zdravilne rastline
Forum Duhovnost › Forumi › Zdrava prehrana › zdravilne rastline
- This topic has 255 odgovorov, 15 glasov, and was last updated 8 years, 9 months nazaj by strelka.
-
AvtorPrispevki
-
1. 9. 2011 ob 11:27 #10857strelkaParticipant
Normal
0
21false
false
falseMicrosoftInternetExplorer4
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Navadna tabela”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}Endivija – živilo in zdravilo
Endivija ali zimska solata je bila poznana že med Egipčani, Grki in
Rimljani. Ti so jo cenili kot živilo in zdravilo.Ima zelene liste z rumeno srčiko. Botanično gledano je v sorodu s cikorijo.
Grenki mleček –intibin ji daje trpek in grenak okus.Vsebuje tudi Inulin -sladkor
Endivija je primerna za shujševalne diete. Vsebuje kar 94 odstotkov vode,
surove beljakovine, zelo malo ogljikovih hidratov in veliko balastnih snovi.
Bogata je s kalijem, kalcijem in fosforjem, vsebuje pa tudi nekaj magnezija in
žvepla. Bogata je z vitaminom C in vsebuje nekaj karotena, vitamine skupine B.Intibin v njej znižuje količino sladkorja v krvi, pospešuje
presnovo in prebavo. Prav zato jo priporočajo sladkornim bolnikom, za
pospeševanje apetita in pri kroničnem zaprtju.V njej najdemo že omenjeni inulin, sladkor, primeren za sladkorne bolnike,
saj znižuje količino drugih sladkorjev v krvi. Pospešuje izločanje urina, torej
je diuretik in spodbuja delovanje ledvic. Spodbuja delovanje jeter, pomaga tudi
pri oboleli vranici in zlatenici.Sok iz debla endivije, ki gre v cvet, pa deluje pomirjevalno.
Nabiramo jo od pozne jeseni do pomladi. Največkrat jo uživamo surovo v solati.
V hladilniku jo lahko hranimo nekaj dni.Iz nje lahko pripravimo sok. Liste dobro operemo in iz njih s pomočjo
strojčka iztisnemo sok. Lahko pa jih tudi drobno sesekljamo v mešalniku in
stisnemo. Jemljemo trikrat dnevno po žlico soka, ki ga lahko razredčimo v vodi
ali čaju.Endivija, pripravljena v solati z ostalimi vrstami solate in drobno
sesekljanim česnom, pa je izvrstna dietična hrana.Vir: Ivan Lesinger – Zdravilnost zelenjave, sadja in začimb
strelka2011-09-01 14:44:48
5. 9. 2011 ob 13:48 #10873strelkaParticipantImam vprašanje …za začimboljubce.
Kako bi najbolj enostavno posušila baziliko, da bi ohranila aromo po baziliki, pa da ne bi črna ratala.
Sonca za sušenje ne prenaša ..( to sem poskusila s par listki, ki so totalno počrneli in čist izgubili aromo).Sicer se baziliko suši tik pred cvetnejem ..pa kljub temu tale še tako lepo diši , pa je škoda da bi, ko se ohladi umrla.
al jo kdo zamrzuje …samo ne vem kako bi bilo najbolj enostavno , pa da bi bile majhne količine …hvala za odgovor…l.
7. 9. 2011 ob 6:04 #10879tadej pretnerModeratorstrelka wrote: Imam vprašanje …za začimboljubce.
Kako bi najbolj enostavno posušila baziliko, da bi ohranila aromo po baziliki, pa da ne bi črna ratala.
Sonca za sušenje ne prenaša ..( to sem poskusila s par listki, ki so totalno počrneli in čist izgubili aromo).Sicer se baziliko suši tik pred cvetnejem ..pa kljub temu tale še tako lepo diši , pa je škoda da bi, ko se ohladi umrla.
al jo kdo zamrzuje …samo ne vem kako bi bilo najbolj enostavno , pa da bi bile majhne količine …hvala za odgovor…l.
Zadevo reši klimat – če ga seveda imaš. Občutljivejše stvari + včasih gobe sušim tako, da postavim pod klimat polico, dam nanjo pač tisto, kar želim posuiti in vklopim na primeren tok primerno toplega zraka. Zadeva se posui “popolno”, sploh to vidiš npr. pri jurčkih, ki so dejansko idealno posušeni.
7. 9. 2011 ob 11:36 #10882zlati rezČlanstrelka wrote: Imam vprašanje …za začimboljubce.
Kako bi najbolj enostavno posušila baziliko, da bi ohranila aromo po baziliki, pa da ne bi črna ratala.
Sonca za sušenje ne prenaša ..( to sem poskusila s par listki, ki so totalno počrneli in čist izgubili aromo).Sicer se baziliko suši tik pred cvetnejem ..pa kljub temu tale še tako lepo diši , pa je škoda da bi, ko se ohladi umrla.
al jo kdo zamrzuje …samo ne vem kako bi bilo najbolj enostavno , pa da bi bile majhne količine …hvala za odgovor…l.
tanjbolj enostavno se posuši v sušilcu za zelišča, pa še to pride včasih kakšen listek mal črn…..men je prejšnji teden sušilc crknu, sem mela eno čip varjanto sušilca, tk, da sem se zdaj mal bolj pozanimala okoli sušilcev in si bom čez zimo novega kupila….hmmm….vidje čemo…..hahahaha….sej poznaš guno mojo, kako čemo, lako čemo, a za sušilca vidjet čemo…..hahahaha….
drgač sem pa baziliko že v preteklosti zamrznila in sicer sem dala listke kar v eno vrečko in hop v frizer, tako se listki tut sprimejo skupaj, kar ni nč narobe….lahko jih daš pa v plastiko, recimo od sladoleda ali na deski posamično, da niso čist skupaj jih potem lahko uporabljaš tut v dekorativne namene, kuker v smislu tri celi listki na rižotki…. ko so zamrznjeni jih potem lahko skupaj streseš v plastiko od sladoleda, ker se ti več ne sprimejo skupaj, …..sem pa naredila tut že pesto iz bazilike…..meni osebno se zdi, da bazilika tanajbolj obdrži aromo, če je zamrznjena ali pa v pestu, se pravi v olivcu, jst ne dam nč oreščkov oziroma pinjol, sam nasekljam baziliko in jo rahlo posolim in zalijem z olivcem, pustim, da se malo namoči in potem v kozarec bolj narahlo nadevam, ne čist natalačit, ker lahko začne plesniti…. tk nardim tut s čemažem al pa če mam preveč petršilja in premalo prostora v skrinji…..posušena bazilika, pa četudi v sušilcu za zelišča nima več močne arome, no, vsaj za mene, čeprou prou fajn diši ko se suši, posušena je bolj rahlič v vonju……isto delam z origano oziroma dobro mislijo…..mam v prihodnjih dneh namen obrat še listke dobre misli z v frizer……
želim ti fletkan žurček z baziliko….pa seveda pozdravčke vsem prisotnim in odsotnim…..hahahahaha….
slišmo
7. 9. 2011 ob 16:10 #10884strelkaParticipanta klimat je sušilec al klima al kaj je to za eno čudo …nimam.
Tako da …glede sušenja na suh zrak ne bo nič.Jaz bi rada …baziliko brez olivca …tako da ga dam pozimi na solato …al pa na pico in podobno.
Bom poskusila čist počasi na zraku noter…ker zunaj je že preveč vlage.
Oz jo bom kar zamrznila ….
torej tako kot jagode, borovnice ..korenje ..itd itd.
Tvoja zmrzovalna varianta Rezina mi je še bolj všeč.
Prišla sem do in formacije …da baziliko naseckaš …mal omočiš in nažokaš v modelčke za ledene kocke ..in zamrzneš …potem imaš manjše količino …za kuhat.Zamrznil se je tudi pehtran na tako foro …samo večje količine …ga več porabiš naenkrat.
Drugače pa …petršilj se je super posušil …diši ..in ima zelo lepo zeleno barvo …
So bili ti zadnji dnevi vroči in idealni za sušenje petršilja….
Sušil se je kar na soncu …posušil pa en dva tri.Hvala obema.
7. 9. 2011 ob 20:45 #10889anjaParticipantEvo iz knjige Zdravilne rastline in njih uporaba (Richard Willford) o sušenju bazilike:
…požeto zel povežemo v snopke, ki jih obesimo na zračnem podstrešju, kjer ni saj in sušimo samo v senci. Posamezne liste sušimo na lesenih mrežah, lesah in rešetih. Dobro posušeno drogo na drobno zrežemo in shranimo v temnih in za zrak zatesnjenih posodah…
…če nimaš takega podstrešja al pa teh klima naprav bo pa hudič, pol ostane samo še zmrzovanje…anja2011-09-07 20:46:24
7. 9. 2011 ob 22:33 #10893strelkaParticipantEh ni krize …
če bo ..če ne bo, ne bo …, rajš pa bi, če rata.nisem še nikoli tega sušila …ker ni nikol kaj preveč zrasla, tako da za sproti , v lončku tud ne , kar vedno nekaj štrajaka, pa tud nikoli ni tako dišeča kot ,če raste zunaj …letos, ker je bilo toplo, je kar lepo zrasla ima pa res zelo močan vonj.
-
AvtorPrispevki
- Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.