konopljino olje (iz industrijske konoplja)

Forum Duhovnost Forumi Zdrava prehrana konopljino olje (iz industrijske konoplja)

Prikaz 15 prispevka (od skupno 19)
  • Avtor
    Prispevki
  • #10245
    BAD-BOY
    Participant

    anja wrote: Danes je bila na RTV SLO oddaja o konopljinem olju – so ga ful hvalili (en prof. iz Fakultete za farmacijo LJ), pa kuhali so z njim (celo sorbet so narediliSmile)…mene tud mika da bi si ga nabavila kot vir omega 3 maščobnih kislin….ker laneno olje ima tud estrogen (priporočljiv za ženske po menopavzi), ribje olje pa – ne vem no…nimam preveč dobrega filinga čeprav mam zdaj tud sama ene kapsule…

    Mi pomagate?: Kje se da dobit dobro konopljino olje?Smile

    Kaj ti pa ni všeč pri ribjem olju? Nekaj dni nazaj sem gledal eno oddajo na history channel. Oddaja je bila o prehrani in govorili so tudi o ribah. Eskimi recimo samo ribe in podobne stvari jejo in čeprav je ta hrana zelo mastna je zdrava. Pravijo, da so pri Eskimih srčno-žilne bolezni prava redkost.

    Eksperiment je opravil tudi voditelj oddaje. Nekaj tednov je jedel samo ribe in se mu je čas, ki je potreben za strjevanje krvi podaljšal za dvakrat. To je dobro, ker je s tako krvjo veliko manj možnosti, da pride do kakih strdkov v žilah.

    anja wrote:

    Sem malo posurfala po internetu – tole konopljino olje je pa res prava bomba,…povsod ga hvalijo. Definitivno nabavimSmile.

    Povsod ravno ne. Zadnjič sem gledal oddajo Preverjeno in v prispevku o konopljinem olju ga niso vsi hvalili.

    Ne trdim, da ni zdravo, samo povem. Smile

    Lepo je če deliš
    #10247
    strelka
    Participant

    Normal
    0
    21

    false
    false
    false

    MicrosoftInternetExplorer4

    st1:*{behavior:url(#ieooui) }

    /* Style Definitions */
    table.MsoNormalTable
    {mso-style-name:”Navadna tabela”;
    mso-tstyle-rowband-size:0;
    mso-tstyle-colband-size:0;
    mso-style-noshow:yes;
    mso-style-parent:””;
    mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
    mso-para-margin:0cm;
    mso-para-margin-bottom:.0001pt;
    mso-pagination:widow-orphan;
    font-size:10.0pt;
    font-family:”Times New Roman”;
    mso-ansi-language:#0400;
    mso-fareast-language:#0400;
    mso-bidi-language:#0400;}

    Ribje olje je zdravo …,tudi ribje olje deluje protivnetno …je fajn za srce in ožilje , možgani bolje funkcionirajo ,-spomin , po vojni drugi so otrokom v šolah , kolonijah , dajali kot preventivo ribje olje …ker drugega pač ni bilo v izobiljuSmile.za izboljšanje imunske odpornosti…pač za boljšo kri.Wink

    Ribje olje – bogat vir omega 3 maščobnih kislin

    Danes je znano, da so omega 3 maščobne kisline za dobro zdravje izjemno pomembne
    in v lekarnah so na voljo številni preparati, ki vsebujejo te življenjsko
    pomembne snovi. Bogat vir omega-3 maščobnih kislin so predvsem morske ribe
    (npr. losos, slanik, skuša, sardine), ki so pomemben del zdrave prehrane.

    Zavedati se moramo, da človek ne more sam v telesu proizvesti življenjsko
    nenadomestljivih (esencialnih) nenasičenih maščobnih kislin. Te dobi le s
    hrano. Z raznimi esencialnimi nenasičenimi maščobnimi kislinami je bogata tista
    prehrana, ki vključuje rastlinska olja, oreščke oz. semena (predvsem laneno
    seme), morske ribe, temno zeleno zelenjavo (npr. brokoli), določene vrste alg
    itn. To je kakovostna hrana, a največ omega 3-maščobnih kislin zaužijemo prav z
    morskimi ribami. Omega 3-maščobne kisline poudarjamo zato, ker je vedno več
    znanstvenih dokazov, da pomembno prispevajo k boljšemu zdravju. Zato velja
    upoštevati nasvet, da s pravilno sestavljeno hrano ali z ustreznimi
    prehranskimi dodatki zvišamo raven omega 3-maščobnih kislin v telesu.

    V povprečju velja naslednji napotek glede zaužitja minimalne dnevne potrebne
    količine esencialnih nenasičenih maščobnih kislin

    0,6 g omega 3-maščobnih kislin, katerih sestavni del sta EPA (eikozapentojska
    kislina) in DHA (dokozoheksanojska kislina).

    6,6 g raznih drugih nenasičenih maščobnih kislin, med katerimi je navadno
    veliko omega 6-maščobnih. Pomembno je, da imamo tako prehrano, da je v telesu
    pravo razmerje med omega 3- in omega 6-maščobnimi kislinami.

    V povprečju zadostuje 3,4 g
    ribjega olja dnevno, da dobimo želeno količino nenasičenih maščobnih kislin in
    s tem tudi omega-3-nenasičene maščobne kisline.

    Razlikujemo pa dvoje vrst ribjega olja:

    * Olje iz jeter rib polenovk je bogato predvsem z vitaminoma A in D in ima manj
    omega 3-maščobnih kislin.

    * Ribje olje, ki vsebuje veliko omega 3-maščobnih kislin, pa pridobivajo iz
    mesa rib, ki živijo v hladnih morjih (npr. tuna, lososi, slaniki, …).

    * V sladkovodnih ribah žal ni veliko omega 3-maščobnih kislin (razen v jezerski
    postrvi).

    Znanstvene raziskave ribjega olja so začele intenzivno potekati okoli leta 1970
    v laboratorijih na Danskem. Iz opazovanja grenlandskih Eskimov je bilo
    razvidno, da ti ne obolevajo pogosto za srčno-žilnimi boleznimi, čeprav jedo
    zelo mastno hrano. Poglobljene raziskave so pokazale povsem novo dejstvo, in
    sicer, da sta v ribjem olju dve nenasičeni maščobni kislini, ki ju človek dobi
    predvsem s hrano. To sta, kot smo že napisali, eikozapentojska (epa) in
    dokozoheksanojska kislina (dha). Večja količina epa in dha preventivno deluje
    pri številnih boleznih, kot so npr. ateroskleroza, aritmija in razna druga
    srčno-žilna obolenja, depresija in rak. Ti dve maščobni kislini ugodno vplivata
    na zdravljenje revmatoidnega artritisa, diabetesa, ulcerativnega kolitisa in
    ravnaudovega sindroma. Ugotavljajo namreč, da dha in epa zmanjšujeta vnetne
    procese v telesu.

    Klinične študije dokazujejo tudi pozitivno delovanje dha in epa pri zdravljenju
    bipolarne depresije, manične depresije, shizofrenije, alzheimerjeve in
    parkinsonove bolezni.

    Raziskave na Irskem so pokazale, da lahko dha in epa izboljšajo tudi stanje
    sistemske luskavice. K tej terapiji so dodali še zdravljenje z bakrom.

    Vzrok za pozitivno delovanje dha in epa pri srčno-žilnih obolenjih je v
    uravnavanju ravni holesterola v krvi. Ameriško združenje srčnih bolnikov tako
    priporoča zaužitje 1 g
    epa in dha dnevno.

    Obe maščobni kislini sta tudi dokazano pomembni pri razvoju živčevja in
    možganov ploda, zato mora nosečnica uživati minimalno 0,2 g dha dnevno, še bolje pa
    je, če več. Prva izbira je priprava svežih morskih rib; skupna zaužita količina
    naj bi bila okoli 300 g
    na teden. Seveda pa se lahko zaužije odgovarjajoče kapsule oz. prehranske
    dodatke z dha in epa.

    Zaradi splošnega onesnaženja morij in oceanov so se začela pojavljati svarila,
    naj človek ne uživa preveč rib zaradi vsebnosti živega srebra in drugih težkih
    kovin ter škodljivih snovi. Enaka opozorila so bila dana tudi za ribje olje.

    Da bi zagotovili neoporečno ribje olje, so bili patentirani proizvodni postopki
    za pridobivanje visoko kvalitetnega, neoporečnega ribjega olja. Ustanovljena je
    bila tudi mednarodna organizacija, ki skrbi za standarde kakovosti ribjega olja
    – IFOS (International Fish Oil Standards).

    Ribje olje, ki je proizvedeno po standardih IFOS, je torej neoporečno in
    kakovostno. V takem ribjem olju ni težkih kovin ali drugih škodljivih snovi
    (npr. dioksina).

    Ribje olje je treba zaščititi pred oksidativnimi procesi, saj sicer nastajajo
    škodljivi oksidativni produkti. Ta proces preprečuje dodan vitamin e, ki je
    tudi sicer koristen za organizem. Embalaža, v kateri se hrani ribje olje, mora
    biti kakovostna – temne, dobro zaprte stekleničke.

    Ribjemu olju zdaj lahko izboljšajo okus (npr. okus po limoni); delajo pa tudi
    emulzije, tako da snovi še bolje prehajajo skozi prebavni trakt. Ribje olje
    lahko torej zaužijemo neposredno kot olje (pakirano v steklenice) ali kot olje
    v posebnih kapsulah oz. prehranskih dodatkih, ki so navadno obogateni še z
    dodatno količino omega 3-maščobnih kislin.

    Največji proizvajalci ribjega olja na svetu so Peru, Danska, Čile, Islandija in
    Norveška.

    V časopisih so sproti objavljeni rezultati evropskih inšpekcijskih služb, ki
    kontrolirajo ribje olje v lekarnah; nepravilnosti doslej še niso našli, saj
    lekarna po svoji dolžnosti zagotavlja, da prodaja samo kakovostne, z analiznimi
    izvidi opremljene proizvode.

    V naših lekarnah lahko kupimo ribje olje, kjer je verjetno podobna vsebnost,
    vendar niso narejene tako podrobne analize za vsako serijo. Zato so navedene le
    okvirne vrednosti vitaminov in omega 3-maščobnih kislin.

    Natančne navedbe vsebnosti pa so na vseh prehranskih dodatkih, ki vsebujejo
    omega-3-maščobne kisline.

    Ribje olje oz. iz njega narejeni prehranski dodatki so varen in učinkovit
    način, da zaužijemo esencialne omega 3- maščobne kisline v zadostni količini,
    ki jo telo potrebuje. Njihovo ustrezno količino pa seveda dobimo tudi s
    pravilno prehrano.

    Primer specifikacije ribjega olja; 5 ml ribjega olja (1 žlička) vsebuje:

    Maščoba, porazdeljena na naslednje sestavine:

    – nasičene maščobne kisline cca 0,8
    g

    -različne nenasičene maščobne kisline med drugimi tudi omega 3-maščobne kisline
    cca 4,5 g

    – DHA cca 0,5 g

    – EPA cca 0,4 g

    – vitamin A 250 µg

    – vitamin D 10 µg

    – vitamin E 10 µg

    Iz navedbe v analiznem izvidu izvemo, da z žličko ribjega olja zagotavljamo
    solidno dnevno količino teh vitalnih snovi, priporočljivo pa je vzeti eno
    veliko žlico (15 ml) tega ribjega olja dnevno.

    Kakšen vpliv imajo omega 3-maščobne kisline v našem organizmu?

    V
    dvajsetletnih primerjalnih študijah med z ribami bogato prehrano in
    prehrano brez rib so na nekaj tisoč prostovoljcih ugotovili:

    • zmanjšanje srčnih kapi za polovico,
    • znižanje krvnega tlaka, verjetno zaradi večje tvorbe prostaciklina E3, ki olajša dilatacijo žilja,
    • znižanje skupnega holesterola in LDL-holesterola,
    • zmanjšano zlepljanje trombocitov in boljša fleksibilnost eritrocitov,
    • izboljšanje kroničnih vnetnih bolezni, kamor spadajo revma, psoriaza, Morbus-Chronova bolezen, ulcerozni kolitis

    Pri
    normalni (to je zadostna in mešana) prehrani dobi organizem dovolj
    esencialnih snovi. Omenjene maščobne kisline so prisotne predvsem v
    morskih živalih (največ v hladnomorskih ribah), ne najdemo pa jih v
    rastlinskih oljih (omega 6-maščobne kisline).

    strelka2011-06-09 11:06:30

    Lepo je če deliš
    #10248
    anja
    Participant

    BAD-BOY wrote:

    Kaj ti pa ni všeč pri ribjem olju? Nekaj dni nazaj sem gledal eno oddajo na history channel. Oddaja je bila o prehrani in govorili so tudi o ribah. Eskimi recimo samo ribe in podobne stvari jejo in čeprav je ta hrana zelo mastna je zdrava. Pravijo, da so pri Eskimih srčno-žilne bolezni prava redkost.

    Eksperiment je opravil tudi voditelj oddaje. Nekaj tednov je jedel samo ribe in se mu je čas, ki je potreben za strjevanje krvi podaljšal za dvakrat. To je dobro, ker je s tako krvjo veliko manj možnosti, da pride do kakih strdkov v žilah.

    Sem malo posurfala po internetu – tole konopljino olje je pa res prava bomba,…povsod ga hvalijo. Definitivno nabavimSmile.

    Povsod ravno ne. Zadnjič sem gledal oddajo Preverjeno in v prispevku o konopljinem olju ga niso vsi hvalili.

    Ne trdim, da ni zdravo, samo povem. Smile

    Ne trdim, da ribje olje ni zdravo (edino gama linolne kisline pa res nima, ne?)- nasprotno – saj ga tudi sama jem (kapsule, mislim). Problem je onesnaženje morja – ribe so namreč danes polne živega srebra in vsega drugega sranja. Ko sem npr. zobozdravnico prepričevala, da naj moji hčerki namesto amalgamske plombe nardi ta belo – keramično, mi je povedala, da itak iz vsake konzerve tune dobimo več živega srebra kot iz ene plombe (potem je pa naredila keramičnoSmile) – btw Strelka mogoče te pri tunini konzervi matra kaj takega?…

    Bad-Boy kaj so pa povedali slabega o konopljinem olju?

    anja2011-06-09 11:59:14

    Lepo je če deliš
    #10249
    BAD-BOY
    Participant

    anja wrote:

    Bad-Boy kaj so pa povedali slabega o konopljinem olju?

    Ah nič. Smile Sem našel prispevek pa si poglej. http://www.youtube.com/watch?v=0-tu9ZYxmIo Govorili so tudi o marihuani in so na koncu govorili o nekaterih negativnih učinkih marihualne. Tako, da sem si narobe zapomnil in zamešal s konopljinim oljem.

    BAD-BOY2011-06-09 13:16:02

    Lepo je če deliš
    #10250
    strelka
    Participant

    anja wrote: btw Strelka mogoče te pri tunini konzervi matra kaj takega?…

    Bad-Boy kaj so pa povedali slabega o konopljinem olju?

    Mogoče ..samo je ne pojem na kile ..pa tudi v konzervirani tuni je manj živega srebra…kot pa npr. v sveži.
    Potem bi semoralo tud kej drugje to pojavit ..npr. v kakšni zelenjavi in podobno…pa se ne …
    Kaj vem kakšno olje je notri ..napišejo pa itak da je vse najbolje…

    glede konopljinega olja….nič niso povedali slabega. Samo se mi pa zdi da ga tud mal preveč forsirajo …
    Je pa tud zdravstveno dokazano ..da učinkuje ….
    zdaj nekateri “težki bolniki” so drugačnega mnenja …da ni tako čudežna …vendar pa čudežno deluje na njihovo polno denarnico ..pač jo kar krepko prazni.

    Kakorkoli že …konopljo so tudi pri nas še prej čist legalno gojili …tko kot tudi lan…
    Vsa konoplja vsebuje THC …ampak ta navadna konoplja ga ima ful malo ..pa še en alkoloid vsebuje , ki vpliv thc izničuje ….
    tko da bojda namesto zadetosti ..povzroči bruhanje in glavobol …

    Lepo je če deliš
Prikaz 15 prispevka (od skupno 19)
  • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.