Zavestni um in duhovni ''gen''

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast Zavestni um in duhovni ''gen''

 • Avtor
  Prispevki
 • #86
  Irena
  Član

  tadej pretner wrote:
  Te stvari seveda tudi učijo- tega se recimo učimo na Tranceframing akademiji v Zagrebu, elemente tega pristopa pa počasi vključujem v program šole za bioterapevte.

  Lahko prosim kakšen element tega pristopa navedeš?

  Irena

  Lepo je če deliš
  #109
  tadej pretner
  Moderator

  Irena wrote:

  Te stvari seveda tudi učijo- tega se recimo učimo na Tranceframing akademiji v Zagrebu, elemente tega pristopa pa počasi vključujem v program šole za bioterapevte.

  Lahko prosim kakšen element tega pristopa navedeš?

  Irena

  NAjprej mal uvoda:

  Zavestni um bi lahko opredelili kot percepcijo izven naučenih in/ali podzavestnih modelov, sposobnost opazovanja čustvenih in miselnih procesov pogojenega uma in zavestno upravljanje z njimi. Ko delujemo zavestno, začutimo, kaj je prav in kaj ni, ne da bi nam to sugerirala kakršnakoli naučena pravila (recimo Freudov superego), za ta način delovanja pa je značilna kvaliteta tu in sedaj. Običajno je na nek način prekrit s pogojenim umom in v povprečju prihaja pri ljudeh na površje sila redko- primer: v mislih si pojemomelodijo, ki smo jo pred kratkim nekje slišali, potem pa v nekem trenutku opazimo, da to počnemo.
  Ameriški genetik Dean Hamer meni, da vsebuje človekov genom tudi t.i. božanski gen, povezuje pa ga z dušo oziroma našo individualnostjo. Ta gen naj bi imeli aktiven ljudje, ki so religiozni oziroma se ukvarjajo z duhovnostjo. Procese ozaveščanja tesnopovezuje z aktivacijo nožanskega gena, preko katerega naj bi dobili stik s svojo resnično bitjo – dušo. Tudi večina ezoteričnih avtorjev meni, da je zavestno delovanje most do stika z dušo, ki gre skozi verigo inkarnacij in absorbira končne rezultate izkušenj in s tem do niti naše individualnosti, ki je temelj tistega, kar se v materialni realnosti odraža kot talenti in resnična hotenja.Če smo namreč pod močnim vplivom pogojenega uma, teh talentov in hotenj sploh ne moremo prepoznati.V materialni realnosti je torej jedro baših težav v tem, da naših življenj ne krmili zavest, ampak pogojeni um.Večina se z njim poistoveti in meni, da je pogojeni um (ego) njihova bit in se pod njegovim vplivomprepušča predstavam, ki jih ima o svetu.

  se nadaljuje …

  tadej pretner2009-12-27 14:10:01

  Lepo je če deliš
  #116
  Irena
  Član

  Hvala za “začetek” odgovora.Smile

  tadej pretner wrote:
  Procese ozaveščanja tesno povezuje z aktivacijo možanskega gena, preko katerega naj bi dobili stik s svojo resnično bitjo – dušo. Tudi večina ezoteričnih avtorjev meni, da je zavestno delovanje most do stika z dušo, ki gre skozi verigo inkarnacij in absorbira končne rezultate izkušenj in s tem do niti naše individualnosti, ki je temelj tistega, kar se v materialni realnosti odraža kot talenti in resnična hotenja.Če smo namreč pod močnim vplivom pogojenega uma, teh talentov in hotenj sploh ne moremo prepoznati.

  In kako ta “gen” ostane aktiven? Kolikor vem, se kaj hitro spet umakne umu Confused

  tadej pretner wrote: se nadaljuje …

  Clap

  Irena
  Lepo je če deliš
  #126
  tadej pretner
  Moderator

  Irena wrote:

  In kako ta “gen” ostane aktiven? Kolikor vem, se kaj hitro spet umakne umu Confused

  se nadaljuje …

  Clap

  Irena

  Aktivacijo zavestnega uma običajno povezujemo s sposobnostjo opazovanja svojih čustev, misli in energije v telesu. Na ravni ega smo s čustvi in mislimipoistoveteni-smo jezni, žalostni, zamišljeni … Ko pa smo ta svoja čustva, misli in telesne občutke sposobni opazovati na tak način, da se jih zavedamo, hkrati pa se zavedamo tudi sebe kot opazovalca, smo aktivirali zavestni um. Če torej želimo priti v stik z dušo, moramo utišati misli, čustva in občutke. Prvi in najenostavnejši korak do tega je, da usmerimopozornost na tisto, kar se dogaja v fizičnem telesu. To storimo najlažje tako, da kazalca obeh rok vlago pritisnemo enega na levo, drugega na desno stran trebuha – s tem umu zožimo fokus opazovanja. Pri tem seveda ne gre le za opazovanje misli in čustev, katerih se zavedamo, ampak tudi za aktivnosti podzavestnega uma, ki se jih ne zavedamo v takšni meri, da bi to lahko prevedli v misel, vendar pa se v telesu odražajo kot čustvo oziroma energija. Na ravni frekvenčnih aktivnosti,ki prevladujejo v naših možganih, v fazi sproščenega opazovanja teh energij zdrsnemo iz beta ravni, kiprevladuje pri pogojenem umu, na alfa raven, na kateri aktiviramopozornost, s čimer nastopi v možganih tudi znatno okrepljeno delovanje na gama ravni. Vzpostavitev stika z dušo se takoodrazi kot nenadna ideja ali uvid, vendar papridemo na ta način še do več drugih učinkov – bolj ko je zavest usmerjena na elo, močnejši je naš obrambni sistem, okrepi pa se tudi psihični obrambni sistem, ki postane manj občutljiv na energijsko-informacijsko delovanje drugih. Pri tem ne gre za to, da bi s pozornostjo v sebi skreirali kakršenkoli ščit, ampak za dejstvo, da se energijsko vrenje, ki ga začnemo v telesu zavestno opazovati, umiri in umakne. Ostane občutek praznine, harmonije, tako, da se destruktivna zunanja polja preprosto nimajo česa oprijeti, oziroma ne morejo škoditi poljem, ki imajo kvaliteto harmonije oz. višje vibracije. Dejstvo namreč je, da lahko neko polje (kakršnokoli, lahko gre za žalitev, opazko …) v nas povzroči nelagodje le v primeru, ko imaš v sebi napetost, ki jo je povzročil podoben tip energije (če nisi samozavesten, boš recimo občutljiv na polja, ki se nanašajo na samozavest). A ne gre le za to; če smo nosilci harmonične energije, ne le da nam destruktivne energije ne škodijo, ampak se dogaja celo obratno-v stiku z nami se lahko do neke mere preoblikujejo. Dover primer energijskega delovanja na enakih načelih je soba s spuščenimiokenskimi roletami, v kateri je prižgana luč, zunaj pa je noč. Če dvignemo rolete, v sobo ne more vstopiti tema, ampak bo svetloba do neke mere osvetlila zunanjo temo.

  tadej pretner2009-12-28 04:54:20

  Lepo je če deliš
  #127
  AVATAR
  Član

  Stari, hudo si napisal

  Lepo je če deliš
  #140
  Irena
  Član

  Jaz sem tudi tako “narejena”, da moram najprej dobit informacijo, (opazovat, izkušat, izprobat, uvesti sito…), se naučit (kar je šlo skozi sito) in nato počasi postajam sposobna razumet – Tadej, hvala za razlago.

  A najveličastnejši trenutki nastopijo, ko pozabim na vse naučeno. TO dejanje se pa ne da pretvorit ne v besede ne v tehnike, ne more priti od zunaj – in kot rečeš – je RES dviganje rolet. Smile
  Lepo je če deliš
  #151
  BAD-BOY
  Participant

  tadej pretner wrote:

  Na ravni ega smo s čustvi in mislimipoistoveteni-smo jezni, žalostni, zamišljeni …

  A v pozitivni smeri pa je kul al tud ne? Recimo nekateri duhovni učitelji učijo, da nisi to kar delaš in da bodi ljubezen, sreča, odpuščanje, mir, veselje itd.

  Lepo je če deliš
 • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.