zdravilne rastline
Forum Duhovnost › Forumi › Zdrava prehrana › zdravilne rastline
- This topic has 255 odgovorov, 15 glasov, and was last updated 8 years, 8 months nazaj by strelka.
-
AvtorPrispevki
-
14. 9. 2010 ob 9:01 #4949strelkaParticipant
Ja nimam ne vem kakšnega nasveta …
jaz sem vzela en tak nožek , pa šalčko.
Potem pa gledala , pa opazovala…kje bi se kaj najdlo.
Nek je kar precej trda …no tam kjer je bilo pa kar precej ranjeno.smreka ..pa je bilo kar precej take mehkejše smole bele …da kar gre.
Da ni bilo ne vem kakšne matrenge …
sem imela potem kakr lepo smolnate roke ..samo tisto gre super dol …s čist navadnim oljem ..
mal na roke uliješ , pomaneš in gre dol.strelka2010-09-14 09:07:10
14. 9. 2010 ob 11:46 #4951zlati rezČlan14. 9. 2010 ob 13:47 #4954strelkaParticipant
Hm sem mislila , da ti, ki si bolj tapravi Gorenjc…( no po besedi , ki jih tukaj pišeš) ..pa imate več teh smrekovih gozdov, da ste še kaj bolj produktivnega pogruntali …tko da nožek pa šalčka, pa smo vsi zadovoljni.
z oljem gre pa lepo dol…, roke so pa potem zelo mehke
strelka2010-09-14 14:17:18
19. 9. 2010 ob 13:47 #5117strelkaParticipantzlati rez wrote: Hej, Strelka, jst sem s smrekovo smolo nardila lih tko, kot si rekla, enostavno sem jo segrela in precedila skozi gazo…….sem clo eno starejšo mamco vprašala, ki je že dolg časa svoje kremce delala, pa mi je dala isti nasvet…….bravo za smolo, matr men paaše v vsaki kremci…..sam jo je pa mal težje pobirat idol iz lubja, kot pa nabirat zelišča……jst sem se kar mal matrala…….a imaš ti kakšen izi nasvet ?????
Mah veš kaj ..izkušnje gor ali dol …samo jaz sem to mal drugač naredila …dobila en namig.
Sem pa tud probala zanalašč kako bi tole šlo z gazo. Kar tko, če so včasih tko delali …( čeprav mi ni bilo čist jasno , smola je le bolj viskozna , pa packa se …no ja smo probali )
Packarija na kvadrat ..poleg sem jo talila nad vodno soparo…na ogenj nisem upala , da se mi ne bi vžgal vse skupaj…(le terpentin pa to…)No tko mazilo sem pa naredila …zdej morem pa še mal pogruntat kaj bi ga še mal izboljšal.
Enkrat , ko bom pri volji19. 9. 2010 ob 15:05 #5122zlati rezČlanhej, Strelka…moj postopek je bil sledeč….. vzela sem olje, dala noter zelišča, ga počasi segrevala, da je u izi prišlo do vretja in potem čist počasi glih tolk, da vre ( u bisvtu vretja niti ne vidiš, ga pa čutiš in tako sem kuhala včasih dlje časa, včasih manj, odvisno od zelišč, ki sem jih miksala, korenine sem kuhala dlje časa in sem šele kasneje dodala arman, pa kamilce, pa ognjič……ko pa sem dobila filing, da je dovolj kuhanja, seveda sem upoštevala tudi nasvete iz knjig, al pa interneta, pol sem proti koncu dala smrekovo smolo in še malo pokuhala, glih tolk, da se je smola razpustila …..potem sem pa vse skupaj precedila skozi gazo in dobila čisto tekočino, samo gazo sem zamenjala dvakrat ali trikrat…..se mi ni nč limalo, pa to…….včasih sem tako pustila mirovati nekaj časa, odvisno od mojga filinga……včasih sem pa takoj, ko sem precedila vmešala še čebelji vosek, včasih sem pa čez nekaj ur še enkrat malo segrela in primešala čebelji vosek in nalila v lončke…….letos še nisem nč delala……pa tut ne vem, če kej bom…..sem pa nekaj zelišč v okolici pobrala……pa končno sem odkrila gabez, ki ga je možno bolj u izi izkopat iz zemlje……
Tk, da bom vesela vsakega praktičnega nasveta, ki bo tebi olajšal delo……ker iz prakse se mi zdi, da izhajajo najboljši nasveti……..
19. 9. 2010 ob 15:21 #5123zlati rezČlan19. 9. 2010 ob 18:31 #5125strelkaParticipantHvala lepa Rezi.
Včeraj sem bla pa res mal huda ..tko sem si rekla no mi pa dajajte nasvete…za piš mi uh s tole smolo
Sama olja vedno prej že naredim …potem pa al jih kuham – vroče maceriram al pa samo na močim v olje pa jih sonce macerira. Npr šentjanževko ta se super naredi če jih kar v olje namočiš.
drugač pa vedno Kuham nad vodno soparo ..nikoli direkt na ogenj če uporablajm olje .
S svinjsko mastjo, ko sem cvrla natresk , pa sem precvrla , pa čez noč pustila ….potem pa nekoliko pogrela
da se je dalo precedit.
postopek tega kuhanja sem pa že zgoraj opisla …saj 3 ure naj se kuha. lahko tud več.
Kuham pa nad vodno soparo zato da se olja ne pregreje …pa še vse vstane notri kar je za notri.
delam v razmerju pač 12 delov olja pa en del voska ..pač trinajstica , ker je keltski recept, dal mi ga je pa en dečko , ko sva preko neta komunicirala ..pač je obvladal te zadeve…je pač imal rad rastlinice pa te stvari.
In se mi ni še nikoli ponesrečlo …pa še čisto enostavno je .
Tisto brinjovo mazilo sem pa kupila…ker me mal po kosteh ponavadi trga..to pa fajn naredi prekrvavitev, pa rekel mi je da je notri še smrekova smola …kar je spet fajn za kosti.
Gospod mi je povedal da je čist naravno …iz čebeljega voska, smole pa brinja …torej čisto naravno.
Recepture pa itak ponavadi ne povejo.
No in ko sem odprla lonček sem vidla točno to kar sam delam …samo da je dodal še eterično olje brinja …
vola in zakaj bi človk kupoval če zna sam. Ker taka mazila niso poceni …, no saj zame ne …ker jo mala več porabimTorej včeraj sem sam segrela olje , dodal smrekovo smolo umazano , da se pretopila …potem pa čez gazo precedila…
Ta namig sem dobila zvečer ko sem šla spat …tko mi je rekel ti kar smolo v olje , olje itak smolo topi potem pa precedi ..boš vidla bo ratalo …
ne pogrevaj samo smole …ker to ne bo fajn.In sem ta namig upoštevala pač ko sem mazilo delala..
No ni mi pa žilica dala miru in sem šla pač tko kot mi je bilo tukaj povedano ..da naj tajam smolo ..čeprav mi sploh ni bilo jasno kako mi bo to ratalo…
no ja pa res je bilo bolj čudno…ampak nekaj smolce sem pa dobila , jantarsko rumeno lepo čisto, ki jo imam sedaj v lončku za drugič.
v začetku sem pa dala mal preveč smole ..pa sem namesto mazila dobila bolj depilacijsko smolo, tko da sem potem še enkrat vse skupaj segrela pa mal več olja dodala…tko no …zdej je kar uredu ..za prvič …
-
AvtorPrispevki
- Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.