sladkor

Prikaz 2 prispevkov - od 15 do 16 (od skupno 16)
  • Avtor
    Prispevki
  • #18554
    ozelot
    Participant

    Jest pa ne vem zakaj morajo biti stvari sladke. Sej nismo mrčes. Al je sladkoba spet kak poizskus sistema odvračati ljudi od duhovnosti.

    Lepo je če deliš

    Vedno znova vse po starem

    #18563
    strelka
    Participant

    Ja ker sladkor je energija …
    kruh se spremeni na koncu , v sladkor …Smile
    pšenično zrne če ga fino prežvečiš ..se spremeni v sladkor …škrob gre v sladkor ..

    torej fizično telo rabi sladkor za energijo …
    glukozaWink….fruktoza , itd …to so vse sladkorji ,

    ja drugače pa da stvari sladkamo naknadno …pa je razvadaBig smile, sladka …
    preveč …škoduje …mal pa pašeBig smile

    NAJPOGOSTEJŠI PREPROSTI OH:

    Monosaharidi

    So najbolj enostavni OH in ne morejo biti hidrolizirani v manjše OH.

    So
    glavni vir goriva za metabolizem. Uporabljeni so tako za vir energije
    (glukoza, najpomembnejša v naravi), kot v biosintezi. Ko monosaharidi
    niso takoj potrebni mnogim celicam, so pogostokrat preoblikovane
    prostoru bolj primernim oblikam, polisaharidom.

    Pri mnogih živalih, tudi ljudeh, je ta skladiščna oblika glikogen, še posebej v jetrih in mišicah.

    Pri rastlinah je škrob ta skladiščna oblika.

    Galaktoza

    Monosaharid,
    imenovan tudi »možganski sladkor«, manj sladka od glukoze in tretirana
    kot hranljivo sladilo zaradi svoje kaloričnosti.

    Nahaja se v mlečnih proizvodih, sladkorni repi, rastlinskih smolah in rastlinskih sluzeh.

    Prav tako je sintetizirana v telesu, kjer se oblikuje del glikolipidov in glikoproteinov v mnogih tkivih.

    Glukoza

    Monosaharid, znan tudi kot krvni sladkor, grozdni sladkor, koruzni sladkor.

    Vsaka živa celica jo potrebuje kot vir energije in metaboličnega posrednika.

    Je eden glavnih produktov fotosinteze in začetnik celične respiracije tako pri prokariotih,

    kot pri eukariotih.

    Pri živalih je glukoza posledica razpada glikogena (proces = glikogenoliza), pri rastlinah pa posledica razpada škroba.

    Pri
    živalih je glukoza sintetizirana v jetrih in ledvicah iz ne-karbonatnih
    posrednikov, kot sta piruvat in glicerol (proces = glukoneogeneza).

    Glukoza se pridobiva z encimatsko hidrolizo škroba, katerega se dobi iz koruze, krompirja, riža

    in pšenice.

    Fruktoza

    Tudi
    levuloza, preprost reduktivni sladkor,monosaharid, eden treh pomembnih
    prehrambenih monosaharidov, poleg glukoze in galaktoze.

    Viri
    fruktoze: med, drevesno sadje, jagodičevje, melone, nekatera gomoljasta
    zelenjava, kot so: repe, sladki krompir, pastinak, čebula.

    Ponavadi je fruktoza v rastlinah v kombinaciji skupaj z glukozo v obliki disaharida sukroze.

    Fruktozo lahko dobimo tudi s presnovo sukroze, ter visoko fruktoznega koruznega sirupa.

    Kristalinska
    fruktoza in visoko fruktozni koruzni sirup, sta pogosto zamešana, kot
    eno in isto, prva je preprosto čista 100% fruktoza, drugi pa je mešanica
    skoraj enakih količin fruktoze in glukoze.

    Fruktoza je lahko anaerobno fermentirana s kvasovkami oz.bakterijami.

    Encimi kvasovk preoblikujejo sladkor (glukozo ali fruktozo) v etanol in oglj. dioksid.

    Oglj.
    dioksid , ki se sprosti med fermentacijo ostane raztopljen v vodi, kjer
    doseže ekvilibrium s karbonsko kislino, razen če ni prisoten zrak pri
    fermentaciji.

    Raztopljen oglj. dioksid in ogljikova kislina ustvarijo karbonizacijo pri ustekleničeno fermentiranih pijačah.

    Prva
    stvar zakaj se fruktoza uporablja v prehranske namene, poleg tega da je
    relativno poceni v primerjavi s saharozo, je njena relativna sladkost.
    Je namreč najslajša izmed vseh naravnih OH.

    Vendar
    je 5-ciklična oblika fruktoze, ki je tako sladka, 6-ciklična pa je
    sladka, kot navadni namizni sladkor. Na žalost pa segrevanje fruktoze
    vodi v formiranje 6-ciklične oblike.

    Fruktoza ima najvišjo vodotopnost med vsemi sladkorji, zato se uporablja pri izdelavi sladkarij zaradi mehkosti.

    Disaharidi:

    Dva združena monosaharida se imenujeta disaharid.

    Sukroza ali saharoza

    Disaharid iz glukoze in fruktoze – namizni sladkor, izvira samo iz rastlin.

    Je najpogostejše prehrambeno sladilo, čeprav so ga v veliki meri nadomestili fruktozni sirupi.

    Najpogosteje je ekstrakt sladkornega trsa in sladkorne repe, očiščen in kristaliziran.

    S strani sesalcev je lahko prebavljiva.

    Laktoza

    Mlečni sladkor, predvsem se nahaja v mleku, predstavlja 2-8% teže mleka.

    Disaharid, ki ga sestavljata glukoza in galaktoza.

    Razgradnjo laktoze (katabolizem) opravi encim laktaza, ki jo razgradi na glukozo in galaktozo,

    ki se nato naprej absorbira.

    Produkcijo laktoze (anabolizem) opravijo mlečne žleze pri sesalcih z združitvijo glukoze in galaktoze.

    Laktozna
    intoleranca je nezmožnost prebave laktoze, zaradi pomanjkanja laktaze v
    prebavnem sistemu oziroma njena prisotnost je zmanjšana.

    Disaharidi
    se ne morejo absorbirati skozi stene tankega črevesa v krvni obtok in
    tako laktoza preide v debelo črevo, kar povzroča napihnjenost,
    napenjanje,krče;

    Maltoza

    Ali sladni sladkor – disaharid formiran iz dveh enot glukoze.

    Dodatna
    enota glukoze ustvari maltotriozo, naslednje enote ustvarijo dekstrine
    (maltodekstrine) in na koncu škrob.Encim maltaza v živih organizmih
    poskrbi za razpad maltoze na dve enoti glukoze.

    Maltoza se pridobiva iz ječmena in rži, ponavadi za pivo in žgane pijače.

    strelka2013-01-14 15:10:23

    Lepo je če deliš
Prikaz 2 prispevkov - od 15 do 16 (od skupno 16)
  • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.