zdravilne rastline
Forum Duhovnost › Forumi › Zdrava prehrana › zdravilne rastline
- This topic has 255 odgovorov, 15 glasov, and was last updated 8 years, 9 months nazaj by strelka.
-
AvtorPrispevki
-
24. 9. 2011 ob 12:26 #10983strelkaParticipant
Kdo ve kaj o črnemu trnu, sedaj ima take modre plodove ….,
Zanimajo me plodovi črnega trna ….kaj se lahko z njim dela , kuha marmelada,, vino ..itd.????Hvala .
26. 9. 2011 ob 23:01 #10998strelkaParticipantNormal
0
21false
false
falseMicrosoftInternetExplorer4
st1:*{behavior:url(#ieooui) }
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Navadna tabela”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}Torej …no če se bo slučajno kdo kaj spomnil oz. kdo kaj
dela tega pa, da ni skrivnost, da pove …plodovom se reče trnulja.Imamo pa še čas, da jih naberemo , čeprav so že na grmičevju …so še pretrpkega-kisle
okusa , da bi jih uporabili.Jih mora slana mal posmoditi …
Trnulje so zelo zdrave , vsebujejo veliko vitamina C se primerja z limona,
razen šipek ga vsebuje še več, potem vsebuje tanin, pektin, flavonoide in
grenčične snovi, ki imjao diuretičen in protivnetni učinek. Potem trnulje so
krepčilo , in čistijo kri, dobro pa vplivajo tudi na prebavila.Lahko si kuhamo čaj …en recept pravi takole , da trnulje
posušimo , potem zmeljemo brez koščic in kuhamo čajček …kot krepčilo.Torej 1
liter vode +i žlica trnulje kuhamo deset minut.No drug recept gre pa takole ( tako se kuha tud šipkov čaj)
da plodove šest ur namakamo , potem segrejemo do vretja in pustimo še deset
minut da stoji.Čaj se dobro obnese i pri
vnetju grla in pri težavah z mehurjem, z njim lahko povečamo odpornost ali
preženemo utrujenost.Potem trnulje vsebujejo ogromno kalcija , železa ..itd.
Zdravilnost črnega trna:
čisti telo, ga krepča, vpliva dobro na prebavila.
Čaj iz črnega trna je blago odvajalo, krepi želodec, pospešuje tek, odpravlja
želodčne krče, čisti kri, odpravlja izpuščaje na koži, zdravi nečisto kožo,
ustavlja krvavitve. Čaj iz plodov uporabljamo proti driskam in uhajanju urina.Priporočajo ga kot diuretik pri bolnih ledvicah, kamnih in vodenici.
Čaj iz skorje črnega trna zdravi srčno astmo.
27. 9. 2011 ob 12:56 #11004zlati rezČlanmatr, si me zrajcala s telim črnim trnom, tk, da sem si ga tut na netu prebrala in ugotovila, da ga lahko še nabiram, seveda plodove…..morm priznat, da ga tukaj okoli še nisem videla all pa nisem bila pozorna, tk, da ga bom poiskala…upam, da ga najdem v bližini, ker se mi z avtom pač ne da okol kolovratit…mene tut zanima marmelada, pa mal bi ga v med namočila…..
tut brinje bom nabrala, pa me zanima, če ima kdo kakšne izkušnje z nabiranjem brinja, brinovih jagod, bom brinovc nardila…..ali moram biti na kaj pozorna???…..
pozdravčke vsem…..
27. 9. 2011 ob 14:58 #11005strelkaParticipantMeni je pa znan …samo ga vedno zamenjam z glogom ….
Samo črni trn ima take trne …pika .. in ima take drobne bele cvetke …je prav lep.
Plodovi pa so modri …tko kot borovnice …sam precej bolj debele.
Zdaj če se bo dalo da ga naberem eno kilo ….potem bom naredila marmeladko ….
sem tud sama mal posrfala , pa ne bi rada ..pač da samo podatke lepim , ampak izvedla iz izkušenj ljudi kako so to delali zato pač sprašujem ….
sem pa prebrala , da ta marmeladka ni čist taka obična slastno sladka …ampak se jo lahko na kruh namaže , pa kot prilogo da mesu …ipd.Glede brinjevca ..nekateri pač plodove bunkice brinja kar v šnopc namočijo , še prej jih pa mal zmečkajo …
pa imajo kao brinjevček …oz šnopc z brinovim jagodam ….samo to ni to. Pijejo pa tud takega.
se pa upOrablja tud …(tko kot cvet-tist prvi šnopc full močan pri žganjekuhi , ki ni zapit ker je premočno , v katerega ponavadi kakšno arniko namočijo) …npr pri revmatičnimi obolenji ..ipd.Vem samo to …da se ga kuha tako kot šnopček ….samo da namesto da se namoči sadje , se namočijo Brinove jagode …to se pusti nekaj časa , da postane godno .-oz da zavre ..potem se pa kuha …
tisto pa rata potem pravi brinjevec.27. 9. 2011 ob 15:24 #11006zlati rezČlanhja. sej, jst sm po domače mislila plodove v šnops namočit, ker sem pri sosedi tacga pila in je bil po pol leta v steklenici in v kleti resnično dober, full okusa po brinju in rumene barve, je pa dala v steklenico približno eno tretjino brinovih jagod in jih zalila s šnopsom in postavila v klet in po pol leta sem bla lih pri njej in sva ga probali……matr je bil dober…nč kej narobe z njim….
sej, da se brinje namaka in kuha tko kot šnops sem tut že slišala in ga tut pila……juhej….se strinjam, da takle brinovček je pa da best, matr kakšen ustaran je tanartaboljši…..tk, da sem že mal razmišljaja, ker bova s sosedom januarja šnops kuhala, da bom mal posrčala po netu, koliko bi naprimer mogla nabrati brinovih jagod, da bi recimo dobila pet litrov brinovca….nimam blage ideje okol količin…..tut za šnops iz sadja ne poznam količin, sem pa letos petdeset kilogramov jabolk zrezala za kis in jih namočila in gre v razmerju jabolka-voda 1:2,5….dobila pa bom okoli 50 litrov kisa…..tko pravi soseda, ki mi je dala recept….no, ja, kar se kisa tiče bom znala več povedat marca meseca, ko ga bom pretočila v hrastov sod in seveda bi ga rada mal ustarala….
zdej, če je kdo že kej okoli brinjevca delal, me zanima razmerje brinjevih jagod in vode…..
27. 9. 2011 ob 17:16 #11007strelkaParticipantvelik…..brinovih jagod.
10-15kg brinovih jagod ..za liter brinjevca. pa zaliješ 3-4x količino vode ….tako sem v eni reklami prebrala.27. 9. 2011 ob 18:57 #11009zlati rezČlanuuu…fak….sem lihkar s frendico po mobijo govorila in jo čist nabildala za stvar, da recimo midve nabereva 10 kg brinovih jagod in dobiva recimo pet litrov brinovca….hahahaha…in ti mi spustiš kuker 10-15 kil brinovih jagod za en liter brinovca….hahahahaha…matr, da si mi dala en kup volje…hahahaha….me prou zanima kva bo na koncu res ratal…hahahaha…če ne druzga, bom ziher brinove jagode namočila v šnopsu….da bi jih pa recimo petnajst kil nabrala si pa zdele v tej realnosti lih ne morem mislit…..nm nč rekla…vidjet čemo….hahahaha…
-
AvtorPrispevki
- Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.