zdravilne rastline
Forum Duhovnost › Forumi › Zdrava prehrana › zdravilne rastline
- This topic has 255 odgovorov, 15 glasov, and was last updated 8 years, 9 months nazaj by strelka.
-
AvtorPrispevki
-
14. 1. 2012 ob 15:56 #12744strelkaParticipant
Nekaj iskala po netu ..pa naletela na tale članek…
ZDRAVILNOST ZELJA (iz knjige Raymonda Dextreit-a: Glina zdravi – moč žive zemlje)
Zdravilne lastnosti rastlin običajno zanemarjamo, ker so nam postale preveč domače.
Vse prepogosto se tudi zdi, da je zdravilo tem bolj učinkovito, čim dražje in redkejše je.
Zelje je dragoceno že kot živilo. Bogato je z žveplom z vitamini (A in C) z rudninskimi snovmi (kalij, železo, magnezij ) vsebuje še arzen in jod.
Zelje vzbuja tek, obnavlja zaloge rudnin in daje moč. Ker vsebuje tudi veliko vitaminov, preprečuje skorbut in krepi organizem. Lepša kožo. V nasprotju z videzom in predsodki je koristno tudi za prebavila, kjer njegova sluz, žveplo kalijeve soli delajo čudeže, seveda če med kuho ne izperemo vsega tega v velikem loncu vode. Zelje slabo prenaša kuhanje v vodi, ki mu odvzame dobršen del učinkovitosti in zaradi kuhanja zelja včasih tudi povzroča bolečine v prebavilih, ki jih sicer ne bi. Če pa ga jemo dušenega ali še bolje narezanega na tanke lističe in zabeljenega z olivnim oljem, malo soli in limone, ostanejo vse učinkovine nedotaknjene, neškodljive in dobrodejne. Včasih moramo zelje skuhati v vodi zato, da uporabimo prevretek v terapevtske namene. Koncentrirana, nesoljena zeljna juha iz 6 dag zelja, ki ga dolgo kuhamo v 1 litru vode in mu dodamo še 7 dag medu, krepi bronhije in pomaga pri pljučnih boleznih, katarjih …
Pri vseh težavah s pljuči jemo zelje surovo, zato da izkoristimo žveplasto esenco, ki je seveda zelo hlapljiva. Omenimo naj še mimogrede, da je to žveplo tudi notranje zdravilo za seborejo in nekatere ekceme.
Zeljni klorofil spodbuja nastajanje hemoglobina in ga ne kaže podcenjevati pri zdravljenju slabokrvnosti.
Zelje je priporočljivo pri vnetju ledvic, prav tako pa ne smemo pozabiti nanj, kadar se nam v črevesju naselijo nezaželeni gosti, kot so gliste in drugi zajedavci. Proti glistam najbolj učinkuje presni zeljni sok, ki ga iztisnemo s sokovnikom in jemljemo 20 do 30 g na dan.
Katon starejši je priporočal polaganje zeljnih listov na gnojne tvore, na rane čire, na vnete sklepe. PO vseh izkušnjah, ki jih imamo sedaj, lahko rečemo, da so njegovi nasveti dobri. Zelje se je izkazalo kot izredno dobro sredstvo za zdravljenje kožnega tkiva: celi in zapira rane, ture, pa tudi rane pri krčnih žilah. Zato si brez obotavljanja polagajmo na prizadeto mesto liste presnega zelja, ki jih prej nekaj ur namakamo v močno okisani limonovi vodi. Liste pričvrstimo z ne pretrdo stisnjeno obvezo. Zamenjamo dvakrat čez dan in še tretjič pred spanjem.
Tako zdravljenje ni priporočljivo samo za čire in vnete rane, ampak tudi za prisade, opekline, zanohtni prisad, abscese, ture, razpokane prsne bradavice in temenice (v tem primeru polagamo zeljne liste samo na glavo, tudi če je prizadet obraz; kraste bodo povsod izginile).
Pri artritisu, revmatičnih bolečinah, nevralgijah, išijasu, zbadanju v boku ali vnetju poprsnice, odrgninah, delni paralizi ali pri putiki ukrepamo takole:
Zeljne liste najprej stremo z debelim valjarjem ali pa z nožem odstranimo debelejša rebra, potem pa se odločimo za enega izmed dveh načinov:
- liste damo v krop (potem ko lonec z vodo odstavimo), pustimo eno do dve minuti in odcedimo
- 2. Položimo zeljne liste pred ali na vir toplote (peč, ponev nad kuhalnikom…)
V obeh primerih polagamo liste še prav vroče, jih pokrijemo z volneno krpo in pričvrstimo s povojem. Bolj bo zaleglo, če položimo 3 do 4 liste enega vrh drugega.
Pri marsikateri bolezni lahko polagamo na prizadeto mesto tudi surove (nesegrete) zeljne liste naravnost na kožo.
Za vse vrste uporabe sežemo po običajnem zelju, po rdečem zelju ali po ohrovtu.
Vir:http://www.darujmo.si/Default.aspx?PageContentID=70&tabid=61
16. 1. 2012 ob 21:03 #12786jankoČlan16. 1. 2012 ob 23:37 #12798TintinaČlanstrelka wrote:
Me je pa firbec matral , pa sem mal pokukala po inforamcijah-borovi storžki , in sem izvedela,da se borovi storžki namakajo v črno vino.Tako pravijo 7 storžkov pa deci vina …to pustiti na hladnem 7 dni.In potem piti zjutraj in zvečer po eno kavno šalčko ..predvidevma da je to šalčka za črno kavo.To je za ljudi , ki imajo probleme z hrbtenico in kostmi.O no za tole pa tud jaz še nisem slišala . Bo treba sprobat.Hvala za nov infoStrelka, kaj pa orehovo olje ? Zadnje čase berem o njem. Ga bom verjetno tud sama malo sprobala.Tintina2012-01-16 23:42:08
16. 1. 2012 ob 23:39 #12799TintinaČlan17. 1. 2012 ob 8:45 #12800jankoČlanTintina wrote:
kle tok veste… da niti pokrepal naute…
sam da naute preweč brcal, k vas bom u nebesa nesuJa, saj vmes boš pa na en štamperle zdravja prišuče me že siliš
flaška šnopčka na dan… drži dohtarja stran
pa da se držimo teme… loh je notr tut krkoli zelenga pomočenega17. 1. 2012 ob 9:03 #12803TintinaČlan17. 1. 2012 ob 9:08 #12805jankoČlanTintina wrote:
A ni flaška mal preveč? … .., da si na štamperle mislu? Sej ne druzga, sam jetra malce trpijo. Sicer se res obnavljajo, sam ne dovolj hitro
nehi skos mežikat, k mi gre tok na žiwce, da mi bo jetra zjebal, pol bo pa pjača kriva
sej flaško sem pa itaq mislu tako bl mejhno… ne večjo kt en galonček -
AvtorPrispevki
- Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.