zdravilne rastline

Forum Duhovnost Forumi Zdrava prehrana zdravilne rastline

Prikaz 141 prispevka (od skupno 256)
  • Avtor
    Prispevki
  • #12807
    strelka
    Participant

    Tintina wrote:

    Me je pa firbec matral , pa sem mal pokukala po inforamcijah-borovi storžki , in sem izvedela,da se borovi storžki namakajo v črno vino.
    Tako pravijo 7 storžkov pa deci vina …to pustiti na hladnem 7 dni.
    In potem piti zjutraj in zvečer po eno kavno šalčko ..predvidevma da je to šalčka za črno kavo.Big smile
    To je za ljudi , ki imajo probleme z hrbtenico in kostmi.Smile
    O no za tole pa tud jaz še nisem slišala Smile. Bo treba sprobat.
    Hvala za nov info Clap
    Strelka, kaj pa orehovo olje ? Zadnje čase berem o njem. Ga bom verjetno tud sama malo sprobala.

    Sama uporabljam orehovo olje iz zelenih orehov.
    Tega se uporablja za kožo in je odlično za sončenje.
    Nisem pa prepričana če je to to orehovo lje , ki ga pijejo za zdravljenje oz. če je to jedilno oljeEmbarrassed.
    Tukaj pa tud ne vem točno a je to to olje iz zelenih orehov ali pa iz jedercEmbarrassed. Sem skoraj prperičana , da je iz jederc…to pa ne bi vedla kako bi ga doma naredila. Eh ja to je olje iz orehovih jedrcApprove.
    Je pa koristna zadeva.
    Drugače je pa odličen tudi domači orehovec …Wink. Domače zdravilo za želodec, proti menstrualnim bolečinam …
    Naredimo ga pa čist enostaven , traja pa malo dlje.
    10 zelenih orehov narežemo v domače žganje dodam med , pa cimet, in klinčke …
    To pokrijem in se paca kar ene tri mesece …vmes mešam .
    Za točen recept bi pa morala mal pogledat , samo se mi zdi da je že napisan …v temi alkoholne pijače.
    Glede oreha rastline-listov. plodov oreha :
    Najpogosteje v zdravilne namene uporabljajo nezrele
    orehove plodove in orehovo listje. Vsi ti deli imajo poseben vonj in grenak,
    smolast okus, ker vsebuje čreslovino, eterično olje in kisline , ki ugodno
    vplivajo na kožo (nečista koža). Kožo krčijo in ji dajo lep ten. Pod vplivom
    svežega soka in listov oreha in nezrelih plodov postane koža mnogo odpornejša
    in močnejša. Orehovo listje in plodove uporabljamo tudi za zdravljenje
    želodčnega in črevesnega katerja. Orehovi listi pa preženejo tudi različne
    insekte, če jih položimo pred vhodna vrata. Listi položeni v omare preženejeo
    molje.

    Zunanja uporaba listov kot močan zvarek:

    Uporaba kot dodatek kopelim pri kožnih boleznih,
    pri potenju nog, proti revmatizmu.

    Zvarek se uporablja tudi pri presežku mleka pri
    prenehanju dojenja.

    Zaradi vsebovane grenčine, čaj spodbuja apetit.
    Pri upadajoči moški spolni moči uporabljamo zvarek zelenih orehov oziroma
    zelenega dela osemenja. Stare zeliščne knjige omenjajo tudi, da je zvarek
    zelenih delov osemenja tudi dobro sredstvo proti zastrupitvam z živim srebrom.
    Uporabljali so ga tudi pri zdravljenju sifilisa.

    Zvarek: 4 čajne zdrobljenih listov na 2 skodelice
    vode. Pijemo po požirkih, čez cel dan.

    Kot dodatek kopelim: ½ kg posušenih zdrobljenih
    listov, kuhamo v 1,5 l
    vode; ¾ ure ( za 1 kopel); Kopel za noge – dodamo manj listov v manj vode

    uporablja se ga tudi za zdravljenje ekcemov,tako da se naredi kopel iz listov oreha.





    strelka2012-01-17 12:47:29

    Lepo je če deliš
    #12826
    Tintina
    Član

    Wink[/QUOTE]
    nehi skos mežikat, k mi gre tok na žiwce, da mi bo jetra zjebal, pol bo pa pjača kriva LOL
    sej flaško sem pa itaq mislu tako bl mejhno… ne večjo kt en galonček Tongue

    A ni simpatično, ko mal pomežiknem, no…LOL
    No tole z orehi se mi je pa zdelo, da bo dobra stvarSmile

    Tintina2012-01-18 15:17:05

    Lepo je če deliš
    #13831
    strelka
    Participant

    NAVADNI LAPUH:

    Raste na vlažnih golih pobočjih , peščenih plazovih. Cvetki
    so rumeni , stebelca in listki pa dlakavi in zgoraj zelenkasto srebrni.

    Pri lapuhu je posebnost to , da cveti veliko prej , kot pa
    požene listke.

    Uporaba:

    Uporablja se za zdravljenje dihalnih poti.( bronhitis,
    dolgotrajni kašelj …)

    Listki lapuha so polni vitamina C in se uporabljajo lahko za
    spomladansko solato lahko pa tudi za jušno zelenjavo.

    Bolečino v ušesih , zdravi sok , ki ga iztisnemo iz stebelc
    in lapuhovih listkov.

    Čaj se kuha tako , da 1 zvrhano žličko zeli , prelijemo z
    2,50dcl vrele vode, pokrijemo in pustimo 10 minut. Čaj odcedimo in ga lahko
    sladkamo z medom.

    Zelo dober je lapuhov sirup, ki ga naredimo tako , da v
    stekleni kozarec naložimo v plasteh lapuhove cvetke in rjavi sladkor , sproti
    fino potlačimo. Tako, da je kozarec res »nažokan« s cvetki in rjavim
    sladkorjem. Napolnimo ga čisto do vrha.

    Nato kozarec za 40 dni zakopjemo v zemljo, magari na vrt. Ko
    je sladkor raztopljen , dobimo gosti sirup, ki ga precedimo in ga hranimo v
    hladnem in temnem prostoru.

    Lapuhov sirup je domače zdravilo in se ga tako tudi uporablja.Exclamation

    Z lapuhom se ne pretirava.Exclamation Ljudje , ki pa imajo težave z
    jetri-bolezeni, naj lapuha ne uporabljajo.

    Prepovedi in opozorila
    Čezmerni odmerki lahko motijo zdravljenje srčno-žilnih bolezni in zvečanega krvnega tlaka. Zaradi vsebovanih pirolizidinskih alkaloidov se je dobro izogniti čezmernim odmerkom in daljšemu jemanju, posebno še čajnih napitkov. Iz istega razloga in ker je po izročilu znan kot sredstvo za splav, ni primeren za nosečnice in doječe matere.

    strelka2012-02-21 17:37:58

    Lepo je če deliš
    #13953
    strelka
    Participant

    Tole pa pride prav:

    Spomladanski zeliščni
    čaji za čiščenje telesa

    Telo najhitreje sčistimo s tekočino. Dnevno bi tako morali
    zaužiti vsaj 2 litra
    tekočine. Še najprimernejši je nesladkan zeliščni čaj. In katere zeliščne čaje
    vam priporočamo?

    Bezeg

    Bezeg raste v grmih, cveti rumenkasto belo.
    Ima močen in aromatičen vonj. Cvete junija, jagode pa dozorijo septembra.
    Cvetje bezga nabiramo v sončnem vremenu, sušimo pa jih v senci in na zraku.
    Bezeg velja za eno najbolj zdravilnih rastlin, zato se v knjigah dostikrat
    pojavi tudi fotografija moškega, ki sname klobuk pred grmom bezga. Bezeg
    pospešuje delovanje znojnic in izločanje seča, kar posledično pomaga k
    odvajanju strupenih snovi in čiščenju telesa.

    Kopriva

    Kopriva ima
    povsem svoj vonj. Koprivo lahko nabiramo cvetočo ali ne cvetočo, od maja do
    konca julija. Sušimo jo v senci in šele posušeno zrežemo ter shranimo v
    papirnate ali platnene vrečke, v temne in suhe prostore. Kopriva vsebuje veliko
    mineralnih snovi. Kopriva tudi čisti kri in pomaga pri odvajanju tekočine iz
    telesa. Spomladi pa si lahko pripravite tudi špinačo iz kopriv, ki bo mnogo
    bolj bogata z mineralnimi in drugimi snovmi kot običajna.

    Šipek

    Vsebuje veliko vitamina C, zato krepi in
    utrjuje zdravje. Količina vitamina C pa se tudi ob pripravi zeliščnega čaja ne
    zmanjša. Šipek odpravi spomladansko utrujenost, bledico, vrne pa vam celo voljo
    do življenja. Hkrati pa tudi povečuje splošno odpornost telesa proti posebej
    tistim boleznim, ki so neposredno povezana z vitaminom C. Priporočljiv pa je
    tudi pri čiščenju telesa, saj pospešuje izločanje seča.

    ViR: http://www.bodieko.si/category/zdravilne-rastline

    Lepo je če deliš
    #14652
    strelka
    Participant

    Večkrat zgodaj pomladi vidim grmiček , ki cveti rumeno …ima take drobne rumene cvetke. Čez leto potem pozabim , vidim pa kasneje na njem rdeče plodove …

    Toliko govora zdrav kot dren …hja pa nisem poznala tega grmička..čeprav grem velikokrat mimo njegaBig smile.
    Danes pa naletim ..na tole …

    Zdravi ko dren

    Gorenjski glas, avtor: Pavla Kliner

    Če hoče človek biti “zdrav ko
    dren”, mora jeseni nabrati in uživati škrlatno rdeče podolgovate, jajčaste
    plodove rumenega drena (Cornus mas L.), ki jim navadno pravimo drnulje ali tudi
    drenulje.

    Človeka poživijo od glave do pete in odpravijo še druge težave, denimo drisko.
    Dren je zelo simpatičen grm ali do pet metrov visoko drevo, ki našo dušo in oči
    razveseli že zgodaj spomladi, ko lepo rumeno zacveti. V tem času njegove
    cvetoče veje uporabimo kot sestavino cvetnonedeljske butare. Še bolj nas
    razveseli jeseni, ko dozorijo njegovi plodovi. Iz njih lahko naredimo slastno
    marmelado, čežano, kompot, juho ali zdravilen čaj. Lahko pa jih namočimo tudi v
    domač sadjevec.

    Trd kot rog

    Dren lahko živi zelo dolgo. Neka legenda ve povedati, da je v času Jezusa
    Kristusa na enem od sedmih rimskih gričev, Palatinu, še uspeval rumeni dren, ki
    naj bi bil pognal iz koščka držaja sulice, s katero je Romul 750 let pred tem
    označil meje Rima. Sicer pa njegovo latinsko ime cornus pomeni rog.
    Drenov les naj bi namreč bil trd kot rog. Rimljani so ga uporabljali pri
    izdelavi puščic, kopij in orodij. Pred stoletji so iz njega izdelovali
    sprehajalne palice, kline, lestve, stole in glasbila. Iz koščic rumenega drena
    so izdelovali rožne vence, iz njihovih jedrc pa so stiskali jedilno olje.
    Koščice, ki so jih strli, opražili jedrca in zmleli, so se obnesle tudi za
    pripravo t. i. drenove kave, ki so jo pili ob posebnih priložnostih. Tako kavo
    si lahko privoščimo tudi danes. Je svojevrstnega, a prijetnega okusa in lepo
    diši. Juha, marmelada, čežana, vložene drnulje … Drnulje so sprva kisle in
    trpke, užitne so takrat, ko postanejo temno rdeče in začno odpadati. Da so
    zrele drnulje pogosto uživali Rimljani, poroča že rimski pesnik Ovid. Uživali
    pa naj bi tudi nedozorele plodove, vložene kot olive. Tudi mi lahko manj zrele
    drnulje vložimo v slano vodo in uporabimo kot dodatek k mesnim narezkom. Še
    bolj bomo naredili, če jim kot dišavo dodamo komarček. Drnulje je moč uživati
    sveže, a takšne so za večino ljudi prekisle. Lahko jih posušimo v pečici. Sadno
    juho iz drnulj pripravimo tako, da drnulje zmečkamo, dodamo enako količino vode
    ali jabolčnega soka, lahko tudi nekaj medu in zmešamo s paličnim mešalnikom.
    Vanjo lahko zmešamo na koščke narezano različno sadje, na koncu pa lahko dodamo
    tudi nekaj rozin in kakšen listič mete. Če želimo pripraviti marmelado, drnulje
    do mehkega dušimo v majhni količini vode, nato jih pretlačimo skozi cedilo in
    se znebimo koščic. Na pol kilograma mase dodamo četrt kilograma sladkorja in
    vrečko pektina ter kuhamo tako dolgo, da se zgosti. Dodamo nastrgano lupino
    dveh limon in pripravek shranimo v dobro zaprti posodi. Iz drnulj lahko skuhamo
    tudi čežano, ki jo le malo sladkamo in odišavimo z vaniljinim strokom.

    Čaj in drnuljevec

    Zdravilne učinke drena je začela ceniti šele sv. Hildegarda, ki je ugotovila,
    da »dren daje človeku moč, saj čisti in krepi šibek in tudi zdrav želodec
    in koristi zdravju«.
    Drnulje
    pomirjajo želodec in črevesje. Za to so zaslužne čreslovine, ki so bogato
    nakopičene v plodu. V obilicah pa je v njih prisoten tudi vitamin C. V njem naj
    bi ga bilo celo več kot v limonah. Drnulje učinkujejo zelo poživljajoče. Lahko
    uživamo zrele drnulje ali pa se odločimo za čaj iz posušenih drnulj, ki ga
    pripravimo kot prevretek. Tako bomo odpravil težave z drisko in pomirili vnetje
    prebavil. Čaj je koristen tudi za osvežitev bolnikov z vročino. Nadvse okusen
    in osvežujoč pa je drnuljevec, sok iz drnulj. Novejši recept za ta zdravilni
    sok svetuje, da iz drnulj odstranimo koščice, drnulje zdrobimo s paličnim
    mešalnikom in zalijemo z vodo po okusu in videzu. Lahko ga sladkamo z medom.
    Drnuljev sok pa lahko uporabimo tudi za pripravo punča. Potrebujemo pol litra
    drnuljevega soka, pol litra čaja, pol litra pomarančnega soka, nekaj žlic medu
    in malo zmletih klinčkov. Sok segrejemo, zmešamo z vročim čajem, prilijemo
    pomarančni sok, dodamo med in klinčke in punč je gotov.

    ****************************************

    Dužina: drenovke

    Učinkovine: drnulje vsebujejo 10% sladkorja,
    sadne kisline, vitamin C do 100m mg v 100 g sadežev, druge vitamine, pektine,
    barvila, rudnine. Na Kavkazu sušijo drnuljevo kašo, ki jo uporabljajo kot
    dodatek k jedem z veliko vitamini.

    Zdravilne lastnosti: drnulje uporablja ljudsko
    zdravilstvo proti vnetjem sluznic, vročini. Znižujejo krvni tlak, delujejo
    razkuževalno in pomagajo pri driskah.

    Dren je olesenela rastlina, ki zraste v obliki
    zelo razvejanega grma ali manjšega drevesa s tankim, močno razpokanim lubjem. V
    višino zrastejo največ do 5m. Pri nas raste predvsem na kraških tleh na
    Primorskem, v Istri, Notranjski in na Dolenjskem. Na Krasu je najpogostejša
    vrsta rumeni dren (Cornus mas L.), ki razvije pravilne rumene cvetove še preden
    se zgodaj spomladi razvijejo listi. Jeseni se iz oplojenih cvetov razvijejo
    podolgovato-eliptični, svetlo rdeči plodovi- drenulje, ki so zelo cenjeni kot dodatek
    v prehrani in v ljudskem zdravilstvu. Dren je poznan tudi po trdem lesu in
    dolgoživosti, saj stoletna rastlina ni nobena redkost.

    Nasvet sv. Hildegarde je drenova kopel pri:
    revmatizmu, putiki, vzkipljivosti pri mladostnikih in otrocih.

    Recept: drenovo lubje, les in listi (veje) , 80 litrov vode

    Postopek: Majhen šop drenovih vej kuhamo 30
    minut v vodi. Zvarek zlijemo v kad in se okopamo. Kopeli ponavljamo 2-3
    tedensko. Kopel je dodatna terapija pri razstrupljanju.

    Drnulje, plodovi drena nam pomagajo pri vnetju
    črevesen sluznice, so dodatno zdravilo za čiščenje črevesa. Drenulje so rdeči
    sadeži drena, zreli sadeži so sladki, vendar pustijo trpek okus, večkrat na dan
    pojemo pest drnulj, ali pa iz njih marmelado, čežano, kompot.

    Svež gost sok iz drnulj: Del drnulj, ki smo
    jih nabrali jeseni zamrznemo po 1/2 litra v posodah. Za sok odtajamo en zavitek
    te drnulje zmečkamo in odstranimo koščice. Zalijemo z 1/2 do 1 litra vode in zmešamo s
    paličnim mešalnikom. Sok po želji in okusu osladimo z medom.

    **********************************

    Evo še slikce:

    strelka2012-04-23 20:56:41

    Lepo je če deliš
    #14657
    strelka
    Participant

    ČRNA DETELJA –
    Štiriperesna deteljica je za SREČO, črna detelja pa za ZDRAVJE

    Ob besedi detelja,
    vedno najprej pomislim na štiriperesno deteljico, ki naj bi napovedovala srečo.

    Tokrat pa nekaj besed o
    ČIŠČENJU oz. RAZSTRUPLJANJU telesa.

    Obstaja vrsta
    tretmajev, očiščevalnih diet, postov, klistiranje …. Fitoterapija je med vsemi
    najbolj naravna in nima nobenih stranskih učinkov. V Sibiriji je fitoterapija,
    torej zdravljenje s pomočjo zdravilnih rastlin, povzeta po ljudski zdravilski
    tradiciji in se uporablja tudi v uradni medicini. Dr. Markov iz Novosibirska je
    svetovno priznan fitoterapevt, ki ga obiskujejo bolni iz vsega sveta. Zdravi
    izključno z rastlinskimi pripravki. Prva faza njegovega zdravljenja je
    razstrupljanje telesa. V ta namen priporoča prastarski sibirski čaj, ki je
    mešanica petnajstih rastlin: breza, lipa, jerebika, bezeg, kopriva, čaga,
    krhlika, višnja, lapuh, rman, ognjič, šentjanževka, meta, iglice sibirske
    cedre, črna detelja. Ker lahko izjemno razstrupljanje organizma dosežemo tudi z
    zelišči, ki rastejo pri nas, je priporočljivo, da si iz zelišč, ki ste jih
    nabrali sami, dnevno popijete skodelico čaja iz žajblja, eno skodelico čaja
    črne detelje in skodelico čaja navadnega repinca.

    ČRNA DETELJA –
    Trifolium pratense


    Je eno najstarejših
    zdravilnih zelišč. Ima rdeče-vijolične kepaste cvetove in na troje razcepljene
    liste. Trojnasti listi so krščanski simbol trojstva (sveti oče-sin-duh) in
    irski nacionalni simbol, posvečen Sv. Patricku. Aktivne sestavine: tanini,
    fenoli, flavonoidi, selen, kofeinske kisline, kalcij, krom, magnezij, kositer,
    tiamin ali vit. B1, niancin ali vit. B3, vitamin C, fosfor, baker.

    Delovanje:

    adaprogen – splošno
    krepi zdravje, preprečuje nastajanje novih žil v tumorjih, čisti kri,
    razstruplja, krepi jetra in žolčnik, preprečuje nenadzorovano rast tumorjev,
    preprečuje zaprtje, lajša izkašljevanje, pospešuje izločanje žolča in urina,
    mogoč estrogen učinek (povečuje plodnost).

    Črna detelja je v
    različnih kulturah znana kot sredstvo proti raku. Ameriški znanstvenik Jonathan
    Hartwell je v reviji The Journal of Natural Products objavil podatek, da 33
    različnih kultur po svetu, uporablja črno deteljo za boj proti raku. National
    cancer institut je v svojih raziskavah potrdil učinkovitost črne detelje proti
    raku, zaradi prisotnosti daidzeina in genisteina. Poleg tega vsebuje črna detelja
    antioksidant tokoferol in mešanico vitaminov skupine E.

    VIR : Maria Ana Kolman .

    —-

    Priprava čaja

    2 žlički posušenih
    listov rdeče detelje prelijemo s 150 ml vroče vode in pustimo stati 10 minut.
    Spijemo 3 skodelice dnevno.

    Sodobna uporaba

    Prehranska dopolnila iz črne detelje se uporabljajo kot dodatek k prehrani v obliki kapsul, v vodno-alkoholnih izvlečkih z vsebnostjo izoflavonoidov, ki so podobni estrogenu, ki ga proizvaja naše telo. Zato je v pomoč pri klimakteričnih težavah (navali vročine, potenje, razdražljivost, utrujenost, motnje zbranosti, pozabljivost). Obenem naj bi imela vpliv na preprečevanje staranja in osteoporoze. Za isti namen se uporabljajo tudi prevretek iz listov črne detelje, posušeni cvetovi in njihovi pripravki.

    Farmacevti obenem opozarjajo tudi na mogoče stranske učinke, ki naj bi jih zaradi vsebnosti estrogena imela črna detelja, predvsem pri vzpodbujanju rasti nekaterih hormonsko odvisnih tumorjev (rak dojke, rak na maternici).Pitje črne detelje odsvetujejo tudi med nosečnostjo in dojenjem.


    strelka2012-04-25 10:46:06

    Lepo je če deliš
    #14719
    Tintina
    Član

    Ojla Strelka. Eno vprašanje imam zate. Doma mi raste svetlin, ki me je zelo navdušil, zdaj bi pa rada iz tega svetlina dobila olje. Imaš kakšen domači recept kako to naredit?Flower
    Tintina2012-05-02 19:26:07

    Lepo je če deliš
Prikaz 141 prispevka (od skupno 256)
  • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.