zdravilne rastline
Forum Duhovnost › Forumi › Zdrava prehrana › zdravilne rastline
- This topic has 255 odgovorov, 15 glasov, and was last updated 8 years, 9 months nazaj by strelka.
-
AvtorPrispevki
-
29. 1. 2011 ob 18:25 #8484strelkaParticipant
Normal
0
21false
false
falseMicrosoftInternetExplorer4
st1:*{behavior:url(#ieooui) }
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Navadna tabela”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}Bazilika
Bazilika izhaja iz Indije, pa tudi zelo cenjena rastlina
Rimljanov. Prav tako so ji pripisovali čarovni moči. Veljala je za očiščevalno
rastlino. Kdor jo je nosil v žepu mu je prinašala bogastvo. Pred letenjem so
čarovnice vedno popile ½ kozarca soka od
bazilike.Bazilika je tudi afrodiziak.
Je enoletna rastlina in zelo občutljiva na nizko
temperaturo. Zdravilni deli rastline so listki oz tudi cvetoča zel.Opazila sem da jo imajo rade tudi čebele ..in se mi zdi da
tudi spada med medovite rastline. Nisem pa še slišala da imajo med od bazilikeKot začimbo jo dodajamo solatam , omakam, mesu…itd
Ker preprečuje napenjanje jo dodajamo stročnicam.
Baziliko priporočajo ljudem z želodčnimi težavami, bazilika
krepi tek in pripomore k ravnotežju črevesne flore. Priporočajo čaj od bazilike
ljudem z blagimi depresijami in nervozami.Bazilika krepi krvni obtok, znižuje telesno temperaturo.
Uporabljamo jo tudi za izpiranje ustne votline, z njim čajem izpiramo grlo. Čaj
priporočajo tudi mamicam za močnejše izločanje mleka. Čaj poveča znojenje.Bazilikova kopel iz listkov uporabljajo za nego izsušene in
neprožne kože. Npr, uporaba tudi kot tonik.Čaj : ( pri obolenjih želodca ga ne smemo sladkati , drugače
ga sladkamo z medom)Naredimo poparek 1 žlička bazilike + 2 dl vrele vode …pustimo stati
15 minut nato precedimo)29. 1. 2011 ob 22:25 #8495anjaParticipantPred letenjem so čarovnice vedno popile ½ kozarca soka od bazilike.
A, v tem je pol catchEvo, tule pa je lovor (Ave Cezar)LOVOR (Laurus nobilis)
Druga imena: lovorika, lorbar
DRUŽINA: LOVOROVKE
UČINKOVINE: eterična olja, grenčine, škrob, sladkor, maščobna olja.
Zdravilne lastnosti: lovorovo olje deluje razkužilno, uničuje glivice, krepi. Mazila blažijo revmatične bolečine, izpahe, modrice. Pomaga pri lajšanju razjed in vnetij v ustih. Lajša prebavne motnje, črevesne krče, napenjanje. Pomaga proti želodčnim razjedam. lovorovo olje psopešuje prekrvavitev in razkužuje.ZNAČILNOSTI: Lovor je od nekdaj simbol uspeha, izjemnih dosežkov (lovorov venec). Za stare Grke in Rimljane je bil lovor simbol modrosti, moči in slave, zato so z lovorovimi listi kronali vladarje, zmagovite vojskovodje, pesnike in olimpijske zmagovalce. Spada v družino lovorovk, prihaja iz Azije in je razširjen predvsem po Sredozemlju.
Je trajnica. Raste samoniklo ob morju oziroma na obali kot grm ali drevo. Zrelo drevo raste več kot 20 let in doseže do 10 metrov višine. Spomladi cveti belo-rumeno. Poleti se cvetovi spremenijo v temno vijoličaste jagode.
Gojimo ga tudi kot okrasno rastlino v vrtu ali v čebrih in loncih na balkonu, če ne živimo v sredozemskem podnebju, da ga lažje prezimimo. Za rast mu odgovarja bogata zemlja. Če želimo lovor razmnoževati, potrebujemo moško in žensko rastlino. V loncih ga moramo oblino zalivati in bogato gnojiti predvsem poleti.
Lovor prezimi v temnem prostoru pri temperaturi med 13 in 40°. Je zimzelen grm ali drevo s suličastimi listi, ki imajo valovit rob. Spomladi lovor obrezujemo, z obrezovanjem ga vzgojimo v različnih okrasnih oblikah, na primer v obliki piramide.
Če lovor vzgajamo v loncu, lahko liste obiramo vse leto. Liste uporabljamo sveže ali posušene v kuhinji kot začimbo v joti, fižolovih enolončnicah, ričetu, pri vloženih gobah in drugih vlaganjih v kis, pri jedeh iz divjačine, omakah, ribah, juhah in zeljnih jedeh. Listi so trdi in neprimerni za uživanje, imajo pa odlično aromo, ki se razvije pri daljšem kuhanju, zato ga jedem dodajamo na začetku kuhanja. Dodamo dva ali tri liste na velik lonec. Iz listov lahko pripravimo tudi aperitiv, in sicer tako, da namočimo na 1 liter žganja10 listov in pustimo stati 3-4 tedne. Potem precedimo oziroma odstranimo lovorove liste in aperitiv je pripravljen.
Liste posušimo v temi ali senci, da ohranijo barvo.
Iz listov in jagod stiskajo olje, ki se uporablja v industriji parfumov.PRIPRAVA IN UPORABA
Lovorjev kis: v litrsko steklenico damo 10-15 lovorovih listov (lahko tudi vejico) in žlico koromačevih semen. Liste prelijemo z jabolčnim kisom, ki mora liste popolnoma prekriti, drugače lahko splesnijo. Steklenico dobro zapremo in za nekaj tednov (najmanj 2) postavimo v temen in hladen prostor.Kulinarika: kot začimba se uporablja za začinjanje fižolovih jedi, krompirjeve juhe, ričeta, jote, golaža, paprikaša, ragujev, obar in divjačine. Dodajmo ga marinadam in kisu za vlaganje zelenjave. Poda s ek ovčetini, ki ji prekrije neprijetne vonj. Pri pripravi jedi je ponavadi dovolj en sam list, da nam jed ne bi postala grenka.
Kopel proti revmatizmu: skuhamo močan lovorjev čaj in ga vlijemo v kad pri kopanju.Obkladki pri zvinih, nategnjenih kitah, ohromelosti: nasekljane lovorove liste namočimo v alkohol za več tednov, precedimo in uporabljamo za obkladke.
Olje pospešuje prekrvavitev tkiva, zato se uporablja za masažo, proti opeklinam, otrdelosti sklepov, športnih poškodbah. Ljudska medicina olje uporablja tudi pri zdravljenju živali npr. pri vnetju kravjih vimen.
Mazilo, ki vsebuje olje, pomaga pri poškodbah kože, oteklinah, turih.
Opozorilo:
Lovorovo olje pri zunanji uporabi lahko izzove alergične reakcije, prav tako listi, ki jih dodajamo kuhi. V velikih količinah je lovor narkotik, zato bi preveliko pitje čaja lahko povzročilo izgubo zavesti. Eterično olje ni primerno za uživanje.Vir: Naravna zdravila, MK; 2007
Nadja Nussdorfer: V krajestvu začimb29. 1. 2011 ob 23:01 #8497strelkaParticipantanja wrote: Pred letenjem so čarovnice vedno popile ½ kozarca soka od bazilike.
A, v tem je pol catchJp ..da so metle zakurblale
***************************************
Lovor …pa kar precej uporabljam
Samo tole vsa leto …sem ga dobila jeseni-ok proti koncu septembra…iz morja ..pa ni več imel tko lepe arome…30. 1. 2011 ob 19:40 #8524anjaParticipantLovor …pa kar precej uporabljam
Samo tole vsa leto …sem ga dobila jeseni-ok proti koncu septembra…iz morja ..pa ni več imel tko lepe arome…Strelka, si dobila že zluftan lovor?…men je tud fajn…največ ga dajem k stročnicam, pa h enolončnicam…Pri temle pa ni dobro pretiravati:ŽAJBELJ (Salvia officinalis)Beseda salvia izhaja iz latinske besede salvare, kar pomeni zdraviti. Žajbelj je že v starem Rimu užival velik ugled kot dragocena zdravilna rastlina. Najverjetneje je v 6. stoletju prišel v Srednjo Evropo preko Alp v prtljagi benediktinskih menihov. Od takrat so ga vzgajali na samostanskih vrtovih. V srednjem veku je postal zelo priljubljena začimba in ta status se je ohranil vse do danes.Žajbelj sodi v družino ustnatic (Lamiaceae).
Ljudska imena: čistec, kadulja, prava kadulja, salva, ta mala šetrajka, vrtni žajbelj, vrtni žajbelj, žajbl, žajbel, žavbej, žlahtni žajbelj, žovbej.
Žajbelj je močno razvejan grm, ki raste v Sredozemlju in tudi drugod v Evropi, ponekod najdemo tudi podivjanega. Ima sivozelene klobučevinaste liste. Cveti od zgodnje pomladi v svetlo modrih, svetlo vijoličastih, rožnatih in belih barvah.
Učinkovine v žajblju so čreslovine in triterpeni, pa tudi eterično olje z glavnimi učinkovinami tujonom, cineolom in kafro.
V ljudskem zdravilstvu se uporablja pri prekomernem potenju (npr. v meni) in pri prebavnih motnjah, kot so izguba teka, napenjanje, driska in vnetje črevesa. Zunanje se uporablja pri manjših poškodbah in vnetjih kože, kot sredstvo za izpiranje in grgranje pri krvavenju dlesni, vnetju ustne in žrelne sluznice ter pri laringitisu.
Uporabljamo narezane liste žajblja v obliki čaja ali poparkov, eterično olje, vodne ali alkoholne izvlečke v obliki standardiziranih pripravljenih zdravil (dražeji, kapljice ali geli).
Sredstvo za grgranje ali izpiranje ust: večkrat dnevno dve žlički listov žajblja ali 2-3 kapljice eteričnega olja prelijemo s kozarcem vroče vode ali 5 g alkoholnega izvlečka razredčimo v kozarcu hladne vode.
Nanašanje na vnete predele sluznic: nerazredčen alkoholni izvleček nanesemo večkrat dnevno.
Za preprečevanje vnetja žrela so na voljo tudi žajbljevi bonboni.
Prevelika količina žajblja je zaradi velike vsebnosti tujona strupena za osrednje živčevje. Tujon je živčni strup, ki se nakopiči predvsem v alkoholnih izvlečkih. Pri dolgotrajni uporabi ali prekomernih odmerkih lahko pride do občutka vročine in omotičnosti, pospešenega bita srca in epileptičnih krčev. V čajih in sredstvih za grgranje z vodo se tujon ne izloča. Žajblja ne uživajte med nosečnostjo ali dojenjem, saj še ni ustreznih znanstvenih izsledkov o škodljivosti. Ker žajbelj zavira tvorbo mleka, naj doječe matere ne uživajo večjih količin.Ali ste vedeli…
- da eterično olje žajblja uporabljajo v proizvodnji parfumov, iz listov pa pridobivajo rumeno barvilo, s katerim barvajo volno na rjavo?
- da so ga uporabljali že Egipčani, nato Grki in Rimljani, v srednji Evropi pa so ga začeli gojiti po zaslugi Karla Velikega?
- da naj bi bil najboljši žajbelj na svetu dalmatinski?
- da bližina žajblja odvrača škodljivce od sosednjih rastlin?
30. 1. 2011 ob 20:04 #8526strelkaParticipantzgleda da je bil zluftan lovor kot praviš …ni imel več te tolk močne arome.
..
tega pa bore mal uporabljam ..čeprav ga priporočajo npr pri bolj mastnem mesu ..no za bolj mastne jedi.Zelo všeč mi je pa žajbljev med …odličen proti prehladu ….pa gor res ponavadi piše da je dalmatinski
Pa še nekaj je fajn…pri nas rečemo prežgan cuker pa žajbelj…oz karamelno žajbeljnovo mleko …
Ko sladkor stopiš …stajaš da dobi zlato rjavo barvo ..potem ga zaliješ z melkom ..pokuhaš da zavre …da se vse lepo raztopi ..in dodaš mal žajbeljna ….spet mal pohuhaš.
To je super za izkašljavanje …
Potem …listki če jih imaš doma …tkole ga odtrgaš ..pa si z njim fino zobe zdrgneš pa dlesni …zlo fajn občutek potem ..mal razkuži vse skupaj.
etrično olje …gre pa včasih mal v izparilno lučko ….za boljš počutje …-čisti prostor.Barvilo ..npr močen poparek ….z njimi se splakujejo lase…za bolj temne odtenke.
30. 1. 2011 ob 20:08 #8528anjaParticipantstrelka wrote:
Zelo všeč mi je pa žajbljev med …odličen proti prehladu ….pa gor res ponavadi piše da je dalmatinski
Pa še nekaj je fajn…pri nas rečemo prežgan cuker pa žajbelj…oz karamelno žajbeljnovo mleko …
Ko sladkor stopiš …stajaš da dobi zlato rjavo barvo ..potem ga zaliješ z melkom ..pokuhaš da zavre …da se vse lepo raztopi ..in dodaš mal žajbeljna ….spet mal pohuhaš.
To je super za izkašljavanje …Koristno in dobro – njam31. 1. 2011 ob 15:17 #8554strelkaParticipantŠe tole o žajblju….mam shranjeno.
Normal
0
21false
false
falseMicrosoftInternetExplorer4
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Navadna tabela”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}Nekoč so ga posipali po prostorih zaradi vonja in higiene. živila.
V biodinamičnem vrtnarjenju so ugotovili, da odganja mnoge škodljivce, kot so
kapusov belin, listne uši in polži. Zato ga sadijo kot obrobek zelenjavnega
vrta. Žajbljev vonj odganja tudi komarje in molje. Zato so dajali lističe med
perilo in v omare. Eterično olje odganja gosenice, tudi kapusovega belina in
sovk, talne ogorčice in tudi klope.Ponekod so namesto hmelja uporabljali za aromatiziranje piva tudi žajbelj
-
AvtorPrispevki
- Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.