Brezmadežno spočetje

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast Brezmadežno spočetje

 • Avtor
  Prispevki
 • #7592
  tadej pretner
  Moderator

  Brane, glede na tvojo podkovanost o religiji, bi sila rad, da pokomentiraš spodnje navedbe.
  Včasih namreč kdo navaja takšne in drugačne “dokaze” , se pri tem sklicuje na Sveto pismo, jaz pa v teh virih tega ne preverjam. No, kakorkoli, željno čakam tvoj komentar tegale (povzetek sem naredil po članku iz ene stareštevilke revije Nexus):

  V svoji knjigi “Biblijska prevara” je trditev cerkve, da je Jezusa spočel Sveti Duh vzel pod drobnogled Tony Bushby. On trdi, da je bil Jezusov oče rimski vojak Tiberius Julius Abdes Panthera. Oglejmo si, na kaj opira svojo trditev in kakšne dokaze ponuja:

  – Jožef ni bil Jezusov biološki oče. Dokazi:

  Pred Jožefovim odhodom v Galilejo sta bila z Marijo zaročena (Matejev in Lukov evangelij). Kmalu potem, ko se je vrnil z namenom, da se z Marijo poroči, pa je bilo jasno videti, da je noseča in da otrok ne more biti njegov (Luka, 2:5). Zato sta se Marija in Jožef pogovarjala celo o razveljavitvi zaroke (Matej, 1:19).

  – Marija ni ostala večna devica, kot trdi Cerkev. Mati Jezusovih polbratov in polsester, za katere cerkev trdi, da prihajajo iz Jožefovega prvega zakona, je bila Marija. Dokazi:

  a) (Marko 6:3): Jezus je imel štiri mlajše brate in vsaj dve sestri.
  b) Matej 1:25): tu tekst nedvoumno kaže na to, da sta imela po Jezusovem rojstvu Marija in Jožef spolne odnose, saj pravi: “… in ni je spoznal, dokler mu ni rodila sina)

  In kdo je potem Jezusov oče?

  – V precej židovskih svetih tekstih (recimo Talmuda – zapisi o življenju rabina Jezusa iz leta okoli 150, Chronicles , Myvyean manuscript) je kot Jezusovo ime navedeno Yeshu’a ben Panthera (Jezus, Pantherjev sin). Te spise je inkvizicija pridno uničevala. Papež, ki je bil na oblasti med letoma 1492 in 1503 je recimo ukazal uničiti vse primerke Talmude. ki so mu bili dostopni (okoli 6000 ), glavni inkvizitor Caraffa pa leta 1550 vse ostale. S podobnim delom je nadaljeval Solomon Romano, ki je leta 1554 dal sežgati tisoče židovskih pisnih zvitkov, ki so Jezusa imenovali Yeshu’a ben Panthera.
  – Pri Bingerbrucku v Nemčiji je bil odkrit nagrobni kamen, ki dokazuje, da je rimski vojak, z imenom Tiberius Julius Abdes Panthera res obstajal. Na njem je vklesano: “Tiberius Julius Abdes Panthera, strelec, rojen v Sidonu, v Feniciji, ki je bil leta 9. gospodovega poslan na službovanje v Rajnski okraj (Nemčija).
  Profesor Morton Smith iz Univerze Columbia (ZDA) meni, da je ta nagrobni kamen “verjetno edini neponarejeni relikt svete družine.”

  Lepo je če deliš
  #7605
  glas
  Participant

  Heh zanimivo..
  Jaz sem včasih pridno verjel, da je Jezus bil spočet od Svetega Duha. Nisem ime problema tega sprejet..
  Ampak bi verjetno nekateri težko sprejeli, da je tudi Jezus bil spočet na klasičen način, naprimer po vroči noči Marije z nekim vojakom.. Smile
  Jezus v vsakem primeru ni definiran s tem in mu način spočetja ne more dati ali odvzeti vrednosti! Odvzame ali doda se lahko le nekaj kar ni pristno in trajno!
  Vsekakor pa bi bila dobrodošla RESNICA, če jo kdo še pozna. Je pa verjetno presneto težko priti do nje, če so se tisočletja porabila za prekrivanje le te..
  Vse kar lahko prinese resnica o spočetju, je da zruši lažne predstave, da počisti iluzije, ki jih ljudje vzdržujejo…

  Ko spoznaš Jezusa v srcu takrat zveš vse o Jezusu in to je tudi največ kar ti Jezus lahko preda..
  Jezus je prišel spustiti energijo Ljubezni na Zemljo. Pa se še danes ta energija kotali v blatu in nikakor da zaživi in zavlada v svojem kraljestvu.
  Čeprav nekako prihaja čas, da se lahko že žanjejo sadovi posajenega semena….

  Heart

  Lepo je če deliš

  “Synchronicity is God’s way of remaining anonymous.”

  #7619
  anja
  Participant

  Jaz sem nekje brala (pa se ne morem spomnit kje – mogoče v knjigi Jezus je živel v Indiji), da je Marija nekaj časa živela pri Esenih in da je bil Jezusov oče eden izmed njih…

  Meni je pravzaprav vseeno, če je bil Jezus brezmadežno spočet al ne(čeprav mi je bolj domača trditev, da je imel čisto navadnega človeškega očeta) …to se mi sploh ne zdi pomembno…bolj pomembno je to kaj je prinesel na Zemljo,…čeprav ljudje to bolj počasi (al pa narobe)kapiramoSmile
  Lepo je če deliš
  #7736
  Brane
  Član

  V bistvu Branetu in se nekaj sosolcem zraven Dogmatika v katero spada tudi ta tematika ni bila nc kj ljuba, zato so rajsi ta cas preziveli v Pegelznu, cez cesto al pa v kakem parku na ta pocen vinu…ocene so ble tud temu primerneBig smile

  zal poleg “uradne, pravoverne” verzije in se nekaj “hereticnih” zraven-tvoje med njimi ni-stvari ne znam in ne morem pokomentirati s strokovnega vidika. Besedilo, ki ga navajas je zame nekaj novega, prej nikoli videnega, a interesantno, ker odpira nek drugacen pogled, poleg ostalih, ki jih lahko zasledimo v strokovnih revijah (Biblical Quaterly Review ter buklah npr avtorice Ite Ulriche Rhener, ki je zlo veliko raziskovala in pisala na to temo, mislim, da so jo potem se malo izobcili) ali pa jih predstavljajo dolocene ideoloske in religijske skupine in strokovni krogi.

  So mi zelo vsec komentarji, Glasov na primer,poudaru bi le, da zarad dogoditve dogodka tako dalec nazaj in potem razlicnih interesov posameznikov, skupin, sistemov skozi dvatisocletno zgodovino, se je po vsej verjetnosti izvrsilo veliko skodljivih posegov v to zadevo, de dandanes stvari se zdalec niso formulirane tako kot so v originalu bile. Morda se resnicno resnicna verzija zgodbe se kje nahaja, morda je to ta, k jo je omenu Tadej, al pa je resnica razdrobljena po nekaj med mnogimi verzijami, ki danes krozijo naokrog, buh si ga vedi…

  tudi strokovnjaki, ki se s tem podrocjem bavijo (mariologi, antropologi, arheologi, biblicisti…)naj bi nam rezultate ter proces svojega razuiskovalnega dela in odkritij predstavili v javnosti ion to brez modificiranja in sofisticiranja zadev, a so si potem velokokrat kontradiktorni, v nasprotju, ker so vezani in predstavljajo razlicne sisteme, sole, univerze, ideologije kot naprimer katoliski, nekatoliski, neodvisni, protestantski, leberalni tarlala….in glede na to na kateri krog so vezani in za koga delajo, kdo v ozadju stoji, je resnica temu primerno prikrojena in tako tudi predstavljena. drga pereca zadevica pa so slabi in pomanjkljivi viri iz tega obdobja, kar v bistvu ustvarja rodovitna tla za sirjenje polresnic, spekulacij…

  kakorkoli ze, Marijino brezmadezno spopcetje je rimokatoliska dogma (beri verska resnica) in pove, da je bila Jezusova mati Marijav trenutku svojega spocetja obvarovana izvirnega greha in ne tko k ljudje napacno interpretirajo in razumejo, da gre za to, da je bil Jezus v Mariji spocet brezmadezno-brez Marijinega stika z moskim.V bistvu gre pri Marijinem spocetju v resnici za trenutek, ko je bila Marija spoceta kot zarodek v telesu svoje matere. Jezus po krscanskem verovanjusploh ni bil spocet v pravem pomenu besede, pac pa je obstajal ze od zacetka sveta v duhovni podobi, potem pa k je napocu trenutek zato, se je v Mariji zgolj utelesil.V bistvu se je to prepricanje nekak ohranjalo stoletja gor od Avgustina, Origena (v bistvu ful hud, briljanten cerkveni oce, napisu okol 2000 spisov in knjig tud o reinkarnaciji, svetnik pa ni postal zato ker sse je skopil..) potem prvih koncilov in je to kar je ze nekak blo v eni formi razglasil papez Sikst IV leta 1476, v okvire Dogme pa jo je razglasil potem papez Pij IX leta 1854 v okroznici Ineffabilis Deus. V bistvu je bila pri tem prvic uporabljen pojem papeska nezmotljivost.

  V bistvu je ta Dogma tesno povezana s katoliskim razumevanjem izvirnega greha. po prepricanju Rimokatol.Cerkve-protestanti in pravoslavni in ostale denominacije imajo drugac-se greh Adama in Eve prenasa na vsakega novospocetega otroka na dva nacina: 1.kot posledica greha prastarsev(bolezni, trpljenje, nahgnjenost h grehu) in 2. kot stanje gresnosti ze takoj ob spocetju.Po katoliskem verovanju so torej vsi otroci od trenutka svojega spocetja naprej omadezevani z gresnostjo in prikrajsani za posvecujoco bozjo milost, dokler jih ne ocisti zakrament krsta. Omenjena dogma torej uci, da je bila Marija edina od vseh ljudi, ki ob spocetju ni bila gresna, pac pa je bila ze od prvega trenutka svojega obstoja milosti polna, izbrana na nek nacin in je bila tudi obvarovana posledic izvirnega greha.

  Lepo je če deliš
  #7737
  Brane
  Član

  sm neki prasku po tipkovnc in mi je slo prehitr v objavo…da nadaljujem:

  da je pa pol v bistvu kao celo zivljenje ostala brez greha si je morala prizadevati in se odlociti za sodelovanje z Bogom, kar je izpovedala z besedami: “glej dekla sem Gospodova zgodi se mi po tvoji besedi”. ce bi kdo rad se kaj bl na sirok in globok stvari prebral naj si prebere, ce lahko dobi apokrifni Jakobov protoevangelijiz 2.stoletja, pa ne stvari jemat zgolj na raciionalni ravni,de ne bo prevec pluvanjaWink
  Lepo je če deliš
  #7759
  tadej pretner
  Moderator

  Brane wrote:

  V bistvu Branetu in se nekaj sosolcem zraven Dogmatika v katero spada tudi ta tematika ni bila nc kj ljuba, zato so rajsi ta cas preziveli v Pegelznu, cez cesto al pa v kakem parku na ta pocen vinu..

  Men se zdi, da ta bife ne obstaja več, bil pa je zelo star – obstajal je že v času Ilirskih provinc, ko so bili v Ljubljani Francozi. In v zvezi s Pegleznom tale zgodba – nekoč je en francoski vojak v tem bifeju težil kelnarci, in če se ne motim, je bil potem smrtno kaznovan, nekako kot primer drugim (da je treba pač prid’n bit)

  Lepo je če deliš
  #7763
  glas
  Participant

  Imam eno vprašanje (na tričetrt mimo teme)..
  A ve kdo, če obstaja že mogoče Judov evangelij v Slov. Jeziku??
  Imam namreč angl. verzijo pa se je nikakor ne spravim brat.. če bi obstajala slov. verzija bi jo z veseljem prebral…

  Lepo je če deliš

  “Synchronicity is God’s way of remaining anonymous.”

 • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.