sladkor
Forum Duhovnost › Forumi › Zdrava prehrana › sladkor
- This topic has 15 odgovorov, 6 glasov, and was last updated 11 years, 11 months nazaj by strelka.
-
AvtorPrispevki
-
4. 5. 2010 ob 8:15 #2833tadej pretnerModerator
Amedea wrote:
Si že kdaj poskusila kavo z medom? To je full dobra zamenjava za sladkor, samo med mora biti pravi, gozdni. Eh, to bo Tadej bolj vedel….
Kup elementov prispeva h kvaliteti medu. Tudi to, da čebelar vsako leto zamenja satne osnove (večina uporablja iste vsaj tri leta). Sem bil na enem predavanju, kjer so nam povedali, kako rapidno raste število sovražnih bakterij na starih satih in zato jih sam dejansko menjam vsako leto. Drgač pa mi je všeč predvsem kostanjev med. Cvetlični se bolj “valja” okoli, mi je presladek.
4. 5. 2010 ob 9:28 #2834strelkaParticipantv enem članku na netu , prebrala da so odkrili da sladkor ne povzroča diabetesa..in da sladkorju s tem delajo škodo…
( no ja sladkor direkt jo res ne ….)kostanjev med …dober , sicer mal zagreni, ma veliko grenčine ….je pa zdrav za jetra…
sicer pravijo tud da je fajn za želodec…
samo kaj pa vem ..med rad peče v želodcu…( na splošno med)strelka2010-05-04 09:29:13
6. 5. 2010 ob 8:42 #2867zmajeslovkaČlanmed v kavi – to pa poznam, mi kdaj zmanjka belega praha, pa iščem alternativo….ampak med v kavi mi nekak ne potegne, mam raj grenko, dolgo sem razmišljala kako pravzaprav opisat okus, pa tudi vonj malo potegne – kot bi namočil star babičin štunf, ne me vprašat od kod paralela,….smo pa enkrat že res cedili čaj čez kuhinjsko serveto, pa je imel okus po prestanem planinskem pojštru,…..
med naravnost obožujem, cvetličnega tudi, tak da pridem še kdaj po kamne, Tadej, pa se bom jaz valjala okoli s polnim trebuhom tvojega meda,….sicer pa medico naredit ali pa prelit oreščke in sadje, vloženo v med,mmmletos iščem stevio, bom posadila, menda je super rastlinica, ima sladke listke,tak da s tem sladkamo, če ima kdo sadiko se priporočam, ali pa izkušnje za slajenje z njo….6. 5. 2010 ob 16:03 #2873strelkaParticipantSem brala da stevia vpliva na plodnost? ( tko v negativo)
A je to res …?
Stevia…kje bi jo dobila..pri kakšnem vrtnarju…menda je pa zdej prepovedana.
Pa še nekaj me potem zanima ..kako se sladka s to rastlinco…najbrž ne namakamo listke v čaj …
Če jo imamo doma npr?6. 5. 2010 ob 18:25 #2875tadej pretnerModeratorstrelka wrote: Sem brala da stevia vpliva na plodnost? ( tko v negativo)
A je to res …?
Stevia…kje bi jo dobila..pri kakšnem vrtnarju…menda je pa zdej prepovedana.
Pa še nekaj me potem zanima ..kako se sladka s to rastlinco…najbrž ne namakamo listke v čaj …
Če jo imamo doma npr?Res nisem prepričan, da se jo sme uradno prodajati, zato tule prodajalca ne bom napisal. Jaz sem jo kupil ravno danes – če želiš kontakt, se mi oglasi na osebni mail.
10. 5. 2011 ob 13:57 #9833strelkaParticipantTam v nebulizmu se nekaj o steviji pogovarjajo ….je sladkor pa sem kar tule tole objavla
RASTLINA S T E V I J A – uporaba in vzgoja
Listi Stevie Rebaudiana Bertoni, kot tudi iz njih izolirani stevioglikozidi kažejo očitne prednosti v primerjavi z ostalimi sladili:
Stevia/stevioglikozidi so čisto naravni produkti.
Ne vsebujejo nobenih kalorij.
Listi se lahko direktno uporabijo.
Zahvaljujoč zelo močni sladkosti je poraba zelo majhna.
Rastlina ni toksična.
Listi ali stevioglikozidi se lahko kuhajo.
Prenesejo segrevanje nad 200°C.
Ne povzročajo fermentacije.
So ojačevalci okusa.
So klinično testirani.
Idealni za otroke, ker ne povzročajo odvisnosti.
Priporočljivi za diabetike, regulirajo krvni sladkor, vplivajo na delovanje trebušne slinavke.
Pomagajo pri prebavi.
Proti kariesu ali drugi obliki bolezni zob ali dlesni.
Pomagajo pri obolenjih, ki so posledica okužbe s Kandido.
Pomagajo pri shujševalnih dietah in različnih odvisnostih.
Sladkost listov je 15-30x večja v primerjavi z belim sladkorjem.Tudi na Japonskem, kjer je bila 1969 zaradi zdravstvenih tveganj prepovedana oz. zelo omejena prodaja umetnih sladil, sedaj uporaba stevije kot sladila zaseda že 40% trga. Tam jo najdemo v: gotovih jedeh, morskih sadežih, slaščicah, žvečilnih, sojini omaki, v pijačah in še marsičem.
Izkazalo se je tudi, da pripravki iz fermentiranih listov kažejo zelo močno antioksidativno delovanje, ki presega celo zeleni čaj. Lahko zaključimo, da je stevija najnaravnejši, najvarnejši in najbolj zdrav sladkorni nadomestek na zemlji.
Uporaba listov
Za sladkanje vode, omak, čajev, juh in ostale hrane: če položimo list stevije na jezik, brez žvečenja, bomo še kar nekaj časa imeli v ustih občutek svežine. Zmečkan list damo lahko tudi med lica in dlesen (podobno kot nekateri uporabljajo tobak). Če list zgrizemo, se namreč izločajo nekatere grenke snovi, ki pa niso moteče, če pomislimo koliko koristijo našemu zdravju.
Posušeni in zdrobljeni listi se uporabljajo kot dišavnica. Listi ne bodo samo povečali prehranske vrednosti vašega obroka ali napitka, temveč bodo tudi ojačali naravno aromo jedi z rahlo sladkim okusom. Dodajte nekaj listov zelenjavi ali mesu med samim kuhanjem ali dušenjem. Višje temperature pospešujejo izločanje sladkosti. Preizkusite cele liste v omakah za jedi na žaru, sladko kislih omakah, dušenjih, juhah, stročnicah, čilijih, picah, jabolčnih omakah, žitnih kašah. Všeč vam bodo na pečenem ali zmečkanem krompirju, dodani samostojno ali v kombinaciji z ostalimi začimbami. Dodajte zdrobljene posušene ali sveže liste kruhu ali piškotom, cookijem, lahko jih posujete po površini pred samo peko. Posujte jih po zeleni solati ali jih dodajte k solatnim prelivom. Uporaba listov stevije je tako raznolika kot vaša domišljija.Z listi stevije pripravimo okusne in zelo zdravilne napitke. 1 zravnana jušna žlica posušene stevije zasladi 2-6 skodelic napitka odvisno od želene sladkosti in arome ter vrste napitka. Listi stevije se uporabljajo za stevijin čaj ali za hladne ali tople napitke. Seveda pa moramo biti pozorni na to, da se v hladni tekočini sladki glikozidi izločajo veliko počasneje kot v vroči. Za hladne napitke je priporočljivo pripraviti čajni koncentrat z vročo vodo. Po 3-5 minutah se doda led, da se pospeši hlajenje. Ko je čajni koncentrat ohlajen, ga dodajamo drugim hladnim napitkom. V tem primeru je stevija dodatek velike prehranske vrednosti in istočasno sladilo.
Za pripravo šibkega koncentrata dajte v skodelico 1 jušno žlico posušenih listov stevije in prelijte z vročo vodo. Lahko pripravite močnejši koncentrat z več stevije in s kuhanjem na visoki temperaturi, vendar brez vretja. Odstavite in pustite 3-5 minut ali dokler ni dovolj hladno za uporabo. Koncentrat hranite v hladilniku za kasnejšo uporabo. Stevijo lahko dodamo tudi direktno v druge napitke. Mame imajo izkušnje z zamrznjenim čajem, ki ga otroci obožujejo kot ledene lizike z veliko hranilno vrednostjo, kot zdrav posladek. Krasno se obnese tudi kombinacija z yerba maté čajem, ki se mu pred zmrzovanjem doda stevijin čaj. Kombinacija teh dveh čajev zagotavlja neverjetno veliko vitaminov, mineralov in ostalih sestavin, ki so nujne potrebne v razvoju otrok, v zelo okusni obliki, ki jo telo zelo hitro asimilira. Seveda se lahko uporabi tudi v drugih kombinacijah. Uporabite koncentracijo, ki je vašim otrokom najljubša. Te zmrzline bodo otrokom zmanjšale potrebe po ostalih sladkarijah in jim hkrati zboljšale stanje zob in dlesni.
Zdravilni učinki listov in izdelkov z njimi
Kontrola apetita: listi pomagajo zmanjševati občutke lakote in zelo občutno zmanjšujejo željo po sladkem. Še vedno boste uživali v sladkarijah, le želja po njih bo manjša. Pri dnevni uporabi stevije se količina porabljenih sladkarij občutno zmanjša. Samokontrola ni več problem.Krvni pritisk: pri dnevni uporabi se pritisk rahlo zniža. Ta učinek je zlasti evidentiran pri tekočih koncentratih, narejenih iz listov.
Krvni sladkor: pri redni dnevni uporabi stevijinih listov se je pokazal učinek na reguliranje krvnega sladkorja, seveda zopet bolj izrazito pri uporabi koncentratov.
Prehladi in gripe: dnevno pitje čaja iz stevije in napitkov s stevijo občutno zmanjša možnost pojava prehlada ali gripe. To je lahko povezano s tem, da virusi ne morejo razgraditi sladkih glikozidov, ki naravno zaščitijo sluznico grla pri pitju napitkov. To lahko pripišemo tudi naravnemu cinku, ki je v listih stevije. Medicinske raziskave namreč dokazujejo, da cink, zaužit preko ustne votline, teži k uničenju virusov s samim kontaktom. Lahko pa je kombinacija obeh učinkov.
Ustna higiena in obolenja zob: z redno uporabo stevije v katerikoli obliki se občutno zmanjša karies zob ter krvavenje dlesni. Bakterije, ki povzročajo ta obolenja, očitno teh glikozidov ne morejo prebaviti in zaradi tega odmrejo. Dnevna uporaba izboljša splošno zdravje zob in izboljša ustni zadah (ki ga povzročajo obloge bakterij na jeziku in zobeh). Na tem področju je narejeno veliko znanstvenih raziskav, ki potrjujejo pozitivne učinke uporabe stevije za zobno higieno.
Prebavne motnje: za pomiritev trebušnih bolečin uporabite čaj iz 1 žlice stevijinih listov in prelijte z litrom vrele vode. Pustite stati 3-5 minut oz. dokler ni primerno za pitje. Potem spijte celo skodelico še toplega napitka. Učinki so zelo hitri. Bakterije očitno obožujejo glikozide, ne morejo jih pa prebaviti, kar sledi v njihovo uničenje. Tak čaj pomaga tudi pri zastrupitvah s hrano.
Gube na obrazu: ko pripravljate čaj iz stevije, gazo, namočeno v čaj, položite na oči tako, da prekrije tudi gubice okrog oči. Tako pustite vrečke za 5 minut ali dlje. Opazili boste zmehčanje kože in ublažitev gubic.
Psihična in telesna vzdržljivost: listi stevije zvečajo telesno vzdržljivost in bistrijo misli. Zazna se povečanje vzdržljivosti tako psihične kot telesne, brez nenadnih nihanj. Bodibuilderji poročajo zlasti pri temnem koncentratu iz listov stevije in stevijinih tablet kot zelo uporabno pri povečanju moči in vzdržljivosti.
Odvisnost od tobaka: veliko ljudi ima izkušnje, da celi listi, nameščeni med dlesni in lica, zmanjšujejo željo po kajenju in zmanjšujejo odvisnost od tobaka. Če ni listov na razpolago, se da majhna količina svežih ali zdrobljenih listov med dlesni in lica. Veliko se jih je tudi odvadilo kajenja tako, da so ob pojavu želje za cigareto spili skodelico stevijinega in yerba maté čaja. Tu so bili učinki enaki, če ne še celo boljši, kot v prej navedeni uporabi.
Težave s telesno težo: ker stevija nima kalorij
, zmanjšuje apetit, zmanjšuje željo po sladkem, in to je seveda v veliko pomoč pri hujšanju. Seveda stevija ne more odpraviti slabih prehranjevalnih navad in uživanja ob sladkarijah. Veliko uporabnikov stevije pa je bilo zadovoljno z manjšimi količinami njihovih najljubših sladkih razvad. Uporabljajte stevijo namesto sladkorja ali umetnih sladil na surovi hrani ali pri kuhanju ali pečenju sladic.Kvaliteta stevijinih listov
Zavisi od vsebnosti sladkih glikozidov. Ravno tako je pomemben čas obiranja – če rastlina zacveti, se sladkost zniža. Listi morajo biti svetlo zeleni, ne rjavi. Komercialni listi imajo sladkost od 15-30x večjo od sladkorja. Najsladkejše liste proizvajajo v Južni Ameriki, pa tudi na Kitajskem so že zelo uspešni. Okusite list. Položite ga na jezik, ne žvečite ga (to izloči grenke, sicer zdrave komponente), sprva bo sladkost skoraj nezaznavna, toda ko slina zmehča list, se bodo glikozidi začeli izločati. Sladkost bo vedno bolj izrazita v nekaj minutah. Po uporabi list pogoltnite ali uporabite kot gnojilo za rastline (izvrsten vir hranilnih snovi). Stevija je dejansko uporabna do zadnje pikice.Zaradi bakterij je priporočljivo liste preliti z vročo vodo, vendar če poznate izvor, vam 2 ali 3 sveži listi zagotovo ne bodo škodovali. Drugače pa je priporočljivo tudi uporabljati zamrznjene čajne koncentrate. Vedeti je treba, da bakterije uničuje na predhodno opisan način le v vodi raztopljeni steviozid ali rebaudiozid, v svežih listih pa so glikozidi znotraj celic.
Kuhanje s stevijo
Stevija je visoko obstojna pri višjih temperaturah, zmrzovanju in v kislih medijih. Odlično se dopolnjuje z limoninim sokom, ostalimi citrusi, ananasom, jagodami, borovnicami. Krasna je tudi v mlečnih izdelkih. Zboljša okus hrani in napitkom, ugodno vpliva na trebušno slinavko in nivo krvnega sladkorja ter regulira visok krvni pritisk. Pomaga uničiti ustne bakterije, zmanjšuje gnilobo zob, in ustavlja krvaveče dlesni. Važno je, da se ne uporabi preveč stevije zaradi prevelike sladkosti in priokusa. Stevija je krasna v mlečnih in sadnih izdelkih, je pa zahtevna pri uporabi pri peki, ker manjka volumen (nadomestimo z več moke ali lešnikov), tekstura, karameliziranje, rjavenje in hranjenje kvasovk med vzhajanjem (dodamo žlico fruktoze, javorjevega, agavinega sirupa ali medu). Ima pa odlično lastnost, da ne izgubi sladkobe pri višjih temperaturah.1,5 do 2 žlici celih listov (svežih ali posušenih) = 1 skodelica sladkorja (200 g)
Vzgoja rastline stevije
Rastlina se je pokazala za zelo prilagodljivo za vzgojo v zelo različnih podnebnih razmerah kot je Florida in južna Kanada. Seveda doma ne moremo pridobivati ekstraktov, ki vsebujejo 81-91% steviozida, v listih ga je do 12%.Ekološki kmetje so jo odkrili kot idealen dodatek za njihova polja. Dodatno je pokazala še učinek odganjanja insektov.
Kako začeti s svojim lastnim posevkom:
Semena zelo težko kalijo, pa še rastlinice imajo potem zelo različno vsebnost steviozida. Mlade rastlinice (potaknjenci) so občutljive na nizke temperature, zato je zelo važno paziti, kdaj se jo posadi na vrt, da so tla dovolj ogreta. Ko jo sadite, jo posadite 50-60 cm narazen, z medsebojno razdaljo 45 cm. Rastline zrastejo v višino okoli 75 cm in širino 45-60 cm.Oskrba in hranjenje stevije:
Najbolje raste v bogati in zračni prsti. Ko se korenine pokažejo blizu površja, je dobro dodati kompost za dodatno hranjenje, če so tla peščena. Ker je občutljiva za mraz v fazi razvoja, so ravno tako korenine občutljive na pretirano vlago. Zato je potrebno zagotoviti, da se ne zaliva preveč in da se tla počasi osušijo. Redno rahlo zalivanje je priporočljivo v poletnih mesecih. Dodajanje komposta ali mulča okoli vsake rastline zaščiti plitve koreninice pod površjem pred izsušitvijo. Rastline stevie se dobro odzivajo na gnojila z nizko vsebnostjo dušika, gnojila s fosforno kislino in vsebnostjo magnezija. Večinoma se dobro obnese pri organskih gnojilih, samo da se dušik počasi sprošča.
Pobiranje jesenskih lističev:
Pobiranje naj bi se vršilo čim kasneje, ker hladne jesenske temperature in krajši dnevi ojačajo sladkost rastlin, ko se te pripravljajo na cvetenje. Ker pa moramo še vedno paziti na zmrzal, je priporočljivo rastline prekrivati in s tem podaljšati nekaj tednov rasti in s tem tudi sladkost. Priporočljivo je obiranje s škarjami pred obiranjem listov. Če živite v področjih milih zim, kjer ne zmrzuje lahko pustite rastlinice na prostem, paziti morate le, da stebelc ne skrajšate preveč (pustiti okrog 10 cm stebla).
3 letne rastline ne bodo več tako produktivne in so idealne za nadomestitev z novimi potaknjenci. Potaknjenci se morajo dobro ukoreniniti pred saditvijo, uporabljajo se lahko komercialni hormoni za ukoreninjene ali naravni stimulator za ukoreninjenje na osnovi praška iz vršičkov vrbe. Ko pomočimo odrezane rastlinice v enega od teh pripravkov, morajo biti potem posajeni v substrat za ukoreninjenje, da se dobro ukoreninijo v 2-3 tednih. Potem se posadijo v 12 cm lončke in se postavijo na sončno mesto v hiši do naslednje pomladi.
Kako pridobiti sladkobo iz pridelka:
Pobrane liste posušimo na ne preveč visoki temperaturi z dobrim kroženjem zraka. Na polnem soncu se listi posušijo v 12 urah. Predolgo sušenje lahko zniža vsebnost steviozida. Lahko se listi posušijo v domačem sušilniku za zelišča. Posušeni listi se zdrobijo z roko, v mlinčku za kavo ali posebnem mlinčku za zelišča. Lahko se naredi tekoči izvleček: ena skodelica vroče vode + četrt skodelice sveže zmletih posušenih listov, se postavi za 24 h, zavre blizu vretja, precedi in potem postavi na hladno v hladilnik.Vzgoja stevije:
Ta rastlinica lahko raste v lončkih na balkonih ali na kateremkoli sončnem mestu, lahko celo v hidroponiki. Dobro raste v kontejnerskih lončkih z lončki premera 25-30 cm za posamezno rastlino.******************************
Zdaj uporabljate jo na lastno odgovornost …(v prosti prodaji kot je prehrambeni dodatek.prepoved prodaje)
Lahko jo pa imate doma za okras….samo države evropske unije prepovedujejo stevio kot prehrambeni dodatek …zelo pa je priljubljena na Kitajskem , Japonskem …itd itd
Tale članek je bil objavljen daljnega leta na Pozitivke. net. sem ga shranila in ga tukaj objavim.
Vir so: pozitivke.net.
strelka2011-05-10 17:50:43
13. 1. 2013 ob 19:50 #18548strelkaParticipantv:* {behavior:url(#default#VML);}
o:* {behavior:url(#default#VML);}
w:* {behavior:url(#default#VML);}
.shape {behavior:url(#default#VML);}YACON –SUPERSLADILO
Kadar se želite posladkati in se hkrati izogniti negativnim posledicam
uživanja sladkorja, je Yacon oziroma sladilo iz yacona odlična
izbira. Potešilo bo vašo željo po sladkem brez kopičenja odvečnih kalorij,
hkrati pa bo ugodno vplivalo na prebavo in opravilo s škodljivimi prostimi radikali v telesu.Yacon (Smallanthus sonchifolius) spada v družino sončnic.
Rastlina zraste do 2 metra
visoko. Ima značilne rumene cvetove in velike liste, ki jih domačini
uporabljajo v prehrani. Najbolj okusen del je njegova korenina. Z yaconom so se
prehranjevali že Inki. Španski zavojevalci se nad njim niso navdušili, saj je
njegova hranilna vrednost nizka. Popularnost izven meja Južne Amerike je znova
pridobil šele v današnjem času, čeprav so že leta 1930 začeli raziskovati
njegove koristi za zdravje. V svojem naravnem okolju, v Andih, raste yacon na
1000–2500 metrih, vendar ga je moč gojiti povsod, kjer raste njegov sorodnik –
sončnica. Gojite ga lahko na vrtu
tudi pri nas. Posadite ga istočasno kot paradižnik. Lepo raste v dobro
prezračeni rahli zemlji. Treba ga je redno zalivati s toplo vodo, enkrat na
mesec pa se ga nahrani z minerali. Yacon je sicer odličen tudi kot naravno
mineralno gnojilo.Uživanje yacona
Gomolji
imajo rumeno, oranžno, rdeče ali rožnato meso sladkega okusa, ki nekoliko
spominja na kombinacijo jabolka in zelene. Izjemne hranilne lastnosti Yacona v
Južni Ameriki, od koder prihaja, poznajo že tisočletja. Ima malo kalorij in
veliko vlaknin. Vsebuje veliko inulina, sladkorja, ki ga človeško telo razgraja
zelo počasi. Zaradi tega je odličen v prehrani vseh, ki pazijo na težo. Inulin
pospešuje prebavo in pospešuje rast za prebavo pomembnih bakterij v telesu.
Istočasno pomaga uničevati telesu škodljive bakterije. Nedavne raziskave so
potrdile, da yacon vsebuje tudi veliko število antioksidantov. Listi vsebujejo
koristne kisline, po zaslugi katerih imajo tako kot korenina probiotične in
antioksidantne lastnosti. Je odličen, če ga uživamo svežega, poškropljenega z
nekaj kapljicami limoninega soka. V trgovinah se dobi čaj iz yaconovih listov,
ki je zelo primeren za sladkorne bolnike, saj znižuje raven sladkorja v krvi in
v obliki sirupov in praškov, ki so izvrstno nadomestilo za sladkor. Yaconov
čips, ki se dobi v nekaterih trgovinah z zdravo prehrano, je zdrav, okusen nizkokalorični
prigrizek.Yacon – zdravo naravno sladilo
Naravno sladilo iz yacona je izjemno zdrav nadomestek
običajnega sladkorja. Z uporabo se ne le izognemo škodljivemu delovanju navadnega
sladkorja, ampak tudi pripomoremo k boljšemu zdravju in počutju. V trgovinah je
sladilo na voljo v obliki prahu in sirupa. Uživanje sladila iz yacona je
priporočljivo pri dietah za sladkorne bolnike in v prehrani ljudi, ki imajo
težave s previsoko telesno težo. Fruktololigosahadiri, ki jih vsebuje, takoj po
zaužitju znatno znižajo raven sladkorja v krvi. Yacon je zelo hranljiv in je v
prehrani lahko zdrav nadomestek krompirja. V telesu kopiči mikroelemente, kot
je selen, ki ga včasih – po zaslugi njegovega antioksidantnega učinkovanja –
imenujejo tudi eliksir mladosti. Selen med drugim preprečuje srčni infarkt,
blagodejno deluje na živčni sistem in pomaga ohranjati jasnost uma v starosti.
Yacon vsebuje tudi železo, kalcij, natrij, kalij, karoten in magnezij, ter
vitamine A, B1, B2 in C. Uživanje sladila iz yacona je priporočljivo ne le pri
debelosti in zaprtju, ampak tudi če vas mučijo nespečnost, artritis,
visok krvni pritisk ali bolezni ledvic.in še en link o sladilih.
http://www.semenska.org/sladila.html
Normal
0
21false
false
falseMicrosoftInternetExplorer4
st1:*{behavior:url(#ieooui) }
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Navadna tabela”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}strelka2013-01-13 19:51:52
-
AvtorPrispevki
- Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.