drugo pa 100% in bolj poceni. Pa vonj se tud razlikuje…Smile

    Lepo je če deliš
    #7316
    strelka
    Participant

    Smile
    Moja iskušnja je ..ko jih kapnem v izprilnik ( govorim za vsa ta eterična olja) …ko npr voda že kar precej izpari začne smrdet po parafinu …nafta npr. ( umetna)

    Glede vrtnice ..sicer sama še nisem bila na to pozorna …ampak eterično olje vrtnice kristalizira, ko pade temperatura po 18 stopinj celizija. Lahko tudi pod 23 stopinj celzija …ko ga daš med roke ( stekleničko) in nekaj časa držiš ..se zopet utekočini …
    Pač priporočajo tudi da pogledaš prav sestavo olja …ali prebereš ..( samo nisem še opazila da bi na katerikoli steklenički pisalo sestavo).

    Tko da …ja te hitro lahko namudrijo.

    strelka2010-12-02 11:44:41

    Lepo je če deliš
    #8362
    anja
    Participant

    Koristna začimbaSmile

    ORIGANO (Origanum vulgarum)

    DRUŽINA: USTNATICE

    Druga imena: dobra misel, divji majaron
    OPIS RASTLINE: Origano je zelnata trajnica, ki zraste od 20 do 50 cm visoko. Vsi nadzemni deli rastline so poraščeni z dlačicami. Steblo se v zgornjem delu razraste in je pogosto rdečkasto obarvano. Listi so na steblu nasprotno nameščeni. Spodnji so večji, proti vrhu pa postajajo vse manjši. So jajčasti, ovalni, celorobi. Na končnih delih poganjkov se razvijejo številni, v socvetja združeni cvetovi, ki so približno 5 mm veliki in rdeče ali rožnate barve.

    RASTIŠČE, NAHAJALIŠČE: Origano uspeva na toplejših rastiščih in na apnenčastih tleh. Najdemo ga na prisojnih in suhih področji, po posekah, gozdnih obronkih, ob grmovju. Na vrtovih ga gojimo kot začimbo.

    ČAS CVETENJA: Origano cvete od junija do septembra.

    ČAS IN NAČIN NABIRANJA: Nabiramo vse nadzemne dele rastline, bolje je, da nabiramo zgornje dele rastline, ker je spodnji del olesenel in vsebuje manj eteričnih olj. Najbolj učinkovit je med cvetenjem od junija do septembra. Sušimo ga v senci.
    UČINKOVINE: Origano vsebuje eterična olja, čreslovine, grenčine.

    KAJ ZDRAVI: Origanove grenčine in tanini blažijo težave z napenjanjem in drisko ter vzpodbujajo izločanje telesnih tekočin. Eterična olja pomagajo proti vnetju sluznice v ustni votlini, vnetju sluznice žrela, blažijo napade kašlja ter pomirjajo vneto grlo. Razkužujejo prebavila, umirja in blaži krče. Ameriška študija leta 2001 je potrdila, da eterično olje učinkuje na glivico Candida albicans, ki povzroča sor pri otrocih. Dobro misel uporabljamo tudi zunanje v obliki mazil in masažnih olj, ki lajšajo revmatične bolečine.

    PRIPRAVA IN UPORABA ZDRAVILA: Rastlino pripravljamo v obliki čaja, parne kopeli, posušeno ali svežo kot začimbo.
    Čaj: Skodelico vrele vode prelijte 3 žličke posušenega origana, pustimo stati 10 do 15 minut, precedimo. Preden čaj grgramo počakamo, da se ohladi. Če ga pijemo kot sredstvo proti kašlju, ga osladimo z medom. Origanov čaj pomaga pri pokvarjenem želodcu, driski, napenjanju, njegovo grgranje pa ublaži zobobole in vnetja grla ter ustne votline.

    Origano kot začimba: Svež origano naberemo ob lepem suhem vremenu, ga povežemo v šopke in sušimo v senci. Ko se posuši, ga osmukamo. Shranimo ga v temnih zaprtih kozarcih. Z njim začinjamo pico, dobre prelive za špagete, druge testenine. Najbolje se ujame s paradižnikovimi jedmi, pečenkami, solatami in zelenjavnimi enolončnicami. Izboljša okus pečenemu krompirju in mesu na žaru.
    Inhalacija zavretka: Inhaliranje origanovih hlapov ali grgranje čaja domnevno pomaga proti napadom kašlja.

    Parna kopel: Žlici origana primešamo žlico timijana, dve žlici kamilice ter mešanico prelijemo z vrelo vodo. Glavo in zgornji del telesa si pokrijemo z brisačo, obraz pa nagnemo nad posodo z vročo vodo ter z zaprtimi očmi 10 minut inhaliramo origanove hlape.

    Sveta Hildegarda pa dobre misli ne priporoča v kuhinji kot začimbo, saj pravi, da je zdravilo, ki ga naj mešamo v napitek iz robidnic. Za zdrave ljudi pa pravi, da v kolikor jo uživajo,vpliva na kožo, jetra in pljuča.

    OPOZORILO: Dobra misel lahko v velikih odmerkih povzroči razdražljivost, etrično olje za zunanjo uporabo lahko vzdraži kožo, notranje pa vzdraži sluznice. Pripravkom naj se izogibajo nosečnice.

    Vir: Naravna zdravila, MK; 2007

    Reinhard Schiller: O zdravem prehranjevanju (zbirka Sveta Hildegarda)
    Lepo je če deliš
    #8364
    strelka
    Participant

    No še ena koristna zdravilna rastlina pa tud začimbaBig smile

    Rožmarin


    Normal
    0
    21

    false
    false
    false

    MicrosoftInternetExplorer4

    st1:*{behavior:url(#ieooui) }

    /* Style Definitions */
    table.MsoNormalTable
    {mso-style-name:”Navadna tabela”;
    mso-tstyle-rowband-size:0;
    mso-tstyle-colband-size:0;
    mso-style-noshow:yes;
    mso-style-parent:””;
    mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
    mso-para-margin:0cm;
    mso-para-margin-bottom:.0001pt;
    mso-pagination:widow-orphan;
    font-size:10.0pt;
    font-family:”Times New Roman”;
    mso-ansi-language:#0400;
    mso-fareast-language:#0400;
    mso-bidi-language:#0400;}

    Nekaj o rožmarinu , ki meni tako lepo diši , pa včasih kar
    kakšen listek dam v usta , mi je dober okus mal zapeče.

    Domovina rožmarina je Sredozemlje. Preko Alp so ga bojda prinesli
    menihi. Rimljani so to rastlino posvetili boginji lepote in ljubezni Veneri.
    Grki pa so svoje bogove krasili z rožmarinovimi vejicami, da bi dokazali da jim
    rožmarin pomeni več kot pa zlato.

    Včasih so verjeli , da rožmarin odganja zle duhove – zle sile.
    Zato jih je rožmarin spremljal od rojstva pa do smrti. Z vejicami rožmarina so
    opremljali zibelke. Neveste pa so na prvi poročni dan dale v vazo rožmarinovo
    vejico. Če je so iz vejice pognale korenine je to pomenilo dolg trden in srečen
    zakon. Ob smrti pa so zopet polagali rožmarinovo vejico ob pokojnika.

    Zdravilni deli te rastline so listki pa cvetki.

    Rožmarin spodbuja cirkulacijo krvi , zato uravnava krvni
    tlak.

    Rožmarinove kopeli priporočajo revmatičnem bolnikom, potem
    ljudem ki bolehajo na živcih , jetrih . Priporočljiv je za rekonvalescente , za
    ljudi z ledvičnimi in kožnimi obolenji.

    Kot stimulans rožmarin spodbuja izločanje prebavnih sokov in
    s s tem spodbuja prebavo. Spodbuja izločanje žolča in zdravi jetrne bolezni. Za
    zdravljenje jetrne ciroze je priporočljiv tudi rožmarinov med.

    Rožmarinov čaj ( priporočajo za vsa našteta obolenja)

    1 kavna žlička rožmarina

    2 dl
    vrele vode

    Naredimo poparek ( rožmarin prelijemo z vrelo vodo in
    pustimo stati 15 minut)

    Pri težavah s prebavo ga nič ne sladkamo , drugače pa ga
    sladkamo z medom.

    Tinktura:

    20 g
    rožmarina

    1 dl alkohola 60-70%

    To namakamo v zaprti steklenici 2 tedna v temi. Vska dan
    pretresemo . Nato precedimo.

    Uporaba 5-10 kapljic z medom zjutraj na tešče ( pri
    obolenjih notranjih organov)

    Če nimamo npr pravega rožmarinovega medu ga naredimo tako da
    1 dl
    rožmarinove tinkture zmešamo z 1kg medu.

    Jemljemo trikrat na dan po 1 žločko pred jedjo raztopljeno v
    čaju ali vodi.

    Priporoča se za zdravljenje jeter, žolča in za krepitev
    organizma.

    Nosečnice ne smejo uporabljati rožmarina v nobeni obliki
    , ker izzove splav.

    Lepo je če deliš
    #8368
    anja
    Participant

    Bo treba več uporabljat začimbeSmile. Rožmarina skoraj nič ne uporabljam, pa je dober…tule še ena začimba za tudi bolj sladke jedi:

    PEHTRAN

    Artemisia dracunculus

    Je trajnica grmičaste rasti z ozkimi suličastimi temno zelenimi lističi, ki so lahko rahlo nazobčani. Cvetni koški so drobni, zelenkasti in razporejeni v dolgih, delno povešenih skupinah. Pehtran cveti od julija do avgusta, vendar v naših podnebnih razmerah nikoli ne naredi semena. Zeleno steblo je razvejeno in proti dnu olesenelo. Rastlini prijajo svetla, zavetna rastišča in dobra odcedna tla.

    Zanimivosti

    Zelišče je sprva veljalo kot zaščitnik pred kačami in zmaji. V srednjeveški Franciji so ga poznali kot zmajevo zelišče; z njim so zdravili ugrize kač in drugih plazilcev.

    V srednjem veku so si popotniki in romarji v Angliji s pehtranom lajšali težave z utrujenimi nogami. Dajali so si ga v obuvala, da je zmanjšal utrujenost. Rahlo antiseptično učinkovanje pa je preprečilo okužbe stopal.

    Pehtranovo eterično olje uporabljajo pri izdelavi parfumov, zaradi značilnega blagega vonja.

    Uporabni deli

    Zelene poganjke in lističe nabiramo vso sezono. Vejice režemo od julija do konca avgusta, vendar le do tretjine, da se rastlina lahko obraste. Lističe nabiramo tik pred cvetenjem ali sproti. Jeseni lahko porežemo vse vejice in jih posušimo. Uporabljamo svežega, sušenega ali zamrznjenega.

    Način uporabe

    Uporaben je pri neješčnosti, lajša prebavo in pospešuje izločanje žolča, učinkuje protivnetno, rahlo odvaja vodo in odganja gliste, po nekaterih podatkih je tudi rahlo pomirjevalna rastlina in ga priporočajo pred spanjem, pospeši zaostalo menstruacijo, včasih so uporabljali korenine pri preganjanju zobobola.

    Kulinarika

    Je zelo znana in priljubljena začimba za solate, zeliščne namaze, zeliščna masla in različne omake. Uporablja se za aromatiziranje kisa, vina in gorčice. Zanimiv okus dobi tudi oljčno olje z vejico pehtrana. V francoski kuhinji je skupaj s timijanom, drobnjakom, krebuljico in peteršiljem del mešanice svežih ali posušenih zelišč »fines herbes«. Z njimi pripravljajo jajčne jedi, odišavijo meso ali sveže poletne mešane solate. V evropski kuhinji je nepogrešljivi del holandske in bernske omake. Pehtran v maslu ali skuti dodajajo na zelenjavo, kuhane in pečene ribe ter zrezke. Dodajajo ga marinadam in kisom za vlaganje. Zaradi dobrega učinka na prebavo ga dodajajo likerjem in grenčicam. Uporaba pehtrana v slovenski kulinariki je posebnost naše kuhinje, saj ga poznamo v nadevih za močnate jedi, kot so potice, štruklji in narastki.

    Pehtranov kis

    Kot osnovo uporabimo vinski kis. Sveže nabrano zelišče – pehtran zmečkamo, ga damo v čist kozarec, dodamo narezan strok česna (po enem dnevu česen odstranimo in ga zamenjamo z novima dvema strokoma za preostala dva tedna) in prelijemo s toplim, vendar ne vročim kisom. Vrč zapremo z navojnim pokrovom in ga postavimo za dva tedna na sončno okno. Pretresemo ga vsak dan dvakrat, potem preverimo okus in aromo. Če želimo močnejši okus, kis precedimo in s svežimi zelišči ponovimo postopek. Kis lahko shranimo z zelišči, ali pa ga prej precedimo in prelijemo v steklenico.

    Lepo je če deliš
Prikaz 50 prispevka (od skupno 256)
  • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.