sladkor
Forum Duhovnost › Forumi › Zdrava prehrana › sladkor
- This topic has 15 odgovorov, 6 glasov, and was last updated 10 years, 10 months nazaj by
strelka.
-
AvtorPrispevki
-
3. 5. 2010 ob 9:10 #2792
tadej pretner
ModeratorPred časom je bila na HTV oddaja o delovanju rafiniranega in rjavega sladkorja na človeški organizam. Te raziskave so naredili na Hrvaškem. Poanta oddaje je bila, da je propagiranje rjavega sladkorja nateg, saj naj bi v telesu deloval na povsem enak način, kot beli, rafinirani sladkor. Nateg pa je tudi cena. Rjavi sladkor je namreč neprimerno dražji, kot rafiniran, a bi pravzaprav moral biti cenejši, saj odpadejo stroški rafiniranja. Da pa je mera polna, obstajajo podjetja, ki kupujejo beli, rafinirani sladkor, ga “opremijo” z barvili in prodajajo kot rjavega (žal niso navedli blagovnih znamk). Če namreč na pakngi ni izrecno navedeno, da gre za nerafiniran sladkor, takšno početje ni prepovedano.
3. 5. 2010 ob 9:40 #2794strelka
ParticipantSem tud sama gledala oddajo ( ne to ki je omenjena) …kako goljufajo s tem sladkorjem…kako ga barvajo …
pravi neprečiščen sladkor je čist temno rjav …bolj je rjav več vsebuje melase, sladkor je pa tud že na odtip tak mehekješi pa mal drugačnega okusa je tud.
sicer men je v kavi boljši rjavi…ma majčekno drugačen okus ….Je pa skoraj enako100% saharoza …kot pa beli navadni sladkor.
strelka2010-05-03 11:50:00
3. 5. 2010 ob 15:58 #2801Amedea
ČlanSama za kavo že kar nekaj let uporabljam rjavi nerafinirani sladkor, ker sta mi všeč okus in vonj – se pa ves čas zavedam, da ni kišakoša boljši in bolj zdrav od belega sladkorja. Da o ceni ne govorimo….
Ma če človek rabi sladkor, ga mora pač nekako dobiti.Slovar: kišakoša=bogvekaj :))3. 5. 2010 ob 16:15 #2802AVATAR
Član3. 5. 2010 ob 16:36 #2805strelka
ParticipantAmedea wrote: Sama za kavo že kar nekaj let uporabljam rjavi nerafinirani sladkor, ker sta mi všeč okus in vonj – se pa ves čas zavedam, da ni kišakoša boljši in bolj zdrav od belega sladkorja. Da o ceni ne govorimo….
Slovar: kišakoša=bogvekaj :))ja rjavi zna bit samo obarvan …z melaso
….v bistvu navaden rafiniran pesin sladkor.
Melasa ima mal več rudninskih snovi …samo v takem umetno rjavem sladkorju ni prav nobene razlike ….razen v ceni.
trsni nerefiniran sladkor …tuki je mal drugačna zgodba…naj bi bil bolj “bogat” z rudniskimi snovmi…vonj sladkorja …men oboji smrdi
…sam je pa sladek
3. 5. 2010 ob 17:27 #2814Amedea
Član3. 5. 2010 ob 23:32 #2826strelka
ParticipantNisem….
med ponavadi jem kar na žličko …al pa v čajček…sam zelo redko..ga imam bolj za rcnije…
, ko mi kaj manjka.
strelka2010-05-03 23:33:24
-
AvtorPrispevki
- Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.