vlaganje tega in onega

Forum Duhovnost Forumi Zdrava prehrana vlaganje tega in onega

Prikaz 8 prispevka (od skupno 21)
  • Avtor
    Prispevki
  • #15592
    ANKA
    Član

    UUuuuu zelo lepo napisanoClap!

    Lepo je če deliš
    #15594
    strelka
    Participant

    Embarrassed

    meni je pa veliko bolj enostavno kar tko ..da kupim želirni sladkor
    meša se 1:1 pa hitro se skuha ..pa še ni tekoča.
    Lahko pa pač kuhaš pol želirnega, pol navadnega,čist po želji …
    tako da vsi vitamini notri ostanejo ….
    Ok zanemarim malo tisto citronsko kislino, ki jo malo vsebuje ta sladkor pa rastlinsko maščobo.
    Zaradi tistega me ne bo pobralo …Big smile.
    Ker jaz imam rada bolj gosto marmelado.
    Glede želina ..to je navaden pektin. In ni nič strupeno.
    Npr. ribez vsebuje veliko pektina , pa jabolka …
    sliva nekoliko manj …zato je tudi tista marmelada bolj tekoča.
    Embarrassed
    Pač mal manj dela …pa glede na to , če delaš marmelado samo s sladkorjem se kuha dalj časa…drugače pa zavre.
    Je pa res ni lih bio …recimo.Tongue. Samo je pa domače ..in je grantirano čisto drug okus kot kupljena marmelada.
    meni je ful dobra hruškova marmelada…Smile.
    Češnjeva pa ne ..ker je mal preveč prazna …

    strelka2012-07-12 20:02:01

    Lepo je če deliš
    #15602
    ANKA
    Član

    Glede želina ..to je navaden pektin. In ni nič strupeno.

    ta podatek me zelo veseli, sem se toliko ukvarjala kaj naj zaj s tem želinom naredim…
    Bom pa probala res eno samo z bio limono pa sladkorjem..imam nekaj stevie, ki je drugače ne uporabljam se mi ne dopade okus, bi šlo z stevio?

    meni pa je fulll dobra iz goričkih breskvic in jabolk…tistih starih jablan…

    sem pa dobila tudi iz bučke, banane in malo ruma..tudi odlična…

    Kaj pa kako bio želirno sredstvo? V trgovinah ga nisem našla…mogoče bi mogla preko neta poiskat..

    Lepo je če deliš
    #15603
    Anonimnež
    Nedejavno

    Še moj način priprave marmelad, ki se mi zdi bolj komot kot kuhanje na štedilniku:

    marmelado pripravljam v pečici. Do sedaj sem delala slivovo, marelično in figovo.
    Sadje razpolovim in razkoščičim, naložim v višji pekač ne povsem do vrha, dodam rjav sladkor (ga je potrebno dosti manj kot na štedilniku), limonin sok in malo ruma. Pečem na 180 oC tako dolgo, dokler ne doseže želene gostote (tam okoli 2 uri). Med peko nekajkrat premešam. Ni nič popackano, ni stalnega mešanja, lepo se zgosti.
    Še vročo nadevam v kozarce. Je njaaaaam!
    Lepo je če deliš
    #15604
    strelka
    Participant

    ANKA wrote: Glede želina ..to je navaden pektin. In ni nič strupeno.

    ta podatek me zelo veseli, sem se toliko ukvarjala kaj naj zaj s tem želinom naredim…
    Bom pa probala res eno samo z bio limono pa sladkorjem..imam nekaj stevie, ki je drugače ne uporabljam se mi ne dopade okus, bi šlo z stevio?

    meni pa je fulll dobra iz goričkih breskvic in jabolk…tistih starih jablan…

    sem pa dobila tudi iz bučke, banane in malo ruma..tudi odlična…

    Kaj pa kako bio želirno sredstvo? V trgovinah ga nisem našla…mogoče bi mogla preko neta poiskat..

    pektin je tisto sredstvo v sadju, ki omogoča želiranje marmelade; nekateri sadeži, kot so marelice in maline, imajo pektina veliko, zato iz njih brez posebnih težav naredimo (poljubno gosto, odvisno od dolžine kuhanja) marmelado
    to je naravno.
    torej pektin , ki je naravna želirno sredstvo ( največ ga vsebujejo polzrela jabolka – lupina, ribez, malina , citrusi , kosmulja…)
    Nekatero sadje ga ima precej manj , kot npr. ananas, pa kivi …zato ga je treba dodati …
    lahko ga pa narediš tudi sam …jaz ga še nisemBig smile. lahko pa kdo poskusi tako se dela.
    • Jabolka nareži na krhlje. Največ pektina je v olupkih, zato lahko uporabiš tudi olupke jabolk, ki si jih morda uporabil za čežano, štrudelj ali pito. Olupke lahko brez škode zamrzneš.
    • Jabolka stresi v lonec in jih zalij s toliko vode, da so ravno prekrita.
    • Na visoki vročini jih zavri, lonec pokrij, zmanjšaj ogenj na polovico in pozabi na zadevo za kakšne 3 ure.
    • Po treh urah pripravi cedilo, nanj položi svežo kuhinjsko krpo, ki jo steriliziraš z vrelo vodo. Potem vanjo pretoči jabolka in vodo, s konci krpe jabolka prekrij in pusti, da se pektinov sok čez noč nakaplja v posodo.
    • (Skuhana jabolka lahko potem zmešaš z nekoliko sladkorja in prevreš, pa imaš čežano, potem pa, ko ne poješ vse čežane, jo pa še zaviješ v vlečeno ali listnato testo, potreseš s cimetom in kakšno rozino in spečeš v obliki štrudlja … :) )
    • V zmrzovalnik postavi skodelico za čaj.
    • Nakapljani pektinov sok potem zavri in pokuhaj, da ga malo zgostiš. To ti vzame še kakih 30 do 60 minut, odvisno od tega, kako močan pektin hočeš narediti. Bolj bo tekočina pokuhana, manj bo treba kasneje prekuhavati sadje za marmelado. Za sadje, kot sta ananas in kivi, priporočam daljši čas pokuhavanja, za ostala je 30 minut najbrž čez glavo dovolj.
    • Z alkoholnim testom testiraj, ali je pektin že nared, sicer ga še malo pokuhaj.

    Alkoholni test za pektin

    Potrebuješ:

    • fino ohlajeno skodelico
    • za dve žlici pektinovega soka
    • 90 % alkohol
    • še eno skodelico
    • vilico
    • določeno mero čudenja in veselje nad kuhinjskimi testi
    • Postopek:

    • Iz zamrzovalnika vzemi hladnohladno skodelico in vanjo nalij za pb. 2 žlici pektina. Test namreč lahko delaš le s hladnim, ne z vročim pektinom. Zadevo malo premešaj ali postavi na hladno za pol minute ali oboje, medtem pa pripravi ostalo opremo za test.
    • V drugo skodelico vlij nekoliko lekarniškega alkohola.
    • Potem v alkohol zlij ohlajeni pektin. Na tej točki je zadeva videti, kot bi vlil jabolčni sok v vodko. Nič posebno razburljivega, nič posebno čarobnega ni na njej. Ampak zdaj pride ključni del.
    • Vzemi vilico, na tri
      strani neba reci abrakadabra (pazi, da ne rečeš avada kedavra!) in dvigni želejasto izgledajoči pektin iz alkoholne kopeli.
    • Ok, nobenega čarobnega zaklinjanja ni treba, ampak občutek, ko zapelješ vilico v alkoholno mešanico in ven potegneš “žele”, je pa res čaroben.
    • Če se “žele” ni drži skupaj v eno tresočo kepico, ampak v obliki tankih želejastih curkov mezi skozi vilico, moraš pektin še malo pokuhati, sicer pa je zadeva nared.
  • LOL

strelka2012-07-13 09:52:00

Lepo je če deliš
#15605
strelka
Participant

glede stevieje pa zanimiv tale podatek:

potem se pa pač preračuna …

Nasvet:

250 g sladkorja = 3/4 do 1 žlička steviosida v prahu = 1 žlička stevia tekočine = 2 žlički posušenih stevia lističev

steviosid….prašek iz visokokoncentriranega ekstrakta iz listov stevie

Lepo je če deliš
#15608
ozelot
Participant

Kje pa stevio sploh kupite? Pa ne natreen stevia.

Lepo je če deliš

Vedno znova vse po starem

Prikaz 8 prispevka (od skupno 21)
  • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.