barve

 • Avtor
  Prispevki
 • #19710
  strelka
  Participant

  Meni je pa njalepše naravno …les, kamen …

  To kar je tam naravno -okolje…kar se vklopi zlije z okoljem …

  .”

  Barve ne moremo ne tehtati in ne meriti. Je popolnoma subjektivna izkušnja, ki nastane v naših možganih. Barve imajo velik vpliv na naše čustvovanje in posledično tudi na naše dojemanje, zato jim je vredno posvetiti pozornost tudi pri snovanju in načrtovanju naših komunikacij. Interpretacija barv se od posameznika do posameznika razlikuje. Kljub temu pa je možno čustvene odzive na posamezne barve strniti v splošno veljavne vzorce. Vsaka barva deluje edinstveno in se lahko uporabi tako za zdravljenje in uravnovešanje, kot tudi za prebujanje globljih ravni zavesti.

  Razlikovanje med mehkimi in trdimi barvami gotovo izvira iz materialne strukture barvnih predmetov. Zato pa imenujemo trde barve vse tiste, ki nas spominjajo na kovinske barve, medtem ko nas mehka barva spominja na žamet in jo zato imenujemo žametna barva.

  RUMENA BARVA
  Simbolizirala naj bi sonce, svetlobo in zlato, torej predstavlja vedrino in optimizem. Z negativnega vidika pa je to barva preziranih in simbolizira egoizem, izbruhe jeze in laži. Kot politična barva je rumena barva igrala negativno vlogo, saj je označevala izdajalce. Kot barva svetlobe simbolizira tudi razsvetljenje. Velja tudi za barvo zrelosti, v preteklosti pa so jo uporabljali za ponazoritev čutne ljubezni.
  ORANŽNA BARVA
  Oranžno običajno asociiramo s plamenom ali z vulkanom. Simbolizira veselje, zrelost, rast, njene objektivne asociacije pa so sonce, ogenj in sadje (pomaranča). Z oranžno barvo povezujemo tudi vsiljivost in usmerjenost navzven, k drugim ljudem in ne v lastno notranjost. Svojo pozitivnost oranžna izraža z zadovoljstvom, veseljem in družabnostjo.
  RDEČA BARVA
  Rdeča predstavlja barvni zenit, povezujemo pa jo z ognjem in krvjo. V različnih kulturah pa simbolizira naravno privlačnost. Rdeča je bila prva barva, ki jo je človek poimenoval, zato je izraz “rdeče” najstarejša barvna oznaka v vseh jezikih sveta. Rdeča je vpadljiva barva, ki včasih deluje precej nasilno, zato jo uporabljajo za označevanje nevarnosti in prepovedi. Zaradi aktivnosti, privlačnosti, vročičnosti in dinamičnosti je zelo opazna, včasih pa deluje celo neresno in površinsko.
  ZELENA BARVA
  Zelena se v naravi pojavlja v izredno velikih količinah, vendar stopnja njene zasičenosti ni visoka, tako da je njen vpliv na človeški organizem ugoden. Zelena je predvsem barva vegetacije, zato se večina njenih pomenov navezuje na naravo. Simbolizira barvo življenja. Zaradi povezave med vegetacijo, vodo, mesecem in zeleno barvo, zelena simbolizira tudi pomlad, svežino, vlažnost in hlad. Pogosto ponazarja tudi nezrelost in mladost, povezujemo pa jo tudi s počitkom, saj je njen vpliv na organizem izredno pomirjevalen.
  MODRA BARVA
  Modra je najljubša barva večine ljudi. Modro povezujemo z daljavo in neskončnostjo, z oddaljevanjem dobijo skoraj vsi predmeti nekoliko modrikast odtenek. Oddaljenost povezujemo s hrepenenjem, zato se modra v romantiki večkrat pojavlja kot njegov simbol. Prosojna modrina simbolizira velikost, saj povečuje predmete. Obe lastnosti povezujemo z bogovi in božanskostjo, zato je modra tudi barva vernikov. Modra barva je najhladnejša v barvnem spektru, saj so modri prostori videti široki in prazni, ljudje pa bledi in bolehni.
  VIJOLIČASTA BARVA
  Vijoličasta je mešanica rdeče in modre barve, zato je barva mešanih občutkov. Asociacija vijoličaste barve z močjo in oblastjo se je utrdila preko asociacije obojega s purpurom (barva bogatih oblastnikov). V vijoličasti barvi se stapljajo nasprotja, saj kot mešanica dveh pomensko nasprotnih barv (rdeče, modre) simbolizira dvoumnost, nepredmetnost in negotovost. Vijoličasta velja tudi za barvo spremenljivosti, varljivosti in nezvestobe. Vijoličasta povezuje čutnost in duhovnost, čustva in razum ter ljubezen in odpoved. Poleg tega simbolizira vijoličasta še srhljivo plat fantazije in hrepenenja po tem, da bi uresničili nemogoče. Vzbuja lahko tudi vtis nenaravne, umetne lepote in njena vpadljivost ji vdihuje asociacijo z drugačno, mistično erotiko. Simbolizira še inteligenco, znanje, žalost, treznost, njen značaj pa je otožen, vzvišen, oddaljen in aristokratski.
  RJAVA BARVA
  Rjava spada med najmanj priljubljene barve. To velja predvsem za izolirano rjavo barvo, saj jo kot barvo na sebi prezirajo. Kot barva notranje opreme lahko deluje zelo estetsko in pogosto je tudi dominantna barva ženske mode. Rjave barve je v naravi izredno veliko, zato najpogosteje simbolizira zemljo, vračanje, negotovost in trdo, materialno realnost. Je najmanj erotična barva, poleg tega pa je še barva nekaterih smrtnih grehov. V določenih situacijah ima rjava barva tudi pozitivne pomene, saj simbolizira ugodje in varnost, zato nam kot barva prostora in pohištva zbuja vtis prijetne domačnosti in topline. Je najznačilnejša barva povprečnosti, prilagojenosti, brezbrižnosti in zdolgočasenosti. Rjava barva velja še za barvo starega in odmirajočega. Povezujejo jo z jesenjo in s starostjo.
  SIVA BARVA
  Siva je najmanj izrazita med vsemi barvami. Je mračna in motna barva, v kateri je popolnost bele že zamazana, moč črne pa oslabljena. Zato jo povezujemo z mračnimi občutji, skrbjo in dolgočasjem. V naravi se čisti sivi toni redko pojavljajo, pogosto pa v njej zasledimo druge s sivo zasenčene barve (sivo-modro nebo, ki deluje moreče). Kot naravna barva je siva tudi barva manjvrednih živali in oblačil, zato jo pogosto povezujemo s trpkostjo, neokusnostjo in cenenostjo. Pogosto sivo barvo asociiramo tudi z lažjo in skopostjo. Siva barva je tudi barva starosti in sivih ljudi, pogosto pa simbolizira tudi staromodnost in je barva pozabljene preteklosti ter minljivosti. Navsezadnje je tudi barva negotovosti, brezbrižnosti, predmetnosti, nevtralnosti, ter celo lenobe in neumnosti, ter točnosti in teorije.
  ČRNA BARVA
  Črna pomeni odsotnost svetlobe. Spontano jo asociiramo s temo in umazanijo. Povezujemo jo predvsem z negativnimi lastnostmi. Kadar se druge barve pojavljajo v kombinaciji z njo, se namreč njihov pomen sprevrže v svoje nasprotje. Bela in črna barva sta simbola onostranskega sveta. Vse se konča v črnem in tako črna že sama po sebi pomeni odsotnost svetlobe, zato simbolizira noč, temo, smrt in somrak. Zaradi svojih fizičnih lastnosti se je črna marsikje utrdila kot barva žalovanja, neodvisno od religioznega mišljenja. Včasih so bile neveste oblečene v črno in ta barva je še danes stereotip elegantnih oblačil. Eleganca je namreč nekakšna mešanica imenitnosti, naravnosti, skrbnosti in preprostosti. Izključuje pompoznost in pretirano vpadljivost, kar najbolje ponazarja prav črna barva. Kljub dinamičnosti, človeka spravlja v depresijo, predstavlja odrekanje, skrajno predajanje ali pa zapustitev.
  BELA BARVA
  Bela je nosilka vseh pozitivnih pomenov in lahko kot taka obstaja le s svojim nasprotjem, črno barvo. Ponazarja začetek v nebesnih višavah, medtem ko črna simbolizira konec pod zemljo. Bela barva simbolizira popolnost, dobroto, pozitivnost in celo idealnost. Zato se najpogosteje pojavlja kot simbol večnosti in absolutnosti. Je nič iz katerega se lahko razvije vse. Pri odraslih bela nakazuje občutek krivde, pri otrocih pa praznino. Kot nosilka pozitivnih pomenov je bela barva simbol vere in božanskosti. Bela simbolizira tudi lahkotnost, nežnost in milino. Ženskost simbolizira predvsem zaradi svoje brezbarvnosti in prosojnosti, ki ju pogosto asociiramo s pasivnostjo, neizrazitostjo in nemočjo (te lastnosti so včasih pripisovali ženskam). Bela je najlažja in najsvetlejša med vsemi barvami in je pretežno nevtralna. Zaradi lahkote, ki jo predstavlja, jo pogosto povezujemo tudi z različnimi duhovi, strahovi in prikaznimi. Bel je tudi sneg, zato belo barvo povezujemo tudi s hladom. Pogosto simbolizira svežino, čustveno hladnost in ponos.

  To je psihološki učinek barve na človeka …

  in če tako pogledaš bela in čr
  na čist fajn skupaj pašeta …Big smile

  Lepo je če deliš
  #19712
  glas
  Participant

  strelka wrote:

  ČRNA BARVA Črna pomeni odsotnost svetlobe. Spontano jo asociiramo s temo in umazanijo. Povezujemo jo predvsem z negativnimi lastnostmi. Kadar se druge barve pojavljajo v kombinaciji z njo, se namreč njihov pomen sprevrže v svoje nasprotje. Bela in črna barva sta simbola onostranskega sveta. Vse se konča v črnem in tako črna že sama po sebi pomeni odsotnost svetlobe, zato simbolizira noč, temo, smrt in somrak. Zaradi svojih fizičnih lastnosti se je črna marsikje utrdila kot barva žalovanja, neodvisno od religioznega mišljenja. Včasih so bile neveste oblečene v črno in ta barva je še danes stereotip elegantnih oblačil. Eleganca je namreč nekakšna mešanica imenitnosti, naravnosti, skrbnosti in preprostosti. Izključuje pompoznost in pretirano vpadljivost, kar najbolje ponazarja prav črna barva. Kljub dinamičnosti, človeka spravlja v depresijo, predstavlja odrekanje, skrajno predajanje ali pa zapustitev. BELA BARVA Bela je nosilka vseh pozitivnih pomenov in lahko kot taka obstaja le s svojim nasprotjem, črno barvo. Ponazarja začetek v nebesnih višavah, medtem ko črna simbolizira konec pod zemljo. Bela barva simbolizira popolnost, dobroto, pozitivnost …

  No potem pa so župniki (ki so skoz v ČRNEM) res znanilci teme, nepravih učenj, polresnic in vodenja slepih ovac v pekel in prekletsvo..

  Lepo je če deliš

  “Synchronicity is God’s way of remaining anonymous.”

  #19713
  strelka
  Participant

  Ne vem kaj je župnike tako strah , da se morajo v črno obleči , da imajo tako uniformo…., da se skrijejo za masko.

  črna predstavlja tudi avtoriteto , erotiko . s kombinacijo rdeče , pa tud zaščito …

  Lepo je če deliš
  #19714
  Ceres
  Participant

  Je pa papez ves bel…..z rdecimi ceveljci.

  Kaj pa oranzni hindujski ucitelji? Vsiljivost, usmerjenost na druge, ne vase…..odvisno kaksno simboliko iscemo.

  Lepo je če deliš
  #19716
  strelka
  Participant

  Ceres wrote: Je pa papez ves bel…..z rdecimi ceveljci.

  Kaj pa oranzni hindujski ucitelji? Vsiljivost, usmerjenost na druge, ne vase…..odvisno kaksno simboliko iscemo.

  Embarrassed

  jp ..pomeni so različni ..

  kot npr. pri nas je bela mačka ok …pri angležih pa črna mačka pomeni srečo ..bela pa vse kar drugegea.

  v Indiji pa barve tako tolmačijo….

  Rdeča barva ima najverjetneje najmočnejši simbolni pomen v hinduizmu, še posebno v življenju poročenih žensk, ne glede na to, iz katere kaste prihajajo. Je znak materinstva in se uporablja na porokah, kajti simbolizira plodnost, ljubezen in lepoto. Pot v zakon in poročna zaobljuba sta zapečateni s toplino zavezujočega rdečega prahu, rdečim ogrinjalom in raznimi rdečimi dodatki. Ko nevesta prvič stopi v novi dom, namoči svoje noge v rdečo barvo, se bosa sprehodi po hiši in s tem simbolično prične svojo novo vlogo.
  Rdeča barva je tako najmočnejši simbol zapuščanja dobe adolescence in novega začetka v vlogi poročene žene in kasneje matere otrok. Škrlatno rdeča barva se uporablja tudi kot dobrodošlica članov družine na festivalih in tudi doma. Rdeče znamenje na čelu pomeni tudi blagoslov starejših mlajšim in se uporablja v številnih obredih. Rdeča črta (ali včasih pika) na čelu se povezuje s tretjim očesom Šive, enega najbolj prepoznavnih indijskih bogov. Simbolizira vsevidnost, moč, ki ščiti notranjo modrost tistega, ki jo nosi na čelu. Ta črta se pri poročenih ženskah zamenja z majhno rdečo piko, ki simbolizira spiritualnost in žensko energijo ter naj bi varovala moža in ženo.
  Rdeči prah je eden najznačilnejših simbolov indijske kulture, ki se v času molitev nanese tudi na templje.

  BELA

  Bela barva je v hindujski veri barva žalovanja, a hkrati
  pomeni čistost. V belo se oblačijo tudi vdove na severu Indije. Prav tako je v
  Indiji edina dovoljena barva okenskih okvirjev.

  Pri hindujcih je bela
  barva pripadala zgolj najvišjim razredom. V skladu z njihovimi nazori je
  kakršnakoli obarvanost pomenila nečistost. To sicer ne drži na skrajnem zahodu
  in jugu Indije, kjer so pripadniki tega razreda vseeno nosili svetlo obarvana
  oblačila. Pripadniki sekte Jain, ki je poznana pod imenom Svetambaras (kar
  pomeni “bela obleka”), so ravno tako vedno nosili bela oblačila.

  ZELENA

  Zelena barva je simbol novega začetka, žetja in plodnosti,
  hkrati je tudi sveta barva islama v Indiji. Ta barva simbolizira posmrtni
  paradiž, ki ga je Mohamed obljubil vernikom. Na jugu Indije se nekateri
  poročajo tudi v zelenih oblekah.

  MODRA

  V indijski barvni simboliki je najtežje interpretirati modro
  barvo. Pri hindujcih je veliko bogov
  obarvanih svetlo modro, tej barvi pripisujejo nakakšno nebeško moč. Toda temno
  modra barva je nezaželena med pripadniki
  višjih hindujskih kast. Izogibajo se je, ker tradicionalno pridobivanje indigo
  barve za hindujce velja za “nečisto”.
  Spominja jih na smrt in bolezen.

  RUMENA IN
  ORANŽNA

  Rumena in oranžna barva sta v Indiji tradicionalni barvi
  vere in asketstva. Oranžna barva je barva hinduizma, pobožnosti in moči.
  Oranžna oblačila so značilna tudi za
  budistične menihe. Tudi rumena je izredno pomembna, velja za barvo blaženosti,
  simbolizira modrost, slavo in harmonijo. Rumena velja v Indiji za barvo
  vladarjev in bogov, je barva države in religije.

  ČRNA

  Črno barvo Indijci smatrajo kot grdo, simbolizira zlo in je
  nezaželena, vendar jo hkrati uporabljajo kot simbol za zavračenje zla. Obstaja
  poseben obred, s katerim dojenčke in majhne otroke označijo s črno piko na
  čelu. S tem naj bi otroka zaščitili pred zlimi silami.

  Lepo je če deliš
  #19920
  glas
  Participant

  Ker sem glih odprl to temo še malo omenim ”mojo” mavrico, ki je imela malo ”preveč” barv.. šla je od rdečega spektra do vijoličnega, nato pa je za vijolično barvo bila spet zelena, pa rumena (se mi zdi) čez čas pa se je vidlo še dodatnih nekaj barv.. Najprej sem videl namesto sedmih barv kakih 9, nato pa že kakih 14..

  Pri mavrici se drugače barve začnejo pri rdeči, nato, oranžna, rumena, zelena, modra, vijolčna in konec.. no pri mavrici ki sem jo jaz videl pa je za vijolčno barvo bilo še nekaj barv, se mi zdi da še enkrat zelena, pa proti rumeni, pa še dalje..

  Barve so pomemben del našega dojemanja in lahko da bo to v prihodnje še pomembnejše.. Svet v katerega vstopamo bi naj imel vedno bolj in bolj žive in barvite barve..

  Lepo je če deliš

  “Synchronicity is God’s way of remaining anonymous.”

 • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.