zdravilne rastline

Forum Duhovnost Forumi Zdrava prehrana zdravilne rastline

Prikaz 204 prispevka (od skupno 256)
  • Avtor
    Prispevki
  • #23239
    strelka
    Participant

    iz izkušenj ne vem nič …nisem uporabljala

    lahko pa tukaj prelistaš …ja lepo napisano ..
    Prelistaj ..fajn knjigica Wink super napisana…o tej začimbi

    strelka2014-03-20 10:33:11

    Lepo je če deliš
    #23250
    glas
    Participant

    ozelot wrote: Črna kumina.

    Ima kdo kej blage veze o tem?

    Neko olje iz črne kumine se prodaja, baje neka najbolj zdravilna stvar na planetu..

    Lepo je če deliš

    “Synchronicity is God’s way of remaining anonymous.”

    #23251
    ozelot
    Participant

    … zanič je pa k svina Sick

    Lepo je če deliš

    Vedno znova vse po starem

    #23567
    glas
    Participant

    ozelot wrote: Črna kumina.

    Nigella Sativa Kills 89% of Lung Cancer Cells in Vitro: Researchers have just shown that nigella sativa (also known as black seed or black cumin) seed oil kills up to 89% of human lung cancer cells (A-549) after just 24 hours, while a non-oil extract from the seeds killed up to 77% of the cancer cells. The extracts were prepared from seeds obtained at a local market. Nigella sativa is a powerful medicinal herb which has been used for thousands of years in traditional Chinese, Ayurvedic, Unani and Arabic medicine. It is best known for its potent anti-inflammatory and antioxidant properties, and has been used to suppress coughs, treat kidney stones, diarrhea and stomach pain. But modern science has now also uncovered nigella’s powerful anti-diabetes and anti-cancer effects. This super herb has already shown potent activity against cancer of the breast, prostate, kidney, pancreas, liver, colon and cervix in previous lab studies, and this new study has shown new activity against lung cancer. Good health and cancer prevention should always start with a well-balanced diet focused on organic vegetables, fruit and whole foods (consuming at least half in the raw state). But nigella sativa may offer sizeable benefits for those wanting an extra measure of protection.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24568529

    Lepo je če deliš

    “Synchronicity is God’s way of remaining anonymous.”

    #23637
    strelka
    Participant

    to je pobrano iz net strani islam. si …( tako da je članek obrnjen tudi v to smer ..)

    Črna kumina zelo znana v arabskem svetu , prav tako tudi cenjen med.

    Črna kumina (Nigella sativa) v arabščini znana kot »habbatul barakah«, kar pomeni “blagoslovljeno seme”, se je stoletja uporabljala za zdravljenje raznih bolezni na Arabskem polotoku.

    Ebu Hurejra (naj je Allah zadovoljen z njim) prenaša da je Allahov Poslanec (naj je Božji mir in blagoslov z njim) rekel: »Redno uporabljajte črno kumino, ker je v njej zdravilo za vsako bolezen razen smrti.«(zabeležil Buhari)

    Raziskava: Svetovna medicina je končno bila pozorna glede črne kumine. V sestavinah te rastline se nahajajo:

    15 različnih aminokislin, beljakovine, ogljikovi hidrati, olja (stalna in nestalna), alkaloidi, saponini, groba vlakna i sledovi mineralov med katerimi so: kalcij, kalij, železo in natrij. V črni kumini je še veliko sestavin, ki še zmeraj niso identificirane.

    Poleg njene vzročnosti za zmanjšanje števila vnetij, poboljšanje delovanja ledvic, poboljšane proizvodnje mleka pri dojiljah, jačanje jetr in povečanja imunitete organizma, najnovejše iznajdbe odkrivajo možnost uporabe črne kumine pri zdravljenju bronhijalne stame, bronhitisa in ostalih bolezni dihal. Prav tako se uporablja pri zmanjšanju previsokega pritiska, blaženju srčnih motenj, kot anti-mikrobno delovanje proti vzročnikom številnih bolezni.

    Eno od najpomembnejših spoznanj je to, da črna kumina sama ali v kombinaciji s česnom, predstavlja potencijalno zdravilo proti vzročnikom raka. Olje iz črne kumine treba konzumirati v malih količinah, saj večje količine lahko iritrirajo sluzasto oblogo v prebavnem traktu.


    vem , da se je že govorilo o ingverju tukaj …

    ne vem pa kjeSmile

    Ingver je začimbna rastlina, ki raste v tropskem in subtropskih pasovih. To je ena od tistih rastlin, ki zaradi izjemnih prehrambnih in zdravstvenih lastnosti vzbuja veliko zanimanje pri zagovornikih alternativnega naravnega zdravljenja in tudi pri klasičnih zdravnikih. Ingver štejejo med najmočnejše rastlinske antioksidante, ki hkrati sodi med najučinkovitejša naravna zdravila proti raku. Na kratko ga lahko opišemo kot antidepresiv (torej poživlja), antitrombotik in antibiotik (uničuje salmonelo in stafilokoke).

    Raziskave o njem spodbujajo tudi vedno večjo uporabo ingverja po vsem svetu, predvsem po zaslugi širjenja vplivov vzhodnjaških zdravilnih metod in kulinarike. Morebiti bolj kot zdravilno rastlino poznamo ingver kot začimbo v prehrani. Moderna znanost ugotavlja učinke pri preprečevanju slabosti in bruhanja, posebno potovalne slabosti. Uporabimo ga lahko tudi kot pomoč pri prebavi ter za lajšanje vnetnih obolenj, kot sta osteo- in revmatoidni artritis.

    Uporaba ingverja pri preprečevanju slabosti se je pogosto izkazala kot uspešna alternativa sinteznim spojinam. Pri preprečevanju potovalne slabosti ponavadi svetujemo vzeti odmerek pol ure pred načrtovano potjo. Nekoliko slabše, a pogosto zadovoljive rezultate so dobili pri lajšanju slabosti po kemoterapiji. Prav tako se je dobro obnesel pri jutranji slabosti med nosečnostjo. Do sedaj je bilo izvedenih več raziskav pri nosečnicah, kjer niso zaznali nobenih neželenih učinkov na plod. Kot dodatek k prehrani se ingver lahko uporablja brez omejitev. Ingver zmanjšuje nabiranje plinov v želodcu in črevesju ter preprečuje krče, obenem povečuje apetit in stimulira prebavo.

    Poskusi na živalih so dokazali, da izvleček ingverja zmanjša izločanje želodčnega soka in tudi že nastale razjede. Poleg tega so nakazali njegovo zaščitno vlogo pred neželenimi učinki nesteroidnih protivnetnih zdravil (diklofenak, naproksen, ibuprofen itd.) na želodčno sluznico. S tega vidika bi se lahko dodatek ingverja izkazal kot zanimiva izbira pri bolnikih z želodčnimi težavami (zgaga) oz. pri tistih, ki redno prejemajo nesteroidna protivnetna zdravila, kamor sodi tudi acetilsalicilna kislina.

    Ingver po drugi strani ugodno vpliva na pogosto težavo modernega človeka, bolezni srca in ožilja. Zmanjša namreč absorpcijo holesterola, kar vodi do nižjih koncentracij tega lipida v krvi, poleg tega deluje kot antioksidant ter tako zmanjša nevarnosti nastanka ateroskleroze.

    Protivnetno delovanje se lahko s pridom izkorišča pri lajšanju
    težav osteo- in revmatoidnega artritisa. V nekaterih primerih so se pokazali ugodni učinki, kar mu vsekakor lahko daje prednost pred nesteroidnimi protivnetnimi zdravili, še posebej, če vzamemo v obzir nekatere njihove neželene učinke.

    http://beta.finance-on.net/galerije/1371/1247739067_ingver.jpg

    Ingver

    Na nekaterih živalskih modelih so celo dokazali protirakavo delovanje. Seveda so na tem področju potrebne nadaljnje raziskave. Previdnost velja predvsem ob sočasnem zdravljenju s kemoterapijo, zaradi možnosti neugodnih interakcij. Drugače pa lahko zmanjša občutek strahu in vznemirjenosti, zniža nivo krvnega sladkorja in krvnega tlaka. Na sicer precej majhnem vzorcu pa tudi pozitivno učinkuje pri težavah z vrtoglavico.

    Na splošno lahko uporabo ingverja ocenimo kot varno. O neželenih učinkih ni kakih trdnih dokazov, prav tako tudi niso znane interakcije z drugimi zdravili.

    Sestavine in učinki

    Ingver vsebuje veliko aktivnih sestavin, značilen vonj in okus mu dajejo predvsem shogaoli in gingeroli (spoji eteričnih olj in smol). Raziskave na Univerzi v Sydneyju so pokazale, da so gingeroli po sestavi in učinku precej podobni capsaicinu, ki je dobro znan kot naravno sredstvo proti bolečinam in vnetjem. Vodja študije prof. Basil Roufogalis meni, da so gingeroli celo prijaznejši za bolnika, saj so manj pekoči, poleg tega pa ne odpravljajo le bolečin, temveč tudi vnetja, ki jih spremljajo; ingver enači z aspirinom in ibuprofenom po učinkovitosti pri zdravljenju vnetij, dodatna prednost ingverja pa je v tem, da v nasprotju z aspirinom pomirja črevesje.

    Po prispevku v angleškem zdravstvenem časniku Lancet iz leta 1982 ingver v prahu zelo učinkovito pomaga pri morski bolezni. Preizkus na 36 študentih, nagnjenih k slabosti na potovanju, je pokazal, da 940 mg ingverja v prahu učinkoviteje blaži slabost kot 100 mg farmacevtskega zdravila (dimenhydrinata).

    V zdravilne namene ga uporabljamo za:

    · preprečuje ali zmanšuje simptome slabosti pri potovanjih z ladjo, avtom ali letalom; nanaša se predvsem na slabost, pa tudi na glavobol, hladno potenje, bruhanje, vrtoglavico, pretirano slinjenje (kinetoza). Pri tem ingver nima nezaželenih učinkov, kot so npr. zaspanost, ki se pojavlja pri jemanju farmacevtskih kemijskih proizvodov (antihistaminiki ipd.).

    · deluje proti driski.

    · preventivno deluje proti nalezljivim boleznim, ker je antiseptik (uničuje mikroorganizme).

    · olajšuje prebavo (spodbuja peristaltiko in izločanje želodčnega soka), deluje proti napenjanju (karminativ, pospešuje izločanje plinov) in pomirja želodčne in črevesne krče (spazmolitik).

    · jemljemo ga tudi za povečevanje apetita.

    · deluje protivnetno, kar se nanaša na številne bolezni, med drugim na rematični artritis, ko zmanjšuje bolečine, otekline in jutranjo zaskočenost in povečuje gibljivost zglobov.

    · deluje kot stimulans in tonik. Pri rednem jemanju zmanjšuje kronično utrujenost, izboljšuje spomin, zaradi stimulativnega delovanja pa ga ne smemo jemati zvečer, pred spanjem, saj lahko povzroči nespečnost. Deluje tudi kot blagi afrodizijak.

    · deluje kot antikoagulant, tj. preprečuje zgoščevanje krvi in pojavljanje trombov (kot česen in čebula).

    · ugodno deluje na delovanje jeter in zmanjšuje holesterol. Pomaga pri migrenah in drugih vrstah glavobolov. Prav tako ingver znižuje povečano telesno temperaturo (antipiretik).

    · deluje tudi kot antioksidant, tj. proti škodljivega delovanja prostih radikalov, torej med drugim deluje tudi proti raku in arteriosklerozi.

    · dodajajo ga v ustne vode in grgrače za odpravo slabega duha iz ust.

    · vsebuje ostro snov, katera daje pikanten okus in povzroči občutek toplote na jeziku.

    Na koncu naj vam povem še to, da nas je Vzvišeni Allah obvestil o tej blagoslovljeni rastlini. Vzvišeni je rekel v Kur’anu:

    »Iz kozarcev bodo pili pijačo, začinjeno z ingverjem iz izvira v raju po imenu Selsebil.« (El-Insan, 17-18)

    Vedite, da so Evropejci izvedeli za ingver šele v 15. stoletju oziroma po križarskih vojnah, ko so med drugimi dobrinami iz islamskega sveta prinesli tudi ingver.

    · Albansko: Zenxhefill

    · Angleško: Ginger

    · Arabsko: Zandžebil

    · Češko: Zázvor

    · Dansko: Ingefaer

    · Finsko: Inkivääri

    · Francosko: Gingembre

    · Grško: Zingiberis

    · Hebrejsko: Zenghebhil

    · Irsko: Gingigsear

    · Italijansko: Zenzero

    · Latinsko: Zingiber officinale

    · Nemško: Ingwer

    · Nizozemsko: Gember

    · Perzijsko: Zandžebil

    · Poljsko: Imbir Lekarski

    · Portugalsko: Gengivre

    · Rusko: Inbir

    · Srbsko: Đumbir

    · Špansko: Jengibre

    · Švedsko: Ingefära

    · Turško: Zencefil

    Vir:

    http://www.islam.si/znanost-in-medicina/304-allah-nas-je-obvestil-o-posebnosti-ingverja

    http://www.islam.si/znanost-in-medicina/146-zdravilnost-meda-in-rne-kumine

    strelka2014-04-12 23:46:29

    Lepo je če deliš
    #23639
    ozelot
    Participant

    Ingver moja dnevna praksa in zadnje cajte tudi olje črne kumine. Je pa to olje kar močnega okusa tako da se moraš naučiti konzumirat brez dihanja skoz nos.

    Lepo je če deliš

    Vedno znova vse po starem

    #23640
    strelka
    Participant

    Embarrassed

    ja men pa ne gre tale ingver …kot mi ne gredo nobene ostre začimbe ,
    če pa že pa tako čist mal ..da mal zapečeSmile
    Drugače pa …nikjer še nisem zasledila , kje se tale ingver v naši kuhinji uporablja …
    ne mislim se sedaj preseravat ..pa ta kuhinja pa ona ..
    ampak čist preprosto ..
    npr …v rižoti je kar ok …(to je preiskušeno )
    še kje?
    Torej ozelot ..rabim tvoje kuharsko znanje in izkušnje. ( lahko je tu še kdo …?)
    kar se tiče ingverjaBig smile.
    Nekateri ga naribajo v med.
    pa ga dajo v čaj kot sladilo ( med +ingver) …
    in imajo za hude čase prehladov ali pa kar tako ..

    strelka2014-04-13 09:34:45

    Lepo je če deliš
Prikaz 204 prispevka (od skupno 256)
  • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.