konopljino olje (iz industrijske konoplja)

Forum Duhovnost Forumi Zdrava prehrana konopljino olje (iz industrijske konoplja)

 • Avtor
  Prispevki
 • #6148
  tadej pretner
  Moderator

  Uporaba konopljinega olja je sedaj tudi pri nas v veliki ekspanziji, zato morda ne bo škodilo kakšno mnenje:

  Konopljino olje je zelo bogato saj vsebuje kar osem esencialnih aminokislin, veliko vitaminov B kompleksa in vitamin E. Konopljino olje – ki ga ne smemo zamenjati s hašiševim oljem – ima veliko enkrat in večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Skoraj 90 odstotkov, kar je izredno pomembno za človeško prehrano.

  Ob tem je treba še posebej poudariti, da vsebuje konopljino olje od 50 do 70 odstotkov linolne (omega-6) kisline in od 15 do 25 odstotkov alfalinolenske kisline, ki ji danes pravimo kar omega-3 maščobna kislina. Tako že od 10 do 20 gramov konopljinega olja zadovolji dnevne potrebe po teh dveh esencialnih maščobnih kislinah.

  Poudariti moram, da je olje mogoče uporabljati tudi v različne zdravstvene namene. Olje vsebuje tudi gamalinolensko kislino (GLA), ki je pomembna za imunsko odpornost. Povečuje tudi tvorbo prostaglandinov in s tem pospešuje zdravljenje vnetnih procesov. Olje iz konoplje
  je edino JEDILNO olje, ki vsebuje to pomembno sestavino. S tem oljem je torej mogoče nadomestiti drage kapsule GLA.

  Gamalinolenska učinkuje ugodno pri nevrodermitisu, predmenstrualnem sindromu, revmatičnem artritisu in diabtični nevropatiji, alfalinolenska kislina pa je lahko v pomoč
  pri zdravljenju bolezni srca in ožilja. Konopljino olje zaradi razmeroma visoke količine omega-3 kislin, ki se vpletajo v presnovo hoplesterola, preprečuje tudi strjevanje krvi, saj
  ovira lepljenje trombocitov.

  Ker so kronična vnetja neredko posledica šibkega imunskega sistema, omega-3 maščobne kisline pa blažijo vnetne procese, priporočajo uporabo konopljinega olja tudi pri revmatoidnem artritisu, kroničnem vnetju mehurja, psoriazi oz. luskavici, pri ulceroznem kolitisu ter drugih kroničnih vnetjih črevesja, pa tudi pri okvarah sklepov in motnjah gibanja.

  Omega-3 maščobne kisline – s tem pa tudi konopljino olje – so v veliko pomoč pri lajšanju bolečin. Uporabljajo ga tudi pri bolnikih z AIDS-om, glavkomom, astmo, epilepsijo in še pri nekaterih drugih bolečinskih stanjih.

  Prim. Dr. Janez Tasič

  Lepo je če deliš
  #6150
  Nataša
  Član

  Jaz konopljino olje že nekaj časa jemljem – vsako jutro eno žlico, včasih pa ga dodam tudi v solato. Opažam, da so se določene stvari, s katerimi sem imela na telesni ravni težave, popravile, ampak bi pa težko rekla, da je to povezano z oljem, ker sem istočasno počela tudi druge stvari. Olje preprosto jemljem, ker čutim, da mi koristi, čeprav ne znam povedat, zakaj, ampak telo trenutno preprosto kliče po njem.

  Lepo je če deliš
  #6157
  anja
  Participant

  Je v konopljinem olju tudi kaj THC-ja? THC je namreč praktično netopen v vodi in dobro topen v organskih (nepolarnih) tekočinah – sem spadajo tudi različna olja…

  LP
  Lepo je če deliš
  #6170
  strelka
  Participant

  ne …no saj jaz nisem bila nič “zadeta” Big smile, ko sem ga nekaj časa jedlaWink
  Potem sem prešaltala na laneno olje…(čeprav pravijo da ni tolk fajn) mešala sem ga s skuto.
  Zdej po tanovem ..pa jem ribje olje..-Ribamed kapsule …( olje bi mi bil prveč ogabenEmbarrassedTongue)

  strelka2010-10-24 19:10:10

  Lepo je če deliš
  #6173
  tadej pretner
  Moderator

  anja wrote: Je v konopljinem olju tudi kaj THC-ja?

  LP

  Žal ne. Če bi rada bila od olja malce poknjena, bi ga bilo treba narediti iz konoplje vrste canabis indika, ali katere od podvrst (klon black widov naj bi bil najbolj podoben originalni indiki LOLLOL). Olje, ki je v prodaji, pa je iz vrste canabis sativa. Ampak tip, ki je pri nas to prvi začel gojiti, je imel kljub temu saj 10 let probleme z oblastmi, kolikor mi je znano, pa je ministrstvo za zdravstvo dalo predlog, da se olje pri nas prepove, pa čeprav je dovoljeno v celi EU (Angela Markl je javno povedala, da si z njim pomaga pri depresiji).

  Lepo je če deliš
  #6178
  anja
  Participant

  Žal ne. Če bi rada bila od olja malce poknjena, bi ga bilo treba narediti iz konoplje vrste canabis indika

  Pa niti ne, noBig smile….me pa mika Reconnection…Smile anja2010-10-24 19:59:53

  Lepo je če deliš
  #6180
  strelka
  Participant

  Smile
  Kot je meni znano …vsaka konoplja vsebuje THC ..no tale industrijska ga res bore malo.Wink

  ***************************************
  Tukaj pa en linkec o tej rastlini…Smile
  http://www.svet-je-lep.com/narava-ekologija/jedilna-konoplja-cudez-v-prehrani/

  Mogoče je re takoSmile…ko sem ga sama uporabljala …se mi ni zdela tko magična ..mogoče, če bi ga več popilaBig smile
  Ker deluje protivnetno …pa okusa je veliko bolj prijetnega kot npr … lanWink

  strelka2010-10-24 20:10:20

  Lepo je če deliš
 • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.