vlaganje tega in onega

Forum Duhovnost Forumi Zdrava prehrana vlaganje tega in onega

Prikaz 1 prispevka (od skupno 21)
 • Avtor
  Prispevki
 • #15501
  tadej pretner
  Moderator

  Mam par vprašanj, če bo kdo vedel …

  V kratkem bo zrel ringlo, ki ga bom imel veliko, zato ga bom vložil (kompot). Zanima me, ali ga lahko naredim s stevijo. Ima stevija prav tako vlogo konzervansa, kot sladkor?
  Pa tudi sicer bi mi prav prišel kak recept za vlaganje. Lani sem vložil veliko breskev in je ratalo, sam se pozabil, kakšen delež sladkorja sem uporabil.
  Pa še gobe. Pred leti sem vložil jurčke in bili so prekisli, tako da jih potem ni nihče jedel. Koliko procenten kis je treba pri vlaganju uporabiti in kakšen delež?
  Lepo je če deliš
  #15503
  anja
  Participant

  …izkušenj z vlaganjem nimam nobenih, ampak tale stevija pa mene tud zanima, sem našla en link za stran, kjer so navodila za vlaganje:

  – za vsako skodelico sladkorja naj bi uporabili 1 čajno žličko stevije v tekoči obliki, ali pa 1/2 čajne žličke stevije v prahu

  – če namesto sladkorja uporabljamo stevijo, priporočajo, da dodamo še nekaj limoninega soka…

  Smile
  Lepo je če deliš
  #15506
  strelka
  Participant

  moja mami je to veliko delala.

  Od vlaganje paprike , kumarice, gobe ..
  Tisto so bile štorovke.
  Kot vem jih je najprej zavrela v vodi kateri je dodala kis-mešanico, potem nabasla kozarec , zalila z vročo mešanico dodala mislim da česen pa poper. Pa zaprla ….
  fajn zavila v brisače …da se je potem to počasi ohladilo ..pa pokrovček fino zaprlo.
  Če je prekislo..pač dodaš mal več vode. Mešanico mal probaš ..okusiš, pa se potem odločiš…
  Zdaj točno kako je to počela bi se morala pozanimat. Ker jaz tega še nisem delaLA pa ne vem in govorim čist po spominu.
  Ampak mešanica za kisle vložnine se delajo kot se spomnim v razmerju 1:3.
  se pravi 1 liter kisa …( ne za vlaganje ampak navaden alkoholni kis…potem pa po okusu dodaš sol , tud sLadkor …pa začimbe)
  Tak recept razmerij ..so uporabljali v Kamniški Eti.
  Drugače pa saj kakšen recept se dobi tudi na kulinarki. com …kjer pač ljudje pišejo svoje recepte.
  Me pa bolj kot kis ..zanima slanica.
  Npr. za grah , korenček …tud stročji fižol..
  če kdo obvlada..se priporočam.Smile.

  strelka2012-07-03 22:18:54

  Lepo je če deliš
  #15577
  ANKA
  Član

  Mene pa bi zanimalo kaj bi lahko uporabla namesto tega želirnega sladkorja, ker je sama kemij za delanje marmelade, bi šlo zamo z sladkorjem? la je kaka bio zadeva za to…
  glede vlaganja zelenjave, jaz bom letos to prvič smam počela, zato nem preveč pametna, imam pa recepr 3dcl kisa 1 liter vode, 3 žlice sladkorja 2 žlici soli…to je za kumare recept in pa 1 žlička semen za vložene kumare…drugo nevem,,to pol daš v pečico…Glede slanice pa bi tudi mene zanimalo…

  Lepo je če deliš
  #15582
  glas
  Participant

  tadej pretner wrote:

  Mam par vprašanj, če bo kdo vedel …

  V kratkem bo zrel ringlo, ki
  ga bom imel veliko, zato ga bom vložil (kompot). Zanima me, ali ga lahko
  naredim s stevijo. Ima stevija prav tako vlogo konzervansa, kot
  sladkor?

  Baje da se da s stevijo, samo izkušenj pa še nobenih..

  ANKA wrote: Mene pa bi zanimalo kaj bi lahko uporabla namesto tega želirnega sladkorja, ker je sama kemij za delanje marmelade, bi šlo zamo z sladkorjem? la je kaka bio zadeva za to…
  glede vlaganja zelenjave, jaz bom letos to prvič smam počela, zato nem preveč pametna, imam pa recepr 3dcl kisa 1 liter vode, 3 žlice sladkorja 2 žlici soli…to je za kumare recept in pa 1 žlička semen za vložene kumare…drugo nevem,,to pol daš v pečico…Glede slanice pa bi tudi mene zanimalo…

  Ja midva s punco sva lani prvič marmelado delala, in sicer figovo..
  V bistvu sma cel kup receptov posurfala iz neta, da bi dobila predstavo koliko česa se doda figam..
  Ampak na koncu sma dala skoraj manj kot pol sladkorja, od minimalne predpisane doze, ker toliko sladkorja pač nisma želela notri! Delala sva z navadnim rjavim sladkorjem seveda, ne z želirnim – pa saj to je isto po moje, sladkor je sladkor, je sam po sebi konzervans, želirni se daje po moje zato v marmelade, da bolj zasluzi in naredi marmelado bolj tako lepljivo..
  Dodati bi se morala tudi cintronka, ki je kot glavni konzervans, samo je tudi nisva dala (ker je to nek strup.. Dead), sva dala le limonin sok, vbistvu sva kar cele bio limone noter narezala na majhne koščke, skupaj z lupino, pa še orehe sva dodala, tako malo po navdihu..
  No napovedi so bile, da nama nebo obstala, ker sva dala občutno premalo sladkorja, nič citronke itd, pa še kuhala je nisva tako dolgo, da bi vso vodo izparela, pa fig nisma čist v nulo spasirala, so bili kar fajni koščki,..
  No marmelada je začuda ostala vso zimo, pomlad, do poletja skoraj, ko sva pač pojedla zadnjo dozo.. Smile
  Sicer sem skozi imel nek strah, da se bo pokvarilo (ker so naju tako napsihirali na začetku..) pa se ni noben kozarec pokvaril, tudi če je bil odprt enčas po odprtju preden se je pojedel..

  Marmelada je bila bolj za ljudi, ki so nagnjeni k naravni prehrani, ni bila sladka, fige niso bile tako zlepljene skupaj kot pri kupljeni, ni pa bila glih tekoča in celi kosi fig, limone in malo orehov..
  Lahko bi jo jedel z žlico tudi, skoraj kot kompot Smile, ker je bila tako dobra in ne presladka..

  Toliko o najini izkušnji, samo garancij pa ne dajem, da je to zdaj tako treba pa da je ziher.. Tongue

  Lepo je če deliš

  “Synchronicity is God’s way of remaining anonymous.”

  #15584
  ANKA
  Član

  Uuuu super bom tudi jaz tak probala, ko bom delala breskovo in jabolčno, ker so sadeži čisto domači in mi jih je res čkoda zastruplat…upam da tudi meni tak uspe kot je vama:)
  Hvala

  Lepo je če deliš
  #15585
  Robert Zupančič
  Participant

  Bravo družba,

  ko prebiram te poste na temo vlaganja, pri katerih kar bode ven ideja o zdravem načinu prehranjevanja, začenjam doumevati in opazovati prve obrise dviga človeka na tretjo razvojno raven. Doba vodnjarja prinaša hrepenenje po spoznanju neskončnosti, ali lastnega bistva: bitja se začenjajo zavedati inteligentne energije v sebi.

  In, ko sem razmišljal o ohranjanju zdravja, pri katerem bistvo so metafizični vzroki, pa ne gre spregledati tudi vprašanja zdrave prehrane. Toda, kaj sploh je “zdrava” prehrana? Ne, da bi po drugi strani postal sedaj suženj neke “zdrave” prehrane in zgrešil namen ohranjanja zdravja, gre tukaj predvsem za hrano, ki ne zastruplja telesa, pri čemer je še najbolj pomembno, da ne obremenjuje preveč organov, ki v telesu opravljajo čistilno vlogo, to sta jetra in ledvice. Po nekaterih virih naj bi bili največji zastrupljevalci telesa meso in t.i. “razhudniki” (krompir, paradižnik, paprika, jajčevci, tobak, alkohol, vse seveda v prevelikih količinah).

  Tukaj prisotni dokazujete, da se v današnji družbi, ki je tekmovalno naravnava na pridobivanje denarja, ki v ljudeh sproža strah za preživetje in psihozo životarjenja, kjer postane čas dragocenejša valuta od zlata, da vzeti čas zase, za skrben premislek o načinu prehranjevanja ter dvigniti zavest, kar je odločilen faktor pri ohranjanju zdravja! Izguba zdravja je namreč posledica nizke ravni zavesti. Človek na visoki ravni zavedanja ne zboli in niti ni podvržen boleznim, saj se zna obvarovati napačnega ravnanja. Visoko razvite civilizacije niso poznale bolezni, kriminala in vojn, toda sedaj živimo v dobi, ki jo vzhodne tradicije imenujejo “kali juga”, to je doba pravnikov, zdravnikov in vojakov, ko človek duhovno nazaduje, zato pa tudi čedalje bolj zboleva, zato ne preseneča podatek, ki je bil objavljen pred kratkim, da bo do leta 2030 za kar 70% (!!!) več rakavih obolenj, kot jih je danes. Želijo nas prepričati, da je to zaradi slabega prehranjevanja, oneznaževanja itd., na metafizični vzrok in stopnjo zavesti pa pri tem modro pozabijo opozoriti.

  Zato Vam vsa hvala, ki na tem forumu z dobrimi nasveti modrite dobronamerne ljudi, ki želijo izkoristiti možnosti, ki jih za duhovni razvoj ponuja doba, v kateri se nahajamo. Le tako naprej!

  Lepo je če deliš
Prikaz 1 prispevka (od skupno 21)
 • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.