Knjige , skripte , linki o kristalih…

Forum Duhovnost Forumi Kristali Knjige , skripte , linki o kristalih…

 • Avtor
  Prispevki
 • #9908
  strelka
  Participant

  Tukaj lahko prilepite, seveda če želite ,kakšen uporaben link kar se tiče kristalov…

  od alternative …do čist znanstvenih odkritij…Big smile
  Če že ne drug ..jih jaz z veseljem preberem.Wink
  Ker je pa itak vse daj daš …bom prilepla tri ..
  prvega precej uporabljam ..če ne vem kaj je kaj…približno, če se ne znajdem kako se imenuje kakšen kristal , na katerega naletim …ali sploh obstaja.
  Na ta dva linka sem pa predkratkim naletela …ko sem iskala eno informacijo.
  Prva je knjiga :
  Tole je pa ena skriptica …

  strelka2011-05-18 15:19:54

  Lepo je če deliš
  #10393
  janko
  Član

  oj.
  včeraj sem dobil za darilo en kristalček, ki se mu reče mensezdi indijski rubin, ali rubynstar al neki tacga…
  in zdej ne wem, kaj z njim počet Geek . google tut nč dost ne ve… al pa jest ne znam uprašat. a tuki ve kdo kej več kt google?
  ta kristal sem pa dobil zato, ker sem mensezdi devica, v podznaku al neki tacga pa lev, po djotiš astrologiji

  Lepo je če deliš
  #10394
  strelka
  Participant

  To je rubin…zvezdni rubin …

  Je ful lep ….cenjen.

  takole včasih so pravili takole …da so to nosili bojivniki , ki jim je rubin dal zaščito.

  Tukaj najberž je kdo , ki pozna kakšno legendo …

  Lahko ti pa napopam nekaj linkov …ampak to je pač googel to pa ne maraš….LOL

  Lahko ti pa tole napopam …tole iz Enciklopedije zdravilnih kamnov objavljeno na LN forumu od našega šefaTongue

  KORUND
  Trigonalni Al2O3
  Trdota: 9
  Gostota: 3,97 – 4,05 g/cm3

  Korunde najdemo v pegmatitnih žilah, ki so v stiku z izločanjem mineralov iz magme. Pogosto so ob magnetitu, kristalnih skrilavcih, zrnatih apnencih in dolomitih. Značilno brazdani kistali so običajno podolgovati in sodčkasti, velikokrat pa ga najdemo tudi v zrnatih agregatih, pomešanega z magnetitom in hematitom. Korund je prozoren do prosojen, skoraj brez razkolnosti in školjkastega, neravnega loma. Je zelo odporen mineral in izpostavljenost atmosferskim vplivom mu ne škodi. Počasi se topi v boraksu in fosforni soli.
  Zrnate primerke in motne, nejasno obarvane kristale imenujemo navadni korund. Majhnim zrnom navadnega korunda, pomešanega z magnetitom, pa pravimo smirek; uporabljamo ga za izdelavo brusnega papirja. Plemenita različka korunda, ki sta običajno pleohroična, pa sta rubin in safir.

  RUBIN
  Pogoste primesi: Cr, Ca, Fe, Mg, Si, Ti, Zn, Mn
  Element: ogenj – zrak

  Rubin je različek korunda, ki ga rdeče obarva prisotnost kroma. Prozorne brusijo fasetno, prosojne pa kot kabošon, kot tudi zvezdaste rubine, ki zaradi iglastih vključkov rutila pod točkasto svetlobo pogosto kažejo šesterokrako zvezdo.

  Izvor imena:
  Ime rubin izhaja iz latinske besede rubeus, kar pomeni rdeč.

  Nahajališča:
  Pomembna nahajališča rubinov so v Afganistanu, Burmi, Pakistanu, Vietnamu, Rusiji, Avstraliji, Norveški, Makedoniji in na Tajskem.
  V Sloveniji najdemo nad Slovensko Bistrico le navaden rožnat korund.

  Možnosti zamenjave:
  Možna je zamenjava s spinelom, ki je mehkejši ali z nekaterimi kristali iz družine granatov (pirop, almandin), ki so mehkejši in imajo drugačen odtenek barve. Podoben mu je tudi rdeči cirkon, ki pa ima visoko dvolomnost. Od rdečega stekla ga ločimo po zračnih mehurčkih, ki so v steklu. Težje pa ločimo naravni rubin od umetnega, ki ima navadno krive prirastne ploskve. Ponarejajo tudi zvezdaste rubine; kažejo bolj jasno zvezdo od naravnih, pa tudi osnova je videti bolj homogena. Kamni, ki jih prodajajo pod imeni kapski, arkanzaški ali češki rubini, so v resnici piropi (vrsta granata).

  Ponaredki:
  Že skoraj sto let so znani sintetični rubini, pogosto pa ga ponarejajo tudi iz stekla. Barve rubinom spreminjajo z žarjenjem, razpoke, ki pri tem nastanejo, pa prikrijejo z oljenjem. Oljenje rubinov z brezbarvnimi olji je dovoljeno.

  Tradicionalna uporaba:
  Na vzhodu so ga cenili celo bolj kot diamant. Verjeli so, da usmerja duše k velikim ciljem, pomaga pogumnim do zmag, prinaša pa tudi ljubezen in srečo. Bledo rdeče rubine so nosili kot zaščito pred zaslepljujočo svetlobo puščavskega peska, na levo roko pa so ga obesili za zaščito pred vsakovrstnimi nevarnostmi, tudi pred hudobnimi duhovi in uroki (leva roka je sprejemna in vse energije, ki jih prejemamo, so izpostavljene transformacijskemu vplivu rubinovega ognja). Na otroke in ljudi, z močnim temperamentom je včasih deloval nepredvidljivo, saj krepi bazične čustvene energije; hudobneže, je npr. lahko spremenil v prave demone. Veljal je za kamen, ki krepi srce, odganja žalost, vrača moč, starcem pa blaži bolečine v predelu pasu.
  V Evropi so v 13. stoletju nosili obeske iz rubina, gravirane z likom kače ali zmaja v prepričanju, da jim bo to prineslo materialno blagostanje. Veljal je tudi za amulet proti zračnim duhovom, ki ustvarjajo privide. Po ruskem izročilu vpliva na možgane in spomin (glava – ognjeni procesi). Sveta Hildegarda je bila prepričana, da razvije rubin svojo pravo moč šele ponoči. Neravnovesja telesnih sokov je zdravila s polaganjem rubina na bolnikov popek in sicer opolnoči. Zaradi velike moči rubina pa je opozarjala tudi na previdnost pri uporabi – na telesu bolnika sme biti le do trenutka, ko bolnik začuti, da ga kamen greje, odsvetovala pa je tudi nošenje nakita iz rubina na goli koži. Rubinov prah, ki ga držimo v ustih, po dr. Schroederju (1669) učinkovito zdravi paradontozo; kristal rubina, položen v usta, pa zaradi svojega ognja pomaga pri nahodu. Včasih so bili precej v uporabi tudi homeopatski pripravki iz rubina, ki so jih uporabljali proti krvavitvam.

  Uporaba danes:
  Ker vsebuje element ognja, z njim zdravimo mesta blokirane energije in sicer po načelu preboja. Pogost pojav pri uporabi rubina je, da je v prvi fazi bolečina, ki jo želimo odpraviti, še intenzivnejša. Energija se namreč kopiči na blokadi tako dolgo, dokler je ne prebije. V slučaju akutnih glavobolov, ga polagamo na teme.
  Zaradi elementa ognja je rubin transformacijski kamen, zato ga lahko uporabljamo tudi za zaščito prostora, zlasti pred vodnimi sevanji in vplivi geoloških prelomnic. Glede na barvo je povezan tudi s procesi, ki jih uravnava prva čakra, prav tako pa vpliva tudi na dihanje (element zrak) in na telesne tekočine (element ogenj). Učinkovit je zlasti tedaj, kadar težko dihamo zaradi zasluzenosti pljuč, pa tudi pri kratki sapi, kot posledici odpovedovanja srca. Eliksir iz rubina stimulira vranico, adrenalinske del nadledvične žleze, pomaga pri črevesnih infekcijah in krepi odpornost. Za krepitev spolne moči, ga polagamo na sramno kost. Znana je tudi uporaba rubinov v laserski tehniki.
  Nošenje nakita iz rubina nas napolni z entuziazmom in odstrani vsako senco samodestrukcije, saj velja za kamen, ki krepi ljubezen do življenja..

  Astrološke povezave:
  Je dragulj tehtnic z ascendentom v ovnu in ovnov z ascendentom v vodnarju. Primeren je še za kombinacije oven – tehtnica, strelec – tehtnica, tehtnica – strelec, vodnar – oven, dvojčka – strelec in dvojčka – oven.

  Pač take zvezdni rubin ima rutilove vključke ….deluje pa podobno sam da je bolj nežen…Smile

  Kako pa indijci določujejo, kateri kristal je za koga primeren …kot je men znano po luni…

  Tukaj pa še ena slikca….ta je z Indije

  Toliko ….

  strelka2011-06-24 20:35:40

  Lepo je če deliš
  #10402
  tadej pretner
  Moderator

  janko wrote: oj.
  včeraj sem dobil za darilo en kristalček, ki se mu reče mensezdi indijski rubin, ali rubynstar al neki tacga…
  in zdej ne wem, kaj z njim počet Geek . google tut nč dost ne ve… al pa jest ne znam uprašat. a tuki ve kdo kej več kt google?
  ta kristal sem pa dobil zato, ker sem mensezdi devica, v podznaku al neki tacga pa lev, po djotiš astrologiji

  Zvezdni rubin je, glede na svojo pogostost v Indiji, zelo skromno zastopan/uporabljan recimo v Evropi in Ameriki. Tisto določanje kamna po djotišu in sploh indijski pristopi uporabe kamnov, imajo malce drugačno logiko od naše. Sam sem recimo rubin uvrstil v kombinacijo ogenj zrak, tako, da po moji delitvi ne bi bil ravno zate, pa čeprav ima argumente, zaradi katerih ima tudi močno zastopan element zemlje (trdota). Včasih v Indiji določajo vpliv planetov zgolj po barvi, s čimer se recimo tudi ne strinjam (rdeči korali recimo pripisujejo vpliv Marsa, pa čeprav je, razen barve, totalno ženski kamen). Ampak, kot sem rekel – eni njihovi pristopi se ne skladajo z našo logiko – v Indiji sem recimo govoril s kristaloterapevtom, ki je zbezdni rubin uporabljal na vseh čakrah, razen na drugi, kjer je uporabljal lapis lazuli (!!!!!!!!!).
  Pri zvezdnem rubinu nekateri zelo upoštevajo tudi simboliko šestkrake zvezde in ga imajo za kamen, ki povezuje duhovno in materialno.
  O cenah zvezdnih rubinov:
  Takšni lepo rdeči z zvezdo, kakršnega je prilimala strelka, so že pred dvemi leti v Indiji stali 50 Eur/gram. Takšni z bolj vijolično barvo, a prav tako lepo zvezdo, pa so dramatično cenejši. Če bi ga še kdo rad imel, jih imam po 2 Eur/gram.

  Lepo je če deliš
  #10404
  strelka
  Participant

  En link …o kristalih. Smile


  *******************************

  linke zbrisala na lastno odgovornost ….

  okuženi …Confused

  takrat leta xy ko sem jih prilepila …je bilo vse ok …Embarrassed

  zdaj ni več …Ouch


  strelka2014-08-15 18:31:42

  Lepo je če deliš
  #10407
  AVATAR
  Član

  Hm, 50 evrov za gram…lepega zvezdnega rubina…če bi imel tak lep ročni kamen tako za v roko…bi me stalo vsaj 1000 evrov…Nekako ne morem mimo tega, da je kamen pač kamen in sam po sebi nima nobene moči…Vso to filozofiranje…kaj vse kamni zmorejo in cela biblija vseh mogočih razporeditev in učinkov…pa še vsak po svoje melje…res ne vem komu to sploh treba.

  Lepo je če deliš
  #10413
  strelka
  Participant

  No zanimivo ..pač vprašanje od kod izvira verovanje v moči kristalov kamnov ..itd ..pa zakaj?

  Ker nekateri imajo kar močno zgodovino …npr. zakaj so kralji nosili rubine ….pa safirje pa diamante …zakaj si niso kar en apnenc obesili okoli vratu …pa si mislili da imajo rubin ..a bi bil učinek enak??? Embarrassed

  Npr. ti Avatar , ki praviš da imaš pač filing za vibre …a pri kamnih pa nič ne čutiš?

  Potem zakaj npr . ima diamant takšno vrednost ….

  In zakaj so kristalom pripisovali tud magične učinke vse to …

  Roko na srce …kristali so lepi …že v surovem stanju …če je pa brušen pa dobi tisti blink…pač in na alost tud zaradi karatov- pri nekaterih astronomske cene …Smile

  no če se bo kdo z draguljalstvom ukvarjal, pa brušenjem ..tole je tud luštno za prebrati …. sicer tukaj je glavna zvezda diamantBig smile

  strelka2011-06-27 00:36:00

  Lepo je če deliš
 • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.