sladkor
Forum Duhovnost › Forumi › Zdrava prehrana › sladkor
- This topic has 15 odgovorov, 6 glasov, and was last updated 11 years, 11 months nazaj by strelka.
-
AvtorPrispevki
-
13. 1. 2013 ob 22:54 #18554ozelotParticipant14. 1. 2013 ob 14:58 #18563strelkaParticipant
Ja ker sladkor je energija …
kruh se spremeni na koncu , v sladkor …
pšenično zrne če ga fino prežvečiš ..se spremeni v sladkor …škrob gre v sladkor ..torej fizično telo rabi sladkor za energijo …
glukoza….fruktoza , itd …to so vse sladkorji ,ja drugače pa da stvari sladkamo naknadno …pa je razvada, sladka …
preveč …škoduje …mal pa pašeNAJPOGOSTEJŠI PREPROSTI OH:
Monosaharidi
So najbolj enostavni OH in ne morejo biti hidrolizirani v manjše OH.
So
glavni vir goriva za metabolizem. Uporabljeni so tako za vir energije
(glukoza, najpomembnejša v naravi), kot v biosintezi. Ko monosaharidi
niso takoj potrebni mnogim celicam, so pogostokrat preoblikovane
prostoru bolj primernim oblikam, polisaharidom.Pri mnogih živalih, tudi ljudeh, je ta skladiščna oblika glikogen, še posebej v jetrih in mišicah.
Pri rastlinah je škrob ta skladiščna oblika.
GalaktozaMonosaharid,
imenovan tudi »možganski sladkor«, manj sladka od glukoze in tretirana
kot hranljivo sladilo zaradi svoje kaloričnosti.Nahaja se v mlečnih proizvodih, sladkorni repi, rastlinskih smolah in rastlinskih sluzeh.
Prav tako je sintetizirana v telesu, kjer se oblikuje del glikolipidov in glikoproteinov v mnogih tkivih.
Glukoza
Monosaharid, znan tudi kot krvni sladkor, grozdni sladkor, koruzni sladkor.
Vsaka živa celica jo potrebuje kot vir energije in metaboličnega posrednika.
Je eden glavnih produktov fotosinteze in začetnik celične respiracije tako pri prokariotih,
kot pri eukariotih.
Pri živalih je glukoza posledica razpada glikogena (proces = glikogenoliza), pri rastlinah pa posledica razpada škroba.
Pri
živalih je glukoza sintetizirana v jetrih in ledvicah iz ne-karbonatnih
posrednikov, kot sta piruvat in glicerol (proces = glukoneogeneza).Glukoza se pridobiva z encimatsko hidrolizo škroba, katerega se dobi iz koruze, krompirja, riža
in pšenice.
Fruktoza
Tudi
levuloza, preprost reduktivni sladkor,monosaharid, eden treh pomembnih
prehrambenih monosaharidov, poleg glukoze in galaktoze.Viri
fruktoze: med, drevesno sadje, jagodičevje, melone, nekatera gomoljasta
zelenjava, kot so: repe, sladki krompir, pastinak, čebula.Ponavadi je fruktoza v rastlinah v kombinaciji skupaj z glukozo v obliki disaharida sukroze.
Fruktozo lahko dobimo tudi s presnovo sukroze, ter visoko fruktoznega koruznega sirupa.
Kristalinska
fruktoza in visoko fruktozni koruzni sirup, sta pogosto zamešana, kot
eno in isto, prva je preprosto čista 100% fruktoza, drugi pa je mešanica
skoraj enakih količin fruktoze in glukoze.Fruktoza je lahko anaerobno fermentirana s kvasovkami oz.bakterijami.
Encimi kvasovk preoblikujejo sladkor (glukozo ali fruktozo) v etanol in oglj. dioksid.
Oglj.
dioksid , ki se sprosti med fermentacijo ostane raztopljen v vodi, kjer
doseže ekvilibrium s karbonsko kislino, razen če ni prisoten zrak pri
fermentaciji.Raztopljen oglj. dioksid in ogljikova kislina ustvarijo karbonizacijo pri ustekleničeno fermentiranih pijačah.
Prva
stvar zakaj se fruktoza uporablja v prehranske namene, poleg tega da je
relativno poceni v primerjavi s saharozo, je njena relativna sladkost.
Je namreč najslajša izmed vseh naravnih OH.Vendar
je 5-ciklična oblika fruktoze, ki je tako sladka, 6-ciklična pa je
sladka, kot navadni namizni sladkor. Na žalost pa segrevanje fruktoze
vodi v formiranje 6-ciklične oblike.Fruktoza ima najvišjo vodotopnost med vsemi sladkorji, zato se uporablja pri izdelavi sladkarij zaradi mehkosti.
Disaharidi:
Dva združena monosaharida se imenujeta disaharid.
Sukroza ali saharozaDisaharid iz glukoze in fruktoze – namizni sladkor, izvira samo iz rastlin.
Je najpogostejše prehrambeno sladilo, čeprav so ga v veliki meri nadomestili fruktozni sirupi.
Najpogosteje je ekstrakt sladkornega trsa in sladkorne repe, očiščen in kristaliziran.
S strani sesalcev je lahko prebavljiva.
Laktoza
Mlečni sladkor, predvsem se nahaja v mleku, predstavlja 2-8% teže mleka.
Disaharid, ki ga sestavljata glukoza in galaktoza.
Razgradnjo laktoze (katabolizem) opravi encim laktaza, ki jo razgradi na glukozo in galaktozo,
ki se nato naprej absorbira.
Produkcijo laktoze (anabolizem) opravijo mlečne žleze pri sesalcih z združitvijo glukoze in galaktoze.
Laktozna
intoleranca je nezmožnost prebave laktoze, zaradi pomanjkanja laktaze v
prebavnem sistemu oziroma njena prisotnost je zmanjšana.Disaharidi
se ne morejo absorbirati skozi stene tankega črevesa v krvni obtok in
tako laktoza preide v debelo črevo, kar povzroča napihnjenost,
napenjanje,krče;Maltoza
Ali sladni sladkor – disaharid formiran iz dveh enot glukoze.Dodatna
enota glukoze ustvari maltotriozo, naslednje enote ustvarijo dekstrine
(maltodekstrine) in na koncu škrob.Encim maltaza v živih organizmih
poskrbi za razpad maltoze na dve enoti glukoze.Maltoza se pridobiva iz ječmena in rži, ponavadi za pivo in žgane pijače.
strelka2013-01-14 15:10:23
-
AvtorPrispevki
- Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.