zdravilne rastline

Forum Duhovnost Forumi Zdrava prehrana zdravilne rastline

Prikaz 85 prispevka (od skupno 256)
  • Avtor
    Prispevki
  • #10857
    strelka
    Participant

    Normal
    0
    21

    false
    false
    false

    MicrosoftInternetExplorer4

    /* Style Definitions */
    table.MsoNormalTable
    {mso-style-name:”Navadna tabela”;
    mso-tstyle-rowband-size:0;
    mso-tstyle-colband-size:0;
    mso-style-noshow:yes;
    mso-style-parent:””;
    mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
    mso-para-margin:0cm;
    mso-para-margin-bottom:.0001pt;
    mso-pagination:widow-orphan;
    font-size:10.0pt;
    font-family:”Times New Roman”;
    mso-ansi-language:#0400;
    mso-fareast-language:#0400;
    mso-bidi-language:#0400;}

    Endivija – živilo in zdravilo

    Endivija ali zimska solata je bila poznana že med Egipčani, Grki in
    Rimljani. Ti so jo cenili kot živilo in zdravilo.

    Ima zelene liste z rumeno srčiko. Botanično gledano je v sorodu s cikorijo.
    Grenki mleček –intibin ji daje trpek in grenak okus.

    Vsebuje tudi Inulin -sladkor

    Endivija je primerna za shujševalne diete. Vsebuje kar 94 odstotkov vode,
    surove beljakovine, zelo malo ogljikovih hidratov in veliko balastnih snovi.
    Bogata je s kalijem, kalcijem in fosforjem, vsebuje pa tudi nekaj magnezija in
    žvepla. Bogata je z vitaminom C in vsebuje nekaj karotena, vitamine skupine B.

    Intibin v njej znižuje količino sladkorja v krvi, pospešuje
    presnovo in prebavo. Prav zato jo priporočajo sladkornim bolnikom, za
    pospeševanje apetita in pri kroničnem zaprtju.

    V njej najdemo že omenjeni inulin, sladkor, primeren za sladkorne bolnike,
    saj znižuje količino drugih sladkorjev v krvi. Pospešuje izločanje urina, torej
    je diuretik in spodbuja delovanje ledvic. Spodbuja delovanje jeter, pomaga tudi
    pri oboleli vranici in zlatenici.

    Sok iz debla endivije, ki gre v cvet, pa deluje pomirjevalno.

    Nabiramo jo od pozne jeseni do pomladi. Največkrat jo uživamo surovo v solati.
    V hladilniku jo lahko hranimo nekaj dni.

    Iz nje lahko pripravimo sok. Liste dobro operemo in iz njih s pomočjo
    strojčka iztisnemo sok. Lahko pa jih tudi drobno sesekljamo v mešalniku in
    stisnemo. Jemljemo trikrat dnevno po žlico soka, ki ga lahko razredčimo v vodi
    ali čaju.

    Endivija, pripravljena v solati z ostalimi vrstami solate in drobno
    sesekljanim česnom, pa je izvrstna dietična hrana.

    Vir: Ivan Lesinger – Zdravilnost zelenjave, sadja in začimb

    strelka2011-09-01 14:44:48

    Lepo je če deliš
    #10873
    strelka
    Participant

    Imam vprašanje …za začimboljubce.
    Kako bi najbolj enostavno posušila baziliko, da bi ohranila aromo po baziliki, pa da ne bi črna ratalaSmile.
    Sonca za sušenje ne prenaša ..( to sem poskusila s par listki, ki so totalno počrneli in čist izgubili aromo).

    Sicer se baziliko suši tik pred cvetnejem ..pa kljub temu tale še tako lepo diši , pa je škoda da bi, ko se ohladi umrla.
    al jo kdo zamrzuje …samo ne vem kako bi bilo najbolj enostavno , pa da bi bile majhne količine …

    hvala za odgovor…l.Smile

    Lepo je če deliš
    #10879
    tadej pretner
    Moderator

    strelka wrote: Imam vprašanje …za začimboljubce.
    Kako bi najbolj enostavno posušila baziliko, da bi ohranila aromo po baziliki, pa da ne bi črna ratalaSmile.
    Sonca za sušenje ne prenaša ..( to sem poskusila s par listki, ki so totalno počrneli in čist izgubili aromo).

    Sicer se baziliko suši tik pred cvetnejem ..pa kljub temu tale še tako lepo diši , pa je škoda da bi, ko se ohladi umrla.
    al jo kdo zamrzuje …samo ne vem kako bi bilo najbolj enostavno , pa da bi bile majhne količine …

    hvala za odgovor…l.Smile

    Zadevo reši klimat – če ga seveda imaš. Občutljivejše stvari + včasih gobe sušim tako, da postavim pod klimat polico, dam nanjo pač tisto, kar želim posuiti in vklopim na primeren tok primerno toplega zraka. Zadeva se posui “popolno”, sploh to vidiš npr. pri jurčkih, ki so dejansko idealno posušeni.

    Lepo je če deliš
    #10882
    zlati rez
    Član

    strelka wrote: Imam vprašanje …za začimboljubce.
    Kako bi najbolj enostavno posušila baziliko, da bi ohranila aromo po baziliki, pa da ne bi črna ratalaSmile.
    Sonca za sušenje ne prenaša ..( to sem poskusila s par listki, ki so totalno počrneli in čist izgubili aromo).

    Sicer se baziliko suši tik pred cvetnejem ..pa kljub temu tale še tako lepo diši , pa je škoda da bi, ko se ohladi umrla.
    al jo kdo zamrzuje …samo ne vem kako bi bilo najbolj enostavno , pa da bi bile majhne količine …

    hvala za odgovor…l.Smile

    tanjbolj enostavno se posuši v sušilcu za zelišča, pa še to pride včasih kakšen listek mal črn…..men je prejšnji teden sušilc crknu, sem mela eno čip varjanto sušilca, tk, da sem se zdaj mal bolj pozanimala okoli sušilcev in si bom čez zimo novega kupila….hmmm….vidje čemo…..hahahaha….sej poznaš guno mojo, kako čemo, lako čemo, a za sušilca vidjet čemo…..hahahaha….

    drgač sem pa baziliko že v preteklosti zamrznila in sicer sem dala listke kar v eno vrečko in hop v frizer, tako se listki tut sprimejo skupaj, kar ni nč narobe….lahko jih daš pa v plastiko, recimo od sladoleda ali na deski posamično, da niso čist skupaj jih potem lahko uporabljaš tut v dekorativne namene, kuker v smislu tri celi listki na rižotki…. ko so zamrznjeni jih potem lahko skupaj streseš v plastiko od sladoleda, ker se ti več ne sprimejo skupaj, …..sem pa naredila tut že pesto iz bazilike…..meni osebno se zdi, da bazilika tanajbolj obdrži aromo, če je zamrznjena ali pa v pestu, se pravi v olivcu, jst ne dam nč oreščkov oziroma pinjol, sam nasekljam baziliko in jo rahlo posolim in zalijem z olivcem, pustim, da se malo namoči in potem v kozarec bolj narahlo nadevam, ne čist natalačit, ker lahko začne plesniti…. tk nardim tut s čemažem al pa če mam preveč petršilja in premalo prostora v skrinji…..posušena bazilika, pa četudi v sušilcu za zelišča nima več močne arome, no, vsaj za mene, čeprou prou fajn diši ko se suši, posušena je bolj rahlič v vonju……isto delam z origano oziroma dobro mislijo…..mam v prihodnjih dneh namen obrat še listke dobre misli z v frizer……

    želim ti fletkan žurček z baziliko….pa seveda pozdravčke vsem prisotnim in odsotnim…..hahahahaha….

    slišmoWacko

    Lepo je če deliš
    #10884
    strelka
    Participant

    a klimat je sušilec al klima al kaj je to za eno čudoErmm …nimamUnhappy.
    Tako da …glede sušenja na suh zrak ne bo nič.

    Jaz bi rada …baziliko brez olivca …tako da ga dam pozimi na solato …al pa na pico in podobno.
    Bom poskusila čist počasi na zraku noter…ker zunaj je že preveč vlage.
    Oz jo bom kar zamrznila ….Smile
    torej tako kot jagode, borovnice ..korenje ..itd itd.
    Tvoja zmrzovalna varianta Rezina mi je še bolj všeč.
    Prišla sem do in formacije …da baziliko naseckaš …mal omočiš in nažokaš v modelčke za ledene kocke ..in zamrzneš …potem imaš manjše količino …za kuhat.

    Zamrznil se je tudi pehtran na tako foro …samo večje količine …ga več porabiš naenkrat.

    Drugače pa …petršilj se je super posušil …diši ..in ima zelo lepo zeleno barvo …
    So bili ti zadnji dnevi vroči in idealni za sušenje petršilja….
    Sušil se je kar na soncu …posušil pa en dva tri.

    Hvala obemaThumbs Up.

    Lepo je če deliš
    #10889
    anja
    Participant

    Evo iz knjige Zdravilne rastline in njih uporaba (Richard Willford) o sušenju bazilike:

    …požeto zel povežemo v snopke, ki jih obesimo na zračnem podstrešju, kjer ni saj in sušimo samo v senci. Posamezne liste sušimo na lesenih mrežah, lesah in rešetih. Dobro posušeno drogo na drobno zrežemo in shranimo v temnih in za zrak zatesnjenih posodah…

    Smile

    …če nimaš takega podstrešja al pa teh klima naprav bo pa hudič, pol ostane samo še zmrzovanjeWink

    anja2011-09-07 20:46:24

    Lepo je če deliš
    #10893
    strelka
    Participant

    Eh ni krize …
    če bo ..če ne bo, ne bo …Smile, rajš pa bi, če rataBig smile.

    nisem še nikoli tega sušila …ker ni nikol kaj preveč zrasla, tako da za sproti , v lončku tud ne , kar vedno nekaj štrajaka, pa tud nikoli ni tako dišeča kot ,če raste zunaj …letos, ker je bilo toplo, je kar lepo zrasla ima pa res zelo močan vonj.

    Lepo je če deliš
Prikaz 85 prispevka (od skupno 256)
  • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.