zdravilne rastline
Forum Duhovnost › Forumi › Zdrava prehrana › zdravilne rastline
- This topic has 255 odgovorov, 15 glasov, and was last updated 8 years, 8 months nazaj by strelka.
-
AvtorPrispevki
-
25. 9. 2015 ob 23:10 #30220strelkaParticipant
slišala že za šisandro …
in sicer da je afrodiziak…tko za moške kot za ženske.no saj ,če povečuje vitalnost to potem čist zraven paše…skratka za uravnavanje hormonskega neravnovesja, potem dobro razstruplja , upočasni staranjeeto tole sem pa zdele prebrala:Kaj šisandra vsebuje?
Ena glavnih učinkovin je šisandrin, fitoestrogen iz skupine lignanov. Lignani nasploh delujejo kot močni antioksidanti in delujejo protirakavo, šisandrin pa ima dokazano tudi antivirusno delovanje in krepi zdravje jeter in živčevja. V raziskavah je šisandrin z vezavo aktiviral dva tipa molekul, ki v telesu skrbita za obrambne odzive telesa, s čimer je bilo dokazano, da uživanje šisandre krepi imunski sistem in obrambo telesa pred tujki.
Druge do sedaj odkrite učinkovine, prisotne v plodovih šisandre, so šisandrin B, γ-terpinen, bisabolen, gomisin K2 in gomisin S, pregomisin, šisanterin A in B, angeloilgomisin inrubridiaktion. Vsaka od njih prispeva svoj delež k vsestranski zdravilnosti šisandre, ki je cenjena že tisočletja.
Ruske raziskave iz 40. let prejšnjega stoletja so potrdile, da šisandra okrepi fizično vzdržljivost in omili stresne odzive telesa na različne neugodne razmere, kot so vročina in opekline, mraz in ozebline, vnetja in zastrupitev s težkimi kovinami. Pokazan je bil tudi blažilen vpliv na različne zdravstvene težave, kot sotežave z živčevjem, hormonska neravnovesja, srčnožilna obolenja, prebavne težave, ateroskleroza inpovišan krvni sladkor.
Šisandra deluje kot učinkovit adaptogen, kar pomeni, da pomaga telesu pri prilagajanju različnim stresnim dejavnikom. Blaži nervozo in druge psihične težave, pomaga pri pozabljivosti in razdražljivosti, povečuje koncentracijo in usklajuje telesne gibe.
Šisandra ima med vsemi zelišči enega najširših spektrov delovanja. S svojimi petimi okusi oz. elementi neguje pet (po kitajski medicini) najpomembnejših organov človeškega telesa: srce, jetra, vranico, pljuča in ledvice. Krepila naj bi Qi (气), življenjsko energijo, ter s tem vračala vitalnost, zdravje vseh organov in spolno moč. Kitajski zdravilci jo uporabljajo za blažitev kašlja, proti nespečnosti in nočnemu potenju, za blažitev slabosti in fizične šibkosti.
26. 9. 2015 ob 16:23 #30226RenaParticipantNa vrtu sem posadila letos tudi pegasti badelj. Če bi imela hišo, bi z vrtom lahko še bolj eksperimentirala, tako pa, kar pač zraste tako, da nisem ravno vsak dan tam… Rastlina je semena nastavila že poleti, ne kot v članku zgoraj, pomladi ali jeseni. Nimam hudo veliko semen, verjetno sem jih med opazovanjem, kdaj bodo zreli za pobiranje, malo zamudila. Zdaj pa iščem nek pameten mlinček, da si bom semena sproti namlela na solato, jogurt, ampak tale ideja z olivnim oljem mi je še boljša. Pa še domačega, kupljenega v Dalmaciji, imam.
Zadnjič sem imela dva dni dopusta in sem poslušala oddajo Dobro jutro. Prvič sem slišala za Zlato rozgo. In ker bi mi prav prišla podpora glede zastajanja vode v telesu, me zanima, če je kdo to rastlino že nabiral? Pri prvem brskanju sem našla, da se še lahko nabira oktobra, so pa domače in “udomačene” sorte iz Kanade.26. 9. 2015 ob 16:42 #30227RenaParticipantozelot wrote: Skratka dobil sem rdeče proso oziroma divje proso neluščeno in ga ne znam pripravit. Ga kuhaš in kuhaš pa se ne skuha. Zdej se mi je pojavil dvom če je rdeče proso isto kot divje neluščeno proso. Morda bi ga moral mlet al kej podobnega.
Meni so ga priporočili kot zdravega, pa ne vem več, ne kdaj ne kje ne kdo. Skratka, sem ga nabavila in naj bi se zmlel in dodajal k smoothijem. Kljub mletju, količina za malo žličko, se luščine niso zmlele do konca (predolgo pa mletja zaradi segrevanja tudi nisem furala) in me še nekaj časa po zaužitju dražile v grlu. Klinc, pa sem nehala.26. 9. 2015 ob 16:55 #30228RenaParticipantstrelka wrote: …
ja men pa ne gre tale ingver …kot mi ne gredo nobene ostre začimbe ,če pa že pa tako čist mal ..da mal zapečeDrugače pa …nikjer še nisem zasledila , kje se tale ingver v naši kuhinji uporablja …ne mislim se sedaj preseravat ..pa ta kuhinja pa ona ..ampak čist preprosto ..npr …v rižoti je kar ok …(to je preiskušeno )še kje?Torej ozelot ..rabim tvoje kuharsko znanje in izkušnje. ( lahko je tu še kdo …?)kar se tiče ingverja.Nekateri ga naribajo v med.pa ga dajo v čaj kot sladilo ( med +ingver) …in imajo za hude čase prehladov ali pa kar tako ..Pozimi mi je ingver fajn, preventiva za prehlad, želodcu paše, užijem ga pa ne preveč rada… Zato ga sproti naribam, za cca eno kopasto malo žličko, popijem skupaj s sveže stisnjenim sokom pomaranče. Hitro čez grlo, nato pa super občutek v želodcu.Prijateljica mi je skuhala tole, a zdaj ne najdem recepta. Ingverja v hrani nimam rada, a ta juha z ingverjem, v bistvu bolj priloga, ni bila slaba. Pa nekak se mi sanja, da je čebulo prej opražila:28. 9. 2015 ob 21:15 #30241strelkaParticipantRena wrote: Na vrtu sem posadila letos tudi pegasti badelj. Če bi imela hišo, bi z vrtom lahko še bolj eksperimentirala, tako pa, kar pač zraste tako, da nisem ravno vsak dan tam… Rastlina je semena nastavila že poleti, ne kot v članku zgoraj, pomladi ali jeseni. Nimam hudo veliko semen, verjetno sem jih med opazovanjem, kdaj bodo zreli za pobiranje, malo zamudila. Zdaj pa iščem nek pameten mlinček, da si bom semena sproti namlela na solato, jogurt, ampak tale ideja z olivnim oljem mi je še boljša. Pa še domačega, kupljenega v Dalmaciji, imam.
Zadnjič sem imela dva dni dopusta in sem poslušala oddajo Dobro jutro. Prvič sem slišala za Zlato rozgo. In ker bi mi prav prišla podpora glede zastajanja vode v telesu, me zanima, če je kdo to rastlino že nabiral? Pri prvem brskanju sem našla, da se še lahko nabira oktobra, so pa domače in “udomačene” sorte iz Kanade.poznam zlato rozgo ….jaz jo nabiram in iz nje kuham čajček, ko je potrebno. npr. zelo dobro je pri vnetju mehurja.če peče , ko greš na vodo…se čuti že po šalčki tega čaja olajšanje.skratka dobro se obnese pri vnetju sečil.če je pa vnetje prehudo, kaj vem da je kri v urinu , pa je ta čajček mal prešvoh , potreben antibiotikblago odvaja vodo ampak sploh ne tako …kot npr, njivska preslica , .Jaz jo nabiram …konec avgusta , septembra , raste pa ob kakšnih gozdnih poteh, posekah …zraste pa do metra visoko.govorim o navadni zlati rozgi.strelka2015-09-28 22:17:23
28. 9. 2015 ob 21:19 #30242strelkaParticipantRena wrote:
…
ja men pa ne gre tale ingver …kot mi ne gredo nobene ostre začimbe ,če pa že pa tako čist mal ..da mal zapečeDrugače pa …nikjer še nisem zasledila , kje se tale ingver v naši kuhinji uporablja …ne mislim se sedaj preseravat ..pa ta kuhinja pa ona ..ampak čist preprosto ..npr …v rižoti je kar ok …(to je preiskušeno )še kje?Torej ozelot ..rabim tvoje kuharsko znanje in izkušnje. ( lahko je tu še kdo …?)kar se tiče ingverja.Nekateri ga naribajo v med.pa ga dajo v čaj kot sladilo ( med +ingver) …in imajo za hude čase prehladov ali pa kar tako ..Pozimi mi je ingver fajn, preventiva za prehlad, želodcu paše, užijem ga pa ne preveč rada… Zato ga sproti naribam, za cca eno kopasto malo žličko, popijem skupaj s sveže stisnjenim sokom pomaranče. Hitro čez grlo, nato pa super občutek v želodcu.Prijateljica mi je skuhala tole, a zdaj ne najdem recepta. Ingverja v hrani nimam rada, a ta juha z ingverjem, v bistvu bolj priloga, ni bila slaba. Pa nekak se mi sanja, da je čebulo prej opražila:ingver …oh kaj pa vem sem se ga že navadla, pa pomaga tudi.zdaj npr. ga karjem , koščki posušenega ingverja pa cuker ..oz kandiran ingver. je tko kot bonbonček.drugače pa požene kri po žilah ….…pa proti menstrualnim bolečinam je …30. 9. 2015 ob 16:15 #30279RenaParticipant -
AvtorPrispevki
- Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.