konopljino olje (iz industrijske konoplja)
Forum Duhovnost › Forumi › Zdrava prehrana › konopljino olje (iz industrijske konoplja)
- This topic has 18 odgovorov, 6 glasov, and was last updated 13 years, 6 months nazaj by strelka.
-
AvtorPrispevki
-
9. 6. 2011 ob 10:38 #10245BAD-BOYParticipant
anja wrote: Danes je bila na RTV SLO oddaja o konopljinem olju – so ga ful hvalili (en prof. iz Fakultete za farmacijo LJ), pa kuhali so z njim (celo sorbet so naredili)…mene tud mika da bi si ga nabavila kot vir omega 3 maščobnih kislin….ker laneno olje ima tud estrogen (priporočljiv za ženske po menopavzi), ribje olje pa – ne vem no…nimam preveč dobrega filinga čeprav mam zdaj tud sama ene kapsule…
Mi pomagate?: Kje se da dobit dobro konopljino olje?Kaj ti pa ni všeč pri ribjem olju? Nekaj dni nazaj sem gledal eno oddajo na history channel. Oddaja je bila o prehrani in govorili so tudi o ribah. Eskimi recimo samo ribe in podobne stvari jejo in čeprav je ta hrana zelo mastna je zdrava. Pravijo, da so pri Eskimih srčno-žilne bolezni prava redkost.
Eksperiment je opravil tudi voditelj oddaje. Nekaj tednov je jedel samo ribe in se mu je čas, ki je potreben za strjevanje krvi podaljšal za dvakrat. To je dobro, ker je s tako krvjo veliko manj možnosti, da pride do kakih strdkov v žilah.
anja wrote:
Sem malo posurfala po internetu – tole konopljino olje je pa res prava bomba,…povsod ga hvalijo. Definitivno nabavim.Povsod ravno ne. Zadnjič sem gledal oddajo Preverjeno in v prispevku o konopljinem olju ga niso vsi hvalili.
Ne trdim, da ni zdravo, samo povem.
9. 6. 2011 ob 11:00 #10247strelkaParticipantNormal
0
21false
false
falseMicrosoftInternetExplorer4
st1:*{behavior:url(#ieooui) }
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Navadna tabela”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}Ribje olje je zdravo …,tudi ribje olje deluje protivnetno …je fajn za srce in ožilje , možgani bolje funkcionirajo ,-spomin , po vojni drugi so otrokom v šolah , kolonijah , dajali kot preventivo ribje olje …ker drugega pač ni bilo v izobilju.za izboljšanje imunske odpornosti…pač za boljšo kri.
Ribje olje – bogat vir omega 3 maščobnih kislin
Danes je znano, da so omega 3 maščobne kisline za dobro zdravje izjemno pomembne
in v lekarnah so na voljo številni preparati, ki vsebujejo te življenjsko
pomembne snovi. Bogat vir omega-3 maščobnih kislin so predvsem morske ribe
(npr. losos, slanik, skuša, sardine), ki so pomemben del zdrave prehrane.Zavedati se moramo, da človek ne more sam v telesu proizvesti življenjsko
nenadomestljivih (esencialnih) nenasičenih maščobnih kislin. Te dobi le s
hrano. Z raznimi esencialnimi nenasičenimi maščobnimi kislinami je bogata tista
prehrana, ki vključuje rastlinska olja, oreščke oz. semena (predvsem laneno
seme), morske ribe, temno zeleno zelenjavo (npr. brokoli), določene vrste alg
itn. To je kakovostna hrana, a največ omega 3-maščobnih kislin zaužijemo prav z
morskimi ribami. Omega 3-maščobne kisline poudarjamo zato, ker je vedno več
znanstvenih dokazov, da pomembno prispevajo k boljšemu zdravju. Zato velja
upoštevati nasvet, da s pravilno sestavljeno hrano ali z ustreznimi
prehranskimi dodatki zvišamo raven omega 3-maščobnih kislin v telesu.V povprečju velja naslednji napotek glede zaužitja minimalne dnevne potrebne
količine esencialnih nenasičenih maščobnih kislin0,6 g omega 3-maščobnih kislin, katerih sestavni del sta EPA (eikozapentojska
kislina) in DHA (dokozoheksanojska kislina).6,6 g raznih drugih nenasičenih maščobnih kislin, med katerimi je navadno
veliko omega 6-maščobnih. Pomembno je, da imamo tako prehrano, da je v telesu
pravo razmerje med omega 3- in omega 6-maščobnimi kislinami.V povprečju zadostuje 3,4 g
ribjega olja dnevno, da dobimo želeno količino nenasičenih maščobnih kislin in
s tem tudi omega-3-nenasičene maščobne kisline.Razlikujemo pa dvoje vrst ribjega olja:
* Olje iz jeter rib polenovk je bogato predvsem z vitaminoma A in D in ima manj
omega 3-maščobnih kislin.* Ribje olje, ki vsebuje veliko omega 3-maščobnih kislin, pa pridobivajo iz
mesa rib, ki živijo v hladnih morjih (npr. tuna, lososi, slaniki, …).* V sladkovodnih ribah žal ni veliko omega 3-maščobnih kislin (razen v jezerski
postrvi).Znanstvene raziskave ribjega olja so začele intenzivno potekati okoli leta 1970
v laboratorijih na Danskem. Iz opazovanja grenlandskih Eskimov je bilo
razvidno, da ti ne obolevajo pogosto za srčno-žilnimi boleznimi, čeprav jedo
zelo mastno hrano. Poglobljene raziskave so pokazale povsem novo dejstvo, in
sicer, da sta v ribjem olju dve nenasičeni maščobni kislini, ki ju človek dobi
predvsem s hrano. To sta, kot smo že napisali, eikozapentojska (epa) in
dokozoheksanojska kislina (dha). Večja količina epa in dha preventivno deluje
pri številnih boleznih, kot so npr. ateroskleroza, aritmija in razna druga
srčno-žilna obolenja, depresija in rak. Ti dve maščobni kislini ugodno vplivata
na zdravljenje revmatoidnega artritisa, diabetesa, ulcerativnega kolitisa in
ravnaudovega sindroma. Ugotavljajo namreč, da dha in epa zmanjšujeta vnetne
procese v telesu.Klinične študije dokazujejo tudi pozitivno delovanje dha in epa pri zdravljenju
bipolarne depresije, manične depresije, shizofrenije, alzheimerjeve in
parkinsonove bolezni.Raziskave na Irskem so pokazale, da lahko dha in epa izboljšajo tudi stanje
sistemske luskavice. K tej terapiji so dodali še zdravljenje z bakrom.Vzrok za pozitivno delovanje dha in epa pri srčno-žilnih obolenjih je v
uravnavanju ravni holesterola v krvi. Ameriško združenje srčnih bolnikov tako
priporoča zaužitje 1 g
epa in dha dnevno.Obe maščobni kislini sta tudi dokazano pomembni pri razvoju živčevja in
možganov ploda, zato mora nosečnica uživati minimalno 0,2 g dha dnevno, še bolje pa
je, če več. Prva izbira je priprava svežih morskih rib; skupna zaužita količina
naj bi bila okoli 300 g
na teden. Seveda pa se lahko zaužije odgovarjajoče kapsule oz. prehranske
dodatke z dha in epa.Zaradi splošnega onesnaženja morij in oceanov so se začela pojavljati svarila,
naj človek ne uživa preveč rib zaradi vsebnosti živega srebra in drugih težkih
kovin ter škodljivih snovi. Enaka opozorila so bila dana tudi za ribje olje.Da bi zagotovili neoporečno ribje olje, so bili patentirani proizvodni postopki
za pridobivanje visoko kvalitetnega, neoporečnega ribjega olja. Ustanovljena je
bila tudi mednarodna organizacija, ki skrbi za standarde kakovosti ribjega olja
– IFOS (International Fish Oil Standards).Ribje olje, ki je proizvedeno po standardih IFOS, je torej neoporečno in
kakovostno. V takem ribjem olju ni težkih kovin ali drugih škodljivih snovi
(npr. dioksina).Ribje olje je treba zaščititi pred oksidativnimi procesi, saj sicer nastajajo
škodljivi oksidativni produkti. Ta proces preprečuje dodan vitamin e, ki je
tudi sicer koristen za organizem. Embalaža, v kateri se hrani ribje olje, mora
biti kakovostna – temne, dobro zaprte stekleničke.Ribjemu olju zdaj lahko izboljšajo okus (npr. okus po limoni); delajo pa tudi
emulzije, tako da snovi še bolje prehajajo skozi prebavni trakt. Ribje olje
lahko torej zaužijemo neposredno kot olje (pakirano v steklenice) ali kot olje
v posebnih kapsulah oz. prehranskih dodatkih, ki so navadno obogateni še z
dodatno količino omega 3-maščobnih kislin.Največji proizvajalci ribjega olja na svetu so Peru, Danska, Čile, Islandija in
Norveška.V časopisih so sproti objavljeni rezultati evropskih inšpekcijskih služb, ki
kontrolirajo ribje olje v lekarnah; nepravilnosti doslej še niso našli, saj
lekarna po svoji dolžnosti zagotavlja, da prodaja samo kakovostne, z analiznimi
izvidi opremljene proizvode.V naših lekarnah lahko kupimo ribje olje, kjer je verjetno podobna vsebnost,
vendar niso narejene tako podrobne analize za vsako serijo. Zato so navedene le
okvirne vrednosti vitaminov in omega 3-maščobnih kislin.Natančne navedbe vsebnosti pa so na vseh prehranskih dodatkih, ki vsebujejo
omega-3-maščobne kisline.Ribje olje oz. iz njega narejeni prehranski dodatki so varen in učinkovit
način, da zaužijemo esencialne omega 3- maščobne kisline v zadostni količini,
ki jo telo potrebuje. Njihovo ustrezno količino pa seveda dobimo tudi s
pravilno prehrano.Primer specifikacije ribjega olja; 5 ml ribjega olja (1 žlička) vsebuje:
Maščoba, porazdeljena na naslednje sestavine:
– nasičene maščobne kisline cca 0,8
g-različne nenasičene maščobne kisline med drugimi tudi omega 3-maščobne kisline
cca 4,5 g– DHA cca 0,5 g
– EPA cca 0,4 g
– vitamin A 250 µg
– vitamin D 10 µg
– vitamin E 10 µg
Iz navedbe v analiznem izvidu izvemo, da z žličko ribjega olja zagotavljamo
solidno dnevno količino teh vitalnih snovi, priporočljivo pa je vzeti eno
veliko žlico (15 ml) tega ribjega olja dnevno.Kakšen vpliv imajo omega 3-maščobne kisline v našem organizmu?
V
dvajsetletnih primerjalnih študijah med z ribami bogato prehrano in
prehrano brez rib so na nekaj tisoč prostovoljcih ugotovili:- zmanjšanje srčnih kapi za polovico,
- znižanje krvnega tlaka, verjetno zaradi večje tvorbe prostaciklina E3, ki olajša dilatacijo žilja,
- znižanje skupnega holesterola in LDL-holesterola,
- zmanjšano zlepljanje trombocitov in boljša fleksibilnost eritrocitov,
- izboljšanje kroničnih vnetnih bolezni, kamor spadajo revma, psoriaza, Morbus-Chronova bolezen, ulcerozni kolitis
Pri
normalni (to je zadostna in mešana) prehrani dobi organizem dovolj
esencialnih snovi. Omenjene maščobne kisline so prisotne predvsem v
morskih živalih (največ v hladnomorskih ribah), ne najdemo pa jih v
rastlinskih oljih (omega 6-maščobne kisline).strelka2011-06-09 11:06:30
9. 6. 2011 ob 11:38 #10248anjaParticipantBAD-BOY wrote:
Kaj ti pa ni všeč pri ribjem olju? Nekaj dni nazaj sem gledal eno oddajo na history channel. Oddaja je bila o prehrani in govorili so tudi o ribah. Eskimi recimo samo ribe in podobne stvari jejo in čeprav je ta hrana zelo mastna je zdrava. Pravijo, da so pri Eskimih srčno-žilne bolezni prava redkost.
Eksperiment je opravil tudi voditelj oddaje. Nekaj tednov je jedel samo ribe in se mu je čas, ki je potreben za strjevanje krvi podaljšal za dvakrat. To je dobro, ker je s tako krvjo veliko manj možnosti, da pride do kakih strdkov v žilah.
Sem malo posurfala po internetu – tole konopljino olje je pa res prava bomba,…povsod ga hvalijo. Definitivno nabavim.Povsod ravno ne. Zadnjič sem gledal oddajo Preverjeno in v prispevku o konopljinem olju ga niso vsi hvalili.
Ne trdim, da ni zdravo, samo povem.
Ne trdim, da ribje olje ni zdravo (edino gama linolne kisline pa res nima, ne?)- nasprotno – saj ga tudi sama jem (kapsule, mislim). Problem je onesnaženje morja – ribe so namreč danes polne živega srebra in vsega drugega sranja. Ko sem npr. zobozdravnico prepričevala, da naj moji hčerki namesto amalgamske plombe nardi ta belo – keramično, mi je povedala, da itak iz vsake konzerve tune dobimo več živega srebra kot iz ene plombe (potem je pa naredila keramično) – btw Strelka mogoče te pri tunini konzervi matra kaj takega?…Bad-Boy kaj so pa povedali slabega o konopljinem olju?anja2011-06-09 11:59:14
9. 6. 2011 ob 13:13 #10249BAD-BOYParticipantanja wrote:
Bad-Boy kaj so pa povedali slabega o konopljinem olju?Ah nič. Sem našel prispevek pa si poglej. http://www.youtube.com/watch?v=0-tu9ZYxmIo Govorili so tudi o marihuani in so na koncu govorili o nekaterih negativnih učinkih marihualne. Tako, da sem si narobe zapomnil in zamešal s konopljinim oljem.
BAD-BOY2011-06-09 13:16:02
9. 6. 2011 ob 14:16 #10250strelkaParticipantanja wrote: btw Strelka mogoče te pri tunini konzervi matra kaj takega?…
Bad-Boy kaj so pa povedali slabega o konopljinem olju?Mogoče ..samo je ne pojem na kile ..pa tudi v konzervirani tuni je manj živega srebra…kot pa npr. v sveži.
Potem bi semoralo tud kej drugje to pojavit ..npr. v kakšni zelenjavi in podobno…pa se ne …
Kaj vem kakšno olje je notri ..napišejo pa itak da je vse najbolje…glede konopljinega olja….nič niso povedali slabega. Samo se mi pa zdi da ga tud mal preveč forsirajo …
Je pa tud zdravstveno dokazano ..da učinkuje ….
zdaj nekateri “težki bolniki” so drugačnega mnenja …da ni tako čudežna …vendar pa čudežno deluje na njihovo polno denarnico ..pač jo kar krepko prazni.Kakorkoli že …konopljo so tudi pri nas še prej čist legalno gojili …tko kot tudi lan…
Vsa konoplja vsebuje THC …ampak ta navadna konoplja ga ima ful malo ..pa še en alkoloid vsebuje , ki vpliv thc izničuje ….
tko da bojda namesto zadetosti ..povzroči bruhanje in glavobol … -
AvtorPrispevki
- Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.